Šta je novo?

Blok 39 - Centar Za Promociju Nauke i Nanocentar

Pa, ni Narodni muzej se neće izdržavati od prodaje ulaznica - da li to znači da ne treba da ga rekonstruišemo? Da li i u tom slučaju treba da potegnemo argument "umetnici u ovoj državi nemaju 'leba da jedu, Univerzitet umetnosti nema svoje zgrade, a oni troše xy miliona evra na rekonstrukciju muzeja!?" ili "Klinički centar nema klima uređaje, pacijenti spavaju jedni drugima na glavi, a mi pravimo nekakve muzeje".

Zvuči demagoški, zar ne? Ponoviću po ne znam koji put - za apsolutno svaki projekat X u Beogradu može da se kaže da je promašaj zato što se ne gradi projekat Y i da se zvuči bog zna kako pametno. Ali to nije ništa drugo do fino upakovana demagogija.

Iako sam po prirodi optimista, ovde se 100% slažem sa Džonijem.
Jednostavno ovaj projekat je jedna ogromna mašina za pranje para (i ugrađivanje). Ko će to da održava...

Inače, što se tiče naučnih istraživanja, kapa dole, samo koliko % će toga ovde biti?

Homer Jay":2clkofwq je napisao(la):
Pa, ni Narodni muzej se neće izdržavati od prodaje ulaznica - da li to znači da ne treba da ga rekonstruišemo?

Поређење ти није на месту . Реконструкција Народног Музеја би требала да буде један од националних приоритета. Са друге стране сам назив "центар за промоцију" звучи приземно и сувишно у овим околностима. Какава црна промоција нечега што последње 2 деценије практично ни немамо?! Не треба нама промоција науке.Требају нам резултати на том пољу или бар квалитетан рад на достизању резултата. То је једина промоција која је науци потребна.

Без обзира што ми се јако свиђа сам објекат сматрам да је овај пројекат само последица катастрофалне политике

Gotovo sve što si rekao za nauku se može reći i za kulturu. Naravno da Narodni muzej treba da bude prioritet i naravno da oni odgovorni za njegovu rekonstrukciju treba da se stide. Ali izgradili mi ili neizgradili CPN to i dalje neće promeniti činjenicu da Narodni muzej ne radi.

Delija":2blzjrv0 je napisao(la):
Homer Jay":2blzjrv0 je napisao(la):
Pa, ni Narodni muzej se neće izdržavati od prodaje ulaznica - da li to znači da ne treba da ga rekonstruišemo?

Поређење ти није на месту . Реконструкција Народног Музеја би требала да буде један од националних приоритета. Са друге стране сам назив "центар за промоцију" звучи приземно и сувишно у овим околностима. Какава црна промоција нечега што последње 2 деценије практично ни немамо?! Не треба нама промоција науке.Требају нам резултати на том пољу или бар квалитетан рад на достизању резултата. То је једина промоција која је науци потребна.

Без обзира што ми се јако свиђа сам објекат сматрам да је овај пројекат само последица катастрофалне политике

Najbolja promocija nauke (i ucenja u opste) je VALORIZACIJA RADA I ZNANJA U DRUSTVU. Ne samo da ovo drustvo aktivno ponizava svaku struku u zadnje dve decenije (i lekare, i nastavnike, i inzenjere, i arhitekte, i druge) nego su u "centru" jos i uhlebili, i to po partijskoj liniji, gomile je*******ivetara koji jedino umeju da prodaju maglu (pogledati samo profil ljudi koji vec radi u tom "centru"). Deca nisu luda i vide sta se desava. Poruka ovog centra nominalno moze da bude "joj vidi kako je super i interesantna nauka" ali je istinska poruka "J***s ucenje, uguraj se u neku stranku i gledaj da i ti nesto kao fol popularises".

A poruka devastiranim opstinama Srbije je jos gora. Jedan veliki uzdignuti srednji prst koji pokazuje koliko su reketasi (naravno ne narod, nego vlast i reketasi) u Beogradu totalno izgubili svaki kompas i koliko ih zabole za to na sta im lici zemlja. Od Srbije u kojoj se ovakve pizdarije grade na racun svih, pa i siromasnih slojeva drustva i opstina/regiona, sve da bi sacica odabranih dosegla svoj sanjani evropski standard bi ja da se i moja ulica ili mesna zajednica odvoji. A da sam u nekoj Kursumliji ili Beloj Crkvi sta bi tek onda mislio?

