Šta je novo?

Bioskopi

Tragedija, tragedija

Aman, ljudi nije bioskop toliko bas skup (250 dinara), ali ipak moramo ocekivati i adekvatnu uslugu sa druge strane.

Nek se zapitaju zasto su Tuck, Roda i Ster puni (makar u udarnim terminima)?

Nikola Đivanović, kupac 14 beogradskih bioskopa
„Beograd film“ je odavno umro
Autor: Nataša Korlat | 17.06.2008 - 08:57

Bioskopi „Beograd filma“ su propali i spasiti se ne mogu. Oni su samo leš, koji smrdi. Ti bioskopi su odavno umrli, pre skoro 20 godina. Ja ću ih samo sahraniti. Svi znaju da mrtvo drvo treba seći, kaže u intervjuu za „Blic“ Nikola Đivanović, kupac nekad najvećeg domaćeg bioskopskog lanca i suvlasnik bahamske kompanije „Lajt blu trejding“, koja odnedavno raspolaže većinskim paketom akcija „Beograd filma“.

- Kupio sam još nekoliko preduzeća u Srbiji. Da li sam ih prodao? Nisam. Da li sam otpustio radnike? Ne. Nisam ja odlučio da prodam beogradske bioskope. To je odlučio premijer i MUP Srbije koji, zarad socijalnog mira, ne žele da se izbore sa piraterijom. U Njujorku je pre mesec dana bila premijera filma „Seks i grad“, a vi ga u Knez Mihailovoj možete već sad kupiti za 100 dinara - kaže Đivanović.

n Piraterija je postojala i pre godinu i po dana, kad ste na aukciji kupili „Beograd film“.
- Pre godinu i po dana postojala je i priča da krupnim koracima idemo ka Evropskoj uniji, a od toga nema ništa. Sadašnja situacija će morati da se promeni, ali dok se to ne dogodi, ja neću da patim.

n Nakon kupovine „Beograd filma“ rekli ste da ćete postojeće bioskope pretvoriti u moderne multiplekse i da ćete tako pomoći Beogradu da se razvije u modernu evropsku metropolu. Do danas niste otvorili nijedan.
- Samo neki bioskopi se mogu pretvoriti u multiplekse, ali jedva. To nisam rekao ja, već moja konsultantska kuća „Ces Mekon“. Većina bioskopa je škart. Uložio sam u „Jadran“ i ko dolazi? Niko. Ja ponekad odem da odgledam neki film i više niko, a slika je vrhunska.

n Kakav je repertoar filmova u „Zvezdi“ i „Jadranu“. Neki tvrde da ne puštate hit filmove, već nekomercijalne i drugorazredne?
- Ja se ne brinem o tome. To nije moj posao. „Balkan“ je otvoren i renoviran. Vodi ga vrhunski stručnjak, a gledanost je kao u „Jadranu“.

n Pre nekoliko meseci prodali ste tri bioskopa, a najavili ste prodaju još šest za 19,4 miliona evra. Šta će biti sa preostalih pet bioskopa, koliko će ih nakon ove prodaje ostati u vlasništvu „Lajt blu trejding?
- Sigurno je da će još neki biti prodati, a sa tim kapitalom ćemo promeniti izgled preostalih. Biće pretvoreni u nešto što će biti bioskop, ali će imati i neke druge sadražje. Takođe, namera nam je da formiramo kompaniju, koja će se baviti i proizvodnjom filmova i verovatno se neće zvati „Beograd film“.

n Koje dodatne sadržaje će imati ti bioskopi?
- Možda ćemo ih pretvoriti u nešto što liči na „Delta siti“, koji je trećerazredni šoping mol, kakav postoji u američkim gradićima sa 50.000 stanovnika. Naš će biti daleko luksuzniji. Možda ćemo promeniti lokacije postojećim bioskopima, jer je trend u svetu da se šoping molovi sa multipleksima otvaraju na periferiji.

Novi vlasnik bioskopa biće poznat za mesec dana
Skupština akcionara „Beograd filma“, koja je održana juče, dala je podršku prodaji još šest bioskopa. Protiv ove odluke nisu glasali mali akcionari, koji se mesecima tome protive - kaže Đivanović. On dodaje da će kupoprodajni ugovor sa kupcem ovih bioskopa biti potpisan za mesec dana.

