Šta je novo?

"BW Quartet" - Beograd na vodi

To bi značilo da je to projektom predviđeno da tu imaju pumpe a ne da su naknadno stavljene adhok. To mi je baš čudno jer su baš tvrdili da recimo bw residences nemaju predviđene pumpe, baš bi bilo glupo da su ih predvideli za quartet s obzirom da su udaljeniji od reke al ko zna kakvi su hidrogeološki uslovi tu.
Mi sigurno imamo te muljne pumpe. I ništa nije doradjivano. One su u garaži na nivou -2.
Čula sam da ih puno zgrada u Beogradu ima. E sad da li one rade ili ne to je pitanje.

Sad jedno pitanje za sve koji žive u BW. Pošto se meni dopada koncept naselja. I u odnosu na mnoga nova naselja, ima sve sadržaje. Da li je investicija vredna? Hvala!
Bice vredna ali ne duze od godinu dana. Prodaja je drasticno opala jer sada ljudi znaju da nema ni slova L od luksuza i da je zesci fuseraj. BnV ce za maksimum 5 godina biti zaboravljen.

Cemu im sluzi muljna pumpa u garazi koju pominje upravnik?

Не знам како је то испод 4.000€ кад сад продају станове у зградама са роком 2027-2028. година са вишим ценама. И то велике станове.
Гледајући осталу понуду, мени у овом односу цена, сасвим пристојно изгледа та цена од 4.000€ за неки мањи стан са одвојеном спаваћом собом.
Постоји нека прича да се књижење намерно кочи због давања предности новим зградама, односно да им купце не би одвлачило секундарно тржиште.

Иначе, скоро сам радио уговор за један стан који је усељен 2022. године и плаћен је са гаражом 245.000,00€ а продат је за 370.000€ тако да и није баш да је лоша инвестиција

Bice vredna ali ne duze od godinu dana. Prodaja je drasticno opala jer sada ljudi znaju da nema ni slova L od luksuza i da je zesci fuseraj. BnV ce za maksimum 5 godina biti zaboravljen.
Danas bi mogli citirati iste ovakve poruke na forumu od pre 5 godina da se smejemo, ali tu je novi rok, sledecih 5 godina sve propada.

Nisam mislio na bukvalno propadanje nego propadanje biznisa i prodaje.
Ali da nema zainteresovanosti cena bi bila 2000, ne 5000.

Naravno da zainteresovanosti ima i biće stabilna kako se naselje više izgrađuje.
Ne zato što je to vrhunac projektovanja, kvaliteta i ostalo, već zato što je ostalo šta postoji u gradu poprilično loše.
Pa ljudi, betonske zgrade iz komi blokova su na ceni jer je neko zapravo koristio lenjir kad je smišljao kako će sve to da izgleda.
Pa onda imate normalan trotoar, ulice solidne propusnosti, zgrade nisu nabijene jedna na drugu, u unutrašnjosti bloka možeš da prošetaš sa detetom a da ne strepiš hoće li nešto naleteti na tebe i slično.
U BNV zapravo postoji utisak da ima nekog reda, naselje je prijateljsko za pešake, reka je blizu, a i grad je blizu.

Mislim da bi bilo pametno napraviti plansko naselje od stare termo-elektrane pa sve do Ade Huje. Nekada je i bio taj plan, sredinom 2000-ih.
Svakako ima više prostora i može da se napravi nešto dostojno čoveka.

Moje misljenje: BNV ce imati investicionu vrednost za iznajmljivanje i dalju prodaju. Za kvalitet zivota za stalno (kao resenje stambenog pitanja) kako trenutno izgleda i ko su kupci, ovo nije najbolja opcija (ne obavezno losa ali ima boljih). Ne zbog kvaliteta izgradnje (u koju ne ulazim jer ne poznajem materiju), nego zato sto je vecina kupaca ovo videla kao investiciju, tu vecinim ne zive ljudi za stalno, nego turisti. Tako da trenutno (a mozda ce se promeniti nekad) ovo nema duh neke stambene zajednice. To mozda nekome nije bitno, ali ja licno mislim da se svi problemi oko zgrade i okruzenja mnogo brze (opet, ne mora da znaci i brzo) resavaju ako je to zajednicki cilj, ljudi koji su tu par dana ili par meseci nece brinuti o tome, a takodje ni vlasnici stanova koji ne zive tu. Dalje, postoji taj problem gde se svako ko je tu kratkorocno ponasa bahatije jer ce jelte otici tako da ne brine ako ce nekome smetati buka ili slicne stvari

Tako da - ja da imam kesh (i da ne hajem oko politicke pozadine ovog projekta) bih uzeo stan za izdavanje, ali ne bih ziveo u njemu

Ovo je jedini uredjeni deo grada. Ovde se kupuje lokacija. U centrima u EU ruine se placaju 3 puta vise. Slazem se da je ovaj deo atraktivan turistima, sto umanjuje komfor stalnih stanara. Ali sto je tu je, ovo je ipak odlicna lokacija sa solidnom gradnjom.

