Šta je novo?

Blok 18 Novi Beograd

Зашто је морао БнВ да се направи да би се поајвило ово овде? Савршено би легао преко пута. Тј уместо БнВ
За Новобеоградску страну, немам мишљење, некако ми је... прениско... или предосадно?
Свиђа ми се зелени фронт испред.

Питање је да ли ће се и када ово уопште икада и правити. Већина објеката у блоку 18 је легална, значи нема рушења тек тако већ мора сваки плац да се откупи, а искрено, сумњам да би ико хтео тек тако да напусти кућу са двориштем у ушушканој улици без великог промета а на савршеној локацији између Ушћа и Сава центра за неке мале паре. И слажем се, оваква матрица и спратност је морала бити у БнВ. Зелени фронт већ постоји одавно.

Па ипак је то крш насеље, без обзира на локацију. Селио би се свако, уз адекватну понуду.

А тачно, овако некако је требало да граде са друге стране реке.

Крш јесте, мада је две трећине БГа сличан крш (Душановац, старо Миријево, Лекино брдо, стара Карабурма, Котеж и Крњача, Војни пут, Ледине, ММЛ). А овде је локација ексклузивна. Но видећемо.

Лекино брдо ипак није крш.

А овде, јеси ли залазио по улицама ("редовима")? То је скоро на нивоу циганмале. Има понека предратна вила, ал џаба јој.

Био сам дубље на старом сајмишту и преноћио пар пута :D Јесте крш, има и уџерица пуно, неугледно је, у неким деловима буквално циганмала. Али невероватан је доживљај сеоског мира у најужем центру. Можда сам мало претерао за Лекино брдо, уистину ту има доста новоградње, мада ми је урбанистички скроз хаотично.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=755395#p755395:33bv96tq je napisao(la):
Дошљак » 09 Jul 2020 11:54 am[/url]":33bv96tq]Питање је да ли ће се и када ово уопште икада и правити. Већина објеката у блоку 18 је легална, значи нема рушења тек тако већ мора сваки плац да се откупи, а искрено, сумњам да би ико хтео тек тако да напусти кућу са двориштем у ушушканој улици без великог промета а на савршеној локацији између Ушћа и Сава центра за неке мале паре. И слажем се, оваква матрица и спратност је морала бити у БнВ. Зелени фронт већ постоји одавно.
ja bas ima drugo misljenje da bi 90 posto ljudi pristalo da se iseli odatle i da zivi u nekom uredjenom delu grada tj nekoj zgradi a ne u bivsem sajmu i logoru i da im posle splavova ljudi prolaze kroz dvorista..
jeste lokacija odlicna za zivot al su uslovi za zivot uzasni
bar je ovo moje misljenje bolje neka losija lokacija pritom ne mislim na obode grada nego negde malo dalje al sredjen deo i sredjna zgrada nego ovako u centu a u losim uslovima

Pozdrav svima. Živeo sam dugo na Starom Sajmištu i još uvek imam kuću tamo (legalna, sa 10 ari zemljišta u vlasništvu) tako da mislim da sam vrlo kvalifikovan za iznošenje trenutnog stanja.
Puno je na forumu nagadjanja o legalnosti objekata - bar polovina je legalna. S tim sto je manji deo legalnih objekata na nekom obliku drzavnog zemljista.
Vecina kuca u naselju je u korektnom stanju ili iznad toga, ima na par mesta po neko dvorište sa uđzericama ali to nije više od 10%.
Jedan član foruma je napisao da ljudi ne žele da žive u bivšem sajmu i logoru - blok 18 nema veze sa logorom, to je drugi deo naselja, izmedju tramvajskog i Brankoog mosta. Takodje problem sa splavovima nije veliki, to pogadja 15-ak kuca u Brodarskoj ulici (prva do savskog keja) vikendom u letnjem periodu, ostale ne. Uslovi za život uopšte nisu tako loši kao što vlada mišljenje koje datira iz vremena kartonskog naselja koje je bilo ispod Gazele do pre 10-ak godina. Od kada je to rašćišćeno nije uopšte loše.
Ljudi koji imaju legalne kuće se sigurno neće zadovoljiti bilo čime samo da bi se preselili negde jer im u suštini ne nedostaje ništa osim kanalizacije, a to je odavno rešeno septičkim jamama i svi su na to navikli.
Ako ne bude nekog primoravanja specijalnim zakonima - nece biti jeftino otkupiti te privatne posede.
Ako neko ima neko pitanje o trenutnom stanju naselja - izvolite.

