Šta je novo?

Brza saobraćajnica Požarevac-Golubac

Svi se lože na taj turizam, ponajviše lokalci, i u početku bude super.
Ali, onda uskoro kreću bahanalije SUV vozila kroz sela gde se gaze meštani i isti uznemiravaju, razne sumnjive face, zahtevna klijentela, veliki troškovi i polako, ali sigurno mnogi se počnu predomišljati, ali tada je kasno..

Pišem sve iz iskustva svog kraja ili ti sela.
Ma ne mislim ja na privatni smeštaj po selima već na fensi rizorte u stilu porto montenegra na obali dunava (napucani hoteli sa 5 zvezdica sa vrhunskom uslugom i vrhunskim sadržajem).

I nemoj da imaš predrasude prema vozačima SUV-ova, upravo se kuckaš sa jednim od njih koji je završio državni fakultet sa odličnim prosekom, a ti bi ga možda zbog fizičkoh izgleda i SUV-a svrstao pod "sumnjive face".

Jednog dana kad završiš faks, otvoriš firmu i uđeš u lovu i ti ćeš dobiti želju da voziš atraktivan SUV. Pazi šta ti kaže čika Deki ;)
 
Poslednja izmena:
Poput ovog projekta

110718-LPD-VS-03.jpg

 
Mislim da zaista, blago rečeno, ne poznaješ ni Dunav, ni taj kraj. Prosto ne mogu da povežem ovoliku naivnost, voluntarizam, sa onim šta pišeš o sebi.

Okreni Slobu Vučićevića, nca, neka ti kaže kako se završava investicija na prljavoj vodi (Silver lake).
 
Može, ali to košta. :)
Kolko kosta ? :D

Bilo bi zaista vreme i interesantno videti kako napreduju radovi posle Pozarevca, jer je tamo teren drugaciji.
Ovo od naplatne rampe do Pozarevca sama ravnica, nije ni cudno sto tako brzo napreduju - osim mosta preko Morave.

Tako daa ajde neki dron nesto ljudi - moj se na zalost srusio pre par nedelja :ROFLMAO:
 
Protegni taj auto (kojim se često hvališ :D ) sa druge strane Dunava, npr napravi krug VG-Golubac-Kladovo-Turn Severin-Moldova Nuova-Najdaš) i javi šta si video sa druge strane.

Pobegli su nam Rumuni za tu priču, a već su EU odavno. Mada Luštica Bay i Porto Montenegro nikada neće biti na Dunavu, dok god s*remo direkt u isti (NS i BG).

Nije baš da nema potencijala nikakvog. Ali je uglavnom sa druge strane reke. Mi ideje, oni već realizaciju. Mi NP Đerdap, oni jbg Semenik i Karpate. Mi zagađeno do bola (!) Srebrno jezero, oni 3 mega jezerska bisera u obližnjim planinama na 30min.

Možemo da se šlepamo malo, jednog dana ako i kada granica ne bude bitna, na ponešto (tipa klopa, šarm, manje poznato => avantura) itd. Ali, veruj da je veliki mega turizam tu samo jedna od naših, tako čestih, iluzija.
За некога је илузија, за туристички сектор није. Хоћете да кажете да ми немамо Карпате? Којим планинама припадају Мироч, Дели Јован, Хомоље, Бељаница, Кучај?

Мега бисери са очајном инфраструктуром јужног Баната Румуније. Туристички и планинарски водич сам, обишао сам јужне Карпате уздуж и попреко, што сам што са групама које сам водио, и од Ретезата па на исток ка Брашову не можемо да се поредимо (углавном због висине планина) док са НП Семеник и НП Нера-Беушница апсолутно можемо.
 
Poslednja izmena:
Ovom koridoru gravitira preko 300.000 stanovnika,
ne računajući Zaječarski region sa preko 100.000,
a sve prema poslednjem popisu

Priča o svrsishodnosti bilo kakve gradnje u Srbiji je besmislena,
pa i u ovom slučaju.
To je možda nekad bilo 300.000. Trenutno stanovništvo koje gravitira je 2022. i 1991.
Požarevac 67.000
Gradište 16.000
Golubac 7.000
Majdanpek 15.000 (pri čemu ne cela opština već Milanovac I okolina samo)
Negotin 24.000
Kladovo 17.000
I deo od PO-AP
Malo Crniće 9.000
Kučevo 12.000
147.000 tj. 168.000
Pri čemu broj pada od popisa do popisa (sem Požarevca za po 30 % svakih 10 god).
 
