beli grad":1k6pmuin je napisao(la):Izgleda da ce replika Terazija biti svedena samo na Moskvu i Balkan sa jedne strane i preko puta Moskve,hotel Pariz, Kasinu i jos nekoliko manjih zgrada na uglovima Nusiceve.
nostradamus":30mwp9xt je napisao(la):ocekivao sam svu osudu od vas forumasa, a ne ovakav stav :notok:
relja":1ojgs0u4 je napisao(la):Ja sam shvatio da je ovo kopija Terazija iz 1930-tih?
beli grad":1itm6vnl je napisao(la):Tematski parkovi pored zabavne imaju i didakticku ulogu. Tako ce posetioci ovih Terazija, moci da se malo vrate u proslost i nauce kako je tada izgledao trg, kafane, gradski prevoz, odela, pica i jela...
Ali u ovom nasem slucaju posetioci ce moci da zavire i u buducnost, pa ce dolazeci iz svih krajeva grada i sire, moci da vide novi most i zlatni sjaj njegovih kablova na suncu, betonske stubove koji ce nositi buduci metro za koji ne znamo jos uvek odakle i dokle, i jos stubova za buducu unutrasnju magistralu,ako dolaze Bg.vozom usput ce videti i mermerne perone, opet buduce Zeleznicke stanice,a moci ce da bace pogled i na mesto buduce autobuske stanice,tu je i velelepno naselje u retro stilu iz 20. veka , ali u kome ce se ziveti u buducnosti, jedino ce sadasnja cerga u komsiluku tog naselja iz koje se neprestano viju oblaci dima ostati u proslosti dok ce neunistivi buvljak biti neka veza proslosti i buducnosti.
Sve u svemu tematski park bi mogao da nosi naziv, Terazije, jednim pogledom u proslost i buducnost Beograda.
A prostor iza replike bi trebalo da postane park - u najblizoj buducnosti !
Igor":3wjpwtlk je napisao(la):Jasno je da je ovaj "projekat" apsolutno nepotreban sam po sebi bez obzira na lokaciju a pogotovo na ovom mestu. U situaciji kada treba pristedeti svaki dinar mi se razmecemo nekom replikom kratkotrajnom makar po upotrebi materijla koju mozemo videti i konstrukcija :bash:
beli grad":1nto0ebp je napisao(la):Tematski park Terazije nije losa zamisao, kontrast proslog i buduceg nije nikakva ironija niti humor, mada svako ima pravo da se smeje cemu hoce, mozda je primerenije bilo tu zanimljivu zamisao izgraditi u starom Beogradu, ali ne moraju svi da imaju iste zamisli, a glavna poenta je da pre nego sto sve to bude izgradjeno u buducnosti, u najblizoj buducnosti mozemo da dobijemo park sa zelenilom iza replike Terazija.
Tako da je pisac posta 369 koji citira moj post dao neadekvatno znacenje, cime moze da dovede citaoce u zabunu, pa bi bilo najbolje da moderator izbrise post 369, jer sa ovakvim postovima ovaj forum gubi mnogo od svoje vrednosti i strucnosti.
nostradamus":32hol09c je napisao(la):ovaj Relja je stvarno nemoguc! :shok: :laugh:
citajuci njegove postove na temu novog mota sam vec primetio da nesto sa njim ne stima, a posle posta na ovoj strani sam dobio konacnu potvrdu da stvarno nesto sa njim nije u redu.
citao sam postove ostalih forumasa, hvala na savetu. procitao sam i tvoj NADREALNI koji je izazvao potsmeh i bes na toliku zaludjenost koja je dovela do potpunog gubitka realnog rasudjivanja.
u postu iznad mog pises o spratnosti zgrade iz 1930-te :lool: i da li ce u ovom parku biti ista.
toliko se se potrudio, da zakacis i odgovarajuce slike.... :laugh:
a istovremeno meni govoris da citam prethodne postove i da nisu svi forumasi za ovaj projekat???
pa procitao sam, i medju njim i tvoj koji me je izludeo.
ovaj park treba osuditi na sve moguce nacine, a ne pisati postove kao sto je tvoj.
koga, bre, briga da li je spratnost ispostovana ili ne??? projekat celi je smece, kartonsko smece.
anketa ne treba da glasi "da li smatrate da je park na pravoj lokaciji?" nego "da li smatrate da je projekat cista SIZOFRENIJA?" pa cu i da glasam.
shodno Montevideo-u cu samo reci> BOG TE VIDEO, da li je ova zemlja normalna???
relja":32hol09c je napisao(la):I na kraju - moje je mišljenje da je "Tematski park" nešto ispod nivoa jedne metropole kakvoj Beograd navodno teži.
