Odmah da kažem, ja nisam planinarski vodič, još manje turistički. U tom smislu si (ne persiram, budući da je to neki uobičajen Internet bon-ton -> na forumu smo svi "naši") veoma verovatno stručniji od mene. Voleo bih da čujem, bez ironije, konkretno koji su to veliki turistički potencijali. Kako ih ti vidiš?
Ipak, prirodom sporta kojim se i dalje bavim i koji obožavam, video sam dosta od ove planete, a i tvoj kraj dosta dobro (da ne kažem veoma dobro) poznajem. Kao uostalom i nabrojano u Rumuniji. Npr. poslednji put sam bio na Homolju i Rakobarskom visu sada u nedelju. Hoću reći, nisam hteo da povredim bilo čija osećanja i očigledno taj kraj volim (i trudim se da ostavljam novac!), kada se i po blatu do kolena mlatim tu.
Ali hajde, možda nije off budući da jeste vezano za saobraćajnicu, da vidimo koji su tačno veliki potencijali turizma tu, koji bi doveli visokopaltežne turiste? Dunav? Da u teoriji, ali ne dok je skandalozno prljav, dok je po sredini tvrda (EU) granica koja ogramničava slobodno kretanje sa obe strane i, na moju najveću žalost (!), kada smo potopili, zajedno sa tim Rumunima, autentični biser svetske baštine (Đerdapsku klisuru). Tvrdim da nema tog visokoplatežnog gosta koji će puniti fancy resort u tim okolnostima, redovno year-round. Za one ostale, Rumuni nam beže. Znaš da je sa druge strane magistrala niža, bez tunela, sa već hiljadu malih i bogami već nekoliko solidno lux pansiona. Pri tome, druga strana je u okviru EU granice, a mi sa imidžom koji imamo. Naravno, biće uvek po neko, ali ni od masovnog turizma nema ništa... Čak i tu prljav Dunav eliminiše brojeve.
Ostaju planine? Ok. Ali kako? Ako je infrastruktura u rumunskom Banatu loša (a i to se menja, pogledaj npr put Anina-Rešica ili Rešica-Slatina Timiš, sjajni lokalni putevi, da magistrale koje su im odlične i ne navodim), kod nas na Homolju ona i ne postoji! Odakle prići? Od Ždrela? Možemo ti i ja, ali puta nema. Od Manastira Vitovnica? Prelepo (od kad prestanu nelegalne vikendice, ali opet trt - asfalta nema). Po grebenu gore? Trt. Puta nema. Kako doći onda do Hajdučke pećine, Pogane pećine? Ne ti i ja, nego te mase. Jedini pristojan prilaz je od Kučeva, ali to je ujedno i najmanje atraktivan prilaz Homolju, između ostalog jer ima da se klatiš odličnim (ali opet makadamom!) jedno 25km.
Miroč? Hajde da budemo ozbiljni, osim jedne dobre kafane šta će tu privući bilo kojeg brojnog turistu? A pogledaj prekoputa, na istoj visini.
Rumunima je, bar u domenu očuvanja prirode, dosta pomogao rigidan komunizam, jer su se sačuvali od divlje gradnje. Hajde da uporedimo ponudu. Recimo ja dođem iz EU, sa ličnom ili za par godina bez kontrole, i smestim se u Baile Herculane (banja koja se bogami sve više budi). Jedan dan Transalpina (imamo li tako nešto uopšte, možda samo malim delom na Staroj?), drugi dan Semenik (Trei Ape, Vailug), treći dan taj Dunav... Ne umanjujem naše lepote, kao što rekoh i tamo sam i ovde još više, ali mislim da neka spika kao da Rumunija na pljuc ne postoji ne daje vetar u leđa realnom razvoju. A realni razvoj je rad ZAJEDNO sa Rumunima. Ne znaju da naprave klopu, naši turistički radnici su šarmantniji mnogo, imamo i mi dva-tri VELIKA bisera (Viminacium i Lepenski vir, mada jbg i to prvo u dvorištu prljave termoelektrane, a drugo u dobroj meri nema u svetu taj značaj koji mu mi pridajemo, u najboljem slučaju radi se o naučnoj hipotezi pokojnog prof. Srejovića, inače našeg kućnog prijatelja - da ne bude da i protiv istog imam nešto). I to možda tri, to je neuporedivo lepša vizura na potopljenu klisuru sa naše magistrale, budući da ista ide povišeno. Osim ovih ozbiljnih bisera imamo i dva mala: tvrđavu kod Golupca i Rama, obe mogu da budu efektna turistička priča, naročito prva izgleda markantno, iako nema veliki istorijski značaj (do tačke da se sigurno ne zna ni poreklo sasvim). Uz drugu bi moglo da se fino proda kao priča i keltsko svetilište iznad Rama, odakle se pruža možda NAJBOLJI pogled na Dunav, ušće Nere, i dve peščare (Deliblatsku i Ramsku).
Ali, vraćam se na početak, dok ne rešimo otpadne vode iz BG i NS, ne svedemo pograničnu kontrolu sa EU na nepostojeću, nema tu mnogo selameta od turizma. Realno. Ništa neće tu put da promeni.
Put podržavam, u smislu da će biti na korist narodu (pa i meni kao delu istog
), a da ja vodim državu, iz osećaja odgovornosti prema poverenom poslu, a budući da smo siromašni, radio bih po prioritetima ipak.
Ko je izdržao do kraja ovog teksta, ima od mene vikend u prvom lux resortu sa SRB strane. Čim ga izgrade!