Sve u skladu sa zakonom
U Agenciji za privatizaciju tvrde da službe kontrole redovno obilaze „Beograd film“, da je sve po zakonu, kao i da se „samo može poželeti takav kupac“. Provereni su finansijski izveštaji i poslovne knjige i, kako kažu u Agenciji, nije bilo propusta. Nikola Đivanović, odnosno preduzeće „Lajt blu trejding“, pre roka izmirio je sve obaveze prema državi, što inače nije slučaj sa ostalima kupcima društvenih preduzeća.

Imovina „Beograd filma“
bioskop ulica površina status
Jadran Trg Republike 3 569 m2 radi
20. oktobar Balkanska 2-4 947 m2 ne radi
Balkan Braće Jugović 2 505 m2 radi
Kozara Terazije 25 2.587 m2 ne radi
Odeon Kraljice Natalije 45 2.686 m2 ne radi
Slavica Marijane Gregoran 62503 m2 ne radi
Voždovac Vojvode Stepe 65 940m2 ne radi
Partizan Savski trg 9 678 m2 ne radi
Zvezda Kralja Milana 622 m2 radi
Avala Daničareva 64 862 m2 ne radi
Kosmaj Terazije 13 568 m2 ne radi
Jedinstvo Trg Republike 3 315 m2 prodato
Drina Despota Stefana 70 - prodato
Central Glavna 1.367 m2 prodato
извор Блиц
линк http://www.blic.co.yu/beograd.php?id=45863

Dziber :rolleyes:

smatram, bez preterivanja, da je doticni kupio BF samo da bi preprodao bioskope kao komercijalni prostor jer se nalaze na atraktivnim lokacijama

btw - svaka cast za Jadran, ali vecina ljudi nema pojma da taj bioskop radi jer sve sto vide na tom mestu je jedan obican "Speak easy"

sta ti je monopol!!
Kako moze jedan covek da poseduje toliko bioskopa u beogradu? Sad ce sve da ih zatvori i beogradu nece ostati nijedan bioskop. Pa da li su ovi ljudi normalni??
Uhh
:o

Steta za bioskop vozdovac jer je sala unutra totalno sredjena i krajnje lepo deluje, cak je u boljem stanju od mnogih bioskopa koji trenutno rade.

Todorić kupio beogradske bioskope
26. jun 2010. |
Beograd -- Vlasnik hrvatske kompanije Agrokor Ivica Todorić kupio je kultni beogradski bioskop Jadran, koji se nalazi na Trgu Republike, kao i bioskop Voždovac.

Hrvatski biznismen je, piše Pres, kupovinu obavio preko svog lanca marketa Idea jer namerava da širi biznis u Srbiji i na ovaj način.

Todorić je osim Jadrana, koji se nalazi u najstrožem centru grada, kupio i bioskop Voždovac, koji je nekada takođe bio vrlo popularan među Beograđanima. Vrednost ove transakcije je ostala nepoznata.

Ovi bioskopi već dugo nisu u funkciji, a Idea je vlasništvo nad njima otkupila od dve kiparske firme, koje su ih preuzele nakon što je u privatizaciji 2007. godine preduzeće „Beograd film" kupio domaći biznismen Nikola Đivanović.

Taj list navodi da su u Idei potvrdili da su kupili dva beogradska bioskopa. „Tačna je informacija da je kompanija Idea kupila bioskope Jadran i Voždovac, sa namerom da u skladu sa važećim urbanističkim planom na pomenutim lokacijama razvija onu vrstu biznisa koja je i predviđena važećim urbanističkim uslovima“, navode u Idei.

U kompaniji Idea naglašavaju i da na tim lokacijama ne planiraju da prave markete. „Nije nam cilj da tamo razvijamo markete. Iako je primarni biznis Idee trgovina, mi želimo da u sredinama u koje dolazimo budemo deo socijalnog života građana, pa da uz maloprodaju uložimo i u neke dodatne sadržaje, kao što je i ovaj slučaj“, kažu u ovoj hrvatskoj kompaniji.

