Šta je novo?

Blok 39 - Centar Za Promociju Nauke i Nanocentar

Nije bitno gde su granice, bitno je kako ti je u srcu i u glavi. Bitno je naravno sta je i u stomaku, ali imate vi i za to s' obzirom da je pola vas na moru, dok ovde u mom svetu ljudi ne smeju ni da pomisle na takav uzitak.

Gde si bila poslednjih 22 godine i koliko pamtiš unazad - ne znam, ali znaj da ovde ljudi ne trpe da im neko sa strane soli pamet.

Ja ti ne solim pamet, vec skrecem paznju da vase ocajanje ne daje rezultate.
Nista, ti onda da nastavis glavom o zid :bash: ,toga se ovde mnogo nagledah.

Sa tim "Nije bitno gde su granice, bitno je kako ti je u srcu i u glavi. Bitno je naravno sta je i u stomaku, ali imate vi i za to s' obzirom da je pola vas na moru, dok ovde u mom svetu ljudi ne smeju ni da pomisle na takav uzitak." i "krecem paznju da vase ocajanje ne daje rezultate.
Nista, ti onda da nastavis glavom o zid"
da, ti soliš pamet praznim frazama.

Ovde niko ne očajava, ovde je veliko nezadovoljstvo kako se upravlja zemljom i rasipa novac od poreza.
Mnogi ovde su pokušavali i još uvek pokušavaju da nešto promene.
Nismu otišli u inostranstvo zbog čuvenog "što ovde nikada neće biti bolje", "ovde ne mogu da se ostvare" i sl.

Da "tu" je isto ali ti si sasvim slucajno "tamo"... U stvari svejedno ti je gde si... :laugh:

I meni je muka kad procitam stvari tipa "mi ovde", "vi onde", ocajanje, "lako/tesko je nama", "lako/tesko je vama", "ma i ovde je isto", itd. To je sve nivo komentara "Kurira" ili "Telegrafa" a ne ozbiljnog foruma. I to NISU argumenti nego cavrljanje kakva idu uz kaficu kod komsinice.

A i kad procitam "ma ja znam, ja sam bio po svetu / ja sam strucan / ja zivim ovde a ti ne" dodje mi da :bash: jer ni to nije nikakav argument. Ko je "strucan" i "zna" valjda je i u stanju da objasni zasto je nesto istina bez pozivanja na svoj autoritet ili status.

A projekti se ocenjuju po tome sta nam donose (i da li bi i kako moglo bolje) i sta nas kostaju (i kako i da li bi moglo bolje, jeftinije, i racionalnije). U toj jednacini ima i mesta za "suludo/iracionalno", ali i to onda treba da bude svesna odluka koja se bar necim opravdava, pogotovo ako se trose zajednicke pare.

A ovaj projekat pada na ispitu po svim parametrima.

Mesanje nekakve gimnazije, CZPN, centra za prezentacije, i nekakvog nano centra je Tera(E+12)glupost, cak i da imamo puno vise para. Ni bogatije zemlje takve gluposti ne rade. A mi posto smo siromasni imamo TOLIKO drugih stvari koje su presnije, cak toliko da bi nam to sto "donosi" ovaj projekat u neto zbiru bilo cak i stetno za zemlju. I meni koji sam iz Beograda je od ovoga toliko muka da ne mogu da zamislim bolji slagvort raznim separatistima i onima koji ovoj zemlji ne zele dobro.

Sto se tice troskova, ako je cilj zaista popularizacija i razvoj nauke, to se moze postici puno efektnije a da se pri tome "ubiju dodatne muve". ODBIJAM zgradu na stulama za koju ZNAM da ce je zapustiti (jer STA DRUGO dobro odrzavaju? Arenu? NM? Staro sajmiste?) ako taj centar moze da se smesti u neku zgradu koja bi bila pogodna a moli za renovaciju. I taj nanocentar stavite uz fakultet (ili fakultete) sa kojima je to prirodno povezano. A sto se tice centra za prezentacije, zao mi je, propagandni je*******ivetri, sacekajte neka bolja vremena. U medjuvremenu imamo i Sava centar i par hotela sa reprezentativnim salama koji mogu da posluze. O Matematickoj gimnaziji koja je i tako na boljoj lokaciji lakse dostupnoj deci iz svih delova grada da ne govorim.

