Napomeno sam da sam ovde iz razloga kako bih pratio odvijanje radova na kuli Beograd (moja firma je radila na tom projektu), ali bacim pogled ja i na ostatak, čisto da budem u toku sa dešavanjima jer ne radim u Srbiji.
Čitam ovde svakojake nebuloze, ljudi nezadovoljni, gadi im se sve i drugo.
Ja gledam ovo sa strukovne strane, šta ovo može da donese, da li vredi sve ovo?
Da se ovo izgradilo u okolini Minhena gde trenutno radim (iako postoji ovakva gradnja), tamo bi ljudi bili presrećni, jer ovakav projekat može puno toga da donese.
1) Naša zemlja sem zemljišta ništa drugo nije dala, investitor o svom trošku gradi sve i prodaje (Ljudi koji su imali plačeve tu, kuće, šupe i slično su jako dobro isplaćeni, znam jednog od njih, tako da je informacija 1001% proverena).
2) Na tom mestu nije se nalazilo ništa pre (neka gomila starog gvožđa, malo rastinja i svakakvih gamadi), znači da ništa nije porušeno od bitnog značaja, uglavnom očišćen lom.
3) Gradi se nešto što do sada nije bilo u ovom regionu, gledano na arhitektonsku celinu, stil gradnje, dizajn i drugo. (Iskreno ni meni se ne dopada vizuelno baš sve, ali dobro, o ukusima ni ne treba raspravljati).
4) Ekonomski za grad Beograd ima mnogo korisnih stvari, jer budžet se najviše puni iz PDV-a prodate robe i drugih stvari. (Kažu da turista potroši oko 50€ dnevno na osnovne stvari, pa ako pogledamo koliko hiljada njih godišnje poseti naš grad, ipak nije tako mali priliv novca u pitanju).
5) Tu će biti dosta novih radnih mesta, mnogo novootvorenih prodavnica, marketa, kancelarijskih poslova, dosta ljudi će imati prilike da dobiju posao tu...
6) Sav materijal koji se koristi je uglavnom domaće proizvodnje (Mnogo firmi učestvuje, mnogo domaćih firmi prodaju materijal i samim tim zemlja zarađuje od toga mnogo. To su hiljade tona armature, gvožđa, betona,.. Sve je to naše. Određene firme stiču nova iskustva za dalji rad i neke nove projekte).
7) Jedna investicija vuče drugu (kada se jedan kupac zalepi za vašu tezgu, ubrzo će i drugi. Uglavnom se kupuje tamo gde je najbolja ponuda).
Ceo projekat neće biti tolika atrakcija, niti će stranci polomiti noge da dođu da vide novo svetsko čudo. Beograđani dobijaju jedan nov kvart grada, moderniji, savremeniji stil, turisti će dobiti jednu veliku ponudu više (jer pored ovolikog grada, ponuda za šetnju pored reke nam nije na zavidnom nivou...)
Znači ja ga gledam sa one poslovne strane, nebitno je ko to gradi, ko daje novac i ostalo. Na pitanje da li vredi? Moj odgovor je, da.
Da li projekat ima loše strane? Pa najgore bi bilo što će centralnom delu grada zaklanjati pogled na Novi Beograd.
Dok druge razvijenije zemlje rade i grade, kod nas se komentariše, dok se oni razvijaju, mi tapkamo u mestu.
Najgore je što mi Srbi se nikada nećemo složiti oko nečega, upravo nam zato tako i ide celog života.
Drago mi je da se ipak nešto gradi i da se polako šire mogućnosti za sve. Najbitnije je da se krećeš, da ne staneš.