Zbog ovakvih ideja je "Kriger" iz "Otpisanih" u pravu: "Hajte molim vas, kakav velegrad".
Nek poprave prvo onu zgradu, skinu svetleće reklame i klima uređaje sa fasada, vrate natpis na Moskvu, vrate bar one okrugle rešetke oko stabala, ni tzv. "komunistima" nisu smeteale...
relja":32hol09c je napisao(la):Mani se Montevideo 1 dopada, serija me je prijatno iznenadila (u stvari su snimali seriju, a iz nje montrali film). Iza stoji ne samo Bjela, tu je i scenario Srđana Dragojevića, pa odlična glumačka podela...
Uopšte snimiti jedan film je jako teška stvar i to ne može bilo ko. Ni Nikita Mihaklov, ni Spilberg, Džon Hjuston...nisu naivne male mace...taj posao treba umeti izgurati. I t Bjelogrlićima skidamkapu.
Ali, ako će da film da sponzorišu gubitaška državna i javna preduzeća, ministarstva, razni sekretarijati i sl, e pa onda nemaju prava da progone ljude zato što postavljaju torente.
Da su ove kulise privatni projekat, ne bih imao razloga da se protivim. Ali nije, ide iz budžeta (koji se eto, neće puniti planiranom dinamikom)... čak su smislili pokriće da će pare da im se vrate kroz izdavanje prostora i ugostiteljstvo. Ali - to su samo usluge, a neko zaradi da ima para da troši na takvom mestu. Presipa se iz šupljeg u prazno, dok lafovi skidaju kajmak.
relja":32hol09c je napisao(la):U Americi, ovakve stvari
finansiraju korporacije, sa vrlo jasnom računicom.
Kod nas ovo finansira lokalna samouprava, s neshvatljivim argumentima.
Iznova pronalazim razloge da sve više poštujem urbaniste i graditelje Novog Beograda (do 90-tih, naravno).
relja":32hol09c je napisao(la):Bobb":32hol09c je napisao(la):O lokaciji je vlast, tj klijent doneo odluku, ali na samom objektu bi trebalo da učestvuje i arhitekta, ako ga ovde uopšte i ima. Ako misle da zarađuju na tim objektima, prvo moraju da obezbede prijatan boravak u njima. Klimatizovane kartonske kutije nisu moja ideja o mestu za opuštanje preko leta.relja":32hol09c je napisao(la):A zašto bi neko ko je odlučio da treba da se pravi kopija Terazija ispred železničke stanice Novi Beograd razmišljao o tako nečemu?
Mnogo ozbiljno analiziraš jednu suštinski šarlatansku ideju.
relja":32hol09c je napisao(la):Jedno je kada okolina smatra da je neko opičen, a posle ispadne da je čovek neshvaćeni genije.
Ovo nije takav slučaj, ovo je stvarno šašavo.
Ja se osećam delimično odgovornim za rađanje ove ideje.
Da nas nekolicina nije postavljala fotografije predtarnog Beograda na SSC i sada na forumu Politikinog zabavnika, one se ne bi raširile internetom i ne bi bilo štampanja reprodukcija, ne bi bilo interesovanja i ne bi postale tako popularne, pa na kraju ne bi ni došlo do ideje da se gradi tematski park....
Ovakvo "stvaralaštvo" u meni budi pre nostalgiju za 70-tim i ranim 80-tim, dok se još gradilo sa smislom, planom i vizijom (uvek se stim emisija Ranka Radovića) a ne za 1930-tim.