Šta je novo?

Cene nekretnina

Tako je, kupuju investiciono. Ja nikad nisam rekao da su cene vestacke ili lazne, vec da trenutno nisu realne za ono sto se nudi, odnosno doslo je do prevelikog hajpa kod nas nakon korone da se novac stuce u nekretnine, a zna se ko je ucestvovao u propagandi. Kao npr. sto sam znao da su akcije Tesle u 2021. bile precenjene i nerealne… Videcemo nakon leta kakav ce biti promet…
Cene su 'nerealne za ono sto se nudi' od pokretanja ove teme 2010.

Pogađam više od vas. Cene hrane neprestano skaču, goriva će tek a skoči, plate iste, prodaja baš i ne ide, jedino je cena kvadrata malo pala 5 do 10%, ali tek se očekuje pad, poslova sve manje, iako je 85% pametnog i radno sposobnog stanovništva napustilo zemlju. Stanova za 200.000 hiljada ima na biranje, al jeftine zemlje nema. Cene će se održavati veštački dok se ne proda Bnw, a posle toga odmah apokalipsa cena, ako ne i pre.

Pogađam više od vas. Cene hrane neprestano skaču, goriva će tek a skoči, plate iste, prodaja baš i ne ide, jedino je cena kvadrata malo pala 5 do 10%, ali tek se očekuje pad, poslova sve manje, iako je 85% pametnog i radno sposobnog stanovništva napustilo zemlju. Stanova za 200.000 hiljada ima na biranje, al jeftine zemlje nema. Cene će se održavati veštački dok se ne proda Bnw, a posle toga odmah apokalipsa cena, ako ne i pre.
Pa sta si ti tu pogodio kad je sve i dalje u futuru :)

Imovina mojih roditelja + firma + keš u banci prelazi milion €, ali nikad nećeš čuti od mojih roditelja da je “BEOGRAD SVETSKA METROPOLA I DA SU OVE CENE REALNE”, proputovali su pola sveta, imaju prijetelje i u Milanu (Italijane) i u Moskvi. Tržišne cene su takve kakve su, činjenicna cena je u oglasima, ali ne možeš ih ubediti da 200k € ulože u ruiniran stan na Nbg, kao sto ih ne mozes ubediti da cene nekretnina u Tirani vrede vise od onih u NS.

Zato trenutno gledaju stanove u Budimpesti, Zagrebu, Italiji, Spaniji, ali i ETF fodove, investiono zlato itd.
Kakva crna metropola, o čemu dečko ti pričaš? Ja sam odrastao u 21. Bloku, možeš kroz zidove da čuješ šta komšija govori, ali jbg takvi su bili građevinski standardi 60-ih godina, zato i jeste kvadrat 3.000 eur a ne 30.000 kao u centru PRAVIH metropola. To što ti živiš u zgradi "boljoj od Zemunskih kapija" (kao da je to neki standard) na periferiji Zemuna, te ne kvalifikuje da ovde deliš lekcije.

Mislis? :) Stvarno? :) Ja sam bas mislio da zele da kupe starogradnju od 50 kvadrata za 200k evra, sa platom od 1000 evra. Stvarno su zlikovci jer zele pad. Dobro si ih provalio. :)
Više uticaja imaju na tu varijabilu plate nego na cenu stanova. Za 200k eur možeš da dobiješ 50 m2 renovirane starogradnje u centru, i te cene će možda pasti 10%. Taj što zarađuje 1000 eur, bolje da utroši trud i vreme da tu plati pretvori u 2000 ili 3000 eur, efekat će mu biti značajno bolji nego ne znam kakav pad cena da se dogodi.

Kakva crna metropola, o čemu dečko ti pričaš? Ja sam odrastao u 21. Bloku, možeš kroz zidove da čuješ šta komšija govori, ali jbg takvi su bili građevinski standardi 60-ih godina, zato i jeste kvadrat 3.000 eur a ne 30.000 kao u centru PRAVIH metropola. To što ti živiš u zgradi "boljoj od Zemunskih kapija" (kao da je to neki standard) na periferiji Zemuna, te ne kvalifikuje da ovde deliš lekcije.
Opet ti kažem, zapitaj se malo šta pišeš. I malo razmisli za koliko para radiš i šta možeš sebi da priuštiš

Opet ti kažem, zapitaj se malo šta pišeš. I malo razmisli za koliko para radiš i šta možeš sebi da priuštiš
I ti malo shvati da nisu svi vezani za srpsku prosecnu platu, a da kada se gleda u apsolutnim iznosima, Beograd jeftiniji u odnosu na vecinu gradova u Evropi. U odnosu na neke nekoliko puta jeftiniji.