Ne radi se o propadanju nego o zainteresovanosti
Jeste veliki fuseraj ali sam skoro pitao dali ima nesto da se kupi i kazu samo od gazele dalje. Trenutno je Hudson. Sve rasprodato. Ovi blokovi uz Savsku, Perla, Riviera, da ne pricam Bristol jer je samo za izabrane.
Inace se slazem da tu nema ni L više od luksuza ali ocigledno je to standard tu.

Ne blamirajte se, muljne pumpe u garažama se ne postavljaju da bi ispumpavale podzemnu vodu. Aman ljudi. U doba interneta i AI.
To je ova pumpa. I dalje ne znam čemu tačno služi. Ona je na nivou -2, a ispod toga nema ništa.
IMG_9712.jpeg

Не знам како је то испод 4.000€ кад сад продају станове у зградама са роком 2027-2028. година са вишим ценама. И то велике станове.
Гледајући осталу понуду, мени у овом односу цена, сасвим пристојно изгледа та цена од 4.000€ за неки мањи стан са одвојеном спаваћом собом.
Постоји нека прича да се књижење намерно кочи због давања предности новим зградама, односно да им купце не би одвлачило секундарно тржиште.

Иначе, скоро сам радио уговор за један стан који је усељен 2022. године и плаћен је са гаражом 245.000,00€ а продат је за 370.000€ тако да и није баш да је лоша инвестиција
Pa da je 245000€ bilo uloženo u stan na Vračaru, daleko više bi se zaradilo. Meni je žao što to nisam mogla da uradim.

Ovaj skok na 370000€ je uglavnom zbog inflacije. Svi stanovi su u BG poslupeli od 2022.
A tačno je da to što stanovi nisu uknjiženi koči prodaju na sekundarnom tržištu, i da je velika ponuda novih zgrada i da to utiče na to što cena kupljenih stanova nije porasla kao na drugim lokacijama plus investiciono porasla.

Ne radi se o propadanju nego o zainteresovanosti
Da zainteresovanost jeste pala. Čak i oni koji su hteli još jedan stan ovde oklevaju i gledaju druge opcije.
Ovo ovde nekako nije za porodični život. Velika frekvencija nepoznatih ljudi(stan na dan), nepoštovanje kućnog reda, buka na sve strane i u svako doba (razni ‘vašari’ u parku), loše održavanje zgrade.

Jeste veliki fuseraj ali sam skoro pitao dali ima nesto da se kupi i kazu samo od gazele dalje. Trenutno je Hudson. Sve rasprodato. Ovi blokovi uz Savsku, Perla, Riviera, da ne pricam Bristol jer je samo za izabrane.
Inace se slazem da tu nema ni L više od luksuza ali ocigledno je to standard tu.
Ima još puno stanova u zgradama na mestu bivše autobuske. Tu treba da puste u prodaju još dve zgrade ja mislim. Moguće je da ima i u Rimi i Noti.
I slažem se za loš kvalitet. Ali to nije fušeraj u smislu da znaju, ali kao neće da urade, već prosto ne mogu bolje. Loši su. Koriste loei materijale, sve krpljeno, škripi, krivo. Pločice ko zna koja klasa, nisu ravne nemaju ćoškove. Ništa specijalno, a košta. Meni su se sva vrata odlepila, ta neka kant traka bočno što je stavljena. Moraću vrlo brzo da ih menjam.
Ugradni ormar mi se iskrivio za 0.5 cm, otišao unazad u gornjem delu. Ne znam da li da plačem ili da se smejem 😅

Ovo je jedini uredjeni deo grada. Ovde se kupuje lokacija. U centrima u EU ruine se placaju 3 puta vise. Slazem se da je ovaj deo atraktivan turistima, sto umanjuje komfor stalnih stanara. Ali sto je tu je, ovo je ipak odlicna lokacija sa solidnom gradnjom.
EU ruine?? 😂 Stvarno čudan komentar