За некога је илузија, за туристички сектор није. Хоћете да кажете да ми немамо Карпате? Којим планинама припадају Мироч, Дели Јован, Хомоље, Бељаница, Кучај?

Мега бисери са очајном инфраструктуром јужног Баната Румуније. Туристички и планинарски водич сам, обишао сам јужне Карпате уздуж и попреко, што сам што са групама које сам водио, и од Ретезата па на исток ка Брашову не можемо да се поредимо (углавном због висине планина) док са НП Семеник и НП Нера-Беушница апсолутно можемо.

Odmah da kažem, ja nisam planinarski vodič, još manje turistički. U tom smislu si (ne persiram, budući da je to neki uobičajen Internet bon-ton -> na forumu smo svi "naši") veoma verovatno stručniji od mene. Voleo bih da čujem, bez ironije, konkretno koji su to veliki turistički potencijali. Kako ih ti vidiš?

Ipak, prirodom sporta kojim se i dalje bavim i koji obožavam, video sam dosta od ove planete (hoću reći, mislim da imam neku perspektivu), a i tvoj kraj dosta dobro (da ne kažem veoma dobro) poznajem. Kao uostalom i nabrojano u Rumuniji. Npr. poslednji put sam bio na Homolju i Rakobarskom visu sada u nedelju. Nisam hteo da povredim bilo čija osećanja i očigledno taj kraj volim (i trudim se da ostavljam novac!), kada se i po blatu do kolena mlatim tu.

Ali hajde, možda nije skroz off budući da jeste vezano za saobraćajnicu, kako ja vidim koji su tačno veliki potencijali turizma tu, koji bi doveli te visokoplatežne turiste? Dunav? Da u teoriji, ali ne dok je skandalozno prljav, dok je po sredini tvrda (EU) granica koja ograničava slobodno kretanje sa obe strane i, na moju najveću žalost (!), kada smo zajedno sa tim Rumunima potopili autentični biser svetske baštine - Đerdapsku klisuru. Tvrdim da nema tog visokoplatežnog gosta koji će puniti fancy resort u tim okolnostima, redovno year-round. Za one ostale, Rumuni nam beže. Znaš da je sa druge strane magistrala niža, bez tunela, sa već hiljadu malih i bogami već nekoliko solidno lux pansiona. Pri tome, druga strana je u okviru EU granice, a mi sa imidžom koji imamo. Naravno, biće uvek po neko i kod nas, ali mislim da ni od masovnog turizma nema mnogo selameta... Prljav Dunav i tu eliminiše brojeve.

Ostaju planine? Ok. Ali kako? Ako je infrastruktura u rumunskom Banatu loša (a i to se menja, pogledaj npr put Anina-Rešica ili Rešica-Slatina Timiš, sjajni lokalni putevi, da magistrale koje su im odlične i ne navodim), kod nas na Homolju ona i ne postoji! Odakle prići? Od Ždrela? Možemo ti i ja, ali puta nema. Od Manastira Vitovnica? Prelepo (od kad prestanu nelegalne vikendice, ali opet trt - asfalta nema). Po grebenu gore? Trt. Puta nema. Kako doći onda do Hajdučke pećine, Pogane pećine? Ne ti i ja, nego te mase. Jedini pristojan prilaz je od Kučeva, ali to je ujedno i najmanje atraktivan prilaz Homolju, između ostalog jer ima da se klatiš odličnim (ali opet makadamom!) jedno 25km.

Miroč? Hajde da budemo ozbiljni, osim jedne dobre kafane šta će tu privući bilo kojeg brojnog turistu? A pogledaj prekoputa, na istoj visini.

Rumunima je, bar u domenu očuvanja prirode, dosta pomogao rigidan komunizam, jer su se sačuvali od divlje gradnje. Hajde da uporedimo ponudu. Recimo ja dođem iz EU, sa ličnom ili za par godina bez kontrole, i smestim se u Baile Herculane (banja koja se bogami sve više budi). Jedan dan Transalpina (imamo li tako nešto uopšte, možda samo malim delom na Staroj?), drugi dan Semenik (Trei Ape, Vailug), treći dan taj Dunav... Ne umanjujem naše lepote, kao što rekoh i tamo sam i ovde još više, ali mislim da neka spika kao da Rumunija na pljuc ne postoji ne daje vetar u leđa realnom razvoju. A realni razvoj je rad ZAJEDNO sa Rumunima. Ne znaju da naprave klopu, naši turistički radnici su šarmantniji mnogo, imamo i mi dva-tri VELIKA bisera (Viminacium i Lepenski vir, mada jbg i to prvo u dvorištu prljave termoelektrane, a drugo u dobroj meri nema u svetu taj značaj koji mu mi pridajemo, u najboljem slučaju radi se o naučnoj hipotezi pokojnog prof. Srejovića, inače našeg kućnog prijatelja - da ne bude da i protiv istog imam nešto). I to možda tri, to je neuporedivo lepša vizura na potopljenu klisuru sa naše magistrale, budući da ista ide povišeno. Osim ovih ozbiljnih bisera imamo i dva mala: tvrđavu kod Golupca i Rama, obe mogu da budu efektna turistička priča, naročito prva izgleda markantno, iako nema veliki istorijski značaj (do tačke da se sigurno ne zna ni poreklo sasvim). Uz drugu bi moglo da se fino proda kao priča i keltsko svetilište iznad Rama, odakle se pruža možda NAJBOLJI pogled na Dunav, ušće Nere, i dve peščare (Deliblatsku i Ramsku).

Ali, vraćam se na početak, dok ne rešimo otpadne vode iz BG i NS, ne svedemo pograničnu kontrolu sa EU na nepostojeću, nema tu mnogo selameta od turizma. Realno. Ništa neće tu put da promeni.

Put podržavam, u smislu da će biti na korist narodu (pa i meni kao delu istog :) ), a da ja vodim državu, iz osećaja odgovornosti prema poverenom poslu, a budući da smo siromašni, radio bih po prioritetima ipak.

Ko je izdržao do kraja ovog teksta, ima od mene vikend u prvom lux resortu sa SRB strane. Čim ga izgrade! ;)
 
Poslednja izmena:
A što se tiče turizma postoji potencijal ali iz suprotne strane iz pravca Rumunije I to ne samo okolina neposredna (od Temisvar/Arada do Krajove živi oko 4 mil st.) već I dalje do Bukurešta (4 mil).

Sad su onako tamo glavni turisti Rumuni (najdalje što idu na zapad je Srebrno jezero; inače Rumuni su postali 6.po broju noćenja u celoj Srbiji, pri čemu je reč o stvarnim turistima - ostali su RF, Turska, Bosna, Nemačka, Makedonija I Kin
Odmah da kažem, ja nisam planinarski vodič, još manje turistički. U tom smislu si (ne persiram, budući da je to neki uobičajen Internet bon-ton -> na forumu smo svi "naši") veoma verovatno stručniji od mene. Voleo bih da čujem, bez ironije, konkretno koji su to veliki turistički potencijali. Kako ih ti vidiš?

Ipak, prirodom sporta kojim se i dalje bavim i koji obožavam, video sam dosta od ove planete, a i tvoj kraj dosta dobro (da ne kažem veoma dobro) poznajem. Kao uostalom i nabrojano u Rumuniji. Npr. poslednji put sam bio na Homolju i Rakobarskom visu sada u nedelju. Hoću reći, nisam hteo da povredim bilo čija osećanja i očigledno taj kraj volim (i trudim se da ostavljam novac!), kada se i po blatu do kolena mlatim tu.