E sad, sto se tice interesantnosti (na neki nacin iracionalnosti) arhitekture zgrade. DA, bilo bi lepo i mozda inspirativno, ali bi u nasoj datoj situaciji koja zahteva da se najzad uozbiljimo i pocnemo da razmisljamo o PRIORITETIMA bi bila veca steta nego korist. Ista interesantna zgrada moze da postane simbol grada i inspiracija u jednim okolnostima a da u drugim okolnostima bude vise kao Bastilja. Nesto od cega je ljudima okruzenim haosom i reketom jednostavno muka. Meni bi tako ovo bilo ODVRATNO svaki put kada prodjem, jer bi mi bio simbol uhlebljivanja i bacanja peska u oci narodu i zemlji koji su i tako "na ivici", i strpljenja, i egzistencije.

PS Da je ovo neka donacija, ne bi se protivio, mada bi i onda donatoru probao da sugerisem da recimo otvorimo CPZN u obnovljenoj zgradi zadruge ili na Starom sajmistu. Ili da nam pomognu da nekakvom rotacijom i renoviranjem zgrada ponovo otvorimo i NM i sve to.

@Feanor
Ne nisam slucajno ovde, vec sam namerno dosla po svoje i vracam tamo gde to nesto pripada tj. kod vas. I ne drzi mene ovo mesto ovde samo zbog novca….

@Johny
Imas bogat fond reci, a nikako da prestanes da udraras glavom o zid. U cemu je poenta? Da ne pricamo o tome da si znao i sa nekim informacijama da omanes. Nemo' da te podsecam na njih. A uvrediti me neces, ma koliko pokusavao.

I nisam ja prva pocela Kurirsku temo o otimacini. Nekolicina vas tu pokusava da oslika pricu crne Srbije, bez da sagleda gde se ta Srbija nalazi i koliki je pomak ucinjen. Placam i ja ovde porez (pola plate) koje odlaze na raznorazne ratove, pa mi je uzaludna kuknjava. Srbija ima Agrobanku, ali zato u ovom raju imaju Dojce banku ne samo za jos vece ispiranje novca nego i tudjih mozgova. Sve u svemu, vasa utopija ne zivi tu, ali je ni ovde necete naci.

I dodjem ovde na forum ne samo sto mi je stalo do Beograda, dizajna i primamljivih gradjevina, vec i da podelim ushicenje sa vama kad se uradi nesto novo. Bez obzira koliko mi prebacivali da vam nepotrebno i povrsno solim pamet, meni je drago da je u Srbiji opstao veliki sloj ljudi koji su uz sve probleme uspeli da ostanu kultivisani, zeljni znanja, umeju da se nasale, umeju da procesiraju misli.

Staklena_Wool_nica":2atru8xm je napisao(la):
relja":2atru8xm je napisao(la):
Haha":2atru8xm je napisao(la):
I ja čiu se osečiati dobro i jako nadachnuto, ako im budem prodao opremu za nano technolohiju, naravno kad bude došlo vreme za to :) .

Prvi afirmativni post koji ima neki rezon :)

@Haha
A sta si time hteo da kazes? Da ostali zive u utopiji i da toga na zapadu nema? Mozda ja zivim 10 hiljada km dalje, ali smo jos uvek na istoj planeti. To sto ti vidis tu, vidim i ja ovde. Preslikano, ako ne i u vecoj meri. Mozgovi iz Srbije ne odlaze na zapad zato sto se temo manje muti, cak naprotiv. Srbija barem ne krade od drugih.

Korupcija u Srbiji je bila nasledjena i tesko je bilo izboriti se sa njom s' obzirom da je trebalo da se napinjemo na vise frontova (i Kosovo i Hag i kriminalci i menjanje zakona i ugled u svetu i infrastruktura…) Neke stvari su se resile i sada ne izuskuju toliko energije koliko pre. Verujem u bolje sutra.

А бре Стаклена, што ми прекрсти надимак !?! :D Од Гаге постадох Хаха :/ Тако је то кад претвараш ћирилицу у гајеву латиницу→ :blah: , уствари чак и не у ту латиницу, него у енглеска слова :( . Остави бре увек оригинал.

А сад да ти одговорим.
У опште ниси схватила шта сам хтео да кажем. Нисам мислио на никакву корупцију, муљачину или нешто слично око овог центар који почиње да се гради. Иначе лично, подржавам овај пројекат.

Знам да је тамо далеко у западној демоНОкратији и те како велика корупција-подмићивање, а тамо се то ради у рукавицама или ти лобирањем. Код нас, а и у окружењу, подмићивање је транспарентно, односно наша лепша реч је "проводно/прозирно". Све мора да се зна, односно сви мисле да је и за најмањи пројекат у питању подмићивање, што наравно није тачно.

