Ja sad zivim u relativnoj novogradnji (nova zgrada zavrsena 2009, pikovan beton fasada sa kombinacijom nekakvih metalnih panela, PVC stolarija) i po recima predsednika kucnog saveta koji je ziveo na ovom placu (dobio stan u zamenu valjda) zgrada je kvalitetna, imamo garazu prilicno duboku koja je svaku zimu i kisu suva kao barut. Tako da znam sta pricam, i nemoj me svrstavati u "vas iz starogradnje". Inace, koliko god konkretno moj trenutni stan bio kvalitetan a ja uglavnom zadovoljan, evo kod prozora prodire voda, jer silikon i spoj nije dobro uradjen od st*** prozora sa fasadom, moram to sad saniram, a zgrada ima tek 15 godina. Komsiji iznad krov (koji je kos) kod odzaka tj ventilacionog otvora prokisnjavalo 2021e u prolecnim kisama, imao je sanaciju par hiljada evra. Posto je genije investitor ispod dela moje dnevne sobe napravio terasu stanu ispod, na tom delu mi je drugacija temperatura poda i rasusuje mi se parket u tom delu i ne moze da se sanira. A sam projekat je fantastican time sto se moje kupatilo naslanja direktno na kuhinju i trpezariju komsije, tako da ih sve cujem sta pricaju kad god udjem da pi*am i k**am a i oni mene, cak nam se i prozori prirodne ventilacije nalaze na manje od 1m razdaljine pod 90 stepeni - divota. O ostalim biserima novogradnje tipa - ulazna vrata direkt gledaju u dnevnu ili tako nesto necu ni da govorim, gde obicna hotelska soba ima vecu dozu privatnosti ulaza od stanova novogradnje.
Verovao ti ili ne, ja sam ziveo u starogradnji od malena Mirijevo 3 crvena fasadna cigla iznad pijace, tad je zgrada bila nova, zavrsena 1990. Pre 3 godine su moji roditelji renovirali kuhinju, elektricar koji je stemao zid rekao je da nije do sad naisao na tvrdji beton, cak ni na NBG-u, a taj elektricar ima solidno iskustvo. Statika zgrade je savrsena, seizmicki testirana, podrumske prostorije perfektno suve, nikad ni trunku poplave nismo imali, u zgradi preko puta, otac mojih drugova iz parka je tu ziveo a covek je bio glavni gradjevinski inspektor u Beogradu jedan period, i od njega smo saznali sve te stvari. Pogledaj novogradnju staru samo 5-10 godina na novom putu u Matice Srpske ulici na sta lici. Izgleda u 10x gorem stanju nego ta "starogradnja". O prostoru oko zgrada ne zelim da komentarisem.
Ja se slazem da starogradnja ne sme da kosta ni blizu kao novogradnja, u tome se slazemo, to i ja zagovaram, ali tvrdnja da starogradnja sem "poneke lokacije" nema nikakvu prednost prosto nije istina. Jer znas gde dolaze svi roditelji sa decom iz burzujskih novogradnji da se igraju u mom kraju? Pa dolazi u peti, cetvrti, treci i drugi parkic na Lionu. Ne igraju se kod svojih zgrada jer nemaju gde, jer investitor nije napravio ni jednu ljuljasku ispred ili iza zgrade. Od zajednickog prostora ispred zgrade je napravio parking mesta a bahati vlasnici se parkiraju i zauzimaju trotoar, i tako je kod 99.99% novogradnji u beogradu. Prosetaj malo kod lipovog lada kod tih 5 solitera, pogledaj te kolicine lipa, cetinara i platana, ljuljaski, klupica, oivicenih staza za setnju koje su slobodne od automobila, a onda se prosetaj Kajmakcalanskom gde je 90% novogradnji.