Šta je novo?

Blok 39 - Centar Za Promociju Nauke i Nanocentar

Delija":2i4lnduw je napisao(la):
Још која фотеља за партијске пацове увек добро дође,да се не гужвају пошто их се последњих година накотило баш доста.

Бре Делијо, па зар нам нису сви обећавали у предизборном циркусу, да више неће бити партијског запошљавања :lol: :laugh:

Eh...Bilo bi fino kada bi neko beknuo nesto oko ovog projekta...

Ja koliko znam Djelic vec otperjao na neku novu funkciju u inostranstvu, sigurno zna sta se sprema. A i koji bre crni centar za popularizaciju nauke sada kad nece imati ni za penzije ni da placaju nastavnike...

Koliko znam nije jos.U svakom slucaju informacije su govorile da se gradi od marta 2012 pa od proleca 2012...Sve mislim da ce poceti u septembru,a bice sigurno gradjen jer je u pitanju kredit kao sto vec utvrdismo na proslim stranama.

Eво зашто је ово бацање пара наредних 20-ак година. Све те паре морају да се уложе у исправљање овога:

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Na-milion-stanovnika-39-patenata.sr.html

Проналазачи у Србији се махом пореде са расејаним Проком Проналазачем, иновације су недовољно правно заштићене, а у поређењу са осталим земљама, код нас се на милион становника поднесе 39 патентних пријава, у Хрватској 58, у Немачкој више од 500. У Јужној Кореји и Јапану, број патентних пријава прелази 2.000.

Ove godine se gradi nanocentar,dok skoro sigurno nece biti pocetka gradnje centra za promociju nauke ove godine :(

Nanocentar je hitno potreban.
Zbog istraživača, laboratorija .... univerziteta, nauke.
Promocija nauke? Pa i to je lepo.
Međutim, ako je novo Ministarstvo nauke stvaljeno na led zašto ne bi i ovo?

Nanocentar hitno potreban?! Pa jos zbog istrazivaca, univerziteta, nauke?! A da nikoga na tom jadnom univerzitetu, pogotovo ne istrazivace, niko nista nije pitao... No bitno je da su se ovi je*******ivetri uhlebili i "brendiraju" centar
http://www.cpn.rs/ljudi/

Pa dobro, Centar za promociju nauke jeste fenseraj, ali nanonauke i nanotehnologija su nešto što treba i Srbiji i naučnicima.

Upravo ih je gomila tražila opremu i to skupu za razna istraživanja. Tako da potreba nije problem.

Problem je što je neko odlučio da je mnogo ekonomičnije da umesto 20 komada nekakve opreme koja će stojati poluiskorišćena u zaključanim laboratorijama napravi ovu zgradu i u nju stavi sve najmodernije (verovatno tako prodje jeftinije) uređaje i svi onda budu srećni. E sad, problem je što još u Srbiji nije vidjeno da ljudi saradjuju u velikim razmerama sve u nadi da što bolje iskoriste jezivo skupu opremu.

No i pored sve ove neizvesnosti ja ovo stavljam ispred Centra za promociju nauke. Ovo je naučni proizvodni pogon za razliku od CPN koji je samo zabavni park.

Pored nanocentra je i zavrsena nabavka naucne opreme koja je vredna vise desetina miliona eura koliko razumeh.I ona ce sada biti deljena od strane razlicitih naucnih i fakultetskih organizacija.A ne kao do sada da onaj u cijem kabinetu je ne da drugima da koriste taj aparat.

Centar za promociju nauke ce biti kako nam je rekla PR PIU zapravo projekat za naucno opismenjivanje dece,i to za uzrast otprilike osnovne skole.

Nesto izmedju muzeja nauke i festivala nauke,samo sa visokom tehnologijom i jos 100 cudesa koje ce zainteresovati decu da se bave naukom.

Kredit za nabavku opreme i zidanje nanocentra je podignut.
Potpisan i izglasan u Skupštini još pre dve godine.
Povlačenje ide u tranšama.
Zidanje kreće. Svakako.
Inače, mi plaćamo i neke kamatice na neiskorišćena sredstva.

