Šta je novo?

Blok 39 - Centar Za Promociju Nauke i Nanocentar

Propuštena je prilika dok se gradio Novi Beograd, Studentski grad itd da se ovde ubaci univerzitetski kampus.
Novi Sad je praktično pokazao kako je univerzitetski kampus dobra i moguća stvar. Jedini u bivšoj SFRJ.

Sada će u blok 39 da se smesti onoliko koliko stane fakulteta i institucija. Ne može sve, ali ako ima novca treba što više prebaciti ovde i grupisati.

A koj ce tu moj onda bioloski i matematicka gimnazija a ne masinski, tehnoloski, i saobracajni? Ako cemo kampus tehnickih fakulteta vazi, ali da tu uplices CPN i druge gluposti ne ide pa ne ide.

PS Ako smo ZAISTA napaljeni za visoke tehnologije, robotiku, itd. onda elektrotehnicki i masinski a jos poneki drugi treba da bude na istom kampusu. Uzgred matematickoj gimnaziji SVAKA CAST kao izuzetnoj skoli ali zasto je tu trpaju? Ona treba da bude na mestu u gradu gde se sto lakse iz svih delova grada moze do nje stici. Ipak su to deca koja idu autobusima, i to svaki dan a ne kao studenti :)

Za matematičku gimnaziju se slažem.
Sad kad su joj dogradili sprat, ne idu više đaci u dve smene i to je ok.

Pa i za ideju politehničkog kampusa se slažem ali bog te pita koje su tu igre u pitanju.

Za sada čekamo da vidimo hoće li makar taj nanocentar da nikne. Fali nam takav institut.

Zato sto ima jako mnogo ljudi koji su ubedjeni da elektrotehnika = matematika. Pitajte samo moje profesore matematike :lol:

Inace, zgrada nam je potrebna juce, nemamo ni citaonicu, kompovi su nam u kvaru, oprema je jako zastarela. Imamo ispite i subotom i nedeljom zbog ovoga, a predavanja su nam cesto razbijena i nelogicno rasporedjena zbog ovoga. I to se tako gura i gura pod tepih...

Sto mi prosto nije jasno, ova zemlja mnogo lakse moze da ulozi u IT i visokotehnoloski sektor dizajna raznoraznih tehno dzidzabidza nego u mnogo drugih stvari.

Скуп архитеката у ЦПН-у

У Центру за промоциjу науке од 13. до 15. jуна одржана радионица поводом изградње обjекта Центра за промоциjу науке у блоку 39 на Новом Београду.

CPN-zgrada-.jpg

Током тродневне дискусије на скупу архитеката и осталих инжењера који је од 13. до 15. јуна одржан у Центру за промоцију науке трагало се за најбољим техничким решењима појединих конретних детаља у изградњи импонзатног новог објекта Центра за промоциjу науке.

Скупу су присиствовали идејни творац овог објекта, аустриjски архитекта Волфганг Чапелер са своjим тимом стручњака и локални партнери (BWК Engeneering), као и Bexel Consulting, JУП, ЦПН и Ептиса, коjи прате развоj овог проjекта.

Изградња будуће зграде Центра за промоциjу науке, која улази у нову фазу, финансира се средствима Европске инвестиционе банке као део програма инвестициjа у научну инфраструктуру. Као jедан од наjсавремениjих и наjмодерниjих обjеката у региону, зграда би требало да буде и будуће средиште развоjа економиjе знања и место коjе покеће креативне идеjе.

Међутим, у Центру очекују да – с обзиром да је одлучено да се зграда подиже и том обиму и облику – попут других сличних грађевина, она буде и нова туристичка атракциjа града Београда, што само по себи доноси драгоцен финансијски приход који се касније може уложити у научнопопуларне активности и подизање научне писмености.

Мада због своје необичности изазива и полемике, зграда Центра за промоцију науке већ две године привлачи не само пажњу научне заједнице у Србији, већ и огромно интересовање архитекти широм света. Сам пројекат је у Србију и дошао из сличних кругова.

