Šta je novo?

Blok 42 - Tematski Park Terazije

Ma na mestu tog parka je trebala da bude autobuska stanica i nista drugo...

Pa da dobijemo multimodalni hub kao ona Calatravina stanica u Portugalu.

Duh starog grada u Novom Beogradu
IZVOR: B92
Beograd -- Duh starog Beograda iz tridesetih godina prošlog veka uskoro će biti vraćen u jednom delu Novog Beograda.

Tokom maja će biti otvoren tematski park Terazije, sa replikama objekata iz tog perioda. Ovaj park će se nalaziti između železničke stanice ”Novi Beograd” i TC ”Super vero”.

Pomoćnik gradonačelnika Živorad Anđelković, ideja je da se pokaže kako je Beograd izgledao pre 80 godina, kako se nekad živelo i boravilo u objektima koji se i danas nalaze u centru grada.

"Projekat Beogradizacija Beograda počeo je pre godinu i po dana, za cilj ima vraćanje i promociju pravih beogradskih vrednosti, a replika jednog trga iz tridesetih godina prošlog veka jedan je od najlepših načina za to. Želja je da se gostima Beograda i Beograđanima praktično pokaže ono što su mogli da vide samo na starim fotografijama. Stari Beograd imao je prepoznatljive kafane, gospoda su nosila cilindre, a dame su šetale u dnevnim ili večernjim toaletama, sa lepezama, šeširima i suncobranima u rukama. Na ovom jedinstvenom prostoru nalaziće se kafane i hoteli u kojima će služiti konobari odeveni u uniforme iz tog doba, uz brojna kulturna dešavanja poput izložbi, filmskih projekcija, predstavljanje starih zanata i prodaju suvenira“, istakao je Anđelković za Beoinfo.

Tematski park će biti zatvoren za saobraćaj tako da će deca moći slobodno da se kreću, a roditelji da u prijatnom ambijentu provode vreme. U postavci će biti i jedan stari tramvaj, koji se neće kretati, ali će doprinositi atmosferi starog Beograda.

Predsednik opštine Novi Beograd Nenad Milenković kazao je da u celom regionu ne postoji tematski park, tako da će ovaj biti prvi.

Posebno je zanmljivo, dodao je, to što će posetioci na ulasku u park moći izabranu sumu novca da zamene za novac koji se koristio tridesetih godina i njime plaćaju sadržaje koji ih zanimaju.

"Trg će biti dobra destinacija za turiste zbog svakodnevnih dešavanja koja će tu biti organizovana, a biće i pogodan prostor za snimanje filmova“, dodao je Anđelković.

Prema njegovim rečima, grad Beograd će obezbediti komunalne uslove za funkcionisanje tematskog parka, dok će opština Novi Beograd biti zadužena za njegovu izgradnju.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=01&dd=26&nav_category=12&nav_id=577450

blam me. I kako posle covek da ocekuje od ovih istih ljudi neku racionalnu odluku oko npr. metroa

стојим иза онога што сам рекао да би нешто такво требало изградити. међутим, мислим да ова локација није добра, управо зато што би ту било боље ставити аутобуску станицу (због самог приступа истој), а тај парк направити иза насеља Иван Рибар или где су хтели да праве аква парк

Spojene su teme o bloku 42 i tematskom parku.

Dakle, mi smo stvarno totalno odlepili!

Da VLAST/OPSTINA/DRZAVA prave "tematske parkove"!? A da osnovno sto VLAST TREBA da radi, kao sto su:
- OSNOVNE SLUZBE tipa pravnog sistema, zdravstva, skolstva, cistoce i
- INFRASTRUKTURE tipa ulica, zeleznice, itd.
ignorise i zapusta!

Neka u akva i druge parkove investiraju Miskovic, Dizni, ili ko drugi hoce pa neka naplacuju karte. A ja bi da mi od MOJIH PARA koje mi na svakom koraku naplacuju (samo sto i taksu na disanje vazduha ne uvedu) obezbede cist i funkcionalan grad u kome skole, bolnice, policija, i druge sluzbe rade svoj posao. je*** im mater reketasku i politikantsku, SVE DRUGO bi radili pod uslovom da mogu da se ugrade osim onoga sto im je posao! Ovo je takva pizdarija da eto moram i da psujem, na stranu pitanje da su neke druge stvari preko potrebnije i smislenije da budu na tom mestu.

