[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=716933#p716933:2tmguan1 je napisao(la):
solecar » 18 minutes ago[/url]":2tmguan1]Nisam razumeo šta si hteo da kažeš sa time da je dno istraživačkog novinarstva na studiju B doživljava zanosne trenutke?
Inače, moje generalno mišljenje je da je istraživačko novinarstvo maltene prestalo da postoji kod nas, ako se izuzmu opozicioni portali i po koji privatni blog. A to se najbolje vidi i na ovom primeru Brankovog mosta, gde se stvari koje se pretragom preko Googla mogu naći za manje od desetak minuta, za slučaj da ih neko ne zna, tumače kao osmo svetsko čudo. Ali, obzirom na to kakva nam je velika većina današnjih konzumenata sadržaja, pod tim mislim i na vrstu sadržaja, i ne čudi što se neke banalne i opšte poznate stvari ne prepoznaju. Mogu misliti koliko bi tek bilo čuđenje da su naišli na neki drugi Duletov tekst ili recimo onaj moj tekst o trolejbusima, gde sam koristio informacije i novinske članke koje sam pronašao na internetu.
Sećam se, kada sam bio u srednjoj školi, dobili smo teme iz srpskog za pismeni, a jedna od njih je bila da se piše o nepravdama (nedaćama) u životu. Ja sam pisao kratku istoriju o ljudima koji su uglavnom bili ispred svog vremena (naučnici, pisci, državnici i sl.) i koji su zbog toga nastradali, završavajući je pričom o Branku Ćopiću i njegovom skoku sa Brankovog mosta. To je bio rad o kome je maltene cela srednja škola pričala, zato što se moja nastavnica srpskog hvalila njime, i čitala ga pred celom zbornicom. Meni je to bilo čudno, zato što sam sve te stvari koje sam navodio u pismenom, smatrao kao nešto normalno, kao neku vrstu opšteg znanja, ali kad pogledam danas, vidim da to i nije bilo baš tako.