Šta je novo?

Brana, Akumulacija Stubo-Rovni

Moram da se pohvalim da sam se *nelegalno, sa dva drugara, popeo uz branu, od dna do vrha, po kamenu koji je čini :D Mnogo je dobar osećaj... Ruta nam je bila, ako interesuje trilain: peške od Valjeva, preko Popara, Lelića do sela Sušice, tu pauza, pa do doline reke Sušice (koja je u to doba godine potpuno presušila), pa na vrh Međednjače ("lokalna planina" 702 mnm :D ) , pa nazad do korita Sušice sve do manastira, pa do brane i preko nje do Jovanje (u tom je već bila počela noć, pa smo srećom naišli na bus za preostalih 15ak km do Valjeva).
 
Raščinjeni monah SPC Antonije (Dragan Davidović) uhapšen je u Valjevu zbog toga što je svojim automobilom nasrnuo na policajce i radnike na jednom gradilištu.
Kako je agenciji Beta večeras rečeno u valjevskoj policiji, protiv Dragana Davidovića su zbog jutrošnjih incidenata na gradilištu hidrosistema Rovni, na reci Jablanici kod Valjeva, podnete dve krivične prijave.

On je svojim automobilom nasrnuo na radnike i policajce, pa su krivične prijave podnete zbog ugrožavanja sigurnosti radnika i zbog napad na službeno lice u obavljanju poslova bezbednosti.

Istražni sudija Osnovnog suda u Valjevu mu je posle saslušanja odredio pritvor do mesec dana.

Davidović je pre mesec dana, posle sličnog incidenta, porušio dva stuba buduće merne stanice i osmatračkog centra na brani Rovni I pričinio štetu od oko 800.000 dinara, a policija je tada obavila uviđaj.

U septembru prošle godine grupa građana, koju predvodi Davidović, a koja sebe naziva "stražari gračanički", napala je beogradske I valjevske arheologe, koji su istraživali starost crkve, a potom su njene zidove omalterisali i ekshumirane grobove u crkvenoj porti zatrpali.

Spor vernika i države o sudbini valjevske Gračanice, crkve Svetog arhangela Mihaila iz 16. veka, traje godinama zbog toga što bi ta bogomolja trebalo da bude potopljena vodom budućeg veštačkog jezera Rovni na reci Jablanici.

Radovi na brani Rovni traju 25 godina, a blagoslov za izgradnju nove crkve, na Rakića brdu u Tubraviću, koja je i izgrađena, dali su episkopi Jovan (Velimirović) i Lavrentije (Trifunović) dok su bili na čelu tadašnje Šabačko-valjevske eparhije SPC.

Vladika valjevski Milutin (Knežević) oglasio se povodom prošlogodišnjih incidenata saopštenjem da Valjevska eparhija SPC I on ne podržavaju proteste u Gračanici ali i apelom da nadležni pronađu rešenje i punjenje brane zaustave na koti nižoj od planirane kako bi se sprečilo potapanje Gračanice.

Draganu Davidoviću je monaški čin oduzet odlukom nadležnih crkveno-sudskih organa SPC zbog pružanja podrške bivšem vladiki Artemiju (Radosavljeviću) i učešću u incidentima koji su se tim povodom dešavali u Gračanici na Kosovu i pred Patrijaršijom SPC u Beogradu.

B92/BETA
 
Radovi na brani Rovni traju 25 godina,
Mnogo dugo drže toliki žedan narod bez vode - daleko je to od vere, tužno. . .

Da su jedan po jedan kamen dnevno poremeštali na višlju kotu ,
po odavno bi manastir u celini bio premešten i spasen a i narod bi učestvovao u obnavljanju

Nadam se da ce se radovi sada intezivirati
a bilo bi lepo i branu osveštati da nam u dobru i zlu dugo traje :)
 
51848423.jpg


51848498.jpg
 
скупљали су потписе против пресељења цркве и активације бране у среду у Кнезу
 
па црква неће ни бити потопљена већ планирају да је преселе одатле
 
Сумњам да ова црква или манастир може да се пресели. Може само да се направи нова, а ова потопи :p
 
може да се пресели цела зграда, радило се то доста на западу, само не знам која је фора
 
Uvek je fora bila u dobroj volji . . . .

Da je i jedna strana to želela bar zahtev bi bio podnet davno
ovako samo usporavaju radove i odlažu otvaranje moreći sa žeđu narod :(
 
Мислим да је проблем то што је манастир много стар, не знам да ли је због тога изводљиво..
 
Jedna od slika potopljenih manastira POKAZUJE manstir dragovic danas u rh Koji je preseljen na novu lokaciju a tu je sad jezero brane peruca .Manastir piva u cg je takodje potpuno preseljen sa sve freskama kostalo je boga oca a sfrj je dobila priznaje i pomoc od uneska mislim da su italijani selili freske .Nego koliko imamo nezavrsenih brana pored ove i one kod korsumlije
 
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=iQAM8wQfcsc[/youtube]
 
Početak punjenja hidroakumlacije Stubo-Rovni u ovom trenutku zavisi od sudskog epiloga postupka koji se vodi sa 4 porodice o ekspropijaciji njihovog zemljišta.Direktor hidroakumulacije Stubo -Rovni, Miodrag Marković kaže da se sa završetkom čišćenja terena stvaraju uslovi da se počne I punjenje.