Nije svacija racunica ista, eto tvoji roditelji iz Srbije razmatraju kupovinu u inostranstvu, u gradovima koji su skuplji od Beograda.

To 'sta se dobija za te pare' je vrlo teska metrika za definisanje, ne neka objektivna mera.

I opet, evro danas nije isti evro od pre 2 ili 3 godine. Sumanuti rast se nije dogodio samo u Srbiji.

Očigledno za manje para nego tvoji roditelji, ali nisam ja pisao da gledam stanove u Milanu (ili Londonu, New Yorku). Nemam problem sa tim da sam čovek koji je odrastao u commie bloku skromne gradnje.

Više uticaja imaju na tu varijabilu plate nego na cenu stanova. Za 200k eur možeš da dobiješ 50 m2 renovirane starogradnje u centru, i te cene će možda pasti 10%. Taj što zarađuje 1000 eur, bolje da utroši trud i vreme da tu plati pretvori u 2000 ili 3000 eur, efekat će mu biti značajno bolji nego ne znam kakav pad cena da se dogodi.
Khm... Ne znam kako bih ti rekao, ali po tim cenama nije lako kupiti stan ni sa 2000 evra platom. :) Aj da ponovim klip, mislim da je templar postovao prvi put:

Ako mislis da postoji algoritam kojim moze npr. neko u ne-IT struci da dodje do 3000 eur, slbodno ga podeli s nama. To su plate ozbiljnih IT seniora, vlasnika biznisa itd, itd... Savet ti je u rangu - postani Bred Pit, pa ces da vidis kako ce zene da te jure. :)

Pa prosecne nominalne plate se i jesu duplirale u ovom periodu rasta. Kome se plata nine duplirala od 2015. tom nije rasla u skladu sa
prosekom.
Iako plate jesu nominalno porasle 100% u odnosu na 2015. godinu, stan je danas 30-40% teze priustiti nego samo pre 3-4 godine, sto zbog rasta cena nekretnina, sto zbog rasta kamatnih stopa, tako da trenutno imamo bas veliki disbalans prosecnih plata i cena nekretnina. Cak je i Analiticar to nesvesno priznao dajuci savet "ako ne mozes da kupis stan od plate, ti povecaj platu". Ali poenta njegovog komentara je bilo nesto drugo sto nije bas realno. Pojedinac mozda i moze da nadje nacin da poveca svoje licne prihode, ali prosecna plata zavisi od globalnih faktora na koje pojedinac ne moze da utice. Da li ce taj disbalans izmedju prosecnih plata i cena nekretnina izazavati pad cena i koliki, tu nam se stavovi razlikuju, ja kazem da hoce, neko kaze da nece,...
Ono sto bih takodje dodao jeste da sam prilicno siguran da je trziste mnogo kompleksnije nego sto se cini. Cinjenica je da je broj kreditnih kupovima relativno mali, a to je uglavnom iz 2 razloga: pranje para i vezane kupoprodaje. Naravno da ima i onih koji zarade taj kes, imaju privatni biznis i slicno, ali pricam koja su 2 faktora koji veroatno najvise uticu na to da je kod nas ucesce kes kupovine u ukupnoj kupovini nekretnina vece nego u drugim zemljama. A kad je rec o vezanim transakcijama, mislim da se njihov efekat ignorise u velikoj meri. Trenutno je pad prometa veci od procenta kreditnih kupaca.
Prosecna plata nije kupovala stan ni 2015. ni sad.

Ako je distribucija plata ostala ista, priblizno je isti broj ljudi koji danas zaradjuju 2000 kao onda onih koji zaradjuju 1000.
Ako prosecna plata ne kupuje stan, kao sto ti kazes, ako nestane i vezana kupovina, sta onda ostaje? Mnogi prodaju stanove da bi kupili neki drugi. Kad nestane inicijalni novac koji je usao u sistem preko kredita, vezanih transakcija vise nema. Naravno da trziste nece stati, uvek ce biti nekog prometa, ali kad promet bude pao u dovoljno velikoj meri, mislim da ce cene morati da se koriguju nadole kako bi svako zatvorio svoju finansijsku konstrukciju.
I mozda jeste ista distribucija onih koji zaradjuju 2k kao sto je 2015 bilo onih koji zaradjuju 1k, ali sad onaj sa 2k moze da kupi manje nego neko 2015 sa 1k (pod pretpostavkom da kupuje na kredit, i sam si rekao da plata ne kupuje stan, cak i sa platom od 2k se obicno uzimaju krediti po ovim cenama, i ti licno si kupio na kredit ako se ne varam)

