1.- Gde sam to napisao da 'Inicijativa' grad.arh. i običnog građanina ima istu težinu?!
Sam sebi postavljaš pitanja, pa daješ zaključke .. čitaj malo pažljivije.
Ako hoćeš da ti i ja pokrenemo neku Inicijativu, reci koju pa da se bacimo na posao.
2+3. - U predhodnom postu sam napisao ko daje potreban DOKUMENAT bez kojeg
ne možeš da gradiš objekat, a to je 'Zavod za zaštitu...', a ne Đ.Bobić... on ne daje ništa.
Na to sam mislio kad sam pisao o Izvršnoj vlasti, a to je velika razlika.
Mene kao investitora koji hoće da dobije 'građ.dozvolu' ne interesuje grad.arh. jer od njega
ne moram da dobijem nikakav dokumenat, Saglasnost,Rešenje,Odobrenje ili nešt drugo.
Evo, jedan primer : hoćeš da gradiš zgradu od 50sp. ( jel dovoljno
)
Prvo treba da odeš u Direkciju da vidiš da li ima i gde se nalazi parcela sa DUP-om
koji omogućava takvu gradnju, a kad je kupiš ( na tenderu ili ispod stola) onda imaš
posla samo sa Sekretarijatom ... tu grad.arh. nema nigde, jer On ne daje nikakav dokumenat.
Kod donošenja DUP-ova postoji procedura koju sam već predhodno napisao u kojoj učestvuje
dosta institucija, javnost i na kraju gradska Skupština koja ih usvaja ili odbija.
U čitavom tom lancu čuje se i mišljenje G.A., ali ono nije odlučujuće jer tu postoje
'jača' mišljenja od njegovog, nap. Direkcija, Sekretarijat, Zavod, Udruženja arhitekata,...
I da rezimiram : G.A. ima neki manji uticaj, ali ne i odlučujući.... nap. grad.Menager kaže
treba, a grad.Arhitekta ne treba da se gradi 50+ .... čiji će predlog biti prihvaćen?
Da ne govorim ako Direkcija nešto hoće ko je taj ko može da je zaustavi.
ps. .. Bila je neka intervencija kod Centrotextila, valda za smanjenje spratnosti ili sl.
nešto nisam pratio tu dogradnju, ali na Komisiji za planove koja je donela Odluku.
O tome govorm . grad.arh. nema Izvršnu vlast, ne daje neka obavezujuća dokumenta.
Ako ima neke 'krivice' kod Centrotextila, onda je 'kriva' cela Komisija zato što je
prihvatila predlog jednog svog člana. U nekom drugom slučaju nije prihvaćen predlog
G.A. nap. baš za blok 25-26, jer je naknadno dozvoljena gradnja sa više spratova.
Ko je pokrenuo Inicijativu za tako nešto? Direkcija, da uzme neki dinar više ?