PS Neka mi neko da primer velikog grada osim Las Vegasa gde se u centralnoj zoni nalazi neki "theme park". Ovo je stvarno za rubriku "verovali ili ne".

Ajde da napravimo tematski dizel-park "volim devedesete" sa sve svercerima benzina, Slobinim posterima, tezgama sa cigarama i baticama u sarenim trenerkama sa kajlama.

To bi sigurno privuklo radoznale turiste zasicene dosadnim konformizmom. Park se moze postaviti na kruznom toku ispred opstine Novi Beograd.

tumblr_lgq92px2PD1qg44c9o1_400.jpg

Mozda to grade ubrzano da bude gotovo do izbora... Bice to montazni laki materijali, koji ce struliti brzo. Ali kao sto nista privremeno u BG ne bude sklonjeno nece ni to... Mozda se i cigani iz komsiluka usele u te Terazije...

Иако ми тематски парк Теразије није повезан са Новим Београдом, можда није лоше да се у наредних пар година, до изградње аутобуске станице, простор између Вера, Холидеј Ина и железничке станице како-тако култивише и оживи. У питању ће бити монтажни објекти, али ће ипак бити боље од садашњих врзина и смећа. Кога брине близина Ромвила, може се утешити чињеницом да ће он наставком градње УМП-а према Тошином Булевару бити додатно удаљен.

Укратко, не видим разлога за толика нарицања и јадиковке. Нити је у питању екстра-зона, нити трајна девастација простора.

Mislim, tj. nadam se, da je tzv. tematski park Terazije samo privremena zabava za potrebe snimanja Montevidea 2, dobijanje predizbornih poena i kultivisanje lokacije do izgradnje autobuske stanice ili čega već na tom mestu.

Homer Jay":1wohflj8 je napisao(la):
Mislim, tj. nadam se, da je tzv. tematski park Terazije samo privremena zabava za potrebe snimanja Montevidea 2, dobijanje predizbornih poena i kultivisanje lokacije do izgradnje autobuske stanice ili čega već na tom mestu.

Daj Bože.
Ali, bukvalno do juče se sve odvijalo u tajnosti, a saopštenje Grada je šturo i nejasno. Otvara se u maju, Montevideo 2 se ne spominje.

Piše: "ideja je da se pokaže kako je Beograd izgledao pre 80 godina, kako se nekad živelo i boravilo u objektima koji se i danas nalaze u centru grada." i "Na ovom jedinstvenom prostoru nalaziće se kafane i hoteli u kojima će služiti konobari odeveni u uniforme iz tog doba, uz brojna kulturna dešavanja poput izložbi, filmskih projekcija, predstavljanje starih zanata i prodaju suvenira – istakao je Anđelković."

Kakav je ovo projekat? Da li se gradi park sa fontanom, cvetnim lejama i banderama od kovanog gvožđa, da li se montiraju kulise sa fasadama Moskve, Balkana, Viktorovićeve palate, Kasine, Nušićeve kuće...? Šta priča Anđelković, kakve kafane i hoteli?
Da li su to samo kulise za snimanja? Ja ne bih imao ništa protiv filmskog seta otvorenog za posetioce kada se ne snima, ali na nekoj dobro odabranoj lokaciji.

Ali, ovo se već gradi, a niko u Beogradu ne zna - šta se to zapravo gradi.

Iza ovoga se krije neka žešća muljačina.

Izraz "Tematski park" mi je težak koliko mi je bilo teško da obitavam u Skoplju dva dana. Dakle NE.

relja":1bu5rosd je napisao(la):
Homer Jay":1bu5rosd je napisao(la):

Daj Bože.
Ali, bukvalno do juče se sve odvijalo u tajnosti, a saopštenje Grada je šturo i nejasno. Otvara se u maju, Montevideo 2 se ne spominje.