Iako plate jesu nominalno porasle 100% u odnosu na 2015. godinu, stan je danas 30-40% teze priustiti nego samo pre 3-4 godine, sto zbog rasta cena nekretnina, sto zbog rasta kamatnih stopa, tako da trenutno imamo bas veliki disbalans prosecnih plata i cena nekretnina. Cak je i Analiticar to nesvesno priznao dajuci savet "ako ne mozes da kupis stan od plate, ti povecaj platu". Ali poenta njegovog komentara je bilo nesto drugo sto nije bas realno. Pojedinac mozda i moze da nadje nacin da poveca svoje licne prihode, ali prosecna plata zavisi od globalnih faktora na koje pojedinac ne moze da utice. Da li ce taj disbalans izmedju prosecnih plata i cena nekretnina izazavati pad cena i koliki, tu nam se stavovi razlikuju, ja kazem da hoce, neko kaze da nece,...
Ono sto bih takodje dodao jeste da sam prilicno siguran da je trziste mnogo kompleksnije nego sto se cini. Cinjenica je da je broj kreditnih kupovima relativno mali, a to je uglavnom iz 2 razloga: pranje para i vezane kupoprodaje. Naravno da ima i onih koji zarade taj kes, imaju privatni biznis i slicno, ali pricam koja su 2 faktora koji veroatno najvise uticu na to da je kod nas ucesce kes kupovine u ukupnoj kupovini nekretnina vece nego u drugim zemljama. A kad je rec o vezanim transakcijama, mislim da se njihov efekat ignorise u velikoj meri. Trenutno je pad prometa veci od procenta kreditnih kupaca.

Ako prosecna plata ne kupuje stan, kao sto ti kazes, ako nestane i vezana kupovina, sta onda ostaje? Mnogi prodaju stanove da bi kupili neki drugi. Kad nestane inicijalni novac koji je usao u sistem preko kredita, vezanih transakcija vise nema. Naravno da trziste nece stati, uvek ce biti nekog prometa, ali kad promet bude pao u dovoljno velikoj meri, mislim da ce cene morati da se koriguju nadole kako bi svako zatvorio svoju finansijsku konstrukciju.
I mozda jeste ista distribucija onih koji zaradjuju 2k kao sto je 2015 bilo onih koji zaradjuju 1k, ali sad onaj sa 2k moze da kupi manje nego neko 2015 sa 1k.
Pa cene jesu rasle u skladu sa platama ali su kamate pokvarile tu jednacinu.

Sada ce stagnirati ili malo ici na dole dok se ne ponisti efekat kamata, s tim sto plate rastu i dalje pa se taj efekat i na taj nacin ponistava.

Na stranu sto kod nas ima i dosta kes kupovina na koje kamate i ne uticu.

Pa cene jesu rasle u skladu sa platama ali su kamate pokvarile tu jednacinu.

Sada ce stagnirati ili malo ici na dole dok se ne ponisti efekat kamata, s tim sto plate rastu i dalje pa se taj efekat i na taj nacin ponistava.

Na stranu sto kod nas ima i dosta kes kupovina na koje kamate i ne uticu.
Pa ja sam i rekao da cak i da cene ne padnu (a cak i ti potvrdjujes da postoji solidna sansa da padnu barem malo, recimo 10-15%), mislim da predstoji dug period stagnacije od min 5 godina bez rasta cena ili min 10 uz vrlo blagi rast (nakon 5 godina stagnacije), a uz rast plata, kako bi se uspostavio kakav-takav balans. A ne bih se slozio da na kes kupovinu ne utici kamate. Postoji deo kes kupovine na koji kamate ne uticu, to stoji, ali postoji i veliki deo kes kupovine na koji kamate itekako uticu, pre svega kroz vezane kupovine, ali i kroz kes kupovine privatnika kojima ce profit biti ugrozen zbog skupljeg zaduzivanja.