“I ti radovi čišćenja se privode kraju I stvoreni su uslovi za početak punjenja , ali se taj početak ne može u ovom trenutku vezati ni za jedan rok. Mi smo dobili odrešene ruke od nadležnog Ministarstva da se dogovorimo sa te 4 porodice , ali na žalost nismo uspeli da postignemo dogovor I sada je taj slučaj na sudu. Potpuno razumem te ljude jer realno oni žive tu nisu to samo imanja . Ali ovaj projekat traje jako dugo I to su velika ulaganja pa su godine koje su prošle pokazale da se jednom I ovaj projekat mora završiti. Na sudu je da donese presudu I zato je nezahvalno da sad govorim o rokovima . Možda već krajem godine počnemo punjenje, a možda tek naredne. To nije sada na nama”, rekao je za Vamediu Marković.

Istovremeno dok se čeka sudski epilog u septembru će biti završen I tender za izvodjača radova pa bi već u oktobru mogla početi izgradnja regionalnog cevovoda . Ovi radovi odnose se na cevovod od akumulacije do Pakalja , zatim rekonstrukcija cevovoda od Pakalja do fabrike vode I treća faza je cevovod koji će ići od Jadra do Beloševca. U Beloševcu će biti izgradjena dva rezervoara koja će skladištiti vodu I dalje distribuirati u mrežu.Ukupna dužina cevovoda je 11 kilometara. Vrednost radova u prvoj fazi je 8 miliona evra I te troškove snosi EK. Druga faza čija je vrednost 500 miliona finansira se sredstvima iz NIP-a I podrazumeva cevovod čiste vode do Oštrikovca, odnosno rezervoara koji se nalazi u Lajkovcu I koji se priključuje na cevovod koji će dalje transportovati čistu vodu do Uba , Lajkovca, Lazarevca I jedan deo vode ide za hladjenje turbina deponije Kalenić. Tender će izvesno biti završen u septembru jer je pravilo što je interesantno sobzirom da su finansijeri EK da bez obzira na eventualne žalbe ponudjača nema odlaganja realizacije projekta.

Brana Stubo- Rovni poslednjih meseci uglavnom je pominjana I zbog problema koje pravi grupa koja sebe naziva “stražari Gračanički”, a koja želi da zaustavi punjenje brane kako bi sačuvala crkvu Gračanicu. Ovih dana Zavod za zaštitu spomenika radi ekshumacije na odredjenim lokalitetima pa su problemi nastavljeni. Direktor Marković kaže da postoje nadležni organi koji se bave tim problemom.”Znate kada neko udje I uništi nešto kao što su oni uništili telemernu stanicu u hidroakumulaciji to je već kršenje zakona. To nije mišljenje ili iznošenje stava po nekom pitanju već je to uništavanje tudje imovine . Zato postoje nadležni organi koji se bave tim problemima I koji u takvim slučajevima postupaju po zakonu”, rekao je Miodrag Marković direktor hidroakumulacije Stubo-Rovni.

http://www.vamedia.info/index.php?option=com_content&task=view&id=1718&Itemid=59
 
trialin
+ 1 :)

Koja sramota , od odugovlacenja
Da imamo srece i pameti pa ne samo ova akumulacija da se neometano zavrsava
vec takvih jos deset da se radi i deset priprema

Za bilo koj napredak i granu razvoja osnovni resurs je voda a koje ima sve manje

Neverovatno da niko ne prepoznaje ovakvo ponasanje kao pravi kancer u tkivu drustva
i ko da se utrkuju ko ce mu jos bolji sluga biti
kako bi nas pojeo potpuno

Bogatije Valjevo ce samo doprineti bogatstvu Beograda,
Brana Stubo-Rovni jeste pokazatelj kuda cemo ici
 
Nigde se nepominje koliko ce struje proizvoditi godisnje. Zna li neko? Inace ja tek sad vidim ovu temu. :bash:
 
Investitori brane i jezera Rovni odlučili - Gračanica će biti potopljena

Veštačko jezero buduće brane i akumulacije Rovni kod Valjeva počeće da se puni tek sledećeg leta. To, međutim, znači samo još godinu dana života manastira Gračanica, koji će, kako je najavio investitor, definitivno morati da bude potopljen, s čime se, kako tvrde u JP „Kolubara“, složila i valjevska eparhija SPC.



Obrazloženje je da je manastir građen od trošnog materijala, zbog čega je nemoguće bogomolju premestiti na bezbednu lokaciju.


Iako su svi građevinski radovi na brani završeni i punjenje akumulacije, koja vodom za piće treba da snabdeva područje od 200.000 stanovnika od Valjeva do Lazarevca, bilo najavljeno za ovu jesen, taj posao je odložen za naredno leto. Nije okončano, naime, čišćenje prostora koje će zauzimati buduće veštačko jezero na površini od 320 hektara.