A o suludosti mesanja zaba i baba u ovom bloku, te gimnazija, te muzej, te "centar za prezentacije", te nekakvi naucni centri - da te Bog sacuva. I sad mi treba svo to sranje da progutamo da bi dobili jednu interesantnu zgradu koju cemo onda zapustiti kao i sve drugo, pa dobro ko je ovde lud?

PS Ono gore je bilo u polusali i naravno ne znam sa sigurnoscu detalje o vlasniku ove izvodjacke firme, ali, stvarno, pripremne radove je dobila da obavlja firma coveka koji je na gradjevini diplomirao u 29-oj godini. Eto koliko je u ove dve decenije bilo vazno biti dobar student i ko je "isplivao na povrsinu" i postao poslovni krem ovog drustva. Voleo bih i da vidim biografije ovih sto ce da "popularisu" nauku, kako li su NJIH samo odabrali?

K'o preslikano sa Beton Hale. Isti ljudi koji kude Oblak, prozivaju i ovaj NanoCentar. Kao da su citav svoj zivot fokusirali samo na prakticne stvari (cak ubedjujuci druge da ih u tome prate), ali povrh sve utrosene energije, oni jos uvek puni srdzbe. Pitam se samo cemu i dalje tolika samoljubivost? Ko kad slusam Francuze ovde u Quebecu kako se draze i tope se dok slusaju sami sebe.

Ali zato ce biti nas koji cemo da uzivamo gledajuci nove nekonformisticke gradjevine kako nicu u nasem dragom gradu. Mozda i razviju mastu nekom potencionalnom naucniku. Mozda izmaknu kontroli onih koji bi da svi mi zivimo u jednoj ravni, bez ushicenja, onako socijalistickih pogleda kao i do sada.

Pih.

Staklena, zgrade se grade pre svega zbog prostora u njima i zbog namene tog prostora.
Bilo od prve kolibe, preko Koloseuma, Versaja, katedrale v. Petra, Ajfelovog tornja do Burj Dubai-a.

Ako se grade da bi se pre svega u njih, izvini na možda sirovom izrazu - blenulo, ili popunio neizgrađeni plac, ili da bi se iz budžeta platili arhitekte i izvođači (čuveno na ovom forumu "samo nek se gradi"), onda nešto debelo nije kako treba.

Ja sam toliko samoljubiv da cu sa srdzbom a i ljubomorom da gledam novobeogradsku decu kako izmicu kontroli zivota u jednoj ravni i razvijaju svoju mastu gledajuci ovu nekonformisticku gradjevinu. A, posto je dzinovska besmislena spirala vec zauzeta, "Francuzima" (koji su isto toliko Francuzi koliko su Amerikanci Englezi) bih preporucio da podignu jedan kratak, debeli, sa okrugom glavom Teslin toranj! Mozda bi ushicenost fokusiranja na njega, kao nesto totalno neprakticno, malo odobrovoljilo neke da se bolje uklope u, ili mozda cak i zavole, ne u ravni nego u 3D, kulturu grada u kome su odabrali da zive :rolleyes:

PS A sad cu da se vratim u ravan u kojoj zivim i sam sebi udaram pluseve :laugh: :lool: :grand:

PPS Kad malo razmislim, mozda bi naucnici iz nanocentra mogli da nam pomognu da shvatimo poentu nekih postova na ovom forumu. Kao takva, multimilionska investicija bi se mozda cak i isplatila :D

Johny, ti zvucis pametam momak, ali nekim svojim celicnim stavovima limitiras svoje mogucnosti. Zasto uvek trazis momentalnu dobit?

Kazite ti i Relja nam kako je to Ajfelova Kula bila osmisljenja da direktno pomogne ekonomiji i koju je to namenu prostora imala? Da se neko na nju popenje i da sa nje vidi citav grad? Zamisli samo tu svrhu i ko im je u ono vreme verovao da ce time od karata zaraditi. Naravno da ne izjednacavam ova dva dela (Ajfela i NanoCentar), ali svako prezentira svoje drustvo maksimalno koliko moze tj. izjasnjava se svojim estetskim vizijama i putem kojim zeli da je svet vidi. Odelo mozda ne cini coveka, ali zato o njemu puno govori.

