retardinjo":emt6emv7 je napisao(la):
vrachar":emt6emv7 je napisao(la):
Ne vidim zasto ljudi toliko bacaju hejtove na Brankov most.
Meni je most Branka Radicevica toliko ruzan u odnosu na most Kralja Aleksandra (koji je bio sagradjen po uzoru na most preko Rajne u Kelnu) da odluku o pravljenju drugacijeg mosta gledam kao skrnavljenje...slicno kao razlika izmedju stare i nove poste u Savskoj...komunizam i renesansa...
Prvo moram da te ispravim - most se ne zove Most Branka Radičevića, ne znam odakle ti to. Jedino zvanično ime koje je most ikada nosio je bilo "Most bratstva i jedinstva", a to što ga sada svi zovemo Brankom most je jedna druga priča, imaš o tome na posebnoj temi "Brankov most", kao i o okolnostima pod kojima je srušen stari most.
I meni je Most kralja Aleksanda lepši od ovoga. Imam brdo fotografija tog mosta i ruševina, jer i ja sam se oduševljavao kada sam gaprvi put "otkrio", i meni delovalo kao da je Brankov samo nedostojni naslednik. Još nešto, izgradnju tog starog mosta su pratile afere o kojima se danas malo zna.
Posle sam saznao da se posle rata razmisljalo o tome da se ost obnovi. Npr, U Budimpesti su to uradili, sve su mostove posle rata obnovili (ima jedan vro sličan Mostu Kralja Aleksandra). Ali 50-tih, 20 godina nakon izgradnje prvog, sva logika, ekonomsta, infrastukturna, inženjerska... je pobedila i napravljen je takav most da posle može da se na njega doda još jedna cela konstukcija. Koliko god meni bio onaj stari lepši, mislim da su "komunisti"
bilo 100% u pravu kada su se odlučili za potpuno nov most. Na starom mostu to proširejne nikad ne bi bilo moguće... a znamo da se mostovi u Beogradu grade jednom u 30-godina
i da se plaćaju kao da se prave jednom u trie's godina i da se projetuju tako da nikad neće moći da se prošire...kao što je do sada jedino bilo moguće na Brankovom.
A pošta kod železničke, delo Momira Korunovića, kao i ceo njegov opus, nije sigurno radjena pod "uticajem" renesanse, već je on ispiraciju nalazio u starim srpskim crkvama srpsko-vizantijskog stila...
Vidim, još uvek otrkrivaš predratni Beograd
, samo bez nervoze....
A moderatori, stvarno bi ste mogli da sve ovo prebacite na temu o Brankovom mostu...