Šta je novo?

Brankov most

Sadašnji izgled Brankove, pop Lukine i dr. je slikovit, zivopisan i sasvim lepo izgleda u jednom balkanskom gradu kao što je Beograd a u neki srednjevropski grad taj ambijent se ne bi uklopio. Beograd je balkanski grad u onom pozitivnom smislu i to po svemu pa i po mentalitetu ljudi. Ne treba ga silom trpati među srednjeevropske gradove, to njemu ne odgovara. Treba samo urediti sve fasade i srušiti onu kuću koja je između obeliska, pumpe i mosta. Ne bih se javljao da nije onog zalosnog "posta" u kome se pominje obelisk. Taj koji je to pisao - šta on zna o vremenu kada je obelisk podignut, zašto je podignut, šta je značila prva konferencija vanblokovskih zemalja za Beograd, Jugoslaviju i ceo svet. Koliko je samo ozbiljno pretio treći svetski atomski rat (Kubanska kriza) i koliko su vanblokovske zemlje sa Titom, Nehruom i Naserom i drugima doprineli da se to spreči. Obelisk je spomen na taj događaj tu je postavljen i tu će ostati. Tačno je da nije mnogo lep i da treba napraviti kameni. S kakvim pravom neko trazi da se obelisk ukloni i sruši. Nije to neka stara kuća koju je vreme pregazilo već vrsta spomenika koja potseća na neke prošle događaje koji se tiču celog sveta i u kojima je naša zemlja učestvovala, dala pozitivan primer i dobila priznanja i ugled u celom svetu. Srbija nikad nije imala kolonije, bila bogata i mogla da podigne na pr. trijumfalnu kapiju kao onu u Parizu. Ali, eto podignut je taj skromni obelisk koji nikom ne smeta odnosno smeta nezrelim adolescentima (svi smo prošli kroz tu fazu) koji misle da su uvek u pravu i da treba da bude sve po njihovim zeljama i njihovom smislu za lepo Sećam se kad je predlagano da se podigne spomenik nekom rok muzičaru za koga ja ne znam. Nisam imao ništa protiv, mislim da je to pravo mlađe generacije i da takav spomenik moze samo da ulepša Beograd. Treba skoliniti kuću koju sam pomenuo i benzinsku pumpu koja se tamo nalazi (prema Fruškogorskoj ulici). Napraviti obelisk od kamena istog oblika i na istom mestu kao stari i oko njega zasaditi borove. Obnoviti fasadu one predratne zgrade na samom početku (ili kraju?) Brankove ulice. Zgrada je velika i lučno savijena. Dobro osvetlenje i lepše reklame.

bm1ir0.jpg

Poslednji izgled ulaza u Bgd.,pre nego sagradim dve identične zgrade sa strane-Savsku Kapiju.

Obelisk se i ne primećuje.... a kad bude došao na svoje mesto gde i pripada,u Park prijateljstva,
biće izgrađen od kamena i znaće se zašto je tu pored drveća koje su sadili oni u čije ime je i podignut.

pa dobro sad, nije taj obelisk gradjen ni u cije ime dragane. Takodje u medju vremenu su u tom parku drvece zasadili i mnogi drugi koji ne pripadaju eri Nesvrstanih. Mislim da je zaista diskutabilna estetika tog obeliska i da bi mogla da se razmotri mogucnost nekakve restauracije pa cak i izgradnje novog od novih materijala. Mislim da bi uredjenje celog kraja oko obeliska doprinela i njegovoj 'promociji' ukoliko bi se obelisk nalazio na sred nekog reprezentativnog javnog prostora. Bilo kakva gradnja nekog velikog komercijalnog objekta na tom mestu bi bilo jeres u najmanju ruku posto se radi o ulazu u staro jezgro tako da je neko 'Usce 3' suluda ideja. Posle kompletne obnove celog poteza Kalemegdan-pristaniste-Kosancicev venac/Pop Lukina-Karadjordjeva tu nece biti mesta za takve avanture. A uklanjanje tog spomenika bilo bi samo jos jedno revolucionasko izivljavanje nad istorijom(koje su isto i ti komunisti radili pa ih kritikujemo zbog toga...to se zove licemerje)

btw. Lucna zgrada koja se nalazi na samom pocetku je zgrada NBS-a i sada kako se polako sele u svoju novu zgradu na Slaviji krenula je rekonstrukcija i modernizacija unutra i posle toga krece rekonstrukcija i fasade. Recimo da bi sredjivanje te fasade bas znacajno promenila izgled te panorame posto je zgrada istaknuta i nezaobilazna i velicinom i lokacijom.

Meni licno ovaj obelisk i ne smeta. Mozda da bude od kamena kao sto neki predlazu ali je sasvim Ok na tom mestu gde i jeste. :|

Taj predeo oko pocetka Brankovog mosta je prava zbrka, ali mislim da bi bilo lose graditi neku Savsku kapiju ili slicno megalomansko agresivno ostvarenje.
Stvari treba resiti sasvim klasicno, srusiti onu kucu pored benzinske pumpe (koju treba iseliti) i na tom mestu sgraditi novu zgradu sa fasadom prema Brankovoj ( a ne da gledamo kojekakve reklame na bocnom zidu zgrade).
Sa desne strane (gledano prema Brankovoj) treba sagraditi novu zgradu na relativno uskoj parceli ( cak i uz rusenje 2 kuce u Crnogorskoj) tako da dobijemo fasadu prema Brankovoj a ne da gledamo golu ciglu unutrasnjih fasada i bocnih zidova.
Neophodno je samo zatvoriti blokove zgrada koji su trenutno otvoreni.

Sto se tice one uzasne grozote na uglu Crnogorske i Karadjordjeve, sta god se uradilo ( osim rusenja), to moze izgledati samo manje lose, a nikada dobro.
Zgrade ne samo sto je predimenzionirana i uzasno ruzna, vec je i pomerena unutar bloka tako da je u pitanju prava urbanisticka zbrka.
Verovatno su mislili da ruse citav onaj red lepih dvospratnica u Karadjordjevoj, sve do Malog Pijaca... :|
Ne vidim po cemu je Obelisk problem, u principu je dosta neuocljiv.. jedino bi ga mozda trebalo rekontsruisati u kamenu.

Sve u svemu citav taj potez pocetak Brankove, Karadjordjeva, Kosancicev venac i okolne ulice je u ogromnom haosu i to bi zaista trebalo poceti sredjivati...

Da li je usvojen onaj plan za Kosancicev venac i Starogradski deo Karadjordjeve? Mislim da on obuhvata i sredjivanje ovog "ulaza" u Beograd sa leve strane Brankovog mosta..

Sto se samog mosta tice.. zar ne bi mogli da mu promene masku.. tj. umesto one sterilne bele da stave neku tamnu metalnu masku, mozda sa nekim reljefnim detaljima i novom ukrasnom ogradom umesto ove plave.... Most ce danju izgledati mnogo lepse..
A mogucnost da se na onim terasama ( gde su trenutno bilbordi) postave kipovi konjanika na visokim postoljima bi takodje trebalo uzeti u obzir... Jeste da most nije onaj lancani ali svejedno bi dobro izgledalo....

brankovv.jpg

bran.jpg

Za tu 'zgradu kod pumpe' nemam reči, osim samo jedne - dinamit.
Izgleda kao poslednji zub u donjoj vilici.....kojeg treba hitno izvaditi.

Izgradnja tzv.'Savske Kapije' ( palo mi u trenutku na'pamet), ne bi bila
'megalomansko i agresivno' rešenje, već dva objekta koja bi dosezala
istu vusinu,levi nap.5-6sp. a desni 8-10sp. .....pošto je niži teren.

Te dve zgradice pored reklame 'nivea' imaju sasvim dovoljan plac za
jednu 'lepu' poslovnu zgradu sa normalnim fasadama,a čudim se
kako ih neko već nije kupio i izgradio bar 5-6sp.....možda to ipak čeka mene. :)

skec5.jpg

Rascian":31k6tj9n je napisao(la):
Stvari treba resiti sasvim klasicno, srusiti onu kucu pored benzinske pumpe (koju treba iseliti) i na tom mestu sgraditi novu zgradu sa fasadom prema Brankovoj ( a ne da gledamo kojekakve reklame na bocnom zidu zgrade).
To (zgradu i pumpu) i malu kucu izmedju Crnogorske i Brankove (Crnogorska 8) srusiti, i na njihovom mestima napraviti lepe parkove spojene u celinu sa obelsikom, Kos. vencom, Karadjordjevom i Savom, a na fasadi zgrade na kojoj se nalazi reklama za Niveu, napraviti lep mural... Mogu i ti konji na most... Tad bi bilo bas lepo...

Ali nazalost, pusti snovi :(

MIslim da ste u potpunosti zaboravili na izgradnju metro stanice sa leve strane, i to tacno gde je ovaj 'spomenik'

jeste u pravu si Igore, stanica je trebala da bude tu, ali kako sam ja razumeo most nema mogucnosti za dalje sirenje i dodavanje koloseka za 'teski tramvaj' tako da se razmislja o izgradnji novog mosta koji bi u tom slucaju u zavisnosti od svoje pozicije mogao da vuce i promenu pozicije stanice.

dedinje":145yzeor je napisao(la):
Obelisk je podignut 1961 u čast prve međunarodne konferencije vanblokovskih zemalja koja je odrzana u Beogradu. Vrlo je skroman i jednostavan. Greška je što je od lima (napravljen je na brzinu). Treba ga ukloniti i napraviti na istom mestu isti od kamena. Na "Đoku" više liči predlozeno "ušće broj 3".
@dedinje
Ponovo se komentari svode na osude i licna vredjanja. Ne razumem cemu to kada ste, Dedinje, u Vasem postu predlozili isto sto i ja - da se spomenik ukloni!

Sa jedne strane se izvinjavam ako je moj post protumacen pogresno - inace sam pobornik ocuvanja svega sto dolazi iz nase istorije, pa cak i imena ulica (naravno, svega onoga sto ima istorijsku vrednost). Nisam znao cemu je tacno posvecen ovaj obelisk. Sada znam. Mislim da je vrlo tuzno sto se dogadjaj te vaznosti obelezio jednim limenim krsom! Moj post se odnosio cisto na estetiku. Nikako mi ne bi smetalo, cak bih se i radovao da je taj spemenik napravljen od mermera ili kamena i da se te 1961 neko potrudio da i o tome porazmisli, a ne da sklepa nesto na brzaka da bi nesvrstani i ostali imali gde da poloze cvece i da se slikaju!

Taj obelisk me podseca na Staklenac na Trgu koji je slicnom logikom napravljen - ko veli, imamo goste za dva meseca, daj da "iskombinujemo" neki trzni centar!

U tome je upravo problem - kada bi se o arhitekturi, estetici i istoriji razmisljalo malo dublje i dugorocnije, gde bi nam bio kraj!

A sto se tice komentara da su Brankova ulica oko mosta i njena okolina lepi i skladni i da je sve to u stvari super zato sto je to Balkan - NO COMMENT! Jedino mogu da preporucim: uzmite knjige, studije, potrazite malo na internetu sa kakvim epitetima se povezuje nase podrucje, a pogotovo ime Balkan. Mislim da je vreme da se umesto na pogrdno ime i brend Balkana skoncentrisemo na buducnost i nesto lepse i bolje, kao recimo: Beograd, Srbija, Juzna Evropa!

KiD":2uech8z6 je napisao(la):
jeste u pravu si Igore, stanica je trebala da bude tu, ali kako sam ja razumeo most nema mogucnosti za dalje sirenje i dodavanje koloseka za 'teski tramvaj' tako da se razmislja o izgradnji novog mosta koji bi u tom slucaju u zavisnosti od svoje pozicije mogao da vuce i promenu pozicije stanice.
Koliko se secam, taj most bi se u svakom slucaju gradio odmah pored Brankovog, sa desne strane gledano ka NBG jer u suprotnom LRT nema odakle da "izadje" ako bi se trasa pomerila dalje prema uscu.

dragan":909ole0a je napisao(la):
Za tu 'zgradu kod pumpe' nemam reči, osim samo jedne - dinamit.
Izgleda kao poslednji zub u donjoj vilici.....kojeg treba hitno izvaditi.

Izgradnja tzv.'Savske Kapije' ( palo mi u trenutku na'pamet), ne bi bila
'megalomansko i agresivno' rešenje, već dva objekta koja bi dosezala
istu vusinu,levi nap.5-6sp. a desni 8-10sp. .....pošto je niži teren.

Te dve zgradice pored reklame 'nivea' imaju sasvim dovoljan plac za
jednu 'lepu' poslovnu zgradu sa normalnim fasadama,a čudim se
kako ih neko već nije kupio i izgradio bar 5-6sp.....možda to ipak čeka mene. :)

http://img520.imageshack.us/img520/2871/skec5.jpg
Kad se zub izvadi, onda ostaje lepa i cista vilica :)

Meni je ova dugacka zgrada sa leve strane gledano sa mosta skroz u redu. Mislim da je fasada od mermera ili nekog belog kamena tako da kada bi se lepo sredila i isvetlila izgledala bi fenomenalno! Ako se pri tom tako sredi i osvetli bivsa NBS - super!! Cista elegancija! :)
U tom slucaju nisu potrebne neke nove "kapije" jer bi izgledalo malo prenatrpano.

U mom komentaru ima osude pogrešnih mišljenja ali nema ni govora o vređanju. Nisam predlozio da se obelisk ukloni u smislu u kome to traze neki drugi već u smislu da se zameni materijal a obelisk ostane na istom mestu i u istom obliku. Velika je greška stideti se Balkana i termina Balkan jer time se odričemo sebe i svog porekla. Mozemo se proglasiti "Skandinavcima" ali ostaćemo "Balkanci". Na nama je da tom terminu damo kvalitetniji i bolji sadrzaj i smisao nego što ga danas ima u očima (uglavnom slabo upućenog) zapadnog sveta. Uostalom, Aušvic, severna Irska, Gernika nisu na Balkanu. Za zgrade oko Brankove nisam rekao da su skladne već naprotiv. One nisu skladne ali taj ambijent ima svoj specifičan šarm osim par mesta koja su zaista ruzna i koja treba srediti ali tu naravno ne spada obelisk. Beograd je grad između istoka i zapada i to će osatati. U njemu ne moze biti "sve pod konac" kako sam jednom već napisao. Uostalom i drugi su na ovom forumu pisali kako Beograd nije ni Ljubljana ni Zagreb u smislu doteranosti i preciznosti. Obelisk treba ostaviti tu gde je, on se čak moze sasvim dobro ukomponovati u metro stanicu. Mislim da ne bi bilo dobro da metro most bude direktno uz Brankov most (na pr. svega 10 do 15 metara nizvodno). Trebao bi da bude oko 100 metara nizvodno i da bude tako izgrađen da ga mogu koristiti pešaci i biciklisti. Automobili - nipošto. Eventualno malo proširenje za pešake i bicikliste zaista ne bi bilo skupo. Mislim da je šteta što Brankova ulica ima onako uske trotoare a nema ni neke reprezentativne izloge i prodavnice. Nedostaje joj i drvored ali izgleda da za njega nema prostora.

Evo šta o Srbima i Beogradu piše čuveni američki novinar Sarjus Sulcberger (mlađa generacija nije čula o njemu) u svojim memoarima koji su od strane stručnjaka ocenjeni kao remek delo a prevedeni su i na naš jezik. Citiram: " Jugosloveni, ili Juzni Sloveni, tašti su (štaviše, megalomani), to su pjesnici, hrabri, lukavi, velikodušni i vitalnim ljudi, strašno ponosni na svoj dugi i krvavi niz bitaka, od kojih su većinu izgubili. Njihova zemlja je zemlja nasilja, u njoj se dugo pamti. Kad sam stigao među te ljude pune zivota.......
Prestonica je bila divno seljačko mesto. Mirisala je po magli, znoju i mesu. Na stotine kola kloparalo je ulicama a vukli su ih konji ukrašeni praporcima. Rano ujutru ulicama su prolazila stada volova. Čula se stalna škripa mnogobrojnih automobila, od kojih je svaki imao po dvije trube - jedna je sluzila da zastrašuje ljude i zivotinje, a druga, ručna, pritiskala se jedanput, dvaput ili triput, već prema tome u kome smeru je vozač zelio krenuti. Seljaci iz unutrašnjosti, u opancima,sa šajkačama na glavi, u hlačama i kaputima od domaćeg sukna, s obojcima i debelim šarenim vunenim čarapama na nogama, šutke su kročili ulicama, praćeni svojom poslušnom zenskadijom natovarenom zavezljajima.....
U kafanama su svirali vatreni orkestri a ciganke su plesale i pjevale tuzne pesme. Bio je običaj da se u znak zadovoljstva ustane i ispijena čaša razbije o zid. Navečer bi s prijateljima odlazio u kafane, hranio se janjetinom na raznju ili ćevapćićima s lukom, te sladio orijentalnim kolačima i pio goleme količine crvenog vina i šljivovice, bezbojne rakije od šljiva....
Na Balkanu su me bombardirali, zlostavljali, mazili, hapsili i zavodili. Bila su to krasna vremena i krasna mesta. Na Balkanu sam ostavio dio svoje duše.... KRAJ CITATA. Bio je ovde 1940 i 1941. Dolazio je i posle rata. Citirao sam samo mali deo njegove egzaltacije Beogradom i Balkanom. Kada piše Jugoslavija i Jugosloveni on ustvari misli Srbija i Srbi.

dedinje":3k45okk4 je napisao(la):
U mom komentaru ima osude pogrešnih mišljenja ali nema ni govora o vređanju. Nisam predlozio da se obelisk ukloni u smislu u kome to traze neki drugi već u smislu da se zameni materijal a obelisk ostane na istom mestu i u istom obliku. Velika je greška stideti se Balkana i termina Balkan jer time se odričemo sebe i svog porekla. Mozemo se proglasiti "Skandinavcima" ali ostaćemo "Balkanci". Na nama je da tom terminu damo kvalitetniji i bolji sadrzaj i smisao nego što ga danas ima u očima (uglavnom slabo upućenog) zapadnog sveta. Uostalom, Aušvic, severna Irska, Gernika nisu na Balkanu. Za zgrade oko Brankove nisam rekao da su skladne već naprotiv. One nisu skladne ali taj ambijent ima svoj specifičan šarm osim par mesta koja su zaista ruzna i koja treba srediti ali tu naravno ne spada obelisk. Beograd je grad između istoka i zapada i to će osatati. U njemu ne moze biti "sve pod konac" kako sam jednom već napisao. Uostalom i drugi su na ovom forumu pisali kako Beograd nije ni Ljubljana ni Zagreb u smislu doteranosti i preciznosti.....
Prvo, ja sam predlozio, ISTO kao i Vi, da se obelisk sa SADASNJIM izgledom ukloni. Ako bi se na njegovo mesto postavio kameni - bicu vrlo srecan.

Drugo, nikada nisam rekao da se stidim Balkana. A inace, Srbi su se na Balkan doselili, tako da to nase originalno poreklo nije. Malo procitati Istoriju Starih Slovena.

Trece, Ausvic, gde god bio, kao i Gernika su davno zaboravljeni - danas se jos jedino zna za Srebrenicu. Toliko o tome.. (na moju veliku zalost)

I poslednje, Beograd je grad izmedju istoka i zapada, ali to ne opravdava nacin razmisljanja i nacih (ne)prianjanja resavanju sustinskih problema. SVE sto moze da se popravi, poboljsa i ulepsa mora da se i ostvari! Do nedavno je i Berlin bio grad izmedju istoka i zapada (i to doslovno) - preporucujem jednu setnju po Berlinu.

Nenadov post je pun pogrešnih zaključaka. Nisam znao da su se Srbi na Balkan doselili mislio sam da su tu bili oduvek još dok je zemlja bila usijana masa. Za obelisk je u svom postu rekao da je ruglo i da ga treba ukloniti. Ni govora o ostanku obeliska od drugog materijala (za limariju je u pravu). Uostalom, sam kaze da nije ni znao svrhu tog obeliska. On je napravljen na brzinu jer Tito je doneo odluku o sazivanju konferencije krajem 1960 a zakazana je za 1 septembar 1961. Trebalo je obaviti ogromne poslove, obezbediti saglasnost svih učesnika, koliko toliko urediti Beograd, obezbediti smeštaj delegacija na čijem čelu su bili kraljevi, car Haile Selasije, predsednici republika i vlada. Tada su u Beogradu srušene neke straćare i udzerice. Koliki je to bio događaj, kolika čast za Beograd, koliko smo svi bili ponosni ne mogu da pišem. Prvi put čujem da je Aušvic zaboravljen. Vrlo rado bih otišao u Berlin taj grad me je oduvek interesovao ali uz ovaj standard teško. Nisu ovo šezdesete pa da se ide u "šoping" u London.

@dedinje
Hvala za taj citat, odličan je! Ako mi možeš poslati nešto više o tom čoveku, baš bih bio zahvalan.

@Nenad
Mali off topic komentar, nadam se da mi nećeš zameriti, i da ćeš dozvoliti jednom istoričaru da navede par činjenica. :) Po istraživanjima DNK, Srbi, Makedonci, Bosanci, Bugari i Dalmatinci imaju najmanji procenat haplogrupa koje su karakteristične za slovenske narode. Za Srbe konkretno, samo 16% ispitanih je posedovalo "slovensku" haplogrupu R1a1 koja je česta kod Poljaka, Rusa, Ukrajinaca, a najčešća kod Lužičkih Srba. Najčešće prisutne grupe kod nas su I1b1, koja ukazuje na prisustvo populacije na Zapadnom Balkanu tokom poslednjeg glečerskog proširenja, pre 20.000 godina. Druga grupa je E3b1 koja je došla iz Afrike preko Srednjeg Istoka i Male Azije (to jest, preko Vizantije i Osmanlija). Tako da, neki Srbi su se na Balkan doselili, to je tačno, samo većina nas nije :)
(Ovo možete staviti i u zanimljivosti, ako neko misli da je interesantno)

Što se obeliska tiče ja mislim da ideja da se on preseli na NBG je odlična. Pokret nesvrstanih i taj deo istorije pripada novom delu grada, a ne starom. Mislim da bi se on mogao ili srediti, ili napraviti po postojećem modelu od mermera, i staviti recimo u Park Prijateljstva. Mislim da bi tamo baš dobio na značaju, na sadašnjoj lokaciji je jednostavno rogobatno postavljen.

Ne mogu da odolim a da ne navedem još jedan citat Sulcergera o Balkanu pred rat: " To je bio veseli poluotok nastanjen zivahnim ljudima koji su jeli paprenu hranu, pili zestoka pića, nosili odeću jarkih boja, lako zavoljeli i lako ubijali a bili obdareni sjajnim darom da započinju ratove. Zapadnjaci, koji su imali manje mašte, gledali su na njih s ponešto omalovazavanja i potajnom zavišću rugajući se njihovim pretenzijama. Karl Marks nazvao ih je "etničkim otpadom". A ja, dvadesetogodišnjak zeljan pustolovina, upravo sam ih obozavao." KRAJ CITATA Memoari Sulcbergera nose naslov "Sedam kontinenata i četrdeset godina" Predgovor je napisao lično Andre Marlo. Sulcberger je bio dopisnik Njujork tajmsa. Decenijama je obilazio svet i sastajao se sa najvišim drzavnicima kao što su Čerčil, Mao Ce Tung, De Gol, Ajzenhauer,Nehru i mnogi drugi. Posle rata Tito ga je primao nekoliko puta i o Titu piše sa velikim poštovanjem. Napisao je i više knjiga osim memoara. Umro je u dubokoj starosti osamdesetih godina prošlog veka. Njegove memoare je kod nas izdao Globus/Zagreb u svojoj Plavoj biblioteci. Mogu se naći u antikvarnicama.

^^^ Hvala, dedinje!

P.S. Moderatori, pošto je ovo postao topic za sebe, možda bi trebalo ove postove premestiti negde?

Nenad":31zigk29 je napisao(la):
Drugo, nikada nisam rekao da se stidim Balkana. A inace, Srbi su se na Balkan doselili, tako da to nase originalno poreklo nije. Malo procitati Istoriju Starih Slovena.
Mislim da je bilo kakav prica o doseljavanju Srba/Slovena na Balkan neporebno 'zongliranje' sa istorijskim cinjenicama. neznam zapravo sta je to trebalo da poentira?

Trece, Ausvic, gde god bio, kao i Gernika su davno zaboravljeni - danas se jos jedino zna za Srebrenicu. Toliko o tome.. (na moju veliku zalost)
Mozda si ti zaboravio Ausvic, ali ce on biti za sve ostale jos jako dugo ziv. Za neke to je zivo secanje na iskustva i danas. Reci da su Poljaci ili Jevreji zaboravili sta je to? Ako si zaboravio preporucujem ti jedan obilazak Ausvica da se podsetis.

I poslednje, Beograd je grad izmedju istoka i zapada, ali to ne opravdava nacin razmisljanja i nacih (ne)prianjanja resavanju sustinskih problema. SVE sto moze da se popravi, poboljsa i ulepsa mora da se i ostvari! Do nedavno je i Berlin bio grad izmedju istoka i zapada (i to doslovno) - preporucujem jednu setnju po Berlinu.
Slazem se da stvari treba da idu napred i da takva vrsta osvrtanja samo moze da odmogne. Ali bilo kakvo , pa cak i uporedjivanje okolnosti i iskustva Berlina i Beograda je jos jedan izmetnut kontekst. Mozda gresim, ali mi izgleda da ne sagledavas nase okolnosti racionalno. Ja sam siguran da ce Beograd da blista cim se stvore mogucnosti da se to ostvari iako nije glavni grad najvece ekonomije na kontinentu.

dedinje":mdxdojfi je napisao(la):
Ne mogu da odolim a da ne navedem još jedan citat Sulcergera o Balkanu pred rat: " To je bio veseli poluotok nastanjen zivahnim ljudima koji su jeli paprenu hranu, pili zestoka pića, nosili odeću jarkih boja, lako zavoljeli i lako ubijali a bili obdareni sjajnim darom da započinju ratove. Zapadnjaci, koji su imali manje mašte, gledali su na njih s ponešto omalovazavanja i potajnom zavišću rugajući se njihovim pretenzijama. Karl Marks nazvao ih je "etničkim otpadom". A ja, dvadesetogodišnjak zeljan pustolovina, upravo sam ih obozavao."
Ovo nije ništa drugo do hrpa predrasuda koje zapadnjaci gaje prema Balkanu. Kao, na Zapadu ljudi rade od jutra do sutra i žive po strogim civilizacijskim pravilima, nitko ni da baci opušak od cigarete na ulici, dok ovdje ljudi po cijeli dan raspojasano plešu na cigansku muziku, jedu i piju, a kad ih netko ružno pogleda iza pasa izvade nožinu od pola metra... Neki dijelovi ovog citata su zbilja čiste budalaštine: odjeća jarkih boja, lako ubijanje, sjajni dar za započinjanje ratova... Ma dajte! To je samo hrpa gluposti koju zapadnjaci još uvijek sustavno podgrijavaju zbog svog stava civilizacijske superiornosti.

BTW onim veličanstvenim epitetom etničkog otpada Marks je počastio Hrvate, jer su pomogli u gušenju mađarske revolucije... :p

Ajde malo da se spustimo na zemlju. Nismo mi nista posebno kao sto nisu ni oni na zapadu nista posebno. Svi mi imamo neke svoje tradicije i navike i svi mislimo za sebe da smo jedinstveni ali nismo. Beograd se ne moze na kraju krajeva usporediti ni sa jednim gradom na ovoj planeti jer je on doista jedinstven na sebi svojstven nacin. Tu jedinstvenost Beograda mi posmatramo sa mnogo vise subjektivnosti nego neki stranac sto je potpuno razumljivo jer ce isti taj covek svoj rodjeni grad da gleda kao neku posebnost i svetinju. Ono sto jeste bitno u celoj prici je da se ne zanesemo previse i da smatramo da se stranci odusevljavaju nasim haosom u gradu i da te stvari u gradu treba da ostanu onakve kakve su sada jer je to boze moj u nasoj tradiciji i jer je to nasa istorija i mi zivimo na Balkanu (ZAMISLI!!!!) pa mi ne mozemo protiv toga. Beograd mora da se menja i menjace se mnogo sto je dobro. Mi kao gradjani bi ipak morali da ucimo i da probamo da menjamo svoje lose navike sto nekima ocigledno jako tesko pada. Ja ne mogu da se pomirim sa cinjenicom da takav jedan haos u arhitekturi i izgledu kakav postoji u nekim delovima grada treba da ostane tako jer je ovo Balkan i jer smo mi eto takvi. Kakvi to??

Sulcberger nije izmišljao, on je pisao šta je video i čuo iz "prve ruke". Uostalom on je pisao o Beogradu i Srbima od pre 70 godina. Prebacujemo mu predrasude koje on i zapad imaju o nama kao da mi nemamo nekad itekakve predrasude o zapadu i o Americi posebno. Misle samo na novac, nije ih briga za drugoga, komšije se ne poznaju, potpuno su svi otuđeni itd. Pre neki dan sam video kolonu tramvaja kod autokomande. Mislio sam neki kvar ili nema struje. Kad, posle pola sata hladnokrvno dolazi čovek koji je parkirao luksuzna kola na šinama i bez reči odlazi kolima. Okupljeni narod je ćutao, niko ni da pisne. Kakav je to čovek, da se bar izvinio da je naveo neki razlog ili opravdanje da je morao na brzinu da parkira. Ništa od toga samo krajnji bezobrazluk, primitivizam i egoizam. Da je Sulcberger o takvim pisao bio bi zlonameran a on se oduševio našim ondašnjim načinom zivota. Dugo stopalo (Komanč?) nije razumeo Sulcbergera kad njegovo pisanje ocenjuje kao budalaštine i hrpu gluposti.

jovanovm":1wj3jktt je napisao(la):
^^^ Hvala, dedinje!

P.S. Moderatori, pošto je ovo postao topic za sebe, možda bi trebalo ove postove premestiti negde?
Постоји тема "Занимљивости" на Градским вестима која је савршена за цитате које поставља Дедиње, нема потребе за новом.
Нисам сигуран да ли их је неопходно померати одавде пошто ми делује да су у контексту целог овог "бекства" од теме која је, подсетио бих, Бранков мост (и околина)

Vrh