Тачно тако, насеље Старо сајмиште (блок 18) и само Старо сајмиште (блок 17) су две потпуно различите ствари. Има поприлично зеленила по двориштима, неупоредиво више него по Вождовачким, Душановачким или Жарковачким избетонираним двориштима, што се да видети и из сателита, равница је, близу је река и приобални парк Републике Српске, најјаче линије јавног превоза и од Сава центра и од Ушћа, сам центар града на пар станица превозом, има и да кажем нека врста локалне линије (60), близу је ТЦ Ушће, близу су Сава центар, Арена, опкољено је главним градским мостовима, близу је аутопут, а релативно близу је и УМП, садашња аутобуска станица као и будућа су исто релативно близу, а амбијент је опуштен као у предграђу. Ко хоће да озађе у град може пешака до сплавова или барака познатих као Градска кафана и Бродарац. Можда је амбијентално најпроблематичнији део уз саму Газелу (бивши картон сити) где и данас има доста смећа, као и део дуж Владимира Поповића мада ми се чини да су ти делови баш државно земљиште. Искрено хиљаду пута боље место за живот од Котежа, Крњаче, Душановца, Војног пута, Ледина, Малешког брда, Сунчане падине и Војводе Влаховића, ММЛ, Ћалија или старе Карабурме.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=755388#p755388:1mjbz5y1 je napisao(la):
Дошљак » 09 Jul 2020 11:29 am[/url]":1mjbz5y1]Мени је једина замерка што је узан простор између зграда.

Postoji prostran bulevar Vladimira Popovica, a u samom bloku na renderu postoje dve glavne ulice koje se ukrstaju i koje su sire od ostalih sporednih.
Ovaj projekat ocito nije nista posebno, ali mislim da je koncept dobar i bio bi dobar za one koji bi tu ziveli. Nesto malo drugacije za Novi Beograd. Vidjao sam slicno po Evropi i dopalo mi se.

U Beogradu, koliko znam, ne postoji ovakav tip novogradnje. Postoji pokusaj sa one dve zgrade preko puta Plate Srbije.

Za Došljaka: odličan uvid, samo još mala napomena oko blizine svega - sa Terazija bukvalno 15 min peške (niz Kameničku i preko tramvajskog mosta), do Terazija 20-25 min peške jer uzbrdo od Ekonomskog, normalnim hodom.
Sa Trga republike 25-30 min peške, preko Brankovog mosta.

Нема кешовинице. Мада и то може да се среди без задуживања малим Кејнзијанизмом (баш и створеним за овакве случајеве а и ваљало би на 90% града)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=755786#p755786:1ex7zpoz je napisao(la):
SRBO » Pet Jul 10, 2020 6:11 pm[/url]":1ex7zpoz]Нема кешовинице. Мада и то може да се среди без задуживања малим Кејнзијанизмом (баш и створеним за овакве случајеве а и ваљало би на 90% града)
Izvini, nisam razumeo. Ako može pojašnjenje stava.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=755567#p755567:3llseez0 je napisao(la):
mjbg » 09 Jul 2020 10:45 pm[/url]":3llseez0]Pozdrav svima. Živeo sam dugo na Starom Sajmištu i još uvek imam kuću tamo (legalna, sa 10 ari zemljišta u vlasništvu) tako da mislim da sam vrlo kvalifikovan za iznošenje trenutnog stanja.
Puno je na forumu nagadjanja o legalnosti objekata - bar polovina je legalna. S tim sto je manji deo legalnih objekata na nekom obliku drzavnog zemljista.
Vecina kuca u naselju je u korektnom stanju ili iznad toga, ima na par mesta po neko dvorište sa uđzericama ali to nije više od 10%.
Jedan član foruma je napisao da ljudi ne žele da žive u bivšem sajmu i logoru - blok 18 nema veze sa logorom, to je drugi deo naselja, izmedju tramvajskog i Brankoog mosta. Takodje problem sa splavovima nije veliki, to pogadja 15-ak kuca u Brodarskoj ulici (prva do savskog keja) vikendom u letnjem periodu, ostale ne. Uslovi za život uopšte nisu tako loši kao što vlada mišljenje koje datira iz vremena kartonskog naselja koje je bilo ispod Gazele do pre 10-ak godina. Od kada je to rašćišćeno nije uopšte loše.
Ljudi koji imaju legalne kuće se sigurno neće zadovoljiti bilo čime samo da bi se preselili negde jer im u suštini ne nedostaje ništa osim kanalizacije, a to je odavno rešeno septičkim jamama i svi su na to navikli.
Ako ne bude nekog primoravanja specijalnim zakonima - nece biti jeftino otkupiti te privatne posede.
na taj deo naelja sam mislio gde je saro sajmite

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=755804#p755804:6tnqd70m je napisao(la):
mjbg » 10 Jul 2020 18:25[/url]":6tnqd70m]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=755786#p755786:6tnqd70m je napisao(la):
SRBO » Pet Jul 10, 2020 6:11 pm[/url]":6tnqd70m]Нема кешовинице. Мада и то може да се среди без задуживања малим Кејнзијанизмом (баш и створеним за овакве случајеве а и ваљало би на 90% града)
Izvini, nisam razumeo. Ako može pojašnjenje stava.