Namera NanoCentra je dobra, a u njenom objektu cak i naucnici mogu da se osecaju posebno i nadahnuto.

Staklena, objekat na stulama nije nano centar tako da mi jos jednom nije jasno o cemu vi pricate. A cak i da jeste, ako ce stule da nadahnjuju "nanonaucnike" onda je to megaglupost :rolleyes:

Objekat na stulama je centar za popularizaciju nauke i njegovo smestanje u isti blok sa matematickom gimnazijom i nekakvim nanocentrom u kome ce kao neke cike da izvode eksperimente je tek gigasr***

Od nano (E-09) do giga (E+09) u bloku 3.7E+01 :laugh:

PS Sto ne poprave krov NMu i prenamenuju ga u muzej nauke i tehnike, sa delom posvecenom Tesli, i delom posvecenom toj je*******enoj "popularizaciji", a NM premeste u zgradu poste kao sto su rekli. Pa da se i deca i naucnici nadahnjuju time kako nam je lep i sadrzajan centar grada. I time sto zive u drustvu koje je bar krenulo putem normalizacije i uspostavljanja kakvih-takvih prioriteta. To bi manje kostalo od ove zgrade na stulama koju ce biti jako tesko odrzavati, u stvari, za te pare bi verovatno mogli da srede jos i Trg republike. Ako cemo vec da se zaduzujemo, neka to bude za nesto sto ima bar malo smisla i racionalnosti.

Staklena_Wool_nica":xzbig8mj je napisao(la):
Kazite ti i Relja nam kako je to Ajfelova Kula bila osmisljenja da direktno pomogne ekonomiji i koju je to namenu prostora imala? Da se neko na nju popenje i da sa nje vidi citav grad? Zamisli samo tu svrhu i ko im je u ono vreme verovao da ce time od karata zaraditi.

The design of the Eiffel Tower was originated by Maurice Koechlin and Émile Nouguier, two senior engineers who worked for the Compagnie des Establissments Eiffel after discussion about a suitable centrepiece for the proposed 1889 Exposition Universelle, a World's Fair which would celebrate the centennial of the French Revolution. In May 1884 Koechlin, working at his home, made an outline drawing of their scheme, described by him as "a great pylon, consisting of four lattice girders standing apart at the base and coming together at the top, joined together by metal trusses at regular intervals".[12] Initially Eiffel himself showed little enthusiasm, but he did sanction further study of the project, and the two engineers then asked Stephen Sauvestre, the head of company's architectural department, to contribute to the design. Sauvestre added decorative arches to the base, a glass pavilion to the first level and other embellishments. This enhanced version gained Eiffel's support, and he bought the rights to the patent on the design which Koechlin, Nougier and Sauvestre had taken out, and the design was exhibited at the Exhibition of Decorative Arts in the autumn of 1884 under the company name. On 30 March 1885 Eiffel read a paper on the project to the Société des Ingiénieurs Civils: after discussing the technical problems and emphasising the practical uses of the tower, he finished his talk by saying that the tower would symbolise[13]

"not only the art of the modern engineer, but also the century of Industry and Science in which we are living, and for which the way was prepared by the great scientific movement of the eighteenth century and by the Revolution of 1789, to which this monument will be built as an expression of France's gratitude."

Little happened until the beginning of 1886, when Jules Grévy was re-elected as President and Édouard Lockroy was appointed as Minister for Trade. A budget for the Exposition was passed and on 1 May Lockroy announced an alteration to the terms of the open competition which was being held for a centerpiece for the exposition, which effectively made the choice of Eiffel's design a foregone conclusion: all entries had to include a study for a 300 m (980 ft) four-sided metal tower on the Champ de Mars.[14] On 12 May a commission was set up to examine Eiffel's scheme and its rivals and on 12 June it presented its decision, which was that all the proposals except Eiffel's were either impractical or insufficiently worked out. After some debate about the exact site for the tower, a contract was finally signed on 8 January 1887. This was signed by Eiffel acting in his own capacity rather than as the representative of his company, and granted him one and a half million francs toward the construction costs: less than a quarter of the estimated cost of six and a half million francs. Eiffel was to receive all income from the commercial exploitation of the tower during the exhibition and for the following twenty years. Eiffel later established a separate company to manage the tower, putting up half the necessary capital himself.[15]

