Šta je novo?

"BW Quartet" - Beograd na vodi

i meni je isto fascinantno da smo kao društvo stigli dotle da ovakvi ljudi više ne postoje (ili ih barem ne vidimo)? zar je moguće da su svi potkupljeni, nezainteresovani, nestručni i šta sve ne i da niko sa sobom više ne nosi ni trunku odgovornosti i racionalnosti da podigne glas protiv nečega i stvarno se zauzme za to da se stvari urade profesionalno i kako dolikuje....
Tacno tako. Od kupovine stana u Srbiji sam bio 2022', 2023', 2024' i pocetkom Marta i svakog puta je bilo sve gore i gore. Razumem da su ljudi prolazili kroz haos ali ovo sada je ludilo. Meni je cak jedan od drugara rekao da "mi od preko" i ne zasluzujemo bolje jer smo kupili stanove u BnV. Znaci nismo vise Srbi nego smo sada mi i oni.

Meni je cak jedan od drugara rekao da "mi od preko" i ne zasluzujemo bolje jer smo kupili stanove u BnV. Znaci nismo vise Srbi nego smo sada mi i oni.
nije te drugar ništa slagao. zaista jeste takva podela u društvu. ako imaš stan tamo, to znači da si pristao da finansiraš znaš već koga i automatski si ćaci.

nije te drugar ništa slagao. zaista jeste takva podela u društvu. ako imaš stan tamo, to znači da si pristao da finansiraš znaš već koga i automatski si ćaci.

Mislim da si pogrešno shvatio reč ćaci.

Evo ti jedno od veoma lepih objašnjenja posmatrača sa strane - https://www.jergovic.com/petak-cetr...-i-postoje-li-i-medu-nama-u-hrvatskoj-caciji/

EDIT: Inače, SNS čak i na prošlim izborima NIJE osvojio najviše glasova u mesnoj zajednici Beograd na vodi. Svakako nevezano za to, ćaciji nisu oni koji daju novac, već neobrazovani koji se izdaju za obrazovane, oni koji se prodaju za sitan novac i ostavljaju generacijsku bruku porodici.

Poslednja izmena:
Hteli mi to da priznamo ili ne, naselje Beograd na vodi je postalo veoma poželjno mesto za život ne samo skorojevićima, već i ostatku stanovništva iz prostog razloga što je planski urađeno i što su se poštovala neka pravila.
Tako zgrade nisu nabijene jedna na drugu, ulice su dovoljno široke, ima zelenila i takođe zapravo postoji trotoar koji je izumirujuća vrsta u savremenom srpskom urbanizmu.
Iz sličnih razloga komi blokovi bez ikakve izolacije i upitnog kvaliteta stari po pola veka na Novom Beogradu koštaju neretko više nego centar grada.

Ja nisam nešto primetio da im je opala prodaja u BNV, mada sad postoji i poprilično brojno sekundarno tržište, tako da je i ponuda mnogo veća.

U januaru 2024. sam gledao da kupim stan za kancelariju i mogu samo da kažem da je cena porasla za nekih 20%.
Baš im loše ide

Hteli mi to da priznamo ili ne, naselje Beograd na vodi je postalo veoma poželjno mesto za život ne samo skorojevićima, već i ostatku stanovništva iz prostog razloga što je planski urađeno i što su se poštovala neka pravila.
Tako zgrade nisu nabijene jedna na drugu, ulice su dovoljno široke, ima zelenila i takođe zapravo postoji trotoar koji je izumirujuća vrsta u savremenom srpskom urbanizmu.
Iz sličnih razloga komi blokovi bez ikakve izolacije i upitnog kvaliteta stari po pola veka na Novom Beogradu koštaju neretko više nego centar grada.

Ja nisam nešto primetio da im je opala prodaja u BNV, mada sad postoji i poprilično brojno sekundarno tržište, tako da je i ponuda mnogo veća.

U januaru 2024. sam gledao da kupim stan za kancelariju i mogu samo da kažem da je cena porasla za nekih 20%.
Baš im loše ide
Složio bih se sa dobrim delom onoga što si napisao osim sa konstatacijom da ima zelenila. Imao sam priliku prošle godine da mesec dana tokom Jula i Avgusta živim u Beogradu na vodi, i da iskusim taj nedostatak zelenila. Zeljastih biljaka poput trave možda i ima na pregršt, ali je velika većina zasada pejzažog karaktera, sa malim i niskim krošnjama koje nikad neće porasti toliko da pružaju neki značajan hlad.

Na onim temperaturama od 35-40 stepeni je noćna mora preći 500m do Maxi-ja, jer nema šta da te zaštiti od sunčevih zraka. Svuda je behaton, travnjaka skoro i da nema, a kada ih ima uglavnom su u onim ogromnim betonskim saksijama podignuti za metar, metar i po od zemlje, znači dekorativnog karaktera. Jedini pravi travnjaci su kod Magnolije i iza zgrade Geozavoda, tu sam mogao da prošetam psa da mu ne izgore šape u 8 ujutru. A sad su i tu poljanu iza Geo zavoda uklonili i asfaltirali u parking.

Tokom tog perioda, šokiran ambijentalnom temperaturom, upoređivao sam isto na Banovom Brdu (gde imam stan) i na Novom Beogradu gde mi žive roditelji. Prema termometru u autu razlika je po 4-5 stepeni, a subjektivni osećaj da je mnogo niža temperatura zbog krošnji i zelenila. Npr. deo oko Delta City-ja (Sakura i Lastavice) su ista priča kao BnV, na oko deluje da ima zelenila, a leti imaš osećaj kao da si jaje u tiganju i polako se pržiš.

Vrh