Iako plate jesu nominalno porasle 100% u odnosu na 2015. godinu, stan je danas 30-40% teze priustiti nego samo pre 3-4 godine, sto zbog rasta cena nekretnina, sto zbog rasta kamatnih stopa, tako da trenutno imamo bas veliki disbalans prosecnih plata i cena nekretnina. Cak je i Analiticar to nesvesno priznao dajuci savet "ako ne mozes da kupis stan od plate, ti povecaj platu". Ali poenta njegovog komentara je bilo nesto drugo sto nije bas realno. Pojedinac mozda i moze da nadje nacin da poveca svoje licne prihode, ali prosecna plata zavisi od globalnih faktora na koje pojedinac ne moze da utice. Da li ce taj disbalans izmedju prosecnih plata i cena nekretnina izazavati pad cena i koliki, tu nam se stavovi razlikuju, ja kazem da hoce, neko kaze da nece,...
Ono sto bih takodje dodao jeste da sam prilicno siguran da je trziste mnogo kompleksnije nego sto se cini. Cinjenica je da je broj kreditnih kupovima relativno mali, a to je uglavnom iz 2 razloga: pranje para i vezane kupoprodaje. Naravno da ima i onih koji zarade taj kes, imaju privatni biznis i slicno, ali pricam koja su 2 faktora koji veroatno najvise uticu na to da je kod nas ucesce kes kupovine u ukupnoj kupovini nekretnina vece nego u drugim zemljama. A kad je rec o vezanim transakcijama, mislim da se njihov efekat ignorise u velikoj meri. Trenutno je pad prometa veci od procenta kreditnih kupaca.
Ako prosecna plata ne kupuje stan, kao sto ti kazes, ako nestane i vezana kupovina, sta onda ostaje? Mnogi prodaju stanove da bi kupili neki drugi. Kad nestane inicijalni novac koji je usao u sistem preko kredita, vezanih transakcija vise nema. Naravno da trziste nece stati, uvek ce biti nekog prometa, ali kad promet bude pao u dovoljno velikoj meri, mislim da ce cene morati da se koriguju nadole kako bi svako zatvorio svoju finansijsku konstrukciju.
I mozda jeste ista distribucija onih koji zaradjuju 2k kao sto je 2015 bilo onih koji zaradjuju 1k, ali sad onaj sa 2k moze da kupi manje nego neko 2015 sa 1k.