Šta je novo?

"BW Quartet" - Beograd na vodi

i meni je isto fascinantno da smo kao društvo stigli dotle da ovakvi ljudi više ne postoje (ili ih barem ne vidimo)? zar je moguće da su svi potkupljeni, nezainteresovani, nestručni i šta sve ne i da niko sa sobom više ne nosi ni trunku odgovornosti i racionalnosti da podigne glas protiv nečega i stvarno se zauzme za to da se stvari urade profesionalno i kako dolikuje....
Tacno tako. Od kupovine stana u Srbiji sam bio 2022', 2023', 2024' i pocetkom Marta i svakog puta je bilo sve gore i gore. Razumem da su ljudi prolazili kroz haos ali ovo sada je ludilo. Meni je cak jedan od drugara rekao da "mi od preko" i ne zasluzujemo bolje jer smo kupili stanove u BnV. Znaci nismo vise Srbi nego smo sada mi i oni.

Hteli mi to da priznamo ili ne, naselje Beograd na vodi je postalo veoma poželjno mesto za život ne samo skorojevićima, već i ostatku stanovništva iz prostog razloga što je planski urađeno i što su se poštovala neka pravila.
Tako zgrade nisu nabijene jedna na drugu, ulice su dovoljno široke, ima zelenila i takođe zapravo postoji trotoar koji je izumirujuća vrsta u savremenom srpskom urbanizmu.
Iz sličnih razloga komi blokovi bez ikakve izolacije i upitnog kvaliteta stari po pola veka na Novom Beogradu koštaju neretko više nego centar grada.

Ja nisam nešto primetio da im je opala prodaja u BNV, mada sad postoji i poprilično brojno sekundarno tržište, tako da je i ponuda mnogo veća.

U januaru 2024. sam gledao da kupim stan za kancelariju i mogu samo da kažem da je cena porasla za nekih 20%.
Baš im loše ide

Hteli mi to da priznamo ili ne, naselje Beograd na vodi je postalo veoma poželjno mesto za život ne samo skorojevićima, već i ostatku stanovništva iz prostog razloga što je planski urađeno i što su se poštovala neka pravila.
Tako zgrade nisu nabijene jedna na drugu, ulice su dovoljno široke, ima zelenila i takođe zapravo postoji trotoar koji je izumirujuća vrsta u savremenom srpskom urbanizmu.
Iz sličnih razloga komi blokovi bez ikakve izolacije i upitnog kvaliteta stari po pola veka na Novom Beogradu koštaju neretko više nego centar grada.

Ja nisam nešto primetio da im je opala prodaja u BNV, mada sad postoji i poprilično brojno sekundarno tržište, tako da je i ponuda mnogo veća.

U januaru 2024. sam gledao da kupim stan za kancelariju i mogu samo da kažem da je cena porasla za nekih 20%.
Baš im loše ide
Složio bih se sa dobrim delom onoga što si napisao osim sa konstatacijom da ima zelenila. Imao sam priliku prošle godine da mesec dana tokom Jula i Avgusta živim u Beogradu na vodi, i da iskusim taj nedostatak zelenila. Zeljastih biljaka poput trave možda i ima na pregršt, ali je velika većina zasada pejzažog karaktera, sa malim i niskim krošnjama koje nikad neće porasti toliko da pružaju neki značajan hlad.

Na onim temperaturama od 35-40 stepeni je noćna mora preći 500m do Maxi-ja, jer nema šta da te zaštiti od sunčevih zraka. Svuda je behaton, travnjaka skoro i da nema, a kada ih ima uglavnom su u onim ogromnim betonskim saksijama podignuti za metar, metar i po od zemlje, znači dekorativnog karaktera. Jedini pravi travnjaci su kod Magnolije i iza zgrade Geozavoda, tu sam mogao da prošetam psa da mu ne izgore šape u 8 ujutru. A sad su i tu poljanu iza Geo zavoda uklonili i asfaltirali u parking.

