Šta je novo?

BRIKS +

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mi smo KiM agresivnom akcijom i dobili i pripojili Srbiji. Kosovo* je u ratu dobijeno, u ratu izgubljeno. Mirnim putem se nikad neće vratiti pod kontrolu Srbije
Можеш да идеш и даље од тога, дакле пре него што смо га ратом добили ратом смо га изгубили (заједно са остатком Србије). Можеш тако да гураш све до велике сеобе ....

У сваком случају то је некад било нормално, и друге земље су територије ослобађали или освајали али и ратом губили, ми ту нисмо никакав изузетак. Оно што је факат је да су се времена променила, свет је постао глобално село и сад се за сваки педаљ питају само велики. У преводу изгледи да ми нешто ратом добијемо (повратимо) се бесконачно приближавају нули, док они да нешто ратом још изгубимо нису занемарљиви, и те шансе не зависе од броја тенкова и авиона већ од количине сиве масе у мозгу, дипломатске умешности....
 
Mi smo KiM agresivnom akcijom i dobili i pripojili Srbiji. Kosovo* je u ratu dobijeno, u ratu izgubljeno. Mirnim putem se nikad neće vratiti pod kontrolu Srbije
Aferim, svaka čast. Kad ovako nešto napiše čovek iz Srbije...nemam komentar.
Inače tema je o Briks-u i nije mi jasno zašto odmah NATO lobisti upadnu i upropaste jednu normalnu diskusiju koja je počela lepo da se vodi.
 
Zato što ih BRIKS očigledno brine
spiderman-funny.gif


Sva sreća što smo mi u Evropi i što neko napisa Ameri nas drže pod svojim pa od učlanjenja u BRIKS nema ništa.
 
Džabe BRIKS kad je dolar i dalje najjača valuta, dokle god bude tako BRIKS će biti na nivou mesne zajednice.


Евидентно је да не разумеш претерано тематику, чак ни текст ниси прочитао пажљиво. SWIFT трансакције су биле једино мерило а Русија и Кина већ годинама не користе исти за међусобну размену већ њихов интердржавни систем који су кренули да развијају још при увођењу првих санкција Русији 2014те. Кина данас има и своје картице које раде преко UnionPay система. Такође, Кинези су од ове године кренули да купују Саудијску нафту у јуану који исто неће ићи преко SWIFT система.

Главни разлог за развој ових паралелних система за међународно банкарство је америчко санкционисање других преко међународних фин. инстутиција које контролишу, па и SWIFT.

Mi smo KiM agresivnom akcijom i dobili i pripojili Srbiji. Kosovo* je u ratu dobijeno, u ratu izgubljeno. Mirnim putem se nikad neće vratiti pod kontrolu Srbije
Ти би могао мало књигу неку историјску да прочиташ. Косово и Метоихја је била српска територија пре него што је термин и настао. Територија је изгубљена од Отомана (Турака) и повраћена исто од њих. Данас је окупирана од стране НАТО-а и шиптарских терориста (немој да се усудиш да кажеш како нису терористи јер је ОВК била тако означена пуну деценију од стране самих Американаца).
 
Niko ovde još nije potencirao da Srbija uđe u Briks. Ne znam odakle tolika zaslepljenost. Možeš se koliko hoćeš ismevati o Briksu, ali brine vas i te kako.
Briks je isto kao SNS samo na višem nivou, sve države BRIKSa nemaju ni D od demokratije, vladavine prava, zakona i sl i sve su mahoma diktatorski režimi.
U S.Arabiji i dalje kamenuju žene što voze kola,Argentina stopa siromaštva 40%, Indiju sa njihovim kastama i gde preko 40% populacije nema ni pristup toaletu da ne pominjemo.
Što bi se neko brinuo zbog toga i težio da bude u takvom društvu osim Srba koji imaju medijski instaliranu mržnju prema svemu zapadnom pa misle da će ih BRIKS kao i Rusija spasiti od samih sebe
 
. . sve države BRIKSa nemaju ni D od demokratije, vladavine prava, zakona i sl.
Sve demokratske države "Kolektivnog zapada" trguju sa BRIKS+ i nikome nije bitno kakvi su režimi u tim državama, već samo je ekonomski interes važan. Do juče je Saudijska Arabija bila glavni saveznik Amerike u tom regionu i niko nije pominjao neku njihovu "demokratiju".