Piše: "ideja je da se pokaže kako je Beograd izgledao pre 80 godina, kako se nekad živelo i boravilo u objektima koji se i danas nalaze u centru grada." i "Na ovom jedinstvenom prostoru nalaziće se kafane i hoteli u kojima će služiti konobari odeveni u uniforme iz tog doba, uz brojna kulturna dešavanja poput izložbi, filmskih projekcija, predstavljanje starih zanata i prodaju suvenira – istakao je Anđelković."

Kakav je ovo projekat? Da li se gradi park sa fontanom, cvetnim lejama i banderama od kovanog gvožđa, da li se montiraju kulise sa fasadama Moskve, Balkana, Viktorovićeve palate, Kasine, Nušićeve kuće...? Šta priča Anđelković, kakve kafane i hoteli?
Da li su to samo kulise za snimanja? Ja ne bih imao ništa protiv filmskog seta otvorenog za posetioce kada se ne snima, ali na nekoj dobro odabranoj lokaciji.

Ali, ovo se već gradi, a niko u Beogradu ne zna - šta se to zapravo gradi.

Iza ovoga se krije neka žešća muljačina.

Ovo smrdi ZESCE. I ko to placa? MI?! Pa valjda su od prvog dela filma zaradili dovoljno da rade nastavak? I ako je to slucaj, zar nemaju neki jeftiniji plac za to nego u sred Novog Beograda? Ili ovaj dobijaju za dzabe?! Ako je to tako, da li i ja ili Pera i Zika mozemo da za dzabe dobijemo neki plac u Beogradu da pravimo "tematski park"? Ocigledno smo mi drzava u kojoj jedna prava i pravila vaze za neke odabrane a neka druga za nas obicnu raju. To nije pravna drzava nego despotija.

A ako ovo grad jos i PLACA, onda je to nevidjeni skandal. Da li ce da se gradu onda vracaju pare od filma? Kako? I kojom smo to legalnom, demokratskom, ili bilo kojom drugom procedurom odlucili da se ova parcela za to koristi? U normalnim drzavama, vlast stavi sapu na neko zemljiste ako tu hoce da izgradi neki INFRASTRUKTURNI ili objekat za javne sluzbe (skola, vatrogasna stanica, okretnica tramvaja, itd.) a ne mesa se u to da li ce negde da bude ova ili ona banka, robna kuca, ili ce da budu kulise za film A a ne film B. Da li ce grad i MENI da placa kulise ako odlucim da snimim film? Malo morgen.

Kod nas je drzava skroz metastazirala i vlast je toliko arogantna da moze da radi sta hoce bez ikakvih kocnica ili normi. Ocigledno imamo "odabrane" drzavne-odnosno-partijske filmadzije koje se liberalno dotira iz budzeta "koliko treba" i grad im radi kulise, drzavno-politicko-reketaske planere i urbaniste koji odlucuju na ovoj javnoj povrsini ce da bude A a na onoj B kako im se digne, a na kraju ce "odabrani" drzavno-politicki kaficari da dobiju te lokale onako "na koriscenje" pod nevidjenim uslovima. A ako ovo kao ovce prihvatimo na kraju ce oni da se pretvore u VLASNIKE tog zemljista.

Po tom sistemu dobijamo ogroman shopping mall udenut medju individualne kucice i u mrezu ulica na Vozdovcu koje tako nesto apsolutno ne mogu da prime, a nekakve je*******ene kulise pored same zeleznicke stanice! Kako se podivljalom ortopedu i njegovoj ekipi reketasa iz DSa digne, odnosno po sistemu kako capiti sto vise a za grad i gradjane manje-vise. A SPS i Dinkic ce da cute dok god i oni imaju neke svoje "zabrane" po zemlji Srbiji gde isto tako mogu da rade sta hoce i bez ikakve kontrole ili normi. Vlada stabilna a zemlja u sve dubljem i dubljem haosu.

Voleo bi da mi NEKO objasni po kom to postupku je odredjeno da se OVO radi OVDE? Ta parcela pripada svima nama i neko tu mora da ispostavi racun. Ako ce da grade neki infrastrukturni objekat - samo napred. Recimo autobusku stanicu, zeleznicku stanicu, stanicu metroa, bilo sta. Ali ako hoce da daju za komercijalnu namenu - lepo tender pa ko plati najvise uz prihvatanje obaveze da radi u okviru urbanistikog plana - njemu dozvola a NAMA SVIMA te pare u budzet da se ili nesto drugo infrastrukturno gradi ili da se smanjuje javni dug. A ne da se NASA IMOVINA presipa u dzepove odabranih filmadzija, gradjevinksih firmi koje ce to kao da izvode, i kaficara koji ce na kraju to da dobiju na "koriscenje".