Наиме, проjекат Волфганга Чапелера је победио на Међународном конкурсу за наjбоље архитектонско решење коjи jе 2010. године организовала Европска асоциjациjа архитеката и то у конкуренцији од 232 рада из 40 земаља.

Сматра се да је током 2010. то био највећи архитектонски конкурс на свету.

Чапелер гост ЦПН-а

Волфганг Чапелер jе студирао архитектуру на Факултету за примењену уметност у Бечу, као и на Универзитету Корнел у САД. Ради као професор на многоброjним факултетима широм света. Неки од његових наjпознатиjих радова су зграда Националне библиотеке у Прагу, зграда позоришта у Бечу и многи други. Поред награде за архитектонско решење зграде ЦПН-а, освоjио jе и прво место на конкурсу за проjекат зграде Универзитета за примењену уметност у Бечу 2012. и аутор jе аустриjске изложбе Common Ground у Венециjи.

Више информациjа можете наћи на саjту www.tschapeller.com

Izvor: Centar za promociju nauke

Ko nadje izvestaj ili detalje sa sastanka kupim mu cokoladnu bananicu :)

ODVRATNA MANIPULACIJA:

"Изградња будуће зграде Центра за промоциjу науке, која улази у нову фазу, финансира се средствима Европске инвестиционе банке као део програма инвестициjа у научну инфраструктуру. Као jедан од наjсавремениjих и наjмодерниjих обjеката у региону, зграда би требало да буде и будуће средиште развоjа економиjе знања и место коjе покеће креативне идеjе."

Ispada da nam ova zgrada pada s neba od nekakve Evropske investicione banke, a cak ni sitnim slovima nigde nisu na pisali da cemo SVI MI TE PARE DA VRACAMO. Povraca mi se.

Danas ti je zahvalnost za dobijeni kredit skoro pa jednaka da ti je neko poklonio te pare ;)

Pa naravno nista se kapitalno ne gradi bez kredita...zar bi radio Metro od kesha.. ;) druga je stvar kamata ali se zna da EIB daje i najpovoljnije kamate...te bi se i dalje rado zaduzivali od njih za sve projekte...
poenta je da se krediti uzimaju za infrastrukturu i razvojne projekte a ovaj je sigurno jedan od takvih..bilo bi dobro da uguraju i Tesla tower u celu pricu..

poenta je da se krediti uzimaju za infrastrukturu i razvojne projekte a ovaj je sigurno jedan od takvih..

Ja stvarno moram da pitam koja elementarna logika zakljucuje ovo, kada svi vrlo dobro znamo da smo najvise kredita uzimali za penzije i plate, a da nas ozbiljni krediti odobreni cekaju jer nemamo projekte gotove vec 12 godina...

A pritom nazivati ovu skulpturu infrastrukturom i razvojem stvarno je neukusno...

Feanor":1mz8ewh9 je napisao(la):
poenta je da se krediti uzimaju za infrastrukturu i razvojne projekte a ovaj je sigurno jedan od takvih..

Ja stvarno moram da pitam koja elementarna logika zakljucuje ovo, kada svi vrlo dobro znamo da smo najvise kredita uzimali za penzije i plate, a da nas ozbiljni krediti odobreni cekaju jer nemamo projekte gotove vec 12 godina...

A pritom nazivati ovu skulpturu infrastrukturom i razvojem stvarno je neukusno...

Infrastruktura je autoput, a na njemu bar naplacujes putarinu pa mozes nesto da vracas. Infrastruktura je most, da se ne gubi silno vreme u saobracaju i nerviranju, tako moj jedan prijatelj mali privrednik kaze da mu most na Adi stedi 50 evra mesecno.