U Urbanističkom zavodu Beograda kažu da je detaljnim urbanističkim planom bioskop Jadran planiran za komercijalne delatnosti. „Vrsta komercijalnih delatnosti zavisi od potreba investitora. Dozvoljene su sve vrste komercijalnih delatnosti koje ne ugrožavaju životnu sredinu. Za područje duž ulice Vojvode Stepe, gde se nalazi bioskop Voždovac, u toku je izrada plana detaljne regulacije“, navode u Urbanističkom zavodu.
izvor: B92
Link: http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=06&dd=26&nav_id=441487

Pozdrav svima,
vise od 3 godine dolazim na ovaj forum, pratim sve uglavnom u vezi velikih infrastrukturnih projekata u gradu, infrastrukture, saobracaja i javnog gradskog saobracajnog prevoza ali sto se tice ove teme sam licno i emotivno umesan posto je moj otac radio preko 20 godina u Beograd Filmu.
Odkad je izvrsena privatizacija Beograd filma videlo se da nece biti nista od ulaganja od strane kupca na licitaciji g.Djivanovica. Jedina dobra stvar je sto su isplacene zaostale plate i dugovanja firme i isplacene ne male orpremine ali kako. Novim zaduzivanjem firme tako da je u godini nakon privatizacije prijavljen gubitak firme skoro duplo veci nego sto je bio u poslednjoj godini pre privatizacije a znamo da su tada bioskopi bukvalno stali. U periodu posle toga toga je prodato 2-3 bioskopa a nekoliko puta je odredjenom sumom dokapitalizovao firmu i emitovao u toj protivvrednosti akcije i tako smanjivao udeo akcionara koji nisu imali para da u istom procentu kupe akcije i zadrze svoj procanat vlasnistva kao i direktnim otkupom od akcionara direktnom pogodbom na skupstini akcionara. Osnoavao je zavisna preduzeca za svaki od 6 bioskopa BALKAN, PARTIZAN, JADRAN, KOZARA, VOŽDOVAC, SLAVICA i prodao nekim kiparskim firmama, konzorcijumu sta li je vec za priblizno 20 Miliona eura sredinom 2008. ako se dobro secam a kolko vidim na sajtu Beograd filma za 1.decembar je zakazana aukcija preostalih 5 bioskopa ZVEZDA, KOSMAJ, ODEON, SLOBODA i 20. OKTOBAR.

E sad meni nije jasno kako neko moze ko je vlasnik 70% firme da proda prvo 6 bioskopa uzme 20 miliona eura, neda nista malim akcionarima, njihovih 30% nego jos sa verovatno tim parama koje je izgleda dobijao u ratama pa je tako morao i iz vise puta kako su dolazile rate da dokapitalizuje firmu i smanji vlasnistvo malih akcionara bukvalno sa njihovim novcem i sada jos prodaje i sve ostale bioskope koji sigurno vrede 10-20 miliona eura a agencija za privatizaciju na to gleda nemo jer trebalo je odavno da rasine ugovor sa doticnim, jer nije nastavio sa delatnoscu firme niti ostao na maksimalno 5% prodaje nepokretnosti firme, kolko vidim prodace sve nekretnine koje poseduje preduzece, sto se govorilio odmah posle prodaje Beograd filma jer je gospodin poznat po trgovini nekretninama u inostranstvu.

Ako moze neko da mi objasni koncept ove prevare posto meni nije jasno, i jel to kako da kazem legalna prevara, mislim ako ima neke rupe u zakonu, ili ne znam ni ja sam. Da se obratim B92 i Insajderu oni vole da prave te emisije o velikim prevarama jer je i drzava ostecena a ne samo mali akcionari, jer je firma koja je kupljena za 9.2 miona eura sada je vec izvesno u delovima prodata za 20 miliona eura 2008. deo a deo ce sad verovatno za priblizno jos 20 Miliona eura posto se svi preostali bioskopi nalaze u centru grada osim jednog Sloboda koji je u Zemunu.

Hvala. Milan

Da se obratim B92 i Insajderu oni vole da prave te emisije o velikim prevarama jer je i drzava ostecena a ne samo mali akcionari, jer je firma koja je kupljena za 9.2 miona eura sada je vec izvesno u delovima prodata za 20 miliona eura 2008. deo a deo ce sad verovatno za priblizno jos 20 Miliona eura posto se svi preostali bioskopi nalaze u centru grada osim jednog Sloboda koji je u Zemunu.
Apsolutno se obrati njima - ukoliko vlasnik nije sponzor televizije, naravno. :(

Ustvari, nema razloga zašto se ne bi obratio i ostalim televizijama..

