Svaka čast na opservaciji. Sa dosta iznijetog će se većina složiti. Ali ne sa svim. Npr., koje to zgrade izgradjene unazad par godina imaju po jedan više dodati sprat?
I najbitnije, da li je danas stanje u urbanizmu i stanogradnji generalno bolje ili lošije od onog od prije 15-ak godina? Da li je sredjenije? Da li je gradnja danas korektnija nego tada? Da li je veći urb.haos bio tada ili danas? Vama kao arhitekti, da li se svidja konkretno Beograd na vodi?
Како одговорити на било које од ових питања?
Покушаћу сликовито да објасним, као када сам пре 10-15година отишла код дечјег педијатра и питала да ми покаже састав вакцине које је дете требало да прими. Добила сам одговор да када завршим биохемију, стажирам и кренем да се бавим ужом специјализацијом за вакцине (опростите не знам тачан назив), после година интезивног бављења овом тематиком да МОЖДА, али можда могу да схватим састав вакцине. Она га не зна и не зна утицај сваке компоненте вакцине на дечје тело и није њено да зна. Да "гуглањем" могу да добијем погрешну представу о свему. Схватила сам да немам потпитања која треба да поставим.
Тако исто и за било које питање које си поставио.. Одговор би био опширан, није везан за тему форума и чини ми се да нисам одговарајућа особа која може да ти да одговор на било које од ових питања. За одговор на сва ова питања која си поставио, требало би ти пар особа које би стручно могле да ти објасне, а вероватно ни тада не би схватио (без увреде) јер ниси у тематици. Прво зато што постављаш прво питање, а политички је некоректно
Планирање и урбанизам се не баве периодима од 10,15година.. Пошто се сваком влашћу мењају планови и "стручњаци",можеш замислити какво нам је стање у урбанизму и станоградњи и данас.. Нисмо ми смислили урбанистичку мафију, али код нас фантастично функционише. То што теби нешто као лаику личи да је све дивно и красно, не значи да је тако. Свако планирање иде од избора до избора.
Моје мишљење ником није битно, и да ли ми се нешто свиђа или не. Београд на води је нешто чије ћемо последице видети у деценијама које долазе. Сада је улицкано и скоцкано.. Чекај 20-50 година, да се промени структура људи која тамо живи, када се град прошири, када се појаве сви проблеми које су стручни људи наглашавали, па онда можемо да коментаришемо на ту тему.
Од 90-тих година нико није слушао шта причају врхунски људи који су се деценијама бавили просторним развојем државе, регија, градова и општина. Ослонили смо се на политичаре да нам кажу шта да градимо и где, да нам кажу како да се вакцинишемо и кад, да се баве свим питањима о којима апсолутно ништа не знају и да од њих све зависи и дошли смо до овога, а то је мрак. У конкретном случају-инвеститорски урбанизам проткан политичким интересима, прањем новца и где свако граби свој део.
Али стварно не бих ширила ову тему, јер нема везе са ценама некретнина..
Оно што могу да ти кажем, а тиче се саме новоградње, то је да ако причаш са архитектом-пројектантом са искуством мин 15-20год, и питаш га где би пре купио стан исте квадратуре и цене, у новоградњи или староградњи, добићеш одговор- староградња. Ни ово ти не могу елаборирати, јер је исто опширно, мораш да се бавиш овим годинама да би видео шта се ту дешава.. Ја искрено немам ни времена, ни воље, ни жеље да образлажем. Али инфо, направила сам малу "анкету" међу пројектантима и сви до једног су одговорили староградња тј објекти изграђени до 1990-тих.
Ја нисам компетентна да причам о РОИ, исплативошћу улагања, издавању стнова, што већину овде интересује. Ја гледам ону другу страну новчића и не видим много тога доброг, али се надам... једног дана биће боље, због моје деце, потомака и свих људи којима нешто остављамо, не само станове, него градове, улице, квалитет живота, будућност.
П.С. Нећу одговарати више на нека питања у вези града, урбанизма, архитектуре.. У глобалу сам рекла шта сам мислила, ко је схватио моје мишљење, схватио. Ионако моје мишљење не утиче на цене станова, нити планирање и урбанизам имају утицај на исто. Бавимо се темом, а о овим стварима на неком другом месту.