А шта сам хтео да кажем са оном реченицом коју си ти схватила погрешно, а Реља је добро схватио шта сам хтео да кажем. Сад нећу да напишем "између редова" и у шаљивом тону.

Једноставно то, да кад се изгради овај центар, а конкретно мислим на Нано центар, да ћу овом центру покушати да продам опрему за нано технологију коју заступам. А да ћу се "осећати добро и јако надахнуто", значи да ће ми бити лепо јер ћу кроз провизију зарадити од продаје опреме. Ето кратко, јасно и једноставно, на то сам мислио. Наравно то зависио од тога, шта овом будућем центру све буде требало од опреме, и такође ако се буду одлучили за опрему мог принципала кога заступам. Али до тога је још јако, јако далеко.

Иначе се у суштини слажем 80% са твојим неким другим позитивним мишљењима и размишљањима.

Staklena_Wool_nica":1k1gr0uo je napisao(la):
Ja zaista ne znam kako bolje moze da se ilustruje jedno napredno misljenje nego upravo kroz zainteresovanost za Nano trend tokove i neobicnu arhitekturu. To je nauka koja se transofrmise i tako ce uticati i na citav grad. Tu ce se slivati razni sektori, biznis, obrazovanje, kulturna dogadjanja… stvorice se nova radna mesta, iz toga proizaci nove kompanije, stvorice se nove vestine i kreacije na sicusnom, delikatnom nivou. Malo li je? I ne kapiram kako ljudi mogu biti clanovi ovog foruma, a u isto vreme nemati nikakvu nadu u realizaciju gradskih ideja.
Па ово као да је саопштење Јелене Триван.

Да ли је припремљена нека дубља анализа (студија о изводљивости/употребљивости, бизнис план) сврсисходности овог пројекта. Мени и даље није јасно шта ће се ту тачно промовисати и на који тачно начин.
Да ли ова држава има новца за овај пројекат? Па, чим су узели кредит: НЕМА.

razgradjevinar":1k1gr0uo je napisao(la):
ono o cemu bih ja mogao da diskutujem da li je realizacija ovog projekta posledica

1. stvarne zelje drzave da se pocne sa ulaganjem u nauku i naucnike pa se krece odavde a sledi ulaganje u univerzitete, stipendije, opremu.. (NAJMANJE VEROVATNO)

2. lopovluka i bezobrazluka koji se krije iza projekata poput betona hale ili novobeogradskih terazija, ocigledna otimacina, korupcija(SKORO PA SIGURNO)

3. prosto se desilo, nit tu ko nesto planira nit znaju sta ce sa tim kad zavrse, postoji kredit koji mora da se iskoristi a ako se jos malo drpne u izgradnji tim bolje (NE BI МЕ CUDILO)

Риспект! Управо тако.

Iz zvanicnog dokumenta za nano centar:

Предлог опреме за Центар за материјале и нано науке
Након анализе изражених потреба Радна група доноси следећи предлог за опрему која
би требала да се набави за будући Центар за метеријале и нано науке:

Equipment Name
HR-TEM
TEM x 2
FegSEM
FIBSEM
priprema
AFM/STEM
Time ESR
xrd HT
sax
xps
squid
ppms
cleanroom
dta/tgadsc/dilat
pec
glovebox
viscosimetar
Wds-xrf
PECVD
Reactiv Ion Etching (RIE)
Nano Lithography Patherning System
E-beam evaporation
Cpf-pgss
ekstrakcije sa CO2
uredjaj za lasersko sinterovanje
bioploter
topla presa
topla izostatska presa
magnetizer
spark plasma sintering
laser litography tools

Ko se bolje razume u predlozenu opremu ocekujem da nam kaze da li je i ovo sminka i promocija ili korisna sredstva za rad i postizanje rezultata u naucnom radu.