A, niko u Srbiji zvanično nema nameru da se tamo kandiduje, jer smo mi kandidat za EU. Priča o tome da kao idemo u BRIKS je potpuno besmislena i nepotrebna. Ali, mi možemo da sprovodimo neke njihove stavove kao nap. što smo vratili iz inostranstva zlato u Srbiju.
 
Negativni stavovi o Briksu su potpuno pogrešni i više govore o nerazumevanju trenutne situacije u svetu nego o Briksu. Da li su članice Briksa interno ovakve ili onakve, demokratske ili ne, uspešne ili ne, je nebitno u odnosu na razlog njegovog formiranja, motiv za pristupanje i veliki efekat koji će imati. Briks je nastao kao reakcija na trenutno kidnapovanje međunrodnog sistema ekonomskih odnosa i međunarodnog poretka koji je uobličen posle WWII kao reakcija na tragediju drugog i prvog svetskog rata. Amerika i zapad su tada pristali na relativno uređene odnose između država zasnovane na njihovoj bar formalnoj jednakosti i suverenosti, kao i vladavini nekog opšteg, globalnog i formalno NEUTRALNOG zakonskog okvira u okviru sistema UN. A pristali su na to zato što su u posleratnom periodu bili najjači na svaki mogući način, i ekonomski, i vojno, po internoj organizaciji, i po kulturnoj dominaciji. Zbog toga su mogli da "velikodušno" dozvole formalnu jednakost međunarodnih pravila, znajući da će pod uslovima koji su formalno jednaki za sve oni nužno biti dominantni. Međutim ekonomski uspeh Kine i izazov koji im je Rusija bacila u lice ratom u Ukrajini, promenili su situaciju u smislu da se već mogla zamisliti jedna moguća budućnost u kome oni više ne bi bili ekonomski ili vojno najjači, pa im fomalno za sve jednaka pravila međunarodne trgovine i međunarodnih odnosa više ne bi odgovarala. Zbog toga su počeli da koriste sankcije kao oružije, tj kao jeftiniju alternativu ratu, što je u direktnoj suprotnosti sa dotadašnjim temeljnim UN konceptima međunarodne "slobodne trgovine", suverenosti država, i za sve jednakog zakonskog okvira UN sistema. Sankcije monopolista u sferi osnovnih dobara međunarodne razmene su objava rata po svemu sem po imenu. Zbog TOGA sve zemlje koje imaju veće razvojne ambicije žele da se osiguraju da ubuduće imaju alternativu, tj da što manje zavise od nekih međunarodnih sistema koji su pod monopolskom kontrolom Amerike i zapada, a koje su sada zloupotrebljene za ostvarivanje političkih ciljeva samo NEKIH zemalja. Naprimer SFIFT, sistem osiguranja brodova, bankarstvo, međunarodna rezervna valuta, osnovne sirovine i energija, itd. To ne znači da će te alternative i koristiti ako ne moraju, niti ima veze sa time da li se slažu sa Ruskim akcijama, ali znači da više neće zavisiti od samo jedne strane. Dobijaju IZBOR da ga koriste ako žele, i ako bude potrebno. Zato BRIKS nije ekskluzivan ("ne morate samo sa nama" kao što zapad sada traži, niti "ste protiv nas ako niste sa nama"). Zato je BRIKS i popularan i važan. A da li je neko u tim državama diktator ili nije, nema veze za onim zbog čega BRIKS postoji. Njegov uspeh zavisi samo od zbirne ekonomske snage članica i veličine zbirnog udela u svetskim strteškim resursima (recimo nafta, maltene ceo OPEK će biti u BRIKSu, retki metali, energija, itd).
 
Poslednja izmena:
Lepo piše "u ratu dobijeno, u ratu izgubljeno" što si i sam potvrdio...opet pitam šta ti nije jasno?

Твоје упрошћавање и прескакање свега шта се издешавало од 1912-14 до 1999 је проблем. Други проблем је што си прескочио цео први део моје поруке где ти указујем колико си у криви по питању међународних банкарских трансакција. Трећи проблем је овај твој став, као да желиш физички обрачун?

Ако је то демократија и цивилизовани свет који ти заговораш... то више подсећа на ове које пљујеш из БРИКС-а. Међутим, на твоју срећу, ја сам све само нисам из ”цивилизованог друштва” па сам рад да ти изађем у сусрет.
 