http://en.wikipedia.org/wiki/Eiffel_Tower#Origin

Zašto sam preneo tekst sa Vikipedije?
Zato što smo došli do toga se svaki avangardni, ekstravagntni i besmisleni projekat poredi sa Ajfelovim tornjem ("isto su govorili za Ajfelov toranj, a vidi danas...").
E pa, iza Ajfelovog tornja stoji jasna ideja o praktičnoj primeni i komercijalnoj eksploataciji (Ajfel se za ideju zainteresovao tek kada su, razradom idejenog projekta, dodate platforme za posetioce), jasan poslovni interes privatnog investitora koji je toliko verovao u projekat i svoj poslovni poduhvat da je uložio svoj novac. U današnje vreme bi se reklo da je Ajfel imao jasan "biznis plan".
Ko je verovao da će se zaraditi? Ajfel je taj koji je verovao u zaradu od karata, izdavanja porostora, reklama....

Hvala :D !

Shhhh, mislio sam da napisem "Od nano(E-09)centra do giga(E+09)*** u bloku 3.7E+01" ili cak bez zvezdica ali pokusavam da bar malo pod kontrolom drzim vulgarnost, mada neke teme me bas provociraju, ova pogotovo :/ Da ovde upotrebljavam recnik koji bih hteo izbacili bi me sa foruma :D

Na stranu sto mislim da mi nemamo pare da vratimo kredit za bilo kakav veci projekat pa i za ovaj centar (koji mi se arhitektonski svidja), mislim da su oba projekta vazna i da je poredjenje sa Narodnim muzejom nezahvalno.

Ali to ne menja chinjenicu, da bi u nekoj normalnoj drzavi, Narodni muzej trebao da ima prioritet nad svakim drugim projektom u ovom gradu, jer odlaganje njegove rekonstrukcije ne znachi samo nedostupnost umetnina narodu, nego propadanje istih, neprocenjivih dela, zbog neadekvatnog depoa i izlozbenog prostora, gde se leti bukvalno tope boje na slikama. Ako ovakvo stanje potraje josh koju godinu, sve ce nam slike lichiti na Lokvanje Kloda Monea.

Delija":26bzcn7f je napisao(la):

slazem se sa tobom u svemu osim u jednom bitnom delu. upravo ono sto ne postoji ili nije razvijeno u dovoljnoj meri treba promovisati te u tom smislu razumem naziv i ideju koja stoji iza projekta i smatram ne da nam ne treba nego nam je preko potrebna promocija ne samo nauke nego i mnogih drugih civilizacijskih tekovina inace cemo se udaviti u sopstvenom izmetu.

ono o cemu bih ja mogao da diskutujem da li je realizacija ovog projekta posledica

1. stvarne zelje drzave da se pocne sa ulaganjem u nauku i naucnike pa se krece odavde a sledi ulaganje u univerzitete, stipendije, opremu.. (NAJMANJE VEROVATNO)

2. lopovluka i bezobrazluka koji se krije iza projekata poput betona hale ili novobeogradskih terazija, ocigledna otimacina, korupcija(SKORO PA SIGURNO)

3. prosto se desilo, nit tu ko nesto planira nit znaju sta ce sa tim kad zavrse, postoji kredit koji mora da se iskoristi a ako se jos malo drpne u izgradnji tim bolje (NE BI EM CUDILO)

u svakom slucaju, na iznenadjenje staklene, eto ja npr hejtujem betom halu ali prizeljkujem realizaciju ovog projekta, iz ciste ljubavi prema arhitekturi. nisam ja lud i razumem da bi od ovih para moglo da se npr stipendira stotinu naucnika, renovira gomila amfiteatara i laboratorija ali ono sto protivnici ovoga projekta zaboravljaju da bi se i na taj nacin gomila sredstava odlila, korupciju i hajducija ne postoje samo u gradjevini. ako se ovaj projekat realizuje do kraja (a ne bi me iznenadilo ni da ovo dozivi sudbinu slicnu prokopu) makar cemo dobiti "nesto da u to gledamo".. pa majku mu.. zar mi svi ovde (na forumu) nismo zasluzili, posle svih ovih novobeogradskih krmaca, posle slavije, posle rajiceve, starog mlina, teslinog tornja.. svega sto gledamo i kritikujemo evo vec decenijama.da dobijemo jedan objekat vredan pogleda. to sto ce drzava da plati tolike pare da bi meni bilo malo lepse..pa red je bio i na mene jednom (ok.. dva puta, eto ga i most..)