Kej, od opreme tu su, respektivno:

3 elektronska mikroskopa, jedan od njih visoke rezolucije
jos jedan mikroskop
opet mikroskop, samo jonski :)
neka oprema za koju prvi put cujem, google kaze da je se koristi u nanotehnologiji
onda xrd TH je viskokotemperaturni uredjaj za x-ray difrakcijometriju, koristi se kod nanoimpregnacije materijala
sax, xps nisam siguran sta je
Superconducting Quantum Interface Device (SQUID) je ultraosetljivi merac magnetnog polja
Physical Property Measurement System (PPMS) slican uredjaj kao i skvid, meri automatski temperaturu i magnetno polje
dta/tgadsc/dilat - u sustini osetljivi laboratorijski senzori
PEC stvarno nemam pojma sta je
WDS-xrf je spektrometar
Plasma-enhanced chemical vapor deposition (PECVD) - ozbiljna stvar, to je reaktor koji pretvara nanosi plazmu (ne keks, naravno :cool: ) na cvrsti materijal, koristi se u proizvodni poluprovodnika
Reactive-ion etching (RIE) - oprema za ucrtavanje mikro-brazdi u materijale (velicine ispod 1 mikron)
Ovo je neki sistem za nanolitografiju, tj. pravljenje nanostruktura na materijalu
Electron beam physical vapor deposition (EPVD) - uredjaj koji koristi jako elektricno polje koje onda sublimuje gas i oblaze neku povrsinu tankim slojem nekog materijala
Cpf-pgss - imaju slicni namenu, samo se razlikuje tehnologija
Laser sintering - kul, 3D printer! U sustini laserski stampac, samo sto je laser velike snage, koristi se materijal u prahu i onda ga laser topi i on se stvrdnjava u cvrstu strukturu
bioploter - jos vise kul, sluzi za nanosenje nano-sl0oja organskih molekula
spark plasma sintering - opet ista stvar, samo umesto lasera koristi varnice plazme
laser litography tools - suvise opsta odrednica, ali deluje ozbiljno :)

Prijatno sam iznenadjen, ovo ce napraviti jako ozbiljnu laboratoriju u kojoj bi mogao da se postigne pravi naucni napredak!

Igore, puno bi nam reklo to da nam se kaze KO i KAKO je imenovan u tu radnu grupu. I da li neko od njih, ili clanova uze porodice, ima neku firmu za nabavku opreme. Sto bi rekli Ameri, "follow the money".

Imati spisak opreme je vec neki dobar uvid u ozbiljnost ovog projekta. Naravno za to treba imati i ljude koji ce znati to da koriste. Ali mislim da su i ovaj forum i Centar na dobrom putu ka raznoraznim otkricima. Ako Petnica Centar moze da sluzi svojoj svrsi, mozda ce i ovaj poduhvat imati znacaja.

Па спуцати 20 милиона евра које немаш у нешто што ће можда имати неку сврху и јесте основни проблем...

TowerEye":191x4i4z je napisao(la):
Па спуцати 20 милиона евра које немаш у нешто што ће можда имати неку сврху и јесте основни проблем...

Prosjak koji pred zimu umesto da zameni busne cipele pare trosi na LOTO.

Razlikujte te dve stvari Centar za promociju nauke i nanocentar.

Sve sto je navedeno ide u nanocentar jer se on moze relativno brzo zavrsiti.Dok ce se centar za promociju nauke graditi nekoliko godina.

Nanocentar je kao loz na lutriji (mozda ce se isplatiti a najverovatnije nece) a CZPN je cist trosak i bacanje para. Molim Boga da ih neko spreci i da ne potrose ni kilogram cementa na izlivanje temelja.

vucko":3f9fpfdv je napisao(la):
Razlikujte te dve stvari Centar za promociju nauke i nanocentar.

Sve sto je navedeno ide u nanocentar jer se on moze relativno brzo zavrsiti.Dok ce se centar za promociju nauke graditi nekoliko godina.

Upravo.
Mnogo bih više voleo da se umesto CZPN u tom bloku planira nova zgrada ETF-a.

JohnyBgood":3f9fpfdv je napisao(la):
Nanocentar je kao loz na lutriji (mozda ce se isplatiti a najverovatnije nece)...

Ovakvu instituciju do sada nismo imali. Da treba - treba. Kako će se finansirati i odakle će doći ljudi koji će raditi na projektima, ne znam.

Zanimljivo je da na tabli piše da se trenutno obavljaju pripremni radovi za izgradnju Centra za promociju nauke, Nano centra, Naučnog instituta i garaže.

Prema Čapelerovom projektu, Naučni institut je ona kula smeštena uz autoput - ali, koliko mi je poznato, ona je planirana tek za kasnije faze. Moguće je da će u pripremnim radovima da je dovedu do nivoa zemlje, a da će izgradnja same kule malo sačekati. Uostalom, šta znači Naučni institut? Koji institut? Verujem da mnogim institutima po gradu i državi nedostaje prostora, možda planiraju više njih da jednog dana presele u Blok 39.

Nano centar je prvenstveno naučna institucija, dok je CPN ima edukativno-izložbeni karakter. I ranije sam ovaj projekat poredio sa Gradom nauke i umetnosti u Valensiji, a CPN konkretno najviše podseća na Muzej princa Filipa koji se nalazi u okviru tog kompleksa. Po tonu opisa sa Wikipedije (u spoileru) reklo bi se ni Špancima toliko ne dopada taj koncept:

El Museu de les Ciències Príncipe Felipe — Is an interactive museum of science that resembles the skeleton of a whale. It occupies around 40,000 m² on three floors. The hotch-potch of exhibits is designed more for 'entertainment value' than for science education. The building is much more impressive outside than inside and its meagre contents show how little thought was put into the whole project. Much of the ground floor is taken up by a basketball court sponsored by a local team and various companies. The building is made up of three floors of which 26,000 square meters is used for exhibitions. The first floor has a beautiful view of the Turia Garden that surrounds it; which is over 13,500 square meters of water. The second floor hosts “The Legacy of Science” exhibition by the researchers; Santiago Ramón y Cajal, Severo Ochoa y Jean Dausset. The third floor is known as the “Chromosome Forest” which shows the sequencing of human DNA. Also on this floor is the “Zero Gravity,” the “Space Academy,” and “Marvel Superheroes” exhibitions. The building’s architecture is known for its geometry, structure, use of materials, and its design around nature. The building is about 42,000 square meter and 26,000 square meters of is exhibition space, which is currently the largest in Spain. It has 20,000 square meters of glass, 4,000 panes, 58,000 m³ of concrete, and 14.000 tons of steel. This magnificent building stands 220 meters long, 80 meters wide and 55 meters high.

Mislim da se već pomenuo da su mi sličnu stvar rekli naši ljudi koji su živeli u Valensiji (da lokalci na celu stvar gledaju kao na bacanje para), mada sam ja kao turista stekao totalno suprotan utisak - taj deo grada bukvalno vrvi od turista i zauzima centralno mesto na razglednicama, magnetima, tanjirićima i ostalim gradskim suvenirima. Ovaj kompleks je daleko, daleko veći od beogradskog - pored muzeja, tu su i IMAX bioskop, tj. Planetarium (koji će se u Beogradu nalaziti u okviru samog CPN-a što će verovatno biti jedna od najvećih atrakcija u centru), zatim impresivna opera, akvarijum, dvorana u kojoj se organizuju sportski, muzički i ostali događaji itd.

Zaista se nadam da se planovi za Blok 39 neće zaustaviti na ovim objektima. Prema postojećim planovima, beogradski kompleks bi trebalo da bude prvenstveno edukativan (gde je CPN u suštini jedina "sciencetainment" tačka) - mada bi bilo kul da klinci koji budu posećivali CPN dobiju i malu turu po okolnim objektima.

Lokalci u Valensiji izgleda imaju pravo:

http://www.reuters.com/article/2012/05/02/us-spain-valencia-idUSBRE84107P20120502

Mozda deluje impresivno nekim turistima, ali meni to sve zajedno, uz izuzetak par pojedinacnih zgrada cija mi se arhitektura svidja, deluje kao nekakva mediteranska i malo osavremenjena verzija Sperove "Germanije". Zastrasujuce i depresivno, mada je namera bila da impresionira.

A ovo kod nas je cista farsa ili burleska.

PS U Naucnom institutu ce verovatno da rade neki koji ce da studiraju aktivnosti CZPN i kako one doprinose procvatu nauke kod nas. Cilj je da se brendira nas pristup brendiranju i popularizaciji nauke, sta god to znacilo :rolleyes:

Samo da napomenem da je oprema koja se nabavlja za nanocentar legitimna. Podrzavam pravljenje ovakve laboratorije.

Sto se tice CZPN... Ne znam :|

Našao sam maketu Nano centra:

7450063632_5b45a0aa6d_z.jpg

7450072838_d6eaacf978_z.jpg

7450072012_5ab3b30c2b_z.jpg

7450069640_4946bfafe2_z.jpg

7450068490_93d6c3d232_z.jpg

7450067412_e4324e6d3c_z.jpg

7450065988_ab7d3ae039_z.jpg

Izvor: Maketarski studio MAART @Flickr

Sudeći prema maketi, Nano centar će biti smešten uz isključenje na autoput iz Ulice omladinskih brigada. Čini mi se da će objekat biti znatno veći od očekivanog.

Vrh