Zuma koji je ovde kao istaknuti i ponosni levičar i ''otvoren um'' i za najmanje banalne stvari lovio i smarao ljude po forumu da su fašisti, nacisti, Trampovci, ekstremisti i desničari, sada uzeo da drži predavanje kako nije bitno da li se BRICS sastoji od diktatura i despotija. :LOL:

I da, naravno, kad se priča o reakcijama na ekstremno levičarenje, SJ i PC - to je onda ekstremizam, zadrtizam, malicioznost, ultra desničarstvo, totalitarizam, svašta nešto...
A kad se priča o (voljenom) BRICSu punom diktatora i tiranina, onda se to karakteriše kao ''uspostavljanje balansa'' i ''slobode izbora''... 😄
 
Briks je isto kao SNS samo na višem nivou, sve države BRIKSa nemaju ni D od demokratije, vladavine prava, zakona i sl i sve su mahoma diktatorski režimi.
U S.Arabiji i dalje kamenuju žene što voze kola,Argentina stopa siromaštva 40%, Indiju sa njihovim kastama i gde preko 40% populacije nema ni pristup toaletu da ne pominjemo.
Što bi se neko brinuo zbog toga i težio da bude u takvom društvu osim Srba koji imaju medijski instaliranu mržnju prema svemu zapadnom pa misle da će ih BRIKS kao i Rusija spasiti od samih sebe
Ako misliš da je Zapad puno bolji za prosečnog čoveka, varaš se. Razlog zašto Srbija treba pristupiti BRIKS je korist ako uopšte bude bilo ikakve ali smo USA/EU kolonija tako da jako teško, da ne kažem nemoguće. Moguće je čak da će biti uvedene sankcije Rusiji po nalogu uskoro.
Vi koji ste pro-NATO/pro-EU/pro-USA ili ste botovi ili imate stokholmski sindrom. Nema drugog objašnjenja.
 
Твоје упрошћавање и прескакање свега шта се издешавало од 1912-14 до 1999 је проблем.
Nisam preskočio izvukao sam suštinu koja se ogleda u onome što sam napisao i ponovio nekoliko puta: ratom dobijeno, ratom izgubuljeno.
Možemo mi do sutra da pretresamo istoriju ta činjenica ostaje kao i činjenica da se Kosovo može samo vojnim putem vratiti što niko ne želi u stvarnosti da radi.
 
Vi koji ste pro-NATO/pro-EU/pro-USA ili ste botovi ili imate stokholmski sindrom. Nema drugog objašnjenja.
Gde onda spadate vi koje ste pro-Russia/pro-BRICS? Isto botovi i stokholmski sindrom ili imate drugi naziv za to?

Da li je Zapad bolji ili ne trebamo pitati naše ljude koji beže na taj isti Zapad da žive i rade, ne znam nikoga još da je otišao u zemlje BRIKS da živi i radi osim nekog malog procenta naših koji odu u Kinu ili "stujardesa" u Dubai (svi znamo šta rade tamo) ali mi smo hteli vi to da prihvatite ili ne "na Zapadu" kao zemlja i finansijski i kulturološki.
Ništa nas ne sprečava da kao kandidat za članstvo u EU sarađujemo sa njima ali na tome treba ostati. Nikakvo udruživanje sa njima i pristupanje osim ekonomske saradnje.
 
Moram da ti kažem, ovo je granični način razmišljanja. Vrlo nazadan i destruktivan po onoga ko ga gaji.
Ako možeš objasni mi kako neko može da podržava Zapad posle svega što su radili svetu kao i nama. Jedno je gledati čistu korist od Zapada (to mi je skroz ok) a drugo je podržavati ih. Sviđa mi se ideja BRIKS-a samo zbog multipolarnog sveta i ograničavanja moći USA da ne bude više kao 90ih kada su bili najjači.
 
Sta ce se izroditi iz ovog novog Brixx-a...................pa nista opipljivo za narod u tim drzavama. Ali bukvalno. Ne zna se ko je korumpiraniji i gde se bednije zivi
Nemam nista protiv da postoji, samo su mi smesni ovi sto se tripuju da je to novi pandan nekim drugim savezima
Pogledajmo koje su jos zemlje aplicirale: Vietnam, Venecuela, Palestina, Senegal, Alzir, Banglades, Bolivija, Kuba, Honduras................
200w.gif
 
Zuma koji je ovde kao istaknuti i ponosni levičar i ''otvoren um'' i za najmanje banalne stvari lovio i smarao ljude po forumu da su fašisti, nacisti, Trampovci, ekstremisti i desničari, sada uzeo da drži predavanje kako nije bitno da li se BRICS sastoji od diktatura i despotija. :LOL:

I da, naravno, kad se priča o reakcijama na ekstremno levičarenje, SJ i PC - to je onda ekstremizam, zadrtizam, malicioznost, ultra desničarstvo, totalitarizam, svašta nešto...
A kad se priča o (voljenom) BRICSu punom diktatora i tiranina, onda se to karakteriše kao ''uspostavljanje balansa'' i ''slobode izbora''... 😄

Nigde nisam rekao da su diktatori dobri ili da je u nekom širem političkom kontekstu nebitno da li je zemlja demokratska ili ne. Naravno da je to važno. Ali ako je tema o kojoj se govori precizno definisana i uska, ne možemo se rasplinjavati na hiljadu stvari koje SA TIM nisu povezne. Ja sam trenutnu dilemu u ovoj temi razumeo kao sledeće pitanje: Da li je pojava BRIKSa u trenutnim političkim odnosima u svetu dobra ili ili loša? Da li će BRIKS ubuduće imati zanemarljivu ulogu u svetu kao što mnogi ovde tvrde?

Po meni, odgovori su: BRIKS je dobra i korisna pojava, i imaće znatnu ulogu.

I to je sve. U taj odgovor ne treba učitavati ništa što nisam rekao. Niti da li mi treba da uđemo u BRIKS, niti bilo šta drugo. Bez strogog analitičkog pristupa koji uvek ima precizan fokus, rasprava se rasplinjava na hiljadu nepovezanih stvari i od cele priče ima malo koristi.
 
Gde onda spadate vi koje ste pro-Russia/pro-BRICS? Isto botovi i stokholmski sindrom ili imate drugi naziv za to?
Otkud ti ideja da sam pro-Russia ? Nemoj mi to da ako ne volim EU i USA da obožavam Rusiju.
Ništa nas ne sprečava da kao kandidat za članstvo u EU sarađujemo sa njima ali na tome treba ostati. Nikakvo udruživanje sa njima i pristupanje osim ekonomske saradnje.
Slažem se za ovo.
 
Kao neko ko je i sam svojevremeno (kao dosta mlađi i naivniji) gajio ideje i ideale o Panslavizmu, Pravoslavnim unijama i prijateljstvima, i svašta nešto (doduše nikad, ali nikad na nivou kao Obraz i slične fijuk organizacije) mogao bih da razumem da se neki ljudi u 2023. lože na takve, i srodne ideje (BRICS, ODKB, ZND i slične papazjanije) da realno postoje uslovi i mogućnosti da se tako nešto ikada ostvari. Ali u realnosti, mnogi narodi pametniji i iskusniji od nas (čitaj - one koje je gazila bilo koja istočnjačka čizma) ne žele da imaju ništa s time, a čak i oni koji su na skali ''najbližili'' Panslavizmu i Pravoslavnoj uniji sa Rusijom - Belorusi, čak i oni svake godine u sve većem procentu gledaju da se što više distanciraju od te Rusije i svih tih nebeskih fantazija fundiranih na politici ''budi i gini uz mene ili ću da te ubijem od batina''.

Dakle, gospodo rusofili i sinofili, slobodno recite i mislite da niko od nas koji smo protiv tih zemalja nemamo pojma i da nismo relevantni. Recite čak i da pola Istočne Evrope nema pojma ili su prodane duše što ne žele ništa sa istočnim despotijama. Sve kul. Ajde onda samo otidite u Belorusiju, Rusiji najbližu zemlju i narod, i pitajte njih tamo šta misle o svemu tome. Naravno, ne sumnjam da ćete i tamo naići na svojevrsne Miroljube Petroviće koji će vam reći da obožavaju da žive u 1991. i da jedva čekaju da se uspostavi Panslavia od Šćećina do Vladivostoka... Ali sam prilično siguran da ćete na svakog takvog naći makar jednog koji to smatra noćnom morom i želi da uradi sve da toga ne dođe, a od Rusije bi da pobegne što dalje (figurativno rečeno). Ako vama to nešto ne govori, onda ne znam šta dalje da se kaže na to... Onda možda stvarno jeste 50ak zemalja u krivu a samo Srbi (i Rusi) znaju i razumeju pravu istinu.
Ako možeš objasni mi kako neko može da podržava Zapad posle svega što su radili svetu kao i nama. Jedno je gledati čistu korist od Zapada (to mi je skroz ok) a drugo je podržavati ih. Sviđa mi se ideja BRIKS-a samo zbog multipolarnog sveta i ograničavanja moći USA da ne bude više kao 90ih kada su bili najjači.
Pošto me mrzi da ponovo kucam, a rekao bih 90% isto što sam rekao u ovom ranijem postu, citiraću ga i preneću ga ovde:

Poslednji, dobronamerni savet: prerastite bombardovanje.