A OVO, ovo je cista potrosnja. Da se par DSovih je*******ivetara uhlebi i kao "popularise nauku". A koliko ce to para da donese, evo optimalnog scenarija. Da tu svaki dan proparadira po 500-1000 djaka (a sigurno nece) to je najvise 500-1000 evra u prihodima. Znaci nekih 3.000 do 6.000 evra nedeljno ili 150 do 300 hiljada godisnje. To nece da placa ni za odrzavanje te ekstravagantne zgrade i plate zaposlenih, pa ce na kraju da dozivi sudbinu Narodnog muzeja. Pri cemu je jedina razlika da za NM bar ne otplacujemo multimilionski kredit.

A tek je to "popularisanje" nauke cisti cinizam. Dok god dati DSovi je*******ivetri i PRovci budu ziveli bolje od inzenjera i nauke pisi propalo. Oni bi najbolje ispopularisali nauku tako sto se jednostavno SKLONE SA VLASTI. Iskreno se nadam da je proces njihovog ukljanjanja poceo i da necemo vise nasedati na ovakve cinicne pizdarije koje nam stalno priredjuju i kojima nas stalno obasipaju. Hvala im, nek se nose u 3 lepe i oni i njihov "centar".

Zar je vama nauka kao i kultrura zadnja rupa na svirali...sta bi Tesla odgovorio na vase postove :cool: Zato je zatvoren i Narodni muzej.. :kafa: u inat svima i uprkos svemu podignimo Tesla tower,Piramida Operu na Uscu,Filharmoniju,Muzej.. :pob: :violina:

Zalosno je sto je u svakoj temi zestoko umesana ta politika koju ne mozemo da izbegnemo...

Popularisanje nauke kroz ovakve kerefeke od zgrade u onakvom raspalom NBG... Popularisanje nauke dok nemamo ozbiljne institute, dok se tehnicki fakulteti raspadaju... Popularisanje nauke dok je cela domaca proizvodnja unistena od strane populatora i nema gde da zaposli te popularizovane naucnike... :bash:

Pricam sa deckom iz matematicke gimnazije, osvajac mnogih medalja u inostranstvu, sigurno ga znate iz novina... Pitam ga sta ces dalje - i imam sta da cujem - naravno u SAD... Sta cu ovde kad je jedino sto sam video "zanimljivo" za celo skolovanje suvi led... Slusam, i place mi se... Odlaze klinci, pobednici, cak i ne za egzistencijom nego iz ciste radoznalosti i zelje za naukom...

Ova drzava ne moze da iskoristi svoje najpametnije ljude, ja mislim da je to kraj... :(

Ovo iznad mene govori sve o nasem drustvu... Covek poziva na gradnju opere dok je Narodni muzej zatvoren i dok na koncerte filharmonije mora da se ide uz agresivnu medijsku kampanju Tasovca i Dok su pozorista poluprazna... Dok se kulturom i umetnoscu naziva gola zena obojena u crveno u sred bela dana u Knez Mihajlovoj... :bash:

A najgore je sto mene takvi ljudi prozivaju da nisam kulturan... Mi smo izgubili prioritete u zivotu i u drzavi... Vise ne znamo gde bijemo definitivno...

2012":34493l9g je napisao(la):
Zar je vama nauka kao i kultrura zadnja rupa na svirali..
Наравно да није. Поента је да је овај центар најмање намењен научницима и плашим се да су све оправданије тврдње Џонија, да је ово чисто партијски брлог...

2012":34493l9g je napisao(la):
.sta bi Tesla odgovorio
Ништа.....побегао би у Америку...као што је и први пут урадио.

2012":1q4q6ptv je napisao(la):
poenta je da se krediti uzimaju za infrastrukturu i razvojne projekte a ovaj je sigurno jedan od takvih..bilo bi dobro da uguraju i Tesla tower u celu pricu..

без коментара на твоје закључке :shok:

ко год подржава Тесла тауер, не може ни да мисли много даље од тога да је ово развојни пројекат. ово је већи развојни пројекат само од НБГ Теразија.