Bio sam u kinu kad sam bio u beogradu, prelijepo je uradjeno.. ne sjecam se kako se zove, uglavnom nalazi se u samom centru grada.. posebno mi se zvucni efekti svidjeli, izazivaju osjecaj 'milion zvucnika'.. dozivljaj nezaboravan :)

"Ster cinemas" se povlaci iz srbije i Crne Gore, a njihove multiplekse preuzima austrijski "Cineplexx". Pored bioskopa u "Delta cityu", "Cineplexx" ce voditi i bioskop u kragujevackoj "Plazi". Ukoliko je rec o strateskom partnerstvu sa "Plazom" i "Deltom", "Cineplexx" ce biti ubedljivo vodeci bioskopski lanac u zemlji. Mada, monopol je los i u bioskopskoj delatnosti, narocito sto je rec o partnerstvu sa jednom domacom distributerskom kucom (MCF - MegaCom Film), cime su ostali distributeri stavljeni u neravnorpavan polozaj.

05. 09. 2011.| 15:52
"Cineplexx" preuzeo bioskope u tržnim centrima "Delta city" u Beogradu i Podgorici - Austrijska kompanija ulaže 20 mil EUR u Jugoistočnoj Evropi

bioskop_160611.jpg

Austrijska grupacija bioskopa "Cineplexx" ušla je na tržište Srbije i Crne Gore, preuzimanjem bioskopa u tržnim centrima "Delta city" u Beogradu i Podgorici. Oba bioskopa su, kako se navodi u saopštenju, preuzeta od jedne grčke medijske grupacije, a za ovaj posao "Cineplexx" je osnovao zajedničko preduzeće sa beogradskim "MCF Filmom" i drži 70% nove kompanije.

- Posle otvaranja "Cineplexx" bioskopa u Bolcanu, Muvipleksa u Zagrebu i "CinepleXX" bioskopa u Osijeku i Splitu, dve nove destinacije predstavljaju sledeći korak u ekspanziji "Cineplexx" grupacije - rekao je direktor Kristijan Langhamer.

"Cineplexx" je ekspanziju na jugoistok Evrope počeo u Hrvatskoj 2008. Preuzimanjem bioskopa u Beogradu i Podgorici ova austrijska grupacija na prostoru bivše Jugoslavije prisutna je na pet lokacija, sa ukupno 31 bioskopskom salom i oko 7.000 mesta za posetioce, dodaje se u saopštenju.

Narednih nedelja će novi bioskopi u Beogradu i Podgorici biti pretvoreni u "Cineplexx", i sve sale će, kao i u Austriji, biti u potpunosti digitalizovane i sposobne za projekciju filmova u 3D tehnologiji. "Cineplexx" planira do 2014. investicije od oko 20 mil EUR u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, kao i Bosni i Hercegovini.

Već narednog februara će "Cineplexx" preuzeti bioskop sa šest sala u Kragujevcu, a u martu jedan bioskop sa sedam sala u Zagrebu. Time bi, na kraju prvog kvartala, austrijska kompanija raspolagala sa preko osam velikih bioskopa u inostanstvu.

Do 2014., kako najavljuje šef finansija "Cineplexx" Kristof Papusek, godišnje treba da budu otvorena dva do tri bioskopa "Cineplexx" .

-Nama je cilj da preuzmeo vodstvo na tržištu na Balkanu - naglasio je on.

Finansiranje ovog projekta usledilo je preko austrijskih banaka partnera u ovom poslu, uz korišćenje mogućnosti za finansiranje izvozne privrede austrijske Kontrolbanke, kao i podsticajem austrijskog Ekonomskog servisa, i preko lokalnih ispostava austrijskih banaka u regionima u ekspanzije.

- Srednjoročno broj posetilaca u ispostavama u inostranstvu treba da čini trećinu obrta -istakao je Papusek. "Cineplexx" je osnovan 1993. i sestrinsko je preduzeća austrijske "Konstantin film Holding". Ova kompanija se razvila u vreme kada su nestajali tradicionalni bioskopi u Austriji, i kada su bioskopi tipa "Multiplex" osvajali tržište.

