keks
Higher intermediate
Poslednja izmena:
Stambeni krediti, sa podacima iz novembra.Kad pomenu to, evo podataka zaključno sa oktobrom
Mesec 2021 2022 2023 Januar 81 69 66 Februar 82 77 59 Mart 107 105 72 April 127 88 61 Maj 92 94 63 Jun 119 93 67 Jul 94 83 58 Avgust 90 88 60 Septembar 93 91 57 Oktobar 94 91 58 Novembar 93 97 Decembar 107 105 Ukupno 1,179 1,081 621 Jan-Okt 979 879 621
Pogledajte prilog 182677
Mesec | 2021 | 2022 | 2023 |
Januar | 81 | 69 | 66 |
Februar | 82 | 77 | 59 |
Mart | 107 | 105 | 72 |
April | 127 | 88 | 61 |
Maj | 92 | 94 | 63 |
Jun | 119 | 93 | 67 |
Jul | 94 | 83 | 58 |
Avgust | 90 | 88 | 60 |
Septembar | 93 | 91 | 57 |
Oktobar | 94 | 91 | 58 |
Novembar | 93 | 97 | 62 |
Decembar | 107 | 105 | |
Ukupno | 1,179 | 1,081 | 621 |
Jan-Nov | 1,072 | 976 | 683 |
„Manjak na strani kreditnih kupaca delimično su kompenzovali ‘novi stranci’ na našem tržištu. Dok su prošle godine to bili Rusi i Ukrajinci, ove godine više kapitala za kupovinu došlo je iz Izraela“, objašnjava Đoković.
„Među kupcima stalno kolaju glasine o nekome ko je uspeo neverovatno jeftino da kupi sjajan stan, a niko zapravo ne poznaje takvu osobu“, priča Đoković.
„Iako se prognoza praktično obistinila, moram da kažem da prošle godine nisam znao da će biti izbora. Oni će svakako uticati na kretanja na tržištu nekretnina u poslednjem tromesečju 2023. godine, kroz osetan pad aktivnosti. Takođe, nismo mogli ni da pretpostavimo da će se desiti sukob u Gazi. Nepredvidivi događaji uvek utiču sa pet do deset odsto“, objašnjava Đoković.
„U zavisnosti od kretanja euribora treba očekivati blagi povratak kreditnih kupaca i blagi rast novogradnje, s obzirom na broj izdatih dozvola. Mislim da nije loše vreme za kupovinu jer očekujem da će cene u 2025. godini drastičnije rasti, pošto se takav skok dešava posle svake krize“, zaključuje Đoković.
Kako gotovi, pa evo ide ponavljanje izbora u Bg-u. Očekuje se angažovanje odreda iz Katastra.Gotovi su izbori, valjda su sad poceli da unose ugovore za decembar, videcemo posle 20h
Kod nas su ograničili kamate do kraja 2024 godine. Ne bi me čudilo da još neke stvari urade nakon toga i da se spase tržište nekretnina i ne daj Bože padnu cene.
ovakva ograničenja uvek donose neke konsekvence na drugom kraju štapa. Ne mogu sa sigurnošću da tvrdim gde se ovo prelilo, da li na korisnike drugih kredita, na nove korisnike kredita ili će se tek prelivati nakon isteka moratorijuma... Imaj u vidu da je mera za ljude koji su uzeli kredit za nekretninu u prošlosti (pre naznaka ove krize), a ne za sveKod nas su ograničili kamate do kraja 2024 godine. Ne bi me čudilo da još neke stvari urade nakon toga i da se spase tržište nekretnina i ne daj Bože padnu cene.
Kod nas su ograničili kamate do kraja 2024 godine. Ne bi me čudilo da još neke stvari urade nakon toga i da se spase tržište nekretnina i ne daj Bože padnu cene.
Sa jedne strane to deluje kao dobra socijalna mera, država vodi računa o građanima i štiti ih od zlih bankara, a zapravo država štiti mafiju koja zida. Svakako kao i uvek ovde čovek ispadne glup ako ne prati većinu. Ko čeka da tržište reguliše cene, ispada glup. Tako je sa svime bilo, bespravna gradnja - neće ti niko srušiti ništa nego će te častiti legalizacijom, uvezi auto iz Bosne umesto da kupiš nov ili kod nas - dobiješ legalizaciju, ne plaćaš infostan redovno - dobiješ otpis kamate i 20% dela glavnice i plaćaš na rate, a za redovno plaćanje 5% popusta. Itd itd.
Meni je veća vest činjenica da će lik u UK da plaća kamatu na stambeni kredit 8%.Kod nas su ograničili kamate do kraja 2024 godine. Ne bi me čudilo da još neke stvari urade nakon toga i da se spase tržište nekretnina i ne daj Bože padnu cene.
Sa jedne strane to deluje kao dobra socijalna mera, država vodi računa o građanima i štiti ih od zlih bankara, a zapravo država štiti mafiju koja zida. Svakako kao i uvek ovde čovek ispadne glup ako ne prati većinu. Ko čeka da tržište reguliše cene, ispada glup. Tako je sa svime bilo, bespravna gradnja - neće ti niko srušiti ništa nego će te častiti legalizacijom, uvezi auto iz Bosne umesto da kupiš nov ili kod nas - dobiješ legalizaciju, ne plaćaš infostan redovno - dobiješ otpis kamate i 20% dela glavnice i plaćaš na rate, a za redovno plaćanje 5% popusta. Itd itd.
To što nisu oterali te velike banke u stečaj 2008, kao što su Enron i Worldcom nekoliko godina pre toga, već ih stalno čupaju, samo govori da glavešine tih banaka vladaju SAD.Pa i treba da plaća kredit 8%, to je tvoja loša procena i ti si odgovoran za tu situaciju kada si pravio finansijsku konstrukciju da uđeš u kredit. To što si poverovao da će kamate biti 1.5% ili niske sve vreme otplate, pogrešio si i moraš da snosiš posledice. Ne, mi bismo kapitalizam ali da niko ne može u njemu da doživi bankrot. Da se razuemo, ovo isto treba da važi i za banke, a ne, kada se zaigraju sa špekulacijama i kad zagusti, daj upumpavaj novac, puštaj štampariju, mi smo mnogo bitni, bez nas će doći do katastrofe. Čim imaš te mehanizme da se neko vadi iz govana, ne važi zakon tržišta i prisutno je neko mešetarenje. Zato se ovo sve i dešava sada i sa cenama i sa inflacijom. Verovatno će u nekoj bližoj budućnosti smisliti nešto fundamentalno novo kako bi se uradio reset, verovatno ovo sa CBDC.
Ne zna se koliko će plaćati - to je rizik promenljive kamatne stope i sve si to potpisao... Čovek, kada uzima kredit na duži rok, mora pre svega sagledati svoje dugoročne planove.Meni je veća vest činjenica da će lik u UK da plaća kamatu na stambeni kredit 8%.
Pa tako i treba da bude da većina ljudi ima svoju kuću ili stan i treba da nema poreza na nasledstvo prvog reda. Zapadnjaci to drže zato što znaju da već u trećoj generaciji niko ne bi radio. Ili bi radili 2 dana nedeljno. Kad ti imaš 4-5 stanova zašto da radiš 60 sati nedeljno?! Zašto da živiš u kiši i zimi?!Ne zna se koliko će plaćati - to je rizik promenljive kamatne stope i sve si to potpisao... Čovek, kada uzima kredit na duži rok, mora pre svega sagledati svoje dugoročne planove.
Jbg, ako ti otplata postane preteška i vodite ka egzistencijalnim problemima - pokupiš stvari i odeš iz tog stana ili pokušaš sa bankom da nađeš neki zajednički jezik. Koliko god ti bilo teško.
To je kapitalizam, tj ona medalja - nema besplatnog ručka. Samo je pitanje da li ćeš ti sam plaćati za svoje poteze ili će se trošak toga preliti ka celom društvu
evo kako je to u US https://www.move.org/states-most-mortgage-free-homeowners/
za celu US, prosek ljudi koji imaju svoju nekretninu je oko 66%, ali procenat njih bez hipoteke je ispod 40% (ovo ponovo varira od države do države).
A u Srbiji
Homeownership rate in countries in Europe 2023 | Statista
In the presented European countries, the homeownership rate extended from 42 percent in Switzerland to as much as 96 percent in Albania.www.statista.com
Pa na zapadu postoji poreska politika kojom se forsiraju ulaganja a ne rad. Neko ko ima 10 miliona eur investicija placa procentualno manji capital gains tax nego neko ko radi za minimalac. Što se bogatih ljudi tiče, oni već generacijama ništa ne rade, šta je tu novo? Pogledaj galeriste, kolekcionare, humanitarne organizacije po NYC, sve je old money. Samo što naravno 4-5 stanova pod rentom te u današnje vreme ne svrstava u grupu ljudi koji mogu da priušte da nista ne rade.Pa tako i treba da bude da većina ljudi ima svoju kuću ili stan i treba da nema poreza na nasledstvo prvog reda. Zapadnjaci to drže zato što znaju da već u trećoj generaciji niko ne bi radio. Ili bi radili 2 dana nedeljno. Kad ti imaš 4-5 stanova zašto da radiš 60 sati nedeljno?! Zašto da živiš u kiši i zimi?!