Šta je novo?

Brana, Akumulacija Stubo-Rovni

forest":2law0c09 je napisao(la):
....pa da onda zavrse Selovu kod Kursumlije odakle bi vodom trebalo da se snabdeva ceo Toplicki okrug i grad Nis.
Na zalost izgradnja Selove je vise puta opstruirana u korist drugih brana (Stubo Rovni i Prvonek kod Vranja).
Izgradnja Selove je zapoceta 1986....


Vrlo interesantan projekat nažalost u dugoj izgradnji. . .
hajde otvori novu temu ,,brana Selova,,
gde bi smo svi videli o čemu se radi i dokle je projekat stigao
Vode i objekti poput brana su zapravo najvažniji privredni objekti za stanovništvo
jer u izuzetnom širokom spektru utiču na povecavanje kvaliteta u svim sverama života
 
PROIZVODNjA ORGANSKE HRANE U VALjEVSKOM KRAJU

VALjEVO - U okviru prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine, počela je proizvodnja organske hrane. Projekat će biti realizovan u istočnoj BiH i zapadnoj Srbiji, dok će centar u valjevskom kraju biti oko brane, buduće regionalne hidroakumulacije Stubo - Rovni.

Organska proizvodnja u ove dve regije ubraja se među samo 16 projekata, od ukupno 140, kojima je Evropska unija odobrila sredstva. Vrednost projekta, sa srpske strane, premašuje 18 miliona dinara, od čega je učešće 15 odsto.

- U pitanju je razvojni i održiv projekat, bez obzira na to što se organskom proizvodnjom u Kolubarskom okrugu trenutno bavi samo sedam poljoprivrednika - kaže Saša Radosavljević, direktor Direkcije za poljoprivredu i robne rezerve grada Valjeva. - Nedavno su nas kontaktirali domaćini koji se intenzivno bave voćarstvom i povrtarstvom iz Valjeva i Uba, koji su veoma zainteresovani za organsku proizvodnju. Proizvođač iz okoline Uba, na primer, namerava da na dvadesetak hektara zasadi organsko povrće, drugi već gaji takvo voće na dvanaestak hektara. Bračni par iz Valjeva nekoliko godina prodaje organski med.

Radosavljević najavljuje veliko interesovanje poljoprivrednika valjevskog kraja za organsku proizvodnju, te da u dogledno vreme voće i povrće sa takvom etiketom bude plasirano i na strana tržišta.

Menadžer projekta, Andra Savčić, naglašava da je sertifikacija jedan od najvećih dobitaka, koje će imati proizvođači uključeni u ovu proizvodnju.

- Samo sertifikovani proizvođači mogu da svoje proizvode plasiraju na tržište kao organske - kaže Savčić. B. PUZOVIĆ

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ek ... -rafu-nema
 
proizvodnja organske hrane
to je tek prva korist od vode sa brane
tek ce da otkriju i ostale blagodeti vode i u drugim granama koje donose novac

:laugh: neverovatno koliko puta se gubi rupa na saksiji :lool: :laugh: :lool:
 
Nakon što je dao uputstva za izradu projekta zaštite crkve Gračanice u hidroakumulaciji Stubo - Rovni, Zavod za zaštitu spomenika kulture još uvek nije prihvatio uradjeni projekat, ali ni dao uputstva šta u projektu treba da se menja. Ovakvim stavom dovedeno je u pitanje finansiranje izgradnje cevovoda od strane Evropske kancelarije u iznosu od 8 miliona evra. Odgovor na pitanje šta zapravo nije u redu, možda leži u stavu SNS-a, koji se mogao čuti na sednici Skupštine, da sada kada je privedena kraju, treba odustati od završetka hidroakumulacije. Ovaj stav, koji je na Skupštini izneo poverenik Milan Marković, očito podržava novi direktor Zavoda Nemanja Radojičić, koji dolazi upravo iz redova SNS-a.
Brana%20Rovni%20buduce%20akumulaciono%20jezero_foto%20Predrag%20Vujanac.jpg

Evropska kancelarija tražila je od JP “Kolubara“ da se obrati Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Valjevu, kao regionalnom zavodu, kako bi dobili uslove za izradu projekta zaštite crkve Gračanice. Direktor JP „Kolubara“ Miodrag Marković kaže da su oni postupili upravo kako im je naloženo. “Mi smo se obratili Zavodu za pomenute uslove. Obzirom da ovaj objekat mora ostati u zoni potapanja, traženo je rešenje da se trajno zaštiti. Mi smo se u maju obratili Zavodu i oni su nam izdali uslove. Mi smo raspisali javnu nabavku. Dobili smo projektanta koji je uradio po tim uslovima projekat i sa tim projektom idemo ponovo na saglasnost kod onih koji su izdali uslove po kojima je priojekat uradjen. U medjuvremenu, dolazi do smene prvog čoveka Zvoda i on kada je video uslove i projekat, on je iz nama neobjašnjivih razloga, hajde što je nama manje više nepoznato, nego što i struka kaže da im nije jasno zbog čega nam nije dao saglasnost na projekat“, objašnjava Marković.
Marković takodje kaže da je sve spremno da onog trenutka kada se dobije saglasnost budu započeti fizički radovi na dugoročnoj zaštiti crkve. Marković kaže i da ne dobijanje saglasnosti dovodi u pitanje opredeljena sredstva. „Ako ne dobijemo saglasnost nama je automatski tu problem sredstava. Procena je da će oko 15 miliona dinara koštati sanacija i dugoročna zaštita objekta. Mi sada ta sredstva imamo zarobljena i ne možemo da ih aktiviramo. I što je ozbiljno vrlo, ne možemo da nastavimo izgradnju cevovoda sirove vode od hidroakumulacije do Pakalja, s obzirom da nas na radove o zaštiti uslovljava EK“, kaže Marković.

Koliko će EK čekati nije poznato, ali postoji pretpostavka da će se i oni obratiti Zavodu kako bi saznali šta treba da se menja na projektu. „Zamislite, sad treba da dodje EK u Zavod da traži rešenje problema kako bi dodelila 8 miliona evra bespovratnih sredstava i da im neko kaže evo mi nemamo opravdanje, ali eto mi ne damo saglasnost na projekat i mi smo onda u situaciji da izgubimo taj novac“, objašnjava Marković.

Dok je JP „Kolubara“ u zakonskom roku predala projekat Zavodu, isti Zavod je sačekao poslednji dan da dostavi odgovor iako, kako kaže Marković, nigde ne navode šta je to što treba da se menja u projektu. „Mi bi odmah pristupili izmeni projekta kad bi dobili odgovor šta je to što treba da se menja. Ali tog odgovora nema“, kaže Marković.
Gracanica%20crkva%20Tubravic03.jpg


Deo tog odgovora dao je svojim izlaganjima na Skupštini poverenik SNS-a Milan Marković koji je čak odbornicima sugerisao da treba odustati od završetka projekta izgradnje, koji je posle više od 25 godina ušao u svoju završnu fazu. Markovićevi argumenti na Skupštini bili su da se mora uraditi Studija uticaja na životnu sredinu, za koju nadležni kažu da već postoji, ali je izneo i podatak da brana ovog tipa ne može imati duži vek od 35 godina. Njega je za govornicom demantovao direktor hidroakumulacije Miodrag Marković, koji je rekao da po svim proračunima brana mora imati vek najmanje 50 godina. Odbornica JS Mila Grujičić za govornicom je podsetila da mnoga sela u okolini Valjeva nemaju vodu i da je brana upravo rešenje njihovih problema. “Uzmimo primer selo Tupance ili Zarube, to su sela koja su na razliitim krajavima, a na pet kilometara od Valjeva. Oni nemaju vodu jer nemaju akumulaciju. Potpuno su bezvodni“, rekla je za govornicom Grujičićeva.

Poverenik SNS Milan Marković potom je rekao za govornicom da i ne zna gde su ti Tupanci, ali da on sam ima iskopan bunar, pa bi i oni mogli da kopaju. Poseban akcenat Marković je stavio upravo na crkvu Gračanicu iznoseći podatak da se radi o vlasništvu SPC. Miodrag Martković, direktor hidroakumulacije, javnosti je predočio argumente koji govore da je ta crkva upisana kao vlasništvo same hidroakumulacije i da odavno nije vlasništvo SPC.
mod(33).jpg


Vamedia je kontaktirala novog direktor Zavoda Nemanju Radojičića u vezi ovog pitanja, ali smo dobili odgovor da će sledeće nedelje biti održana zvanična konferencija za novinare kada će Radojičić predočiti svoju stranu priče. Činjenice pokazuju da bez obzira kada bude održana konferencija za novinare stanje stvari očito neće biti promenjeno i da postoji velika verovatnoća da Valjevo izgubi investiciju vrednu 8 miliona evra.

http://www.vamedia.info/index.php?optio ... &Itemid=59
 
Ma pusti 8 miliona evra, i jos 15 milki, ma i branu treba srusiti, a i ceo okrug nek zivi u 15. veku bez vode i hrane, al nek ostane manastir! Bog ce nam pomoci... Lepo su rekli da Srbiju cuvaju Bog i Zandarmerija!
 
da sada kada je privedena kraju, treba odustati od završetka hidroakumulacije. Ovaj stav, koji je na Skupštini izneo poverenik Milan Marković, očito podržava novi direktor Zavoda Nemanja Radojičić,

Najavljena smenjivanja ocigledno nisu bez razloga
 
images(38).jpg


EPS bi već ove godine mogao ući u program izgradnje hidrocentrale koja bi bila locirana odmah ispod hidroakumulacije Rovni. Da bi dobila ovu mogućnost Elektroprivreda Srbije je u izgradnju brane ulagala sredstva gotovo 14 godina.

Ugovorom izmedju EPS-a i JP „ Kolubara“ iz devedesete godine predvidjeno je da za novac koji se kretao u visini od 23% sredstava za izgradnju hidroakumulacije EPS dobije pravo na izgradnju hidrocentrale.



„EPS je učestvovao u finansiranju od 1990 do 2004 godine sa ciljem da im se omogući da se snabdevaju vodom za hladjenje turbina termoalektrane Kalenić B i da im se da ekskluzivno pravo kao EPS-u da mogu da sagrade hidrocentralu koja će biti uključena u mrežu. Oni su to pravo ostvarili i kako sam dobio informaciju u njihov program gradnje će u ovoj godini ući i hidrocentrala ispod naše hidroakumulacije“, kaže Muodrag Marković direktor, JP „Kolubara“ za Vamediu.

Marković pojašnjava da ovo javno preduzeće nema nikakvih obaveza prema pomenutoj izgradnji i da kompletan posao finansira i organizuje upravo EPS.

http://www.vamedia.info/index.php?optio ... &Itemid=59
 
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ngUvZQ21KbE[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1FMR057f3r0[/youtube]
 
Brana ovih dana

IMG0006-IMG0007.jpg

IMG0008-IMG0010.jpg

IMG0018-IMG0019.jpg

IMG0011-IMG0014.jpg


Spoljni deo ispred brane ,gde je predvidjen projektom aqua park i hidrocentrala.

IMG0015-IMG0016.jpg
 
Kad kreće punjenje brane?

Послато са GT-N7100 користећи Тапаток 2
 
Uredno pratim ovu temu i voleo bih da se sto vise prave vodene akumulacije
koje donose samo obilje koristi i prirodi i ljudima
ali tek sada sam ,,otkrio informaciju,, da je rok projektne trajnost brane 50 godina :shok:

Da li je to istina ? i šta znači razlika izmedju roka trajnosti i projektne trajnosti ? :roll: :dil:
što jeste ispušteno da se navede u prvom postu pri otvaranju ove teme
gde su navedene tehničke i ostale karakteristike projekta (precutkivnje nije svojstvenu BBu -)

Klimatske promene oko tako velikog vodozahvata su ogromne za tako kratak rok trajnosti brane
Kompletna promena- vlage, temperature, flore i faune- onda je besmislena i pogubna u svim aspektima
šteta neizmerljivo ogromna jer onda izgubljeno se ne nadoknadjuje a nove koristi gube - razaranje i pustošenje

Rok trajnosti brane ne sme da bude tako kratak, ako se već ,,igramo,, prirodnim silama koje su kreirale ovaj svet
te molim članove BBa koj imaju i trunčicu znanja i stučnosti
da ne taje i kratko kažu samo istinu :)
 
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ATCLzewX7Sc[/youtube]
 
Pozdrav ljudi, zanima me da li je prohodan put koji je bio u upotrebi pre izgradnje brane i nove obilaznice koji je spajao Bainovic i Pocutu, posto sutra putujem na Debelo brdo, a kao dete sam prolazio tuda, pa bih sada opet da prodjem, cisto da vidim i da se podsetim nekih davnih vremena :)
Inace, prolazio sam novim putem, vise puta, svracao sam na branu koja izgleda fantasticno. Jednom sam putovao iz Arandjelovca pa sve preko Debelog brda do sela koje se zove Savkovic motorom i to TOMOSOM (oko 140km u jednom pravcu), i tad sam svracao na branu, ali nikogaa nisam mogao pitati da li je taj put prohodan. Samo znam da je mnogo blize , nego se voziti novom obilaznicom. Pozzz
 
Јел ова брана попустила? Сви јављају да се нека брана у Ваљеву срушила, али нико нема слику? :/
 
Brana Stubo Rovni prihvatila 2,5 miliona kubika vode

Brana Stubo Rovni uspela je da prihvati i zaustavi protok 2,5 miliona kubika vode saa protokom od 65 litara u sekundi. Direktor akumulacije Miodrag Marković kaže da je država dala novac prošle godine sada bi uspeli da spuste zatvarače i poplave u Valjevu ne bi bilo.

" Brana je uspela da zaustavi protok 2,5 miliona kubika vode sa protokom od 65 litara u sekundi . Mi smo prošle godine tražili novac od Republike da završimo radove na brani , a dobili smo ga tek ove godine i sada tek idu tenderi za tih 200 miliona. Brana nije projektovana samo za snabdevanje gradjana vodom već upravo i za ovakvu regulaciju nadolazeće vode. Da smo uspeli da spustimo zatvrače za šta smo tražili novac prošle godine, u Valjevu ne bi bilo poplave i ne samo u Valjevu već i u Lajkovcu gotovo na potezu do Obrenovca. Sada je u brani formirano jezero ono nije veliko , ali je brana sama po sebi uspela da prihvati dosta vode ", objašnjava Marković.

http://www.vamedia.info/index.php?optio ... &Itemid=60
 
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=XcSK4AJcLDU[/youtube]
 
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=skeg1gc5dhw[/youtube]
 
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=MwG96z3VPAo[/youtube]
 
Moj prijatelj koji zivi u neposrednoj blizini brane tvrdi da je ona ovakva nezavrsena spasla Valjevo i okolinu od jos mnogo vece bujice i poplave.
Ja verujem u to .

Sent from my LG-E510 using Tapatalk 2
 
Vrh