Drum 1,Ne razmisljamo svi isto i imamo razlicite vizije..pored poljoprivrede, turizam svih oblika je jedna od perspektivnijih grana grada u Beograd godisnje dolazi sve vise tiurista vise ih ima nego na celoj CG obali..pravljenje novih tiuristickih i lendmark i simbolicno znacajnih objekata poput Tesla towera ,muzeja,naucnog centra za promociju nauke,opere,filharmonije..beton hale,fontana..a da ne govorimo o Metrou i sl.mogu samo da doprinesu razvoju grada od turizma ,nauke i privlacenju investicija...sve sto se veliko napravi u Beogradu ima i te kako odjeka u regionu i sire.. :kafa: I dalje je Beograd po tome poznat i priznat u regionu a zadrzati prvo mesto znaci i stalna ulaganja od ulepsavanja trgova do simbola koji salju sliku u svet ili ga dovode ovde..a sta mislis od deset mesta i objekata u gradu koji bi bio u prva tri od najposecenijih...ja tvrdim da bi to pored Hrama i Kalemegdana bio Tesla tower..

Beograd nema nikakvu perspektivu u turizmu i svako ko je malo putovao to shvata... Imace neki normalan nivo turizma atli to je sve... Ali da zaradjuje neke velike pare od toga jok... Beograd ne moze da se poredi sa Pragom i Budimpestom i to je jednostavno to... Sta god izgradio, necemo ih stici... Turisti se u Beogradu zadrzavaju u proseku 2 dana... Znaci mucenici koji dodju da sklope neki posao ili na neki kongres... Ti to poredis sa CG primorjem koje ljudi posecuju na minimum 7 dana...

A za nebuloze da se filharmonija i opera grade zbog turizma stvarno nemam reci...

Kako nema turista?
Leti je prava navala, dolaze na hiljade iz nemacke, austrije, francuske holandije i ostalih EU drzava!

I svi znaju srpski! :lol:

2012":1pahbm5i je napisao(la):
Drum 1,Ne razmisljamo svi isto i imamo razlicite vizije..pored poljoprivrede, turizam svih oblika je jedna od perspektivnijih grana grada u Beograd godisnje dolazi sve vise tiurista vise ih ima nego na celoj CG obali..pravljenje novih tiuristickih i lendmark i simbolicno znacajnih objekata poput Tesla towera ,muzeja,naucnog centra za promociju nauke,opere,filharmonije..beton hale,fontana..a da ne govorimo o Metrou i sl.mogu samo da doprinesu razvoju grada od turizma ,nauke i privlacenju investicija...sve sto se veliko napravi u Beogradu ima i te kako odjeka u regionu i sire.. :kafa: I dalje je Beograd po tome poznat i priznat u regionu a zadrzati prvo mesto znaci i stalna ulaganja od ulepsavanja trgova do simbola koji salju sliku u svet ili ga dovode ovde..a sta mislis od deset mesta i objekata u gradu koji bi bio u prva tri od najposecenijih...ja tvrdim da bi to pored Hrama i Kalemegdana bio Tesla tower..

O, Isuse! Drzava koja nije u stanju da odrzava ni postojece muzeje sada treba da gradi neke "nove atrakcije"! A pri tome ni pomena o zeleznickoji i autobuskoj stanici, objektima INFRASTRUKTURE koja zaista jeste zadatak drzave/grada. Doduse, pomenu metro ali ako cemo i njega da gradimo radi turista onda neka sve ide u 3 lepe...

PS A ja tvrdim da bi umesto Teslinog tornja jos vise turista dovela gradjevina visa i od one u Dubajiu. Ili da su slepci koji grade hram napravili jos veci pa da bude veci i od Sv. Petra u Rimu. I kako sad da odaberemo sta? Mozda po istoj mutnoj proceduri kojom smo odlucili da Novom Beogradu treba replika Terazija.