Dok god kao dzukci budemo skakali na ove koske koje nam bacaju (uuuu, tematski park, raduj se narode! super nam je) i ne zasluzujemo da nam bude bolje. Celu bandu umesanu u ovu i druge slicne pizdarije treba jednostavno RASTERATI. 'ajde sto kradu nego sto nas jos prave budalama. Kao smislili su da ozivljavaju turizam na Novom Beogradu praveci nekakve Terazije dok prave Terazije nikako da srede. Pa ko je ovde lud?!

Ono što me najviše iritira je da ž.stanica NBG i dalje zapuštena sa devastiranim peronima i umesto da taj novac prvo ulože u izgradnju te stanice,da je pokriju i modernizuju pa onda da prave trg i autobusku pored.
Gledano sa vedrije strane ,sve je bolje nego što je sada na toj lokaciji,blato i smeće..upristojiti taj deo šta god je ipak +

Мени се та идеја свиђа. Граду је потребно место где се лакше могу снимати аутентичне сцене из старих времена, то је баш ваљана подршка култури и уметности. Коначно неко да подржава квалитетне пројекте. Знате, одете у Требиње и видите да је Анђелкина кућа из Рањеног орла права туристичка атракција, људи заиста воле да је виде. Насупрот тога имате турске јефитине серије и довијање како снимити мирис кише на балкану без иједне слике Сарајева, сцену атентата на Фердинанда (кључног догађаја за свет и нас) која је снимљена без икакве везе уз неки прљави зид. Сад замислите колико такав простор значи за филм и телевизију.

Конкретан простор стоји па стоји ту запуштен деценијама.

Ova vlast me u poslednje vreme sve vise iznenadjuje lucidnoscu sa kojom pronalazi/izmislja poslove za svoje drugare. Kad bi tako bili kreativni i kada su u pitanju posteni, stranacki neangazovani gradjani sve bi bilo u redu.

Pa neka izmišlaju,evo recimo neka odrade sve stanice BG voza..postave info displeje ili"poprave" postojeće..šta god samo neka nešto ostane svima na korist..to bi bio dobar posao,domaće firme,operativa,materijali + predizborno slikanje a nama ostane nešto dobro. :kafa:

Samo da ne bude SKOPLJE toliko o transparentnosti ,nema gradjevinske table ,Nadam SE da je sve to PRIVREMENO.Bas me zanima kako ce to izgledati I koliko ce to KOSTATI nasih PARA.Nasta li ce to da lici moskva ,balkan,itd .Zurka za izbore .A romi od tih para mogli su da ih rasele mnogo bi bolje bilo :bash:

Nurko7000":11948sbr je napisao(la):
Мени се та идеја свиђа. Граду је потребно место где се лакше могу снимати аутентичне сцене из старих времена, то је баш ваљана подршка култури и уметности. Коначно неко да подржава квалитетне пројекте.

A sve ovo nije moglo da se postigne rekonstrukcijom Kosancicevog Venca, Sava Male, Karadjordjevu ulice ili XY drugih zapustenih ambijentalnih celina u ovom gradu, gde zapravo neko i zivi i prolazi svaki dan. Umesto toga dobro je sto ce potroti koje milionche, na nesumnjivo kicherajsku i povrshnu kopiju Terazija, usred modernistickog Novog Beograda, pored zeleznicke pruge i stanice koja deluje kao stajaliste usred neke pustare a ne kao stanica dela grada sa vishe stotina hiljada stanovnika ?!? ovo je na nivou jeftine scenografije, koja je sve samo ne jeftina, a ne arhitekture koja ce da traje.

Ovo je ocigledno izabrano jer je jeftinije i moze bez ikakve javne diskusije da se napravi jer je bolje od trenutnog stanja.Da ne govorimo koliko je brze moguce nesto tako napraviti.

Vrh