Ali hajde, možda nije off budući da jeste vezano za saobraćajnicu, da vidimo koji su tačno veliki potencijali turizma tu, koji bi doveli visokopaltežne turiste? Dunav? Da u teoriji, ali ne dok je skandalozno prljav, dok je po sredini tvrda (EU) granica koja ogramničava slobodno kretanje sa obe strane i, na moju najveću žalost (!), kada smo potopili, zajedno sa tim Rumunima, autentični biser svetske baštine (Đerdapsku klisuru). Tvrdim da nema tog visokoplatežnog gosta koji će puniti fancy resort u tim okolnostima, redovno year-round. Za one ostale, Rumuni nam beže. Znaš da je sa druge strane magistrala niža, bez tunela, sa već hiljadu malih i bogami već nekoliko solidno lux pansiona. Pri tome, druga strana je u okviru EU granice, a mi sa imidžom koji imamo. Naravno, biće uvek po neko, ali ni od masovnog turizma nema ništa... Čak i tu prljav Dunav eliminiše brojeve.

Ostaju planine? Ok. Ali kako? Ako je infrastruktura u rumunskom Banatu loša (a i to se menja, pogledaj npr put Anina-Rešica ili Rešica-Slatina Timiš, sjajni lokalni putevi, da magistrale koje su im odlične i ne navodim), kod nas na Homolju ona i ne postoji! Odakle prići? Od Ždrela? Možemo ti i ja, ali puta nema. Od Manastira Vitovnica? Prelepo (od kad prestanu nelegalne vikendice, ali opet trt - asfalta nema). Po grebenu gore? Trt. Puta nema. Kako doći onda do Hajdučke pećine, Pogane pećine? Ne ti i ja, nego te mase. Jedini pristojan prilaz je od Kučeva, ali to je ujedno i najmanje atraktivan prilaz Homolju, između ostalog jer ima da se klatiš odličnim (ali opet makadamom!) jedno 25km.

Miroč? Hajde da budemo ozbiljni, osim jedne dobre kafane šta će tu privući bilo kojeg brojnog turistu? A pogledaj prekoputa, na istoj visini.

Rumunima je, bar u domenu očuvanja prirode, dosta pomogao rigidan komunizam, jer su se sačuvali od divlje gradnje. Hajde da uporedimo ponudu. Recimo ja dođem iz EU, sa ličnom ili za par godina bez kontrole, i smestim se u Baile Herculane (banja koja se bogami sve više budi). Jedan dan Transalpina (imamo li tako nešto uopšte, možda samo malim delom na Staroj?), drugi dan Semenik (Trei Ape, Vailug), treći dan taj Dunav... Ne umanjujem naše lepote, kao što rekoh i tamo sam i ovde još više, ali mislim da neka spika kao da Rumunija na pljuc ne postoji ne daje vetar u leđa realnom razvoju. A realni razvoj je rad ZAJEDNO sa Rumunima. Ne znaju da naprave klopu, naši turistički radnici su šarmantniji mnogo, imamo i mi dva-tri VELIKA bisera (Viminacium i Lepenski vir, mada jbg i to prvo u dvorištu prljave termoelektrane, a drugo u dobroj meri nema u svetu taj značaj koji mu mi pridajemo, u najboljem slučaju radi se o naučnoj hipotezi pokojnog prof. Srejovića, inače našeg kućnog prijatelja - da ne bude da i protiv istog imam nešto). I to možda tri, to je neuporedivo lepša vizura na potopljenu klisuru sa naše magistrale, budući da ista ide povišeno. Osim ovih ozbiljnih bisera imamo i dva mala: tvrđavu kod Golupca i Rama, obe mogu da budu efektna turistička priča, naročito prva izgleda markantno, iako nema veliki istorijski značaj (do tačke da se sigurno ne zna ni poreklo sasvim). Uz drugu bi moglo da se fino proda kao priča i keltsko svetilište iznad Rama, odakle se pruža možda NAJBOLJI pogled na Dunav, ušće Nere, i dve peščare (Deliblatsku i Ramsku).

Ali, vraćam se na početak, dok ne rešimo otpadne vode iz BG i NS, ne svedemo pograničnu kontrolu sa EU na nepostojeću, nema tu mnogo selameta od turizma. Realno. Ništa neće tu put da promeni.

Put podržavam, u smislu da će biti na korist narodu (pa i meni kao delu istog :) ), a da ja vodim državu, iz osećaja odgovornosti prema poverenom poslu, a budući da smo siromašni, radio bih po prioritetima ipak.