Da podsetim CZPN ce biti samo za predskolsku i decu u osnovnoj skoli,to jest taj objekat oko je najvise diskusije ovde.

relja":3sgt1wu4 je napisao(la):
E pa, iza Ajfelovog tornja stoji jasna ideja o praktičnoj primeni i komercijalnoj eksploataciji (Ajfel se za ideju zainteresovao tek kada su, razradom idejenog projekta, dodate platforme za posetioce), jasan poslovni interes privatnog investitora koji je toliko verovao u projekat i svoj poslovni poduhvat da je uložio svoj novac. U današnje vreme bi se reklo da je Ajfel imao jasan "biznis plan".
Ko je verovao da će se zaraditi? Ajfel je taj koji je verovao u zaradu od karata, izdavanja porostora, reklama....

Pa upravo to i nasi kazu…. da ce taj Centar dopineti ekonomskom i naucnom razvoju. Lako je tebi verovati u Ajfelove reci posle sto godina postojanja kule.

Ja zaista ne znam kako bolje moze da se ilustruje jedno napredno misljenje nego upravo kroz zainteresovanost za Nano trend tokove i neobicnu arhitekturu. To je nauka koja se transofrmise i tako ce uticati i na citav grad. Tu ce se slivati razni sektori, biznis, obrazovanje, kulturna dogadjanja… stvorice se nova radna mesta, iz toga proizaci nove kompanije, stvorice se nove vestine i kreacije na sicusnom, delikatnom nivou. Malo li je? I ne kapiram kako ljudi mogu biti clanovi ovog foruma, a u isto vreme nemati nikakvu nadu u realizaciju gradskih ideja.

Vucko, a nano tehnologija je bas decija tema?

Staklena_Wool_nica":1vvvl48p je napisao(la):
relja":1vvvl48p je napisao(la):

Pa upravo to i nasi kazu…. da ce taj Centar dopineti ekonomskom i naucnom razvoju. Lako je tebi verovati u Ajfelove reci posle sto godina postojanja kule.

Ja zaista ne znam kako bolje moze da se ilustruje jedno napredno misljenje nego upravo kroz zainteresovanost za Nano trend tokove i neobicnu arhitekturu. To je nauka koja se transofrmise i tako ce uticati i na citav grad. Tu ce se slivati razni sektori, biznis, obrazovanje, kulturna dogadjanja… stvorice se nova radna mesta, iz toga proizaci nove kompanije, stvorice se nove vestine i kreacije na sicusnom, delikatnom nivou. Malo li je? I ne kapiram kako ljudi mogu biti clanovi ovog foruma, a u isto vreme nemati nikakvu nadu u realizaciju gradskih ideja.

Vucko, a nano tehnologija je bas decija tema?

I vi tim "nasima" (moji nisu sigurno) VERUJETE?! Na osnovu CEGA? Postenja i pameti koje su do sada pokazali?

JohnyBgood":3b3e2ns4 je napisao(la):
I vi tim "nasima" (moji nisu sigurno) VERUJETE?! Na osnovu CEGA? Postenja i pameti koje su do sada pokazali?

Johny ti vazda teras vodu na svoj mlin. Ne mogu direktno da ti odgovorim osim pitanjem.

Zasto ti mislis da ces nevericiom resiti stvari i daj primer gde si od toga imao vajde?

Zar nije bolje pokusati malo drugacije da se pristupi, tj. da im se da do znanja da ih nadgledamo i ocekujemo realizaciju kakvu su nagovestili? Par puta sam na forumu primetila da su usmeravanje i zahevi forumasa za koje-kakve ispravke dali pozitivne rezultate.

@razgradjevinar
Nije mi promaklo saznanje da nisi anti-protivan svemu modernom.
To je zaista za pohvalu. Na zalost, nisu svi za to sposobni.