Khm... Ne znam kako bih ti rekao, ali po tim cenama nije lako kupiti stan ni sa 2000 evra platom. :) Aj da ponovim klip, mislim da je templar postovao prvi put:

Ako mislis da postoji algoritam kojim moze npr. neko u ne-IT struci da dodje do 3000 eur, slbodno ga podeli s nama. To su plate ozbiljnih IT seniora, vlasnika biznisa itd, itd... Savet ti je u rangu - postani Bred Pit, pa ces da vidis kako ce zene da te jure. :)
Jesi li ikada išao kod hirurga da ti ukloni mladež, konsultovao advokata u vezi ostavinskog postupka ili angažovao električara da ti sprovede instalacije u stanu? Verovatnoća je da svi ti profili ljudi zarađuju preko 2, a neretko 3 hiljade eur mesečno. Imam tonu takvih primera u svom okruženju i to nisu nikakvi direktori, načelnici, Bred Pitovi ili ne znam kakvi umovi, već regularni ljudi činjenično kvalifikovani u svojoj profesiji sa 10+ godina iskustva. Što se IT-ja tiče, tu je kuriozitet što je ocigledno legalno predstavljati se kao inžinjer čak i bez ikakvog formalnog obrazovanja te vrste, dok se recimo za bavljenje advokaturom bez odgovarajućih formalnih normi naziva nadripisarstvom i podleže krivičnoj odgovornosti.

Jesi li ikada išao kod hirurga da ti ukloni mladež, konsultovao advokata u vezi ostavinskog postupka ili angažovao električara da ti sprovede instalacije u stanu? Verovatnoća je da svi ti profili ljudi zarađuju preko 2, a neretko 3 hiljade eur mesečno. Imam tonu takvih primera u svom okruženju i to nisu nikakvi direktori, načelnici, Bred Pitovi ili ne znam kakvi umovi, već regularni ljudi činjenično kvalifikovani u svojoj profesiji sa 10+ godina iskustva. Što se IT-ja tiče, tu je kuriozitet što je ocigledno legalno predstavljati se kao inžinjer čak i bez ikakvog formalnog obrazovanja te vrste, dok se recimo za bavljenje advokaturom bez odgovarajućih formalnih normi naziva nadripisarstvom i podleže krivičnoj odgovornosti.
Ok, dobro, sve si u pravu, necemo o politici... Ovo je vec u rangu price o malom Marku Milosevicu koji je nosio gajbice i osnovao diskoteku Madona. J*b*s statistiku, kad ti znas ljude... Koji znaju ljude.

Pa ja sam i rekao da cak i da cene ne padnu (a cak i ti potvrdjujes da postoji solidna sansa da padnu barem malo, recimo 10-15%), mislim da predstoji dug period stagnacije od min 5 godina bez rasta cena ili min 10 uz vrlo blagi rast (nakon 5 godina stagnacije), a uz rast plata, kako bi se uspostavio kakav-takav balans. A ne bih se slozio da na kes kupovinu ne utici kamate. Postoji deo kes kupovine na koji kamate ne uticu, to stoji, ali postoji i veliki deo kes kupovine na koji kamate itekako uticu, pre svega kroz vezane kupovine, ali i kroz kes kupovine privatnika kojima ce profit biti ugrozen zbog skupljeg zaduzivanja.
Ti bas volis da dajes decenijske prognoze u momentu kada tesko moze da se predvidi sta ce biti i za godinu dana :)

Kamate su skocile jer se pokusava obuzdati inflacija. Ako kamate ostanu tako visoke 5 godina, to znaci da se ni inflacija ne moze obuzdati. Tesko je ocekivati da ce samo cene stanova stagnirati u tom slucaju.

Ako se kamate vrate na neki normalan nivo (tesko da ce opet biti negativne, ali 1-2% euribor je na neki srednji rok sasvim moguce i ocekivano) to znaci da se inflacija unormalila i da cene nastavljaju da rastu u skladu sa platama. Cene ce tad stagnirati/padati ako stagniraju/padaju plate, ne znam zasto bi to bio neizbezan scenario u sledecih 5 godina.

U ostalim vestima, nas gospodin predsednik Aleksandar Vucic je objavio na IG da je Beograd na livability index listi koju Economist objavljuje za 2023 znacajno napredovao.

Post ne delim radi mentalnog zdravlja prisutnuh, ali ako neko ima tu listu, nek je okaci, ja ne uspevam da je nadjem van paywall-a.

Slobodno sheruj, nesto mi se ne uclanjiva na sajt ekonomista, a jos manje mi se gleda Vucicev instagram. Ne gledam horore pred spavanje. Inace, 'vako smo prosli 2022:

Koji smo to ove godine, predzadnji? Bukurest i Sofija imaju metro, sta mi imamo, Vulina? Ako mislis da je moglo da se drasticno napreduje za godinu dana, ili ako vidis da se nesto drasticno promenilo, onda dobro...