- Male su šanse da će nam vremenski uslovi dozvoliti da završimo čišćenje celog prostora. Svih 300 miliona dinara koje smo dobili od države za taj posao je potrošeno, do kraja godine očekujemo dodatni priliv, tako da je najrealnije očekivati da će akumulacioni prostor biti očišćen na proleće da bi punjenje vodom iz Jablanice počelo na leto - kaže Miodrag Marković, direktor JP „Kolubara“, koje je investitor gradnje brane i akumulacije.


Odlaganjem punjenja, kako objašnjava, samo je privremeno odloženo potapanje Gračanice, manastira i Crkve Svetog Arhangela Mihaila u Tubraviću, koji se nalaze na visinskoj koti ispod projektovane visine veštačkog jezera.

Stručnjaci koje smo angažovali zaključili su da zbog trošnog materijala od kojeg je sagrađena bogomolju nije moguće izmestiti na drugu lokaciju. U međuvremenu, arheolozi Zavoda za zaštitu spomenika kulture završiće istraživačke radove da bi utvrdili starost i kulturnu vrednost manastira. Oko Gračanice smo ostavili zeleni pojas kako bi tamošnji monasi lakše prezimili, a iz valjevske eparhije nam je stigao samo zahtev da ih 15 dana pre potapanja obavestimo da bi iz manastira vrednosti bile prenete u novu crkvu u obližnjim Brezovicama, koju smo izgradili u skladu s dogovorom između SPC i države - kaže Marković i podseća da su ugovor između crkve i vlasti, koji precizira da SPC dobije novu bogomolju umesto Gračanice, još pre četvrt veka potpisali tadašnji vladika šabačko-valjevski Jovan, potom njegov naslednik Lavrentije i konačno episkop Milutin.


Vernici koji sebe nazivaju stražarima Gračaničkim, a koje predvodi raščinjeni monah Dragan Davidović, ranije su najavili da će svojim telima braniti Gračanicu od potapanja.

Uloženo 70 miliona dolara
Od 1988. godine, kada je počela da se gradi brana Rovni, država je u nju već uložila preko 70 miliona dolara, što je čini najvećom investicijom u zapadnoj Srbiji. Brana će biti visoka 75 metara i držaće 50 miliona kubnih metara vode 12 kilometara jugozapadno od Valjeva.


http://www.blic.rs/Vesti/Srbija/340...-Rovni-odlucili--Gracanica-ce-biti-potopljena
 
BOKI SMOKI":1uht2w1x je napisao(la):
Nigde se nepominje koliko ce struje proizvoditi godisnje.
Ovo nije hidroelektrana, već akumulacija (rezervoar vode). Dakle, neće proizvoditi struju.
 
Имаће мали генератор, имаш на првој страни у тексту.
 
Počela gradnja cevovoda Iz IPA fondova finansira se deo projektne dokumentacije Kolubarskog regionalnog sistema vodosnabdevanja i to:

Cevovod za transport sirove vode od brane „Stubo-Rovni” do postrojenja za prečišćavanje vode „Pećina” u Valjevu
Cevovod za transport čiste vode od postrojenja za prečišćavanje vode „Pećina” u Valjevu do rezervoara „Gajina” i rezervoar „Gajina”

Iz sredstava Ministarstva vodoprivrede i sredstava grada Valjeva finansira se deo projektne dokumentacije Kolubarskog regionalnog sistema vodosnabdevanja i to:

Cevovod za transport čiste: rezervoar „Gajina” – Divci – rezervoar „Oštrikovac”
Cevovod za transport čiste: Divci – Mionica


IMG_20130605_090341.jpg

IMG_20130605_082442.jpg

IMG_20130605_082448.jpg

IMG_20130605_082454.jpg

IMG_20130605_082520.jpg
 
trialin
+1 :)
nedavno sam se bas pitao sta li bi
po odavno ni bi ni jednoh glasa
kad evo naseg trialin-a sa lepim vestima :)
 
Dobro barem ce ovo zavrsiti pa da onda zavrse Selovu kod Kursumlije odakle bi vodom trebalo da se snabdeva ceo Toplicki okrug i grad Nis.
Na zalost izgradnja Selove je vise puta opstruirana u korist drugih brana (Stubo Rovni i Prvonek kod Vranja).
Izgradnja Selove je zapoceta 1986 kao jedan od najvaznijih projekata u vodoprivredi SFRJ sredinom osamdesetih. Medjutim sredinom devedesetih zahvaljujuci lobiju Dragana Tomica (Simpo) pocinje iznenada da se gradi brana Prvonek kod Vranja i sav novac odlazi za tu branu (ceo sistem je zavrsen za 10ak godina). 2002 nastavlja se izgradnja Selove i 2007 je zavrsena brana kompletno. Sledece sto predstoji je ciscenje korita ali od tada do danas ni jedan dinar nije izdvojen za tu namenu dok se za Stubo Rovni izdvajaju sredstva.
 
Morate nekog progurati u Beograd da se zauzme za vas ,mislim da kad zavrse ovu da je selova na redu jer nema koja druga
 
Vrh