Moje misljenje: BNV ce imati investicionu vrednost za iznajmljivanje i dalju prodaju. Za kvalitet zivota za stalno (kao resenje stambenog pitanja) kako trenutno izgleda i ko su kupci, ovo nije najbolja opcija (ne obavezno losa ali ima boljih). Ne zbog kvaliteta izgradnje (u koju ne ulazim jer ne poznajem materiju), nego zato sto je vecina kupaca ovo videla kao investiciju, tu vecinim ne zive ljudi za stalno, nego turisti. Tako da trenutno (a mozda ce se promeniti nekad) ovo nema duh neke stambene zajednice. To mozda nekome nije bitno, ali ja licno mislim da se svi problemi oko zgrade i okruzenja mnogo brze (opet, ne mora da znaci i brzo) resavaju ako je to zajednicki cilj, ljudi koji su tu par dana ili par meseci nece brinuti o tome, a takodje ni vlasnici stanova koji ne zive tu. Dalje, postoji taj problem gde se svako ko je tu kratkorocno ponasa bahatije jer ce jelte otici tako da ne brine ako ce nekome smetati buka ili slicne stvari

Tako da - ja da imam kesh (i da ne hajem oko politicke pozadine ovog projekta) bih uzeo stan za izdavanje, ali ne bih ziveo u njemu
Da, slažem se, samo to ima smisla jer sada ima samo 14 useljenih zgrada i svi bi da izdaju. Jedina mana je što kirije padaju.
Kada se izgradi još zgrada biće malo mirnije, i možda će moći normalnije da se živi.

Nisam mislio na bukvalno propadanje nego propadanje biznisa i prodaje.
Ali da nema zainteresovanosti cena bi bila 2000, ne 5000.
Cene su oko 4000€, za mali stan 5000€ u običnim zgradama. Ali pada zainteresovanost, i to se vidi i kroz promenu dinamike plaćanja. Sada je nešto kao 20-15-65 posto. Tih 65 posto pred kraj.
A pre je bilo drugačije, jurili su keš kupce, a sada su im bitni kredit kupci. Što znači da se baš trude da privuku kupce.

Da zainteresovanost jeste pala. Čak i oni koji su hteli još jedan stan ovde oklevaju i gledaju druge opcije.
Ovo ovde nekako nije za porodični život. Velika frekvencija nepoznatih ljudi(stan na dan), nepoštovanje kućnog reda, buka na sve strane i u svako doba (razni ‘vašari’ u parku), loše održavanje zgrade.
Kada sam kupovao stan mislio sam da resavam stambeno pitanje i nisam gledao na to kao na investiciju. Sva sreca pa sam na vreme shvatio da BnV to nije.

To je ova pumpa. I dalje ne znam čemu tačno služi. Ona je na nivou -2, a ispod toga nema ništa.Pogledajte prilog 240981
Evo ja cu da vam objasnim. Muljne pumpe postoje na najnizim etazama garaza u slucaju kada su kanalizacione cevi iznad kote dna najnize garaze (a sto je skoro uvek slucaj kada ima vise od jednog podzemnog nivoa. Npr. u mojoj zgradi garaze su na 3 nivoa, i na najnizoj tacki 3. nivoa postoji muljna pumpa. Sigurno ste primetili da je beton u garazi pod padom i postoje negde resetke za skupljanje vode. U BNV nema autoliftova ali gde ih ima, postoji i zdenac ispod autolifta koji je nizi od poda garaze. Dakle u slucaju jakih vremenskih nepogoda ili havarija raznih vrsta, najnizi nivo u garazama ce se naplaviti. Ta voda zatim odlazi u zdenac u kome se nalazni pumpa sa slike (potapajuca pumpa) koja ce tu sakupljenu vodu da izbaci u kanalizaciju. I to je to, potpuno normalno i nista posebno.

Evo ja cu da vam objasnim. Muljne pumpe postoje na najnizim etazama garaza u slucaju kada su kanalizacione cevi iznad kote dna najnize garaze (a sto je skoro uvek slucaj kada ima vise od jednog podzemnog nivoa. Npr. u mojoj zgradi garaze su na 3 nivoa, i na najnizoj tacki 3. nivoa postoji muljna pumpa. Sigurno ste primetili da je beton u garazi pod padom i postoje negde resetke za skupljanje vode. U BNV nema autoliftova ali gde ih ima, postoji i zdenac ispod autolifta koji je nizi od poda garaze. Dakle u slucaju jakih vremenskih nepogoda ili havarija raznih vrsta, najnizi nivo u garazama ce se naplaviti. Ta voda zatim odlazi u zdenac u kome se nalazni pumpa sa slike (potapajuca pumpa) koja ce tu sakupljenu vodu da izbaci u kanalizaciju. I to je to, potpuno normalno i nista posebno.
Hvala na pojašnjenju!

Vrh