Izvor E kapija

не верујем да ће остали дистрибутери бити стављени у неравноправан положај, јер ће сваки озбиљан биоскоп узимати све блокбастере, без обзира на дистрибутера. стоји да ће МЦФ имати предност, али то не значи да неће узимати од других дистрибутера.
једини дистрибутер монополиста је Так, јер они врло ретко продају своје филмове Стеру и Колосеју, а и ако продају дају им само на недељу дана

Tuck i Kolosej imaju jako dobru saradnju, dok sa Sterom (tj. sada Cineplexxom) i ne ide bas najbolje. Fazon je u tome sto bioskop i distributer dele profit po odredjenoj i utvrdjenoj shemi. Tako npr. Tuck ima apsolutni prihod od Tuckwooda, dok sa ostalim bioskopskim lancima deli prihod od prodaje karata. S druge strane, Kolosej je npr. smislio fin nacin za ekstra profit kod 3D filmova jer naplacuje naocare nezavisno od prodaja karata, sto znaci da rentanje 3D cvikera ide samo njima u dzep i to ne dele sa distributerom (tako je bilo makar za Avatar).

Sada, ukoliko Cineplexx postane dominantan na trzistu (a kada vode Delta City, KG Plazu, i najverovatnije Visnjicku Plazu, Belgrade Plazu, Delta Land i Delta Planet) imaju dominantnu poziciju u bioskopskoj delatnosti i mogu da diktiraju stroze uslove distributerima (nepovoljnu marzu), sto bi samo MCF-u islo na ruku jer je njima svejedno buduci da su istovremeno i distributeri i (delimicni) vlasnici bioskopa.

ја имам информације да се Так и Колосеј жешће не слажу. а то како Колосеј додатно зарађује је друго. њихово право :) а сад, да ли ће Синеплекс бити доминантан на тржишту је питање. јер ако су направили договор са Мишком за биоскоп у Делта ситију, не мора да значи да ће добити у осталим објектима. исто важи и за Плазу, нико им не гарантује 100% посао. Колосеј није мачји кашаљ

Utorak, 8. nov 2011. u 11:04
Od 8. decembra bioskop "Ster" postaje "Cineplexx"!

Premijerom filma "Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem", 8. decembra umesto "Ster Cinemas" biće otvoren prvi digitalni bioskop u Srbiji "Cineplexx“.

Marko-Janketic-i-Julie-Gayet_1320748921_420x0.jpg

"Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem" - prvi domaći film snimljen u potpunosti digitalnom tehnologijom - je savremena romatična komedija o iskušenjima da se pronađe prava osoba, kroz četiri potpuno različite ljubavne priče. Junaci i junakinje priča su stranci koji dolaze u Beograd u potrazi za različitim stvarima – poslom, avanturom, ljubavlju, seksom – i u susretu sa stanovnicima ovog gostoprimljivog grada pronalaze više nego što su očekivali.

Ovo ostvarenje je debitantski film reditelja Bojana Vuletića, scenario su pisali Bojan Vuletić i Stefan Arsenijević, a u ulogama se pojavljuju Julie Gayet, Jean Marc-Barr, Baki Davrak, Leon Lučev, Bojan Navojec, Hristina Popović-Mijin, Anita Mančić, Marko Janketić, Nada Šargin.

Po prvi put u Srbiji, posetioci i posetiteljke multipleksa "Cineplexx" imaće priliku da 3D ostvarenja gledaju u salama opremljenim Real D sistemom za 3D projekcije. Zahvaljujući kvalitetu slike koju obezbeđuje i udobnosti 3D naočara, Real D je najrasprostranjeniji sistem za 3D projekcije u svetu. Real D naočare izgledaju kao naočare za sunce - lagane su, prijatne i deci, mogu se nositi i preko naočara za vid, i recikliraju se nakon upotrebe. Uz svaku 3D projekciju gledaoci dobijaju nove, čiste i nenošene naočare. Ove naočare propuštaju dva puta više svetla, tako da omogućavaju bolji 3D doživljaj i pružaju gledaocima iskustvo kao da su zakoračili u film.

Otvaranje mutlipleksa "Cineplexx" u Beogradu će, osim svečane premijere "Praktičnog vodