Posto su cene trenutno najvise u istoriji, eksplodirale su u protekle 3 godine, i ko god je kupio stan pre vise od 1-2 godine po bilo kojoj ceni je sad u velikom plusu, zakljucak je da se stan isplati kupovati uvek po bilo kojoj ceni?
Glupo je recimo sacekati pad cena ili pad kamatnih stopa i kupiti kad su uslovi povoljniji? Kad pominjem cekanje, pod tim ne mislim bas na kalkulisanje (mada i sto da ne) koje se i moze isplatiti i ne mora, nego bukvalno zdravorazumsku odluku da odlozis kupovinu za neki kasniji period jer iako bi mozda sad mogao da kupis na kredit, mozda ti plata nije dovoljno velika, mozda ti posao nije siguran i slicno, pa ne bi da ulazis u neki veci rizik.
Niko, pa ni ja, ne sporim sve ovo sto se ponavlja ovde po milion puta:
- Ljudi ce uvek pricati da su cene napumpane
- Osoba X je kupila stan pre Y godina, svi su joj pricali da su cene naduvane, a gle sad kolike su, sto znaci da je osoba X dobro postupila
- Kupoivina stana se isplati da ne bi placao kiriju, a i generalno je dobra investicija jer dugorocno cene rastu a zaradjuje se i od izdavanja
Ja to nikad nisam sporio, i ovo se moze poremetiti samo u dugom roku i usled nekih nepredvidivih dogadjaja (ratovi, krize, poreska politika, ekoloska politika, migracije,...)
Ali sve to ne menja cinjenicu da su trenutno uslovi na trzistu takvi da postoji velika sansa da cene padnu, a cak i da ne padnu, toliko su visoke da su gotovo nemoguce sanse da rastu barem u narednih X godina. I ako je vec takva situacija, zasto onda zuriti sa kupovinom osim ako ti nije bas hitno. Bolje je sacekati bolje vreme, pratiti trziste, cekati neku dobru ponudu i slicno.
Uostalom, nije bitno sta ja kazem ili sta neko drugi, nije bitno da li su cene realne ili nisu, da li imamo balon ili nemamo, pogledajte sta kaze trziste (kakvo god bilo i bez obzira na poreklo para). Trziste kaze da po trenutnim cenama i trenutnim uslovima sve manji broj ljudi zeli da kupuje nekretnine, tj. promet opada. Videcemo sta ce trziste reci u buducnosti.