Uh to da bude i toranj visi od onog Dibaiju svi podrzavamo..cekamo samo babu iz urb,zavoda,i ako smo je poslali na odmor u Dubai ona se i dalje premislja :rolleyes:
E cek a ovo za turiste...tu ne spadaju samo babe i dede koje krstare Dunavom,,,vec svi koji dolaze na sportske,muzicke ,kongesne,poslovne i ostale rabote.. :cool:

2012":1v357k8n je napisao(la):
Uh to da bude i toranj visi od onog Dibaiju svi podrzavamo..cekamo samo babu iz urb,zavoda,i ako smo je poslali na odmor u Dubai ona se i dalje premislja :rolleyes:
E cek a ovo za turiste...tu ne spadaju samo babe i dede koje krstare Dunavom,,,vec svi koji dolaze na sportske,muzicke ,kongesne,poslovne i ostale rabote.. :cool:

Ako tako mislis razmisli koliko bi takav toranj kostao a koliko bi dodatnih turista i para privukao u Beograd. Da je to tako dobra racunica, takve stvari bi odavno pravili oni koji imaju vise para od nas, recimo jedan Azerbejdzan koj je nasao naftu ili recimo Bukurest ili Sofija koji imaju vise para od Beograda. Izvini, ali mi zaista zvucis kao tinejdzer.

JohnyBgood":24sdov0p je napisao(la):
Da je to tako dobra racunica, takve stvari bi odavno pravili oni koji imaju vise para od nas, recimo jedan Azerbejdzan koj je nasao naftu ili recimo Bukurest ili Sofija koji imaju vise para od Beograda.

Sofija nema veci budzet od Beograda i ako je u EU (600 miliona evra), za Bukurest ne znam ali predpostavljam da nisu nista mnogo bolji od nas, ako su uopste i bolji.

Baku i Azerbaidjan su vec druga prica.

spatiotecte":19zaaprz je napisao(la):
JohnyBgood":19zaaprz je napisao(la):
Da je to tako dobra racunica, takve stvari bi odavno pravili oni koji imaju vise para od nas, recimo jedan Azerbejdzan koj je nasao naftu ili recimo Bukurest ili Sofija koji imaju vise para od Beograda.

Sofija nema veci budzet od Beograda i ako je u EU (600 miliona evra), za Bukurest ne znam ali predpostavljam da nisu nista mnogo bolji od nas, ako su uopste i bolji.

Baku i Azerbaidjan su vec druga prica.

OK, da li takve gluposti (spucavanje stotina miliona dolara ili milijarde) rade Zagreb, Ljubljana, Bratislava, Varsava? SVI bi voleli da im dodju milioni turista i da je to tako jednostavno kao pravljenje jedne skupe pizdarije, MNOGI koji imaju vise para od nas bi to radili. Ali ne rade, dakle taj nacin razmisljanja je naivan i detinjast i to je sve sto sam hteo da kazem.

PS I Bugarska i Rumunija su na moju veliku zalost ispred nas i stalno nam odmicu. Zaludjivanje sa nekakvim glupostima tipa Teslinog tornja umesto da se najzad uozbiljimo i shvatimo da nema nista na mufte nas samo vodi dalje zaostajanje cak i za njima, a ostatak Evrope da i ne pominjem. I nije slucajno da se Sofija ne bavi mastarijama i halucinacijama nego ljudi uzeli pa grade metro. Ne radi nekakvih turista nego pre svega radi sebe.

e a da napravimo i centar za promociju turizma? luna park na kalemegdanu se namece ako idealno mesto, vec ima kruska za udaranje, automobilcici na struju i onaj panoramski tocak.. jos da tu turimo teslin toranj i jednu mecku koja igra i turisti ima da nagrnu ko ludi.

Trebalo da podrzite tu inicijativu, da Telsa zasluzuje taj simbol u vidu tornja koji bi ujedno bio i novi muzej u njegovu cast a da postane najpoznatiji simbol grada poput Ajfela u Parizu..ne razumem zasto bi neko ima nesto protiv toga..a posebno likovi koji to nazivaju glupost..mozda i nisu odavle :kafa:

Vrh