Ti bas volis da dajes decenijske prognoze u momentu kada tesko moze da se predvidi sta ce biti i za godinu dana :)

Kamate su skocile jer se pokusava obuzdati inflacija. Ako kamate ostanu tako visoke 5 godina, to znaci da se ni inflacija ne moze obuzdati. Tesko je ocekivati da ce samo cene stanova stagnirati u tom slucaju.

Ako se kamate vrate na neki normalan nivo (tesko da ce opet biti negativne, ali 1-2% euribor je na neki srednji rok sasvim moguce i ocekivano) to znaci da se inflacija unormalila i da cene nastavljaju da rastu u skladu sa platama. Cene ce tad stagnirati/padati ako stagniraju/padaju plate, ne znam zasto bi to bio neizbezan scenario u sledecih 5 godina.
Znam da su prognoze nepouzdane, zato su prognoze, a nesto sto ce se garantovano desiti. Jedno je ono sto je najverovatnije, drugo ono sto je moguce. Zvanicne prognoze kazu da ce Euribor biti min oko 2.5% narednih 10-ak godina. Moguce je da bude i nize, ali je verovatnije da bude iznad 2.5%, sto je samo malo ispod trenutnih kamatnih stopa koje se smatraju visokim.
A moja "predvidjanja" za period od 5 ili 10 godina su cisto sluzila kao ilustracija da bih definisao sta za mene znaci stagnacija. Za mene stagnacija znaci da cene nece rasti narednih x godina i da ce plate morati da rastu brze od cena nekretnina, a da cene nekretnina mogu da rastu samo minimalno, sporije od nivoa inflacija. Za tebe mozda znaci da cene nece rasti ove i sledece godine, a da ce one tamo porasti 30%, pa cisto da razgranicimo sta ko misli pod stagnacijom :)

Inace, profiti cine ogroman deo inflacije, tj. kompanije su digle cene mnogo vise nego sto im je rast troskova.
Mnogi su iskoristili ovaj period da dignu cene maksimalno koliko mogu jer "ako sad ne dignu, kad ce?". U vreme inflacije je lako prodati pricu o "rastu troskova" kako bi podigao cene. Kad inflacija bude bila niza, teze ce ici povecanje cena, a sa naduvanim cenama sebi stvaras luft da mozes da pravis popuste. Ukratko, sad su mnogi iskoristili situaciju da dignu cene na dovoljno visok nivo koji im omogucuje i visok profit koji mogu da eksploatisu u narednim godinama i luft za spustanje cena po potrebi.

Slobodno sheruj, nesto mi se ne uclanjiva na sajt ekonomista, a jos manje mi se gleda Vucicev instagram. Ne gledam horore pred spavanje. Inace, 'vako smo prosli 2022:

Koji smo to ove godine, predzadnji? Bukurest i Sofija imaju metro, sta mi imamo, Vulina? Ako mislis da je moglo da se drasticno napreduje za godinu dana, ili ako vidis da se nesto drasticno promenilo, onda dobro...

Pa nemam listu, post koji necu da sherujem je Vucicev IG. Vucic je samo napisao da smo napredovali ali ne i konkretan rezultat.

I ovaj naslov iz prosle godine je malo navlakusa. Poslednji smo bili od Evropskih gradova, a ne pominje se da su Evropski gradovi gradovi sa najvisim skorom, cak ispred vecine americkih. Kada napises 'na dnu liste koja meri globalni indeks zivota' ocekivao bih da smo poslednji u svetu.

Zvanicne prognoze kazu da ce Euribor biti min oko 2.5% narednih 10-ak godina.
Koje to 'zvanicne prognoze' daju ocekivanja na 10 godina a da su iole ozbiljne? Kada pises tako nesto moj zakljucak je da ti samo zaista ne razumes kako te stvari funkcionisu.

A moja "predvidjanja" za period od 5 ili 10 godina su cisto sluzila kao ilustracija da bih definisao sta za mene znaci stagnacija. Za mene stagnacija znaci da cene nece rasti narednih x godina i da ce plate morati da rastu brze od cena nekretnina, a da cene nekretnina mogu da rastu samo minimalno, sporije od nivoa inflacija.
Zasto bi ista od toga 'moralo' da se dogodi? I da li kazes da cene nece rasti ili da samo nece rasti brze od plata? Ako euribor padne sa 4% na 2.5% zar to ne umanjuje trenutno glavni faktor koji sprecava rast cena, zasto bi nastavile da stagniraju u tom slucaju?

Pises stvari na osnovu osecanja i zelja, pa malo kao uvezes sa kamatama i rastom cisto da ispadne kao da tu ima nesto vise od zelja, ali ne uzimas uopste u obzir sta te kamate i rast znace i na koji su nacin povezani.

I ovaj naslov iz prosle godine je malo navlakusa. Poslednji smo bili od Evropskih gradova, a ne pominje se da su Evropski gradovi gradovi sa najvisim skorom, cak ispred vecine americkih. Kada napises 'na dnu liste koja meri globalni indeks zivota' ocekivao bih da smo poslednji u svetu.
Ok, ja nisam ni mislio da se poredimo sa gradovima u Bangladesu i Burkini Faso. Zar mi ovde ne poredimo Bg sa Evropskim metropolama, sa Becom, Valensijom, Berlinom... Kako znas gde su Evropski gradovi, ako nisi video listu? Ok, kontam da su ispred suburbia u USA.

I opet da te pitam, da li ti vidis da se nesto drasticno promenilo u odnosu na proslu godinu, pa ti sad mnogo znaci misljenje Ekonomista?

Kada je reč o načinu plaćanja, sedam procenata svih prometovanih nepokretnosti u Srbiji plaćeno je iz kredita, što je pet procenata manje nego lane, a iz kreditnih sredstava najviše su plaćeni stanovi, ukupno 16 odsto.

Sent from my Pixel 4a using Tapatalk

Koje to 'zvanicne prognoze' daju ocekivanja na 10 godina a da su iole ozbiljne? Kada pises tako nesto moj zakljucak je da ti samo zaista ne razumes kako te stvari funkcionisu.

Zasto bi ista od toga 'moralo' da se dogodi? I da li kazes da cene nece rasti ili da samo nece rasti brze od plata? Ako euribor padne sa 4% na 2.5% zar to ne umanjuje trenutno glavni faktor koji sprecava rast cena, zasto bi nastavile da stagniraju u tom slucaju?

Pises stvari na osnovu osecanja i zelja, pa malo kao uvezes sa kamatama i rastom cisto da ispadne kao da tu ima nesto vise od zelja, ali ne uzimas uopste u obzir sta te kamate i rast znace i na koji su nacin povezani.
Delio sam vec nekoliko izvora ovde:
Vezano za Euribor, neko je skoro delio prognozu kako ce do 2025. godine Euribor pasti na 2%. A kao izvor je uzeo neki sajt koji je daleko omasio sa svojim prognozama za 2023. godinu.
Uglavnom, evo jos par nekih procena vezano za Euribor:
Pogledajte prilog 168281

Pogledajte prilog 168282

Uglavnom, kao sto smo vec pisali, racunajte na to da verovatno nikad vise u istoriji necemo imati niske kamatne stope kao sto smo imali proteklih godina. Kamatne stope mogu pasti max 1% u odnosu na trenutni nivo u narednih 10 godina i to je verovatno to sto se tice pada kamatnih stopa (pre tog pada cemo imati i dalje manji rast).
Cak i OECD prognozira da pre kraja 2024. nece biti pada kamatnih stopa (https://data.oecd.org/interest/long-term-interest-rates-forecast.htm)
Pogledajte prilog 168283
Pa vi vidite da li ce novac i dalje biti obezvredjen, da li treba bezati iz kesa i kako ce to uticati na cene nekretnina.
Neki od njih jesu nezvanicni, ali recimo OECD predvidja da nece biti obaranja kamatnih stopa pre kraja 2024.
Takodje, Evropska Centralna Banka predvidja da Euribor prakticno nece ici ispod 3% (tj. hoce 2.9%, ali marta su predvidjali 2.8%, sto znaci da sad imaju losiju prognozu nego pre 4 meseca) pre kraja 2025:
1690749816187.png

Naravno da nista od ovog ne mora da se desi, ali pricamo o onom sta je najverovatnije.
Uglavnom, mozes i sam da guglas, niko ne predvidja znacajnije smanjivanje kamatnih stopa. Da, bice malo lakse kad budu pale sa 4% na 2.5%, ali i dalje ce to biti dosta visi nivo u odnosu na period pre krize, ali pasce mozda tek za 3-4 godine na taj nivo, i to u najboljem slucaju, barem prema ovim prognozama.

Poslednja izmena:
Vrh