Jel može bar neki detalj zašto je grad poseban? Osim noćnog života, ne vidim koju prednost Beograd ima u odnosu na Ljubljanu. Čak sam svaki put kad sam išao u Sloveniju razmišljao koliko mora da je lepši svakodnevni život u Ljubljani u odnosu na BG.
Kaze vi mozete da kupite hleb u devet uvece. Mozete da birate sta cete da jedete kada god hocete, od bureka pa do raznih specijaliteta. Vecina hrane je kvalitetnija, pocevsi od pijace pa nadalje. Imate pune arene na utakmicama, imate koncerte. Sve je to, kaze, luksuz.
I meni je sve to zvucalo malo preterano, da budem iskren. Kazem nije bas sve tako sjajno, a onda mi kaze da je zbog posla ziveo u Beogradu par godina. Hvali nas mentalitet, to sto smo svoji, njih su kaze pretvorili u robote, nista se ne pitaju samo rade sta im se naredi iz EU.
Moje neko misljenje je da to sto je zemlja cista i sve je tako uredjeno, je uglavnom postignuto kaznjavanjem i pritiskom postovanja pravila. Hteli mi to da priznamo ili ne, nekim ljudima to ne odgovara. Na Bledu je kazna za bacanje smeca na travu 200eur, i ti znaci stoje svuda. Meni to ne smeta, i ja bih voleo da je tako cisto u Beogradu. Ali to je verovatno samo jedno od milion pravila, koje opterecuju obicnog coveka. Naravno da nisam za bacanje djubra po ulici, ali na primer tamo se kaznjavaju stambene zajednice ako otpad ubace u pogresnu kantu, posto je reciklaza na dosta visokom nivou.
Na kraju, slovenci kupuju stanove u radijusu od 50-100km od Ljubljane, na kredit, jer samo to mogu da priuste. Obican covek tamo ne zivi bas ugodno, pa odatle i takva percepcija.