Једноставно. Ако штампаш новац зарад градње инфраструктуре или оваквих пројеката, јачина инфлације буде слаба и брзо се поништи. За разлику од приватних централних банака и банкарског сектора који штампа новац да би, да се лепо изразим, јели оно што се не једе.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=755826#p755826:cgelcjd3 je napisao(la):
sasa901 » Пет Јул 10, 2020 7:26 pm[/url]":cgelcjd3]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=755567#p755567:cgelcjd3 je napisao(la):
mjbg » 09 Jul 2020 10:45 pm[/url]":cgelcjd3]Pozdrav svima. Živeo sam dugo na Starom Sajmištu i još uvek imam kuću tamo (legalna, sa 10 ari zemljišta u vlasništvu) tako da mislim da sam vrlo kvalifikovan za iznošenje trenutnog stanja.
na taj deo naelja sam mislio gde je saro sajmite
Насеље Старо сајмиште (блок 18), и само Старо сајмиште (блок 17) су два различита блока. Старо сајмиште (бивши логор) ће се раселити пошто је дивље и пошто се ту прави меморијални комплекс.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=714850#p714850:qubu6nz1 je napisao(la):
Drakche » Pet Mar 06, 2020 7:19 pm[/url]":qubu6nz1]Uh, pa ti tu malo uporedjujes babe i zabe. Moderna umetnost je jedan veoma sirok pojam i u njoj samoj ima puno kontrasta i kompleksnosti.
Ono sto tebe dotice je klasicna i etno umetnost, a ja vidim lepotu u svemu sto si ovde postavio, i starom i novom.
Bitna je raznolikost, nesto od toga duzivljamo vise emotivno, a nesto vise intelektualno. Ti ono sto dozivljavas emotivno zelis da intelektualizujes, ali je to, da tako kazem, ogranicenog dometa u odnosnu na sve ono sto znamo.

Minimalizam nema veze sa praznocom druse. Ljudi su oduvek ziveli u minimalnizmu svojih domova np. u planinama, od instrumenata su znali samo za gusle itd, pa ne mozemo reci da su bili duhovno sirmasni. Mozda su isto bili isto tako depresivni, ali i iz toga moze izaci lepota :)
Danas su bogati vise skloni minimalizmu, a njih ne mozemo bas da svrstamo u subkulturu, subkulture su obicno marginalne, iz nize i srednje klase, i mogu biti totalno anti-minimalisticke.

Mozes li da nabrojis imena nekoliko savremenih poznatih umetnika (bez da trazis na Gugl)?

Kakve sad to veze ima sa mojim postom iz marta? :laugh:

Malo skretanje, ali ima veze sa blokom 18 - da li neko zna da li se definitivno odustalo od pešačke pasarele od BG na vodi ka NBG?

Verovatno misli na onaj X most što je predložen od strane "Imamo plan".

x-most-crtez.jpg

x-most-slika.jpg

x-most-beograd--x-bridge-belgrade.png

Тај пешачко-бициклистички мост је најбоља идеја у области архитектуре јавних објеката у Београду за коју знам.
Она белодано показује колико као друштво још нисмо зрели да препознамо и остваримо замисао о једној истински оригиналној и корисној грађевини која би засигурно постала и нов симбол Града.

Mozda je Mihajlo mislio na ideju da se stari zeleznicki most pretvori u pesacki u okvuru BGH2O?
To na zalost jos nije urajdeno
22b9be08770402c71f5e8577c2c5b983.jpg
fc154751cd74b9c8c65fd7a4d457f553.jpg

A najverovatnije je mislio na mostić od Kule Beograd do Novog Beograda, koji se pojavljivao na najranijim marketinškim renderima za "Navodni Beograd", a koji je već pri izradi prostornog plana izbačen iz projekta :D

Bilo je i neko obrazloženje zašto. Ili nešto u vezi sa vodom na novobeogradskoj strani, ili nešto u vezi sa plovnim putem. Ne sećam se.

Vrh