Tu cenu su saopstili iz BW kao okvirnu cenu tj da ce se kretati u granicama od 2500-3500e/m2.
Ta cena i ti stanovi su uporedivi sa cenom i stanovima u novim zutim zgradama kod japanske ambasade gde je kvadrat bio 3500e/m2. Tamo mi je radio drug iz srednje koji je zavrsio posle i Visu pa je tamo radio kao nadzor, pa me je uvodio u te zgrade i stanove. Takodje mi je rekao prvo pitanje koje postavljaju kupci takvih stanova a to nije kolika je cena vec - "Kakva je bezbednost".
Elem, na cenu utice pre svega kvalitet upotrebljeni materijala i sistema. Takve malo luksuznije varijante stanova trebaju da imaju ugradjene "pametne sisteme" za kontrolu svih vaznih funkcija u kuci (grejanje, hladjenje, osvetljenje..), takodje bitan je nacin klimatizacije. U tim zutim zgradama ugradjen je "multi split" sistem sa spoljnim jedinicama na krovu dok u stanu svaka prostorija ima unutrasnju jdinicu sa mogucnoscu zasebnog podesavanja temperature. Taj sistem je po meni mnogo bolji od klasicnog centralnog sistema, jer je svaki stan ne zavistan i svaka jedinica klime je priljucena na brojilo odgovarajuceg stana.
https://klimauredjaji.com/sr/multi-sistemi
Takodje ne bi zanemario ni to da li ce buduca zgrada koristiti obnovljive izvore, kao sto su geo-termalni izvori, toplotne pumpe ili slicno, sto naravno posklupjuje izgradnju ali daje poseban kvalitet i nezavisnost od celog sistema Naravno tu je i materijal podnih i zidnih obloga, sanitarija, spolje aluminarije i slicno.
Zajednicki prateci sadrzaji zatvorenog tipa, takodje uticu na "eskluzivnost" pa i na cenu.
U arhitektonskom smislu, dvosobni stanovi jesu "siromasniji' u odnosu na ostale stanove, te cenovne kategorije, pre svega u tome sto se koristi jedno kupatilo koje je ujedo i wc. To je verovatno namenjeno za one koji glume elitu, pa se oblace kod sanera, jer im je jako bitna marka i ako nemaju para za to.