Šta je novo?

Bioskopi

@ aleph:

Ajte, molim vas, nemate se rašta izvinjavati. :D

Roda i Tuckwood koriste najbazičniji 3D sistem - Dolbyjev (kao i Dom Sindikata i Fontana). To što Kolosej koristi XPAND, ne znači da ne bi mogao da bude uveden drugi. Uostalom, dok je u Delti bio Ster, za 3D je takođe korišćen XPAND.

Jedno je sigurno: dok god je Kolosej prikazivač u Ušću, male su šanse (da ne kažem, nikakve) da bude zamenjen 3D i to iz vrlo jednostavnog razloga: suvlašnitvo u Koloseju ima upravo - XPAND!

:D :mrgreen:

A onda se čovek još više razljuti jer bi taj XpanD zapravo trebao da bude najbolji. Naočare su skupe, koriste tečne kristale i imaju ovaj 'aktivni otvor blende', kako bi se to već kod nas prevelo, odnosno, levo i desno okno se naizmenično zatvaraju, ali toliko brzo da gledalac to i ne primeti. To bi ubedljivo trebala da bude najbolja slika i doživljaj, ali zašto je to toliko grozno u Ušću, ja stvarno nemam pojma. Što bi rekli Englezi, I'm baffled.

Mislim da Cineplexx sad koristi RealD, a on bi trebalo da koristi naočare za jednokratnu upotrebu koje su statične i polarizovane.

:?

A reci mi, Minnheima, u Beču u Apollu možeš li da gledaš nesinhronizovane projekcije, na izvornom jeziku?

U svim zemljama sa sinhronizacijom sistem je gotovo istovetan: veći deo sala prikazuje "prepevane" verzije, ali uvek imaš i originale sa titlovima zbog stranaca i domaćina koji to vole. Što je bioskop "umetničkiji", to su veće šanse da ćeš gledati izvorno izdanje. I vice versa: u najkomercijalnijim multipleksima u tržnim centrima na obodu grada (gde retko stupa stranjska noga), teško da će išta biti nesinhronizovano.

Obično uz projekciju piše koja je verzija u pitanju.

зато нисам ни ишао у биоскопе у земљама где је првенствено синхронизација (Француска, Немачка, Шпанија, Италија, Аустрија). јбш ти филм где ми Билбо Багинс прича на француском

Minnheima":1o07kmjk je napisao(la):
U svim zemljama sa sinhronizacijom sistem je gotovo istovetan: veći deo sala prikazuje "prepevane" verzije, ali uvek imaš i originale sa titlovima zbog stranaca i domaćina koji to vole. Što je bioskop "umetničkiji", to su veće šanse da ćeš gledati izvorno izdanje. I vice versa: u najkomercijalnijim multipleksima u tržnim centrima na obodu grada (gde retko stupa stranjska noga), teško da će išta biti nesinhronizovano.

Obično uz projekciju piše koja je verzija u pitanju.

JohnnyLee":1o07kmjk je napisao(la):
зато нисам ни ишао у биоскопе у земљама где је првенствено синхронизација (Француска, Немачка, Шпанија, Италија, Аустрија). јбш ти филм где ми Билбо Багинс прича на француском

Da, znam, ja sam u Parizu u Grand Rexu npr. i u Milanu u Arcobalenu gledao projekcije na izvornom jeziku. Tako da, Johnny, može da se nađe. :p Mislim da ima i u Češkoj u nekim od Cinema City bioskopa.

Minnheima, ne bi mi pomoglo da imam sopstvene XpanD naočare nešto naročito što se Koloseja tiče?

Iskreno da ti kažem - ne znam. Mož' da bidne, al' ne mora da znači. :D
Ako bi bio neki noviji model XpanD naočara, pretpostavljam da bi bilo bolje.

Znam da je Panasonic svojim ovogodišnjim modelima 3D naočara (za plazma televizore) povećao svetlosnu propusnost za 50%. Nisu XpanD, ali su isto aktivne sa naizmeničnim zatvaranjem (i otvaranjem). Eto, mogli bismo da verujemo da je to trend i da je i XpanD krenuo istim putem.

