Slažem se. Internet of things je tek priča za sebe. Ilustracija lenjosti modernog čovečanstva, koje stremi ka tome da postane kao u onom filmu Wall-E. Debele nesposobne mrcine kojima se život svodi na jedenje, spavanje i zabavu. Da, treba nam automatizacija, da donosi mnogo benefita. Ali kao i sve u životu, i ona mora da ima neku meru.
A da stvar bude gora, taj IoT osim što zatupljuje čovečanstvo, ujedno otvara bezbroj mogućnosti za zloupotrebu. U svetu/dobu gde će apsolutno sve biti ne samo prikačeno nego debelo povezano na internet i neke servere, sajber kriminalci će moći ljudima da unište život u sekundi. A ne mora ni da bude zloupotreba. Evo recimo, potpuno automatizovana kuća. Nestane struje. I šta ćemo sad? Šta da se uradi kad je apsolutno sve unutra zavisno od struje ili interneta?
A kad pogledamo, čemu sve to? Zato što su ljudi postali toliko lenji da ih mrzi čak i da motaju volan. Ili da podignu telefon i pritisnu broj. Ili da pređu 20 koraka jednom nedeljno da bi uključili veš mašinu. Nego će radije da izlože sve svoje stvari internetu, odnosno celoj planeti, samo da ne bi morali da potroše par Džula energije.
Da ima pameti, IoT bi se razvijao u tačno određenom smeru, i za tačno određene svrhe. Isto smatram i za AI tj. veštačku inteligenciju (virtuelna je nešto drugo, i protiv nje nemam ništa). Ali će usled ljudske lenjosti i bandoglavosti verovatno da postane nešto što će bukvalno da nam diktira život. I da ga učini dostupnim celom svetu. Sad možda to nekome deluje primamljivo, ali meni ne. Ja bih ipak da živim svoj život, a ne neki rijaliti šou. A mislim da će i mnogi drugi ljudi isto to želeti, samo što će da se sete svega toga kad već postane prekasno, kad postanemo ko one ćufte iz Wall-E.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=528452#p528452:8rm0g5l0 je napisao(la):
Žika » Sre Mar 28, 2018 5:14 pm[/url]":8rm0g5l0]
Bender tu smo negde, sve ekolozi, brižni ljudi a ovamo lupaju silne kW.
Džabe oni gase sijalice i zamračuju sve redom kad u podrumima, tavanima rade rudarske grejalice.
To to. Čitam pre par nedelja, kao uveli su sad kripto-varijantu onog dana kad se na sat vremena gasi svetlo da bi se skrenula pažnja na potrošnju energije. Pa će oni umesto sijalica da gase rigove. I mislim se ček s jedne strane ste napravili jednu novu Argentinu da biste izrovarili par stotina dolara a ovamo kao pričate o ekologiji i čuvanju energije? Pa koga vi zavitlavate? Ali ne vredi, to je zajednica koju čine dve grupe ljudi. Jefni su profiteri a drugi su potpuni zaluđenici koji žive u nekom svom svetu.