Šta je novo?

"BW Residences" - Beograd na vodi [ Stambeni kompleks | 68 000 m²]

Vidim samo slike, kojih inače i na forumu ima pregršt, ključna stvar je tekst, al sad...

Koliko sam cuo odrzavanje ce ipak biti 1.5eur po m2 ,a ne 1.2eur m2 kao sto je neko pomenuo u temi SA.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=557718#p557718:1eekv2zz je napisao(la):
Pegasus » 07 Aug 2018 02:02 pm[/url]":1eekv2zz]Koliko sam cuo odrzavanje ce ipak biti 1.5eur po m2 ,a ne 1.2eur m2 kao sto je neko pomenuo u temi SA.

Iz tvojih usta u Bozije usi !

Ne nego imas zgrade gde ljudi ne placaju odrzavanje i zato propadaju. Zgrade po Beogradu sve do jedne bi morale da naplacuju znacajno odrzavanje. (deo fonda da ide za odrzavanje a deo u rezervu za nedaj boze tipa zemljotres i slicno). Strasno je da grad mora od svog budzeta da finansira fasade (lepo od njih sto se trude) ali ipak nije ok. Zgrade su stanari duzni da odrzavaju. Da imamo malo stroziju vlast pa da krenu da naplacuju kazne bilo bi dobro za grad.

Zato je realno mnogo bolje ziveti u kuci ali ako vec zivis u zgradi onda treba da placas odrzavanje te zgrade. Ovaj projekat je jedinstven primer gde se nadam da ce sve biti uradjeno to kako treba. Na primer Lustica Bay ili Port Montenegro placaju se dva odrzavanja jedan je za zgradu a drugi je za "sam kraj". Tako da Lustica za stanove kosta mesecno i 400e.

Nadam se samo da ce uvesti obavezu i za sve ostale zgrade u Beogradu da slede taj primer. Problem je samo sto svaka vlast pa i ova sadasnja hoce da bude dobra i da "ucini" gradjanima pa sve odugovlace tako nepopularne poteze. Umesto da preseku uvedu namete i da budu posteni ako treba i da izgube na izborima. Jako je tesko za stare zgrade to uvesti ali je neophodno inace ce sve da se raspada i dalje.
Gomile zgrada tako tavori iz dana u dan nemaju ni 1000e u budzetu za slucaj krize.

Mislim da bi prosek za odrzavanje zgrada morao da bude 1-2e po m2 za ceo Beograd a za ostale gradove 0.5-1e. Dok za ovako neke specijalne projekte treba ukljuciti i odrzavanje promenade + zgrade.

I sa kojim parama ce to neki penzjoner da plati sa stanom od 90 mkv u mercedeskama i penziom od 15 000 din

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=557905#p557905:jtucq5lk je napisao(la):
direktor » 08 Aug 2018 06:39 am[/url]":jtucq5lk]I sa kojim parama ce to neki penzjoner da plati sa stanom od 90 mkv u mercedeskama i penziom od 15 000 din

Proda 90 kvm stan i ide u 30. Od razlike placa odrzavanje em je jeftinije po kvm.

Nije malo 1.5eur m2, nisam cuo da ima skupljeg odrzavanja u Bgu od te cene. Belvil, Ablok, West 65 su od 0.4-0.5e eur m2 ako se dobro secam, tj ako nisu menjali cene. Narano da BW residences mora biti skuplji zbog bazena, teretane, privatnog platoa sa zelenilom, ali nisam siguran da to realno nosi 3x vecu cenu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=557907#p557907:es4lmso6 je napisao(la):
vradovic » Sre Avg 08, 2018 7:57 am[/url]":es4lmso6]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=557905#p557905:es4lmso6 je napisao(la):
direktor » 08 Aug 2018 06:39 am[/url]":es4lmso6]I sa kojim parama ce to neki penzjoner da plati sa stanom od 90 mkv u mercedeskama i penziom od 15 000 din

Proda 90 kvm stan i ide u 30. Od razlike placa odrzavanje em je jeftinije po kvm.

To je onda pocetak segregacije drustva i stvaranja kasta,gde ce sirotinja biti potiskivana ka periferiji,vidimo u Americi ,gde je isto tako,da je to dovelo do stvaranja geta punih kriminala,sto za sada sa Beogradom nije slucaj,jer je stanovnistvo izmesano i nije odvojeno po platnim razredima,sto je po meni prirodnije i bolje,ali polako se to menja,do sada je to bio slucaj samo sa delovima Dedinja i Senjaka,ali vec sada su neki krajevi u Centru,NBG,Zemunu,Vracaru,Banovom brdu postali maltene nedostupni ako nemas bar 170-200.000 evra u kesu.

Racun-infostan-afera.png

ja sam bio ubedjen da kroz infostan placamo neke usluge, npr odnosenje smeca, ciscenje, popravke lifta i sl.. cak sam mislio da placamo i ekologiju i dimnajcare, takodje sam bio ubedjen da tako skupljene a nepotrosene pare stoje na racunu zgrade i mogu da posluze kada zatrebaju.

dobro je sto postoje clanovi kao sto je radovic koji nam jednim postom otvore oci te shvatih da je to sve samo san i da mi u stavri samo parazitiramo na necijoj grbaci. to je verovatni razlog zasto recimo u mom kraju jednu autobusku stanicu izmestaju 50 metara dalje nekih 6 meseci dok u delu grada gde posten svet planira da uzgaja svoje mladunce nije nikakav problem da se citav bulevar napravi i prekopa imidijatli, cim se nasluti potreba. jbg, ljudi posteno platili a ja bi sve na foru i za dz...

€1.5 je dosta ispod 1% vrednosti stana na godisnjem nivou. U Evropi bi 1% bio realan iznos, u Americi je cesto vise od toga. Ocekujem da ce Kula Beograd biti na €5-8 kvadrat za odrzavanje.

Nije problem jednom iskeširati, ali 500e mesečno nije malo, pa čak i za njih. Pričamo o svim stanovima u naselju.

No, dobro, vradovic i slični ne treba da brinu, a ni mi, ostala sirotinja, dok god se ne troše gradski resursi na održavanje ovog naselja.

dule, da li u cifru 500e mesecno uracunavas ukupne mesecne troskove koji ukljucuju ii trivije poput komunalija, struje, interneta a koje prema mojim skromnim perifernim iskustvima iznose oko 200 evra mesecno za stan od 100 kvadrata, da zanemarimo godisnji porez i dodatno ne komplikujemo racunicu po kojoj ce ova sjajna investicija kroz rentu i neminovni skok cena kvadrata na 10+ hiljada evra doneti na kraju profit mudrim ulagacima i pored tih manjih troskova tokom prvih par godina ekspoatacije...

Ne, tih 500 evra (naknadnih, preko svih ostalih režija koju plaća sitna boranija) sam izvukao iz @quest - ovog posta gde spominje 5-8 e/m2 za stan od 100 kvadrata.

Mada, šta ja brinem brigu? Ko to kupi, plaćaće održavanje koliko god da bude.

Ali zamislite one firme koje budu morale da kupe stanove zbog prebijanja dugova. Nema tu da ti stoji prazan stan, a ti samo plaćaš infostan. Odmah i mesečno održavanje...

ne brinem ja za njih nego mene brine moje d**e, mene plasi da im to ne bude mnogo pa se uvede neki leks specijalis, neka solidarna pomoc za ljude u nevolji

Ova gore uplatnica infostana ima gresku zasto se placa dimljacar a zgrada ima centralno grijanje
Inace te uplatnice treba pod hitno redizajnirati ocajno izgledaju plus objasnjenje zasta kome pare idu ekoloska zastita i vodno dobro itd

Realno, niko nezna koliko ce biti naknada za "odrzavanje i upravljanje" zgradom, €500 mesecno za 100 sqm je konzervativna procena. Nesto je kompleksnija situacija u Kuli sa centralnim grejanjem i kimom (koje se individualno mere) i pitanje sta je od hotelskih pogodnosti (gym, bazen, spa itd) u tome, sta ne. U svakom smislu (kao sto rece @ftj) za one koji tu kupuju nece biti ni iznenadjenje ni problem.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=558028#p558028:3x4j2s9c je napisao(la):
direktor » 08 Avg 2018, 14:03[/url]":3x4j2s9c]Ova gore uplatnica infostana ima gresku zasto se placa dimljacar a zgrada ima centralno grijanje
Inace te uplatnice treba pod hitno redizajnirati ocajno izgledaju plus objasnjenje zasta kome pare idu ekoloska zastita i vodno dobro itd
Po zakonu je bilo obavezno (ne znam jel jos uvek) da svaki stan obavezno mora da ima i prikljucak na dimnjak, cak i u novogradnji, u slucaju bilo kakve havarije da moze na peci na cvrsto gorivo da se greje, kao krajnja nuzda.

Vrh