Ko je izdržao do kraja ovog teksta, ima od mene vikend u prvom lux resortu sa SRB strane. Čim ga izgrade! ;)
Što se tiče turizma postoji potencijal ali iz suprotne strane iz pravca Rumunije I to ne samo okolina neposredna (od Temisvar/Arada do Krajove živi oko 4 mil st.) već I dalje do Bukurešta (4 mil).
Sad su onako tamo glavni turisti Rumuni (najdalje što idu na zapad je Srebrno jezero; inače Rumuni su postali 6.po broju noćenja u celoj Srbiji, pri čemu je reč o stvarnim turistima - ostali su RF, Turska, Bosna, Nemačka, Makedonija I Kina)
 
Da, Rumunima jesmo interesantni jako, između ostalog nabrojanog zato što smo postali i jeftini (tužno ali istinito). Svakako interesatni. Kao i oni nama, tako i treba da bude da se mešamo u lokalu!
 
Odmah da kažem, ja nisam planinarski vodič, još manje turistički. U tom smislu si (ne persiram, budući da je to neki uobičajen Internet bon-ton -> na forumu smo svi "naši") veoma verovatno stručniji od mene. Voleo bih da čujem, bez ironije, konkretno koji su to veliki turistički potencijali. Kako ih ti vidiš?

Ipak, prirodom sporta kojim se i dalje bavim i koji obožavam, video sam dosta od ove planete (hoću reći, mislim da imam neku perspektivu), a i tvoj kraj dosta dobro (da ne kažem veoma dobro) poznajem. Kao uostalom i nabrojano u Rumuniji. Npr. poslednji put sam bio na Homolju i Rakobarskom visu sada u nedelju. Nisam hteo da povredim bilo čija osećanja i očigledno taj kraj volim (i trudim se da ostavljam novac!), kada se i po blatu do kolena mlatim tu.

Ali hajde, možda nije skroz off budući da jeste vezano za saobraćajnicu, kako ja vidim koji su tačno veliki potencijali turizma tu, koji bi doveli te visokoplatežne turiste? Dunav? Da u teoriji, ali ne dok je skandalozno prljav, dok je po sredini tvrda (EU) granica koja ograničava slobodno kretanje sa obe strane i, na moju najveću žalost (!), kada smo zajedno sa tim Rumunima potopili autentični biser svetske baštine - Đerdapsku klisuru. Tvrdim da nema tog visokoplatežnog gosta koji će puniti fancy resort u tim okolnostima, redovno year-round. Za one ostale, Rumuni nam beže. Znaš da je sa druge strane magistrala niža, bez tunela, sa već hiljadu malih i bogami već nekoliko solidno lux pansiona. Pri tome, druga strana je u okviru EU granice, a mi sa imidžom koji imamo. Naravno, biće uvek po neko i kod nas, ali mislim da ni od masovnog turizma nema mnogo selameta... Prljav Dunav i tu eliminiše brojeve.

Ostaju planine? Ok. Ali kako? Ako je infrastruktura u rumunskom Banatu loša (a i to se menja, pogledaj npr put Anina-Rešica ili Rešica-Slatina Timiš, sjajni lokalni putevi, da magistrale koje su im odlične i ne navodim), kod nas na Homolju ona i ne postoji! Odakle prići? Od Ždrela? Možemo ti i ja, ali puta nema. Od Manastira Vitovnica? Prelepo (od kad prestanu nelegalne vikendice, ali opet trt - asfalta nema). Po grebenu gore? Trt. Puta nema. Kako doći onda do Hajdučke pećine, Pogane pećine? Ne ti i ja, nego te mase. Jedini pristojan prilaz je od Kučeva, ali to je ujedno i najmanje atraktivan prilaz Homolju, između ostalog jer ima da se klatiš odličnim (ali opet makadamom!) jedno 25km.

Miroč? Hajde da budemo ozbiljni, osim jedne dobre kafane šta će tu privući bilo kojeg brojnog turistu? A pogledaj prekoputa, na istoj visini.