Tokom tog perioda, šokiran ambijentalnom temperaturom, upoređivao sam isto na Banovom Brdu (gde imam stan) i na Novom Beogradu gde mi žive roditelji. Prema termometru u autu razlika je po 4-5 stepeni, a subjektivni osećaj da je mnogo niža temperatura zbog krošnji i zelenila. Npr. deo oko Delta City-ja (Sakura i Lastavice) su ista priča kao BnV, na oko deluje da ima zelenila, a leti imaš osećaj kao da si jaje u tiganju i polako se pržiš.

I da, isijavanje tih površina od asfalta, betona, behatona, je toliko bilo noću, da nije pomoglo što je gradska čistoća polivala ulice 2 puta u periodu od 20h do 24h.

Slažemo se

Poenta je da tu možeš da očekuješ da će biti nekog hlada, ipak je novo naselje i drveću treba vremena da poraste. Nije da sam baš detaljno proveravao šta je gde posađeno.

Ipak je i to kontrast sa ovom katastrofom rušenja kuća od 70 kvadrata i pravljenja na njenom mestu, na placu od 4-5 ari, zgrade od 15 stanova i ponekim lokalom, gde je prostor od ulice do regulacione linije lepo pregrađen, izbetoniran i pretvoren u nečije na foru rezervisano parking mesto.

nije te drugar ništa slagao. zaista jeste takva podela u društvu. ako imaš stan tamo, to znači da si pristao da finansiraš znaš već koga i automatski si ćaci.
Vidi ovako....kada su oni imali ja nisam imao i nisam ih mrzeo zbog toga. Takva je bila realnost. E sada ja imam a oni nemaju. Ja sam svoje zaradio a oni su dobili. Kako im je doslo tako im je i otislo. Takav je zivot.

Mislim da si pogrešno shvatio reč ćaci.

Evo ti jedno od veoma lepih objašnjenja posmatrača sa strane - https://www.jergovic.com/petak-cetr...-i-postoje-li-i-medu-nama-u-hrvatskoj-caciji/

EDIT: Inače, SNS čak i na prošlim izborima NIJE osvojio najviše glasova u mesnoj zajednici Beograd na vodi. Svakako nevezano za to, ćaciji nisu oni koji daju novac, već neobrazovani koji se izdaju za obrazovane, oni koji se prodaju za sitan novac i ostavljaju generacijsku bruku porodici.
reč ćaci je poprimila mnogo širu konotaciju u društvu, do te mere da je član vladajuće partije=ćaci.
oni svakako jesu ti koje si ti naveo, ali u isto vreme i svi sledbenici i pobornici.
Nažalost, do toliko surove podele u društvu je došlo da ako si voljan da kupiš stan u bnv i na taj način finansiraš ono protiv čega se svi ovi silni ljudi na ulici bore, to znači da staješ na njihovu stranu i po opredeljenju si ćaci.

ne preterujte, nisam to rekao, nije tako.
BNV svi znamo šta je i konkretno ciljam na taj projekat.

Koja je razlika izmedju BnV i zgrada ciji su direktni investitori ljudi iz SNSa?

Koja je razlika izmedju BnV i zgrada ciji su direktni investitori ljudi iz SNSa?
način na koji se došlo do zemljišta, cena koja je plaćena, odnosno nije za to zemljište, veličanje projekta kao privatno vlasništvo od strane jednog čoveka, maksimalno favorizovanje samog projketa i dela grada u odnosu na sve ostalo jer treba da ostane kao zadužbina u budućnosti, dalje rušenje značajne infrastrukture (sajam) zarad proširenja nečega što nema nikakvu upotrebnu vrednost za prosečnog srpskog čoveka itd

način na koji se došlo do zemljišta, cena koja je plaćena, odnosno nije za to zemljište...
Npr. Victory Gardens, Viva, Soul 64 su po tvom mišljenju po tom kriterijumu bolji? Da si ti nama živ i zdrav, za ostalo ćemo lako...

Banalizovao si i generalizovao novu reč ćaci do te mere da je njena upotreba kontraproduktivna.