Staklena_Wool_nica":1tlcgtoa je napisao(la):
Namera NanoCentra je dobra, a u njenom objektu cak i naucnici mogu da se osecaju posebno i nadahnuto.

И ја ћу се осећати добро и јако надахнуто, ако им будем продао опрему за нано технологију, наравно кад буде дошло време за то :) .

Staklena_Wool_nica":105lqkhx je napisao(la):
relja":105lqkhx je napisao(la):

Staklena, pošto nam Beograd vodi stručnjak za marketing par excellence, pošto su ovaj i slične projekte, a na račun nekih mnogo bitnijih stvari, izabrali ljudi koji osvedočeno nisu bli sposobni da vode državu i razvejali se kao dim na vetriću kako su poraženi na izborima, i pošto živim u Beogradu, Srbija, pa sve to gledam, a ne čitam propagandne tekstove i ne gledam sličice preko interneta 10.000 kilometara daleko, ne da nemam nadu, nego imam 0% vere u dobre namere.

Ključne institucije za nauku se raspadaju, što je još gore, odliv mozgova se samo ubrzava, ostaju oni koji napolju ne mogu da se "prodaju", a grade se zgrade za "uživanje u gledanju" u kojima će da se "promoviše" nauka.
Aman, pa gde je tu logika? Opredeliti se za nauku nije isto kao izabrati između biti pravnik ili knjigovođa, automehaničar ili električar, frizerka ili kasirka. Budući naučnik, pa i običan tehničar, mora imati predispozicije superiornije od svoje okoline. Raspodela je prirodna, kao i selekcija. Takvome ne treba "promocija" da bi se našao. Treba mu kvalitenija nastava iz matematike i prirodnih nauka od prvog razreda osnovne, a to katastrofalno stagnira. Ne treba samo njemu, treba naciji, građanstvu, kako god, budućim generacijama. Umesto toga, oni grade "centar za promociju". Pa ko koga ovde pravi ludim?

Гага":30brm6zu je napisao(la):
Staklena_Wool_nica":30brm6zu je napisao(la):

И ја ћу се осећати добро и јако надахнуто, ако им будем продао опрему за нано технологију, наравно кад буде дошло време за то :) .

Prvi afirmativni post koji ima neki rezon :)

relja":ag7clddd je napisao(la):
Haha":ag7clddd je napisao(la):
Staklena_Wool_nica":ag7clddd je napisao(la):

I ja čiu se osečiati dobro i jako nadachnuto, ako im budem prodao opremu za nano technolohiju, naravno kad bude došlo vreme za to :) .

Prvi afirmativni post koji ima neki rezon :)

@Haha
A sta si time hteo da kazes? Da ostali zive u utopiji i da toga na zapadu nema? Mozda ja zivim 10 hiljada km dalje, ali smo jos uvek na istoj planeti. To sto ti vidis tu, vidim i ja ovde. Preslikano, ako ne i u vecoj meri. Mozgovi iz Srbije ne odlaze na zapad zato sto se temo manje muti, cak naprotiv. Srbija barem ne krade od drugih.

Korupcija u Srbiji je bila nasledjena i tesko je bilo izboriti se sa njom s' obzirom da je trebalo da se napinjemo na vise frontova (i Kosovo i Hag i kriminalci i menjanje zakona i ugled u svetu i infrastruktura…) Neke stvari su se resile i sada ne izuskuju toliko energije koliko pre. Verujem u bolje sutra.

@Relja
Mozda je i bolje kad se ta gorcina izbaci iz sebe. Ja samo kazem da se kuknjavom nista nece postici, vec sami sebe paralizujete. Losa vam taktika.

Zasto sami ne date primere resenja sta i gde Beogradu treba, a ne da cekate makete i rendere pa onda krenete sa paljbom? Znam, ima ona radionica, ali je to nekako stidljivo. Mora to prodornije. Poturajte im na tanjiru za dorucak, rucak i veceru.

Zgrada CPNN se istice formom i namena je pozitivna. Sada im samo treba sesti na kicmu i pritisnuti ih da se to tako i sprovede.

Staklena, pa gde, tj u kojem svetu ti živiš?

Vrh