Rumunima je, bar u domenu očuvanja prirode, dosta pomogao rigidan komunizam, jer su se sačuvali od divlje gradnje. Hajde da uporedimo ponudu. Recimo ja dođem iz EU, sa ličnom ili za par godina bez kontrole, i smestim se u Baile Herculane (banja koja se bogami sve više budi). Jedan dan Transalpina (imamo li tako nešto uopšte, možda samo malim delom na Staroj?), drugi dan Semenik (Trei Ape, Vailug), treći dan taj Dunav... Ne umanjujem naše lepote, kao što rekoh i tamo sam i ovde još više, ali mislim da neka spika kao da Rumunija na pljuc ne postoji ne daje vetar u leđa realnom razvoju. A realni razvoj je rad ZAJEDNO sa Rumunima. Ne znaju da naprave klopu, naši turistički radnici su šarmantniji mnogo, imamo i mi dva-tri VELIKA bisera (Viminacium i Lepenski vir, mada jbg i to prvo u dvorištu prljave termoelektrane, a drugo u dobroj meri nema u svetu taj značaj koji mu mi pridajemo, u najboljem slučaju radi se o naučnoj hipotezi pokojnog prof. Srejovića, inače našeg kućnog prijatelja - da ne bude da i protiv istog imam nešto). I to možda tri, to je neuporedivo lepša vizura na potopljenu klisuru sa naše magistrale, budući da ista ide povišeno. Osim ovih ozbiljnih bisera imamo i dva mala: tvrđavu kod Golupca i Rama, obe mogu da budu efektna turistička priča, naročito prva izgleda markantno, iako nema veliki istorijski značaj (do tačke da se sigurno ne zna ni poreklo sasvim). Uz drugu bi moglo da se fino proda kao priča i keltsko svetilište iznad Rama, odakle se pruža možda NAJBOLJI pogled na Dunav, ušće Nere, i dve peščare (Deliblatsku i Ramsku).

Ali, vraćam se na početak, dok ne rešimo otpadne vode iz BG i NS, ne svedemo pograničnu kontrolu sa EU na nepostojeću, nema tu mnogo selameta od turizma. Realno. Ništa neće tu put da promeni.

Put podržavam, u smislu da će biti na korist narodu (pa i meni kao delu istog :) ), a da ja vodim državu, iz osećaja odgovornosti prema poverenom poslu, a budući da smo siromašni, radio bih po prioritetima ipak.

Ko je izdržao do kraja ovog teksta, ima od mene vikend u prvom lux resortu sa SRB strane. Čim ga izgrade! ;)
Ух. Написао у третходним порукама коју су потенцијали: Дунав - основни, Рам, Голубачки град, НП Ђердап (Мироч планина наравно), Лепенски Вир, Виминацијум (и да налази се поред копа и свакако без тог копа не бисмо открили доста ствари које су откривене).

Како их видим? Мислим да имамо исто виђење.

Источна Србија није мој крај, али ми је изузетно драга. Мој крај може да буде Радан и Златибор гледајући претке.

Одакле прићи Хомољама - слажем се. Верујем да великим инфраструктурним пројектима ће се развијати мањи, латерални.

Мироч? Шта да их привуче? Па Нп Ђердап и сама планина. Свакако то захтева некакво уређење паркинга поред магистрале крај Дунава.

Румуни не знају да направе клопу? Ух, мислим да имамо исту кухињу са истим утицајима Аустријског и Османског царства.

Најбољи поглед - субјективна ствар и одакле год да гледам Дунав у тој регији осећај је фантастичан.

Јесу нам отпадне воде изузетно тешка прича. Слажемо да се да мора да уради нешто по том питању.

Надам се да ће овај пут донети живот овом крају Србије (само ме у целој једначини Shandong мноооого смара) :)
 
To je možda nekad bilo 300.000. Trenutno stanovništvo koje gravitira je 2022. i 1991.

Lepo napisah po POSLEDNJEM popisu.

Inače najbolje je da se ništa ne gradi !
Zaključujem diskusiju, sa moje strane.
 
Poslednja izmena:
За некога је илузија, за туристички сектор није. Хоћете да кажете да ми немамо Карпате? Којим планинама припадају Мироч, Дели Јован, Хомоље, Бељаница, Кучај?

Мега бисери са очајном инфраструктуром јужног Баната Румуније. Туристички и планинарски водич сам, обишао сам јужне Карпате уздуж и попреко, што сам што са групама које сам водио, и од Ретезата па на исток ка Брашову не можемо да се поредимо (углавном због висине планина) док са НП Семеник и НП Нера-Беушница апсолутно можемо.
Planinario sam 20tak godina. Misliš da su ovom profilu turista (planinari i ljubitelji prirode) interesantni high end luksuzni rizorti?
 