Mislim da su im ove najsavremeniji model, a izgledaju mi isto kao one u Koloseju:

http://www.xpand.me/products/infinity-3d-glasses/

RGB-x103c-red-3.png

Konačno nova bioskopska oprema za "Sava centar"!

Уторак, 15. jануар 2013.

Нова опрема за биоскоп „Сава центра”

Град Београд финансираће набавку нове дигиталне опреме за „Сава центар”, како би Београђани и сви гости престонице могли да у највећој филмској дворани прате филмске пројекције у најсавременијим условима.

1538096_savacentar_s.jpg

– „Сава центар” је Београђанима и њиховим гостима омиљено место за праћење филмских премијера и фестивала. Набавком новог аудио и видео-система обезбедићемо нове техничке и пројекционе димензије филмског емитовања, па ће тако гледаоци моћи убудуће да прате пројекције на нивоу продукције који се може видети и доживети у највећим културним и филмским центрима у свету. Нова биоскопска технологија биће по свим карактеристикама боља од било које друге, не само у Београду и Србији већ и у региону– рекао је за Беоинфо Вук Жугић, помоћник директора за културне програме ЈП „Сава центaр”.

„Сава центар” је најрепрезентативнија филмска дворана Београда у којој се одржавају све премијере домаће филмске продукције, све филмске премијере светске кинематографије, као и најзначајнији филмски фестивали Београда: Фeст, Фестивал дугометражних документарних филмова, Фестивал ауторских филмова, „Белдокс” и други.

Izvor: Grad Beograd

Nešto bolje od IMAX-a će da nabave?

Pošto vidim kažu da će tehnologija biti bolje od one u regionu (IMAX bioskop u Zagrebu).

Za 3D je svakako bolji, jer je novija tehnologija (ako zanemarimo naočare sa baterijama). XpanD tehnologija je takođe dosta zahtevna za održavanje, a znajući naše eksperte, neće to da radi kako treba. Ujedno, ako i bude XpanD, opet neće biti bolje nego u odnosu na sadašnje bioskope, već isto (Kolosej je XpandD).

Za 2D projekcije IMAX još uvek drži primat (kvalitet slike, veličina i zakrivljenost platna).

Zašto bi bilo isto? Znam da Kolosej ima XpanD. Ja zapravo uopšte ne razumem Kolosej, ne znam zašto uopšte taj sistem postoji – kada faktički ne postoji...

Pa bilo bi isto ako bude XpanD (ista tehnologija), ne bolje kao što taj lik reče za Sava Centar.

Đivanović se dogovorio s Tužilaštvom: Još 16 meseci zatvora, globa 3,1 miliona evra
Vuk Z. Cvijić | 22. 01. 2013. - 19:56h | Foto: RAS
Nikola Đivanović, vlasnik „Beograd filma”, optužen za malverzacije sa tim preduzećem, sklopio je sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal o priznanju krivice, prema kome treba da provede tri godine u zatvoru i da isplati 243.327.022 dinara sa kamatama, ili oko 3.100.000 evra.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
306852_nikola-djivanovic01rasfoto-zoran-ras_f.jpg

Priznanje: Nikola Đivanović

Gazda „Beograd filma” će uplatiti novac u tri rate, a prva mora biti izmirena u roku od 90 dana. Đivanović je, kao jemstvo da će suma biti isplaćena, upisao hipoteku na nekretnine „Beograd filma”, među kojima su tri poznata beogradska bioskopa - „Zvezda” na Terazijama, „Jadran” na Trgu republike, i „20 oktobar” u Balkanskoj ulici.

Đivanović je iz pritvora u beogradskom Okružnom zatvoru pušten u kućni pritvor. Čim presuda postane pravosnažna, što se očekuje uskoro, odmah će ići u zatvor da kaznu odsluži do kraja. On je u pritvoru bio 20 meseci, pa će morati da odsluži još 16 meseci.

Pored Đivanovića, i ostali optuženi Vuk Valčić, Miroslav Cenić, Vesna Talijan, Danijela Radošević, Jadranka Dokmanović i Saša Marčeta su sa tužilaštvom postigli sporazum o priznanju krivice. Oni su dobili zatvorske kazne od jedne do tri godine.

306854_bioskop-jadran-01ras_f.jpg

Nikola Đivanović, kao garanciju da će uplatiti rate, upisao hipoteke na tri bioskopa

Đivanović je 2007. za 9,2 miliona evra kao fizičko lice, na šest rata, kupio 70 odsto kapitala „Beograd filma”, koji je imao 14 bioskopa na atraktivnim lokacijama u Beogradu, ali i studio na Košutnjaku.

On je odmah ponudio radnicima stimulativne otpremnine od 500 evra po godini staža, koje su prihvatili svi zaposleni, a Agenciji isplatio preostalih pet rata u celosti i tako izašao iz sistema kontrole. Optuženi se terete da su 2008. po izlasku „Beograd filma” iz sistema kontrole Agencije za privatizaciju formirali pet zavisnih preduzeća, a zatim ih prodali firmi „Šatnel” na Kipru.

Nakon toga niko više nije kontrolisao da li se razvija delatnost, pa je profit ostvarivan samo rentiranjem objekata.

Optuženima je stavljeno na teret da su od 2007. do 2011. nepokretnosti postojećih pet bioskopa uneli kao osnivački kapital u novoformirane firme, čime su ostvarili protivpravnu imovinsku korist. Grupa se tereti i za nezakonitu prodaju i zaključivanje sumnjivih pravnih poslova između novoosnovanih privrednih društava.

Đivanović se u Srbiji pojavio odmah posle petooktobarskih promena. Predstavljao se kao uspešan poslovni čovek iz Londona. Bio je i jedan od savetnika Mlađana Dinkića u vreme kada je on bio guverner Narodne banke.

Obeštećenje i za male akcionare

Od ukupne sume koju Nikola Đivanović treba da isplati više od 40 miliona dina namenjen je malim akcionarima „Beograd filma”. Za njih će biti 24.820.122 dinara i 15.689.894 dinara dividenti.

Izvor: Blic

Mislio sam da je i "Jadran" preprodat "Agrokoru", pored valjda "Kozare" i "Voždovca"!?

Kozara je agrokorva ali nece moci da je pretvore u ideju i tako mi je dragao

Toga sam se najviše i bojao - da jednog dana iz Kozare izlaze ljudi sa zelenim kesama iz kojih viri praziluk! Neka Todorić napravi dil sa "CineStarom" i adaptiraju "Kozaru" u mali, moderan multipleks po uzoru na novosadsku "Arenu".

dom-sindikata-01.jpg

Ko moze da kaze nesto vise o ovom bioskopu

могу само да претпоставим да је тај биоскоп затворен негде 1974/75 када је отворено Позориште на Теразијама

Retrospektiva uništenja "Beograd filma" u poslednjem broju Vremena

602001_487069571352347_997157932_n.jpg

Директоре, ако мислиш на славни биоскоп "Козара" у Безистану, мислим да је он постојао до почетка 2000-их и да је са осталим биоскопима из система Београд филм продат фамозном Ђивановићу. Био је то некада престижан биоскоп у коме су приказивани најгледанији филмови. Обожавао сам осамдесетих да лети у њему гледам филмове, јер је био климатизован. Најлепши поглед је био из 9. реда, јер је до 8. било 3-4 метра размака па си могао да испружиш ноге, изврнеш се у полулежећи положај и препустиш се покретним сликама.

Али ако је нека сала (осим, наравно Дома синдиката) постојала са чела фасаде, то превазилази моја прилично давна сећања.

Ne na slici koju sam postavio nalazi se biosop beograd u zgradi doma sindikata,o kozari znam skoro sve to je predratni boskop uranija koji je nacjonalizovan .Usvakom slucaju hvala na informacijama sizife o kozari .Mozda je to danasnje pozoriste na terazijama

Jeste. Nekada bio bioskop "Beograd", danas je to Pozorište na Terazijama ;)

Не знам где друго ставити, али се цела прича некако провлачи без адекватне пажње.

35ji9gn.jpg

18195g.jpg

Neko se opasan nameracio trebale bi filmadzije glasnije govorii stecaj je duguju a sto njima duguju daleko vise nikom nista

Vrh