Suludo je reci da BNV kao investitor i projekat nije miljama ispred ostalih novogradnji po ustupcima koje je drzava odradila i koje nastavlja da radi.
Besplatno zemljiste i politika su direktno uvezane sa tim projektom.

Npr. Victory Gardens, Viva, Soul 64 su tebi po tom kriterijumu bolji? Da si ti nama živ i zdrav, za ostalo ćemo lako...

Banalizovao si i generalizovao novu reč ćaci do te mere da je njena upotreba kontraproduktivna.
iskreno, primerima koje si naveo, jedini ko ovde banalizuje i spinuje si ti.

Ja mislim da ste vi propustili malo gradiva poslednjih godina, BnV je v1.0, primeri koje sam naveo su v2.0. Pogledajte relativno novi zakon koji dozvoljava konverziju zemljišta bez nadoknade, koliko su investitori dobili zemljišta za koje pare tamo (i gde će tek da dobijaju). U BnV, naša država ostaje sa 1/3 vlasništva.

EDIT: A bacite pogled i na CEOP da vidite gde ide po loju a gde se sad prodaje "na lokacijske uslove".

Konverzija je omogucena bez naknade, ali si parcelu i dalje morao da kupis.
BNV nije morao ni to a svi urbanisticki i komunalni zahtevi se resavaju brzinom svetlosti dok ce Pera investitor da ceka drzavu 3 godine da mu grad Beograd prosiri ulicu.

Po kojoj ceni su kupovane te parcele, tj, fabrike? Cene su bile daleko daleko manje od 1/3 cene građevinskog zemljišta na kome je dozvoljena stanogradnja.

p.s. Pogledaj i dosije "Luka Beograd".

p.s.s. BnV je mala maca.

Ja mislim da ste vi propustili malo gradiva poslednjih godina, BnV je v1.0, primeri koje sam naveo su v2.0. Pogledajte relativno novi zakon koji dozvoljava konverziju zemljišta bez nadoknade, koliko su investitori dobili zemljišta za koje pare tamo (i gde će tek da dobijaju). U BnV, naša država ostaje sa 1/3 vlasništva.

EDIT: A bacite pogled i na CEOP da vidite gde ide po loju a gde se sad prodaje "na lokacijske uslove".
relacija i odnos stranke prema primerima koje si naveo i BNV:

BNV=moje rođeno dete, moja krv
projekti koje si naveo = dete koje je moja supruga dobila u prvom braku i koje živi sa nama (voliš ali nije tvoja krv)

Mislim da si mlad i naivan, nema potrebe da ti navodim dalje argumente, istraži malo i sam ;)

Beograd na vodi - ne, to je njihov projekat, necu tamo da kupim stan
Clan glavnog odbora SNSa gradi zgradu na Novom Beogradu - daj tri komada

Pa nesto nisam citao da su na NBGD ljudi u fantomkama rusili i nasilno iseljavali ljude a da ih je nepomenik posle toga abolirao krivice
Da, ima kontroverznih projekata i van BNV, ali je BNV najkontroverzniji od svih.

Mozete da relativizujete do mile volje dalje, slepi kod ociju ljudi nisu

@Extroniks i @Nnn062 zapravo pokazuju koliko su ljudi neinformisani a imaju čvrst stav o nekoj temi. Skoro sam išao sa kolegama sa fakulteta na večeru, nisu hteli u Belu Reku jer je tobože na nekoj crnoj listi. Izabrali su jedan od restorana u Beton hali (baš onako po meri da ih zavitlavam celo veče kome dajemo pare).

@Extroniks i @Nnn062 zapravo pokazuju koliko su ljudi neinformisani a imaju čvrst stav o nekoj temi. Skoro sam išao sa kolegama sa fakulteta na večeru, nisu hteli u Belu Reku jer je tobože na nekoj crnoj listi. Izabrali su jedan od restorana u Beton hali (baš onako po meri da ih zavitlavam celo veče kome dajemo pare).
Sva sreca pa si ti prosvetljen dosao da nam otvoris oci :D

Sportski pozdrav

Vrh