Planinario sam 20tak godina. Misliš da su ovom profilu turista (planinari i ljubitelji prirode) interesantni high end luksuzni rizorti?
Не нису. Свакако се неће правити за њих.

Да ли сте били можда у националним парковима USA? Ту постоје садржаји за обе стране.
 
Lepo napisah po POSLEDNJEM popisu.

Inače najbolje je da se ništa ne gradi !
Zaključujem diskusiju, sa moje strane.

Isteklo mi vreme za editovanje poruke, šta sam hteo da dodam:

I zar tih 300.000+ ljudi nema pravo da INTERNO komunicira dobrim saobraćajnicama,
već da se sve svodi na ispunjavanje hirova beograđana i njima sličnim ?
Beograđanima ne treba pa ne treba ni ostatku Srbije.
Šta će njima novi putevi. Bezveze bacanje para.
 
Не нису. Свакако се неће правити за њих.

Да ли сте били можда у националним парковима USA? Ту постоје садржаји за обе стране.
Ne, nisam. Ali imam prijatelje koji žive, rade i hajkuju tamo. To je totalno druga priča nama nedostižna.

Da se vratim na temu. Kredit je uzet, šta je tu je. Put treba završiti (po meni) prvenstveno iz razloga bezbednosti u saobraćaju.
 
Isteklo mi vreme za editovanje poruke, šta sam hteo da dodam:

I zar tih 300.000+ ljudi nema pravo da INTERNO komunicira dobrim saobraćajnicama,
već da se sve svodi na ispunjavanje hirova beograđana i njima sličnim ?
Beograđanima ne treba pa ne treba ni ostatku Srbije.
Šta će njima novi putevi. Bezveze bacanje para.
Iako se interno kao Beogradjanim osećam uvredjenim dodaću da nije samo reč o internom saobraćaju već i velikim praznično/letnjim migracijama gastarbajtera.
Na putu ZA-NG (sada popravljenom) na nekih 45km ima isti toliki broj spomenika krajputaša koji su posledica brze vožnje i lošeg puta. Thinkaboutit.
 
Hmm... NP Đerdap. Nema tu mnogo za turizam. Možda onaj visinski put kroz šumu od iza Radenke, ka Lepenskom VIru, ali i to bi bilo kako zanimljivo za mase? Šuma je lepa, sadržaj je nemoguć, osim da oskrnavimo NP.

Poenta mog pisanija je da imamo previše iluzija, a nekako nam izmiče da realno sagledamo ono što imamo i nađemo u tim okvirima gde da se udenemo. Vidim da suštinski kolega nije ukazao bukvalno ni na jednu novu stvar u odnosu na moje pisanje, to je to (mislio sam da sam neki biser propustio), jedino drugačije vrednujemo izlistano.

Ja tvrdim da od nekog elitnog turizma tu nema ništa, a od masovnog nema još bar 30-40 godine (dok se ne reše navedeni preduslovi). Sve ostalo je naša uobičajena jadikovka, kako bi mogli, no nam ne daju dušmani..

edit & PS: Za rumunsku klopu čvrsto stojim da je dve klase iza naše ponude, čak i na fensi mestima, 1 na 1 :) . Čak i Vlaška klopa nekako je bolja na desnoj obali Dunava :)
 
Имаћеш масовност, макар за дневне излете, кад буде овај пут. А и викендице. Погледај Фрушку гору. Ето га чак и елитни туризам, конгреси, итд.
 
E, ako ćemo tako kao fg, povlačim podršku :)
 
Имаћеш масовност, макар за дневне излете, кад буде овај пут. А и викендице. Погледај Фрушку гору. Ето га чак и елитни туризам, конгреси, итд.
Oooo da. Mea culpa. U glavi mi još greškom stoji da je nacionalni park prirodna svetinja. Reset.
 
Имаш и насељена места тамо, није цео простор без некретнина. Не знам колико кошта кућа у Доњем Милановцу, али сам сигуран да ће да поскупи.
 
Vrh