Tržište stanova u Srbiji nakon trenda intenzivnog rasta cena u 2021. i 2022. godini, iskusilo je usporavanja rasta cena u 2023. godini, a u četvrtom tromesečju 2023. godišnja stopa rasta cena stanova za Republiku Srbiju iznosila je 5,75%, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).
Indeks cena stanova u četvrtom tromesečju 2023. godine iznosio je 158,66 što predstavlja rast od 0,83 odsto u odnosu na treće tromesečje, saopštili su iz RGZ.
Prema indeksima koje je Evrostat objavio za treći kvartal 2023, u 10 od ukupno 27 evropskih zemalja zabeležen je pad cena stambenih nepokretnosti na međugodišnjem nivou, najveći pad je u Luksemburgu za oko 13%, zatim od oko 10% u Nemačkoj i skoro 7% u Finskoj.
Dosta gradjevinskih firmi je obustavilo izgradnju I otvorilo Stecaj. Ljudi se sada samorganizuju po raznim grupama kako da se zastite I podele troskove advokata I slično. U Berlinu na najboljim lokacijama Mozes da kupis Stan za 2.500evra po m2 sa zakupodavcem Koga bi po slovu zakona mogao da iselis za 3 godine ako Kupujes stan za sopstvene potrebe, tj. Stanovanje. Taj isti stan bez zakupca se prodaje sigurno 2 do 3 vise na trzistu. Na prvu loptu, deluje kao super investicija, ali kad malo pogledas sudsku praksu vidis da ulazis u spor Gde zakupac koristi sve moguce izgovore da ostane u stanu Od stresa kod dece jer tu idu u vrtic, skolu, bolesti, starosti, gubitka posla I silicno. Sistem postoji, ali daleko je Od idealnog I meni se cini da se ozbiljno urušava. Pošto agencije -prodavac nece da te spoje sa zakupcem ljudi onda obilaze stan, šunjaju se I špijuniraju da vide ko živi u istom da bi procenili da li im se isplati kupovina. Tako da kupovina nekretnine u Srbiji je I dalje pesma šta se sve radi na trulom zapadu.Ovo nije u Mordoru, već u Nemačkoj, uređenoj sa čistim vazduhom i kanalizacijom.
Nisam siguran, jer nedostaju centralne opštine i nbg. Oni vuku cenu na gore snažno. Videćemo.Meni deluje da ce januar imati najveci mesecni pad u zadnjih par godina, imajuci u vidu da je Beograd na vodi taj koji najvise vuce cenu na gore, a on bude medju ovim prvim podacima. Finger crossed
Pogledajte prilog 188744
Ali i standardno Rakovica koja vuče cenu na dole.Nisam siguran, jer nedostaju centralne opštine i nbg. Oni vuku cenu na gore snažno. Videćemo.
Meni deluje da ce januar imati najveci mesecni pad u zadnjih par godina, imajuci u vidu da je Beograd na vodi taj koji najvise vuce cenu na gore, a on bude medju ovim prvim podacima. Finger crossed
Pogledajte prilog 188744
Pa dobro i ako je tako, onda statistika generalno kaska. Tj mi ne znamo u ovom trenutku realnu prosecnu cenu novogradnje. Ali, cak i ako kaska statistika pad ili rast su i dalje relevantni, samo eto kasne.Beograd na vodi nove zgrade prodaje na predugovor, tako da se ta prodaja ne vidi u rcn kao ni na ovim ostalim sajtovima koji prave statistike na osnovu podataka iz rcn ukljucujuci i taj sto si okacio.
Statistika za novogradnje je i pre toga bila netacna u velikoj meri, sada u jos vecoj.
Gledaj samo statistike za starogradnju. Mada se i to trude da obesmisle ne unosenjem ugovora.
Gledaj samo statistike za starogradnju. Mada se i to trude da obesmisle ne unosenjem ugovora.
Ima smisla poredjenje, jer mnogi prodavci misle da je sad i dalje novembar 2022. i da mogu prodavati po istoj ceni kao i tadaIsto kao sto nemaju smisla poredjenja ekipe level hristiana/cc/kockaros koji vole da porede sve sa novembrom 2022. jer je sve u poredjenju sa tim pad i to strahovit.
Vradović bi došao ovde, ako ste ga slušali, ima stan, ali čeka vrtić pored, tj fale još neki sadržaji u Bnw, da bi mu bio potpun doživljaj. Kaže kada dođe na otvaranje expa, možda tad ostane. Svakako stan će mu tada vredeti 11.000 eura kvadrat pa može da ga i proda. Sada ga izdaje mesečno za 1800 eura, kad je neko pametan, pametan je.
Ima smisla poredjenje, jer mnogi prodavci misle da je sad i dalje novembar 2022. i da mogu prodavati po istoj ceni kao i tada
Ja računam da novogradnja kaska negde oko godinu i po dana. Što se najbolje vidi u NS gde ispada da je novogradnja jeftinija od starogradnje. Tek kad "pomeriš" novogradnju za godinu i po unazad dobiješ logičan graf.Tj mi ne znamo u ovom trenutku realnu prosecnu cenu novogradnje.
Blizu si, jeste jug Srbije i jeste veci grad, ali nije NisMeni recimo ima smisla da si ti iz Nisa. Jesam li u pravu?
Ali da, ne znamo trenutne cene, mada zbog usporenja tržišta možemo da naslutimo da nisu mnogo različite od cena iz proteklog perioda.
Sledeće godine kreće bull u Srbiji, očekujemo te da se napokon iz propale Amerike ove godine preseliš u Srbiju. Taman se malo adaptiraš dok ti stan ne bude gotov i dok ne krene ozbiljan ekonomski rast srpske ekonomije
Jel ovo image AI ili si sam crtao?
15 milijardi u bankama je oko 2200 po glavi stanovnika, ako pretpostavimo da samo cetvrtina ima racun u banci, opet bi bilo oko 10000 evra po coveku. Istina, zvuci kao veliki novac, ali mislim da je to velikim delom stednja ljudi koji nemaju ni za ucesce za stan pod ovim uslovima.Nešovanović: Tržište stanova može da iznenadi visokim rastom u 2024., jer u bankama ima 15 milijardi evra, ali sve zavisi od kretanja inflacije - Magazin Biznis
konferencija cbre SEE Market Outlook 2024magazinbiznis.rs