Ne zato što je to moralna i etička stvar da se uradi, već zato što osim nas Srba, nikog drugog nije briga za to što se desilo pre 24 godine.
Rođaci, jedan Vijetnam i Amerika su se pomirili još 90ih (isto tako oko 20ak godina od njihovog sukoba), 2000ih uspostavili i saradnju, a već sredinom prošle decenije postali i bliski vojni saradnici i partneri. Da, onaj Vijetnam koji su Ameri i ostatak hijena preorali i spržili uzduž i popreko. Onaj Vijetnam u kome je jedno vreme govorenje engleskog jezika bila potencijalna karta za mardelj. E taj isti Vijetnam je jedan od značajnih vojnih partnera Amerike u Aziji. Link za neverne Tome u šoku. Ljudi prerasli šta je bilo, otišli dalje, dogovorili se jer im je oboma u interesu. Amerima jeftina radna snaga, a Vijetnamcima otvaranje ka svetu i držanje Pekinških besnih komunjara na odstojanju. Ej, Vijetnam i Amerika saveznici... Ali eto, desilo se i to.

Shvatite, nikoga nije briga za nas i naše bombardovanje. Bilo to pravično ili ne, međunarodna politika ne funkcioniše ni po principima emocija, ni po principima etike, ni po principima prošlosti. Već po principima interesa i sadašnjosti, sadašnjih okolnosti. Sve zemlje koje su to shvatile, od kraja hladnog rata naovamo su napravile pomake i napredak. Sve zemlje koje su odlučile da teraju neku kontru, isteruju pravdu, žive u prošlosti, i šta ti ja znam... su ostale rupčage.

Prerastite bombardovanje.
 
Ništa nas ne sprečava da kao kandidat za članstvo u EU sarađujemo sa njima ali na tome treba ostati. Nikakvo udruživanje sa njima i pristupanje osim ekonomske saradnje.
Evo, mi ćemo da sledimo EU i Ameriku i kad oni budu prekinuli trgovinu sa BRIKS+ i mi ćemo da prekinemo saradnju. A o "udruživanju" niko iz vlasti nije rekao ni reč, već se potenciralo članstvo u EU.
 
Nigde nisam rekao da su diktatori dobri ili da je u nekom širem političkom kontekstu nebitno da li je zemlja demokratska ili ne. Naravno da je to važno. Ali ako je tema o kojoj se govori precizno definisana i uska, ne možemo se rasplinjavati na hiljadu stvari koje SA TIM nisu povezne. Ja sam trenutnu dilemu u ovoj temi razumeo kao sledeće pitanje: Da li je pojava BRIKSa u trenutnim političkim odnosima u svetu dobra ili ili loša? Da li će BRIKS ubuduće imati zanemarljivu ulogu u svetu kao što mnogi ovde tvrde?
Ma sve je jasno, ti si od onih koji kada vide nekoga na netu da se samo usuđuje da ne deli njihove zadrte levičarske principe i dogme, odmah kuka o desničarstvu, Trampu i fašizmu. A kada vidi kako se formira unija despota, diktatora, religijskih fanatika, ekstremista i pojedinih kromanjonaca u veliki svetski savez, u kome će sva njihova ubeđenja i politike da uđu u svojevrsnu eho-komoru i još se intenziviraju, tebi je to normalno, pa čak i pozitivno. Jer, lakše je prosipati mooda za bubrege i glumiti moralnu i intelektualnu gromadu etiketirajući i smarajući forumaše na forumu iza anonimnog profila, nego zapravo otići u razne Rusije, Kine, Arabije, Irane... i tamo se javno i direktno boriti protiv ljudi koji šalju mase u gulage, koji obaraju svoje avione i likvidiraju opoziciju kao u srednjem veku, koji zatvaraju svoje bolesne u zabarikadirane stanove i kućne pritvore, koji kamenuju svoje, šalju ih u logore, raznose protivavionskim topovima, likvidiraju u pokretnim kombi-egzekucijama i slično. Sve kul, sve mi je jasno. (y)
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh