Nakon što je dao uputstva za izradu projekta zaštite crkve Gračanice u hidroakumulaciji Stubo - Rovni, Zavod za zaštitu spomenika kulture još uvek nije prihvatio uradjeni projekat, ali ni dao uputstva šta u projektu treba da se menja. Ovakvim stavom dovedeno je u pitanje finansiranje izgradnje cevovoda od strane Evropske kancelarije u iznosu od 8 miliona evra. Odgovor na pitanje šta zapravo nije u redu, možda leži u stavu SNS-a, koji se mogao čuti na sednici Skupštine, da sada kada je privedena kraju, treba odustati od završetka hidroakumulacije. Ovaj stav, koji je na Skupštini izneo poverenik Milan Marković, očito podržava novi direktor Zavoda Nemanja Radojičić, koji dolazi upravo iz redova SNS-a.
Evropska kancelarija tražila je od JP “Kolubara“ da se obrati Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Valjevu, kao regionalnom zavodu, kako bi dobili uslove za izradu projekta zaštite crkve Gračanice. Direktor JP „Kolubara“ Miodrag Marković kaže da su oni postupili upravo kako im je naloženo. “Mi smo se obratili Zavodu za pomenute uslove. Obzirom da ovaj objekat mora ostati u zoni potapanja, traženo je rešenje da se trajno zaštiti. Mi smo se u maju obratili Zavodu i oni su nam izdali uslove. Mi smo raspisali javnu nabavku. Dobili smo projektanta koji je uradio po tim uslovima projekat i sa tim projektom idemo ponovo na saglasnost kod onih koji su izdali uslove po kojima je priojekat uradjen. U medjuvremenu, dolazi do smene prvog čoveka Zvoda i on kada je video uslove i projekat, on je iz nama neobjašnjivih razloga, hajde što je nama manje više nepoznato, nego što i struka kaže da im nije jasno zbog čega nam nije dao saglasnost na projekat“, objašnjava Marković.
Marković takodje kaže da je sve spremno da onog trenutka kada se dobije saglasnost budu započeti fizički radovi na dugoročnoj zaštiti crkve. Marković kaže i da ne dobijanje saglasnosti dovodi u pitanje opredeljena sredstva. „Ako ne dobijemo saglasnost nama je automatski tu problem sredstava. Procena je da će oko 15 miliona dinara koštati sanacija i dugoročna zaštita objekta. Mi sada ta sredstva imamo zarobljena i ne možemo da ih aktiviramo. I što je ozbiljno vrlo, ne možemo da nastavimo izgradnju cevovoda sirove vode od hidroakumulacije do Pakalja, s obzirom da nas na radove o zaštiti uslovljava EK“, kaže Marković.
Koliko će EK čekati nije poznato, ali postoji pretpostavka da će se i oni obratiti Zavodu kako bi saznali šta treba da se menja na projektu. „Zamislite, sad treba da dodje EK u Zavod da traži rešenje problema kako bi dodelila 8 miliona evra bespovratnih sredstava i da im neko kaže evo mi nemamo opravdanje, ali eto mi ne damo saglasnost na projekat i mi smo onda u situaciji da izgubimo taj novac“, objašnjava Marković.
Dok je JP „Kolubara“ u zakonskom roku predala projekat Zavodu, isti Zavod je sačekao poslednji dan da dostavi odgovor iako, kako kaže Marković, nigde ne navode šta je to što treba da se menja u projektu. „Mi bi odmah pristupili izmeni projekta kad bi dobili odgovor šta je to što treba da se menja. Ali tog odgovora nema“, kaže Marković.
Deo tog odgovora dao je svojim izlaganjima na Skupštini poverenik SNS-a Milan Marković koji je čak odbornicima sugerisao da treba odustati od završetka projekta izgradnje, koji je posle više od 25 godina ušao u svoju završnu fazu. Markovićevi argumenti na Skupštini bili su da se mora uraditi Studija uticaja na životnu sredinu, za koju nadležni kažu da već postoji, ali je izneo i podatak da brana ovog tipa ne može imati duži vek od 35 godina. Njega je za govornicom demantovao direktor hidroakumulacije Miodrag Marković, koji je rekao da po svim proračunima brana mora imati vek najmanje 50 godina. Odbornica JS Mila Grujičić za govornicom je podsetila da mnoga sela u okolini Valjeva nemaju vodu i da je brana upravo rešenje njihovih problema. “Uzmimo primer selo Tupance ili Zarube, to su sela koja su na razliitim krajavima, a na pet kilometara od Valjeva. Oni nemaju vodu jer nemaju akumulaciju. Potpuno su bezvodni“, rekla je za govornicom Grujičićeva.
Poverenik SNS Milan Marković potom je rekao za govornicom da i ne zna gde su ti Tupanci, ali da on sam ima iskopan bunar, pa bi i oni mogli da kopaju. Poseban akcenat Marković je stavio upravo na crkvu Gračanicu iznoseći podatak da se radi o vlasništvu SPC. Miodrag Martković, direktor hidroakumulacije, javnosti je predočio argumente koji govore da je ta crkva upisana kao vlasništvo same hidroakumulacije i da odavno nije vlasništvo SPC.
Vamedia je kontaktirala novog direktor Zavoda Nemanju Radojičića u vezi ovog pitanja, ali smo dobili odgovor da će sledeće nedelje biti održana zvanična konferencija za novinare kada će Radojičić predočiti svoju stranu priče. Činjenice pokazuju da bez obzira kada bude održana konferencija za novinare stanje stvari očito neće biti promenjeno i da postoji velika verovatnoća da Valjevo izgubi investiciju vrednu 8 miliona evra.
http://www.vamedia.info/index.php?optio ... &Itemid=59