Mada mi "Pescanik" ide na nerve po nekim stvarima, odlicna prica o univerzitetu i nauci kod nas u emisiji od 8.VI 2012. Zemlja u kojoj se ne zna ni koliko ima studenata na raznim fakultetima tu nesto popularise i gradi nekakav nano-centar. :bash:

http://pescanik.net/

Trutovi i ugradjivači ne odustaju. . . . :lool: :laugh: :lool:

Ne mora svaki put kada crkne sijalica na nekom faksu da se to postavlja na ovoj temi uz komentar: "Evo, fakulteti su nam u mraku, a oni tamo grade neko čudo za popularuzaciju nauke!".

Problem univerziteta daleko prevazilazi temu o izgradnji centra u Bloku 39. Ja bih zaista voleo da je sve toliko jednostavno, pa da eventualno odustajanje od izgradnje CPN-a reši sve probleme u obrazovanju i nauci u Srbiji. Tema je, nažalost, dosta kompleksnija i za to se mogu pokrenuti posebne diskusije u npr. Relax sekciji ;)

A ko kaze da bi odustajanje od ovog sranja resilo sve probleme u obrazovanju i nauci u Srbiji?!

Ali neke stvari o ovoj pizdariji od ideje stoje:

1. Ona se gura ISKLJUCIVO da bi se neki tu uhlebljavali i ugradjivali u jedan multimilionski projekat. Na taj zakljucak SVE navodi, od toga koga su sve dosada naprimali u taj centar (pogledati samo njihovu stranicu na internetu, to je da covek jednostavno povrati), do toga kako se ova vlast odnosi prema nauci i kulturi ouopste (zatvoreni NM i MSU, univerzitet u raspadu, itd.)

2. Ona ovako kako je zamisljeno ce da predstavlja jedan OGROMAN trosak sa jako mrsavim rezultatima za drustvo. Centar i dalje ne zna sta hoce da bude, za popularizaciju nauke ili za bavljenje naukom. To dvoje NE IDE ZAJEDNO, i cemu ih gurati u jedan blok. ZNA se kako izgledaju istrazivacki centri a i GDE se lociraju, a ovo sa tim nema blage veze. A ako je do popularizacije nauke i dovodjenja nekih djackih ekskurzija u pitanju, ima u ovom gradu toliko zapustenih prostora koji se lako mogu prilagoditi. Za to ti ne treba zgrada na stulama od 120 ili koliko vec miliona evra.

3. Sa poiliticke strane, ova pizdarija je ZADNJE sto ovoj zemlji treba. Kao da se neko trudi da se i u Vojvodini i na jugu Srbije jos vise ukoreni shvatanje Vojvodina/Srbija radi a Beograd se gradi. Da pljunes jednu ovoliku investiciju u Beograd, pa jos na OVO, u ovoj situaciji je ravno ekonomskom i politickom hari-kiriju. A kad mi neko kaze pa "pare su obezbedjene" hocu da povratim. Pare se POZAJMLJUJU i najbolje bi bilo to sve jednostavno stornirati a one koji su ovo smisliti pretuci govnjavim motkama. Od takve bagre bi' ja da se i moja ulica odvoji, pa neka oni sami vracaju taj je*******eni kredit, a mogu da mislim kako bi mislio neko iz Lebana, Babusnice, ili Bele Crkve.

Zaista, daleko od toga da bi odustajanjem od ovoga sredili stvari na univerzitetu, ali dok god se budemo ovako iracionalno ponasali nema nam spasa. Odustajanje od ovog projetka bi dalo bar neku nadu u POVRATAK RACIONALNOSTI.

Zamisli nekoga ko zivi kao podstanar i zeli da trajno resi stambeno pitanje. I sad on uzima kredit za letovanje u Spaniji. Daleko od toga da bi mu odustajanje od tog suludog projekta resilo stambeni problem, ali to i dalje ne znaci da je to dobra ideja.

JohnyBgood":3ofv27g1 je napisao(la):
Zamisli nekoga ko zivi kao podstanar i zeli da trajno resi stambeno pitanje. I sad on uzima kredit za letovanje u Spaniji. Daleko od toga da bi mu odustajanje od tog suludog projekta resilo stambeni problem, ali to i dalje ne znaci da je to dobra ideja.
За остало си у праву, али ово не мора да се замишља, то је уобичајена појава у земљи Србији. Људи живе на ивици беде али редовно дижу кредите за фенси летовања....

stf":1b99g18r je napisao(la):
JohnyBgood":1b99g18r je napisao(la):
За остало си у праву, али ово не мора да се замишља, то је уобичајена појава у земљи Србији. Људи живе на ивици беде али редовно дижу кредите за фенси летовања....

:bash: :laugh:

pa onda grcaj vracajuci (bar) do Nove Godine, i onda sve ponovo...

Homer Jay":3r3udqbl je napisao(la):
Ne mora svaki put kada crkne sijalica na nekom faksu da se to postavlja na ovoj temi uz komentar: "Evo, fakulteti su nam u mraku, a oni tamo grade neko čudo za popularuzaciju nauke!".

Problem univerziteta daleko prevazilazi temu o izgradnji centra u Bloku 39. Ja bih zaista voleo da je sve toliko jednostavno, pa da eventualno odustajanje od izgradnje CPN-a reši sve probleme u obrazovanju i nauci u Srbiji. Tema je, nažalost, dosta kompleksnija i za to se mogu pokrenuti posebne diskusije u npr. Relax sekciji ;)

U pravu si.Ali stoji da je kredit odobren vec pre nekoliko godina i da nece biti nista od bloka 39 ove godine a da vec otplacujemo kredite za isti.I da je bilo bolje da se sagradila makar neka velika hala koju bi pregradnim zidovima pregradili i nazvlai recimo ETF ili arhitektonski fakultet nego ovako da cekamo neko arhitektonsko cudo koje ce nam opet biti tercijalno po prioritetu izgradnje a ne primarno.

Ne verujem kao sto je PR jedinice za upravljenje projektima rekla da ne bi smo dobili projekat da smo hteli da gradimo zgrade fakulteta,vec smo "prodali" pricu o opismenjavanju decurlije i njihovom zainteresovanju za prirodne nauke.Pa ce i oni zaglaviti u te iste zgrade na koje se zalimo sada.

Što se mene lično tiče, mogli su slobodno da počnu od nove zgrade ETF-a. Nema sumnje da je "populistički argument" dobrim delom presudio u korist Centra za promociju nauke, iako ne mislim da je taj projekat toliko loš i beskoristan.

Eto im kula na starom sajmistu i po neki paviljon
muzej plus ovaj centar. . . .

boca-ica":1l2iwyt7 je napisao(la):
Eto im kula na starom sajmistu i po neki paviljon
muzej plus ovaj centar. . . .

Staro sajmiste i zgrada zadruge su decenijske otvorene rane i na psihi, i na savesti, i na licu ovoga grada. I mi umesto da vec jednom smognemo snage da ih zalecimo, mi otvaramo nove. NM i MSU koji plasim se krecu istom putanjom nemara i propadanja. I da ovo drustvo trosi pare na je***o "brendiranje centra za popularizaciju nauke" a ti prostori mu pod nosom zvrje takvi kakvi su stvarno govori SVE o prirodi ove vlasti. Vlasti u kojoj se partijske pirane kolju oko svih ministarstava osim onoga za kulturu. Strasno.

Zgrada ETFa bi trebalo da bude blizu drugih tehnickih fakulteta (naravno ako smo ozbiljni po pitanju reforme i dovodjenja univerziteta u red) a ne da se stavlja pored nekakvog centara za popularizaciju nauke i nekakvih konferencijskih sala. Ovde sve funksionise po sistemu sta koji dekan i koji ministar drpi.

Dzoni,mrzi me da trazim ali u bloku 39 ce biti ETF,valjda arhetonski ili gradjevinski,PMF,verovatno bioloski i matematicka gimnazija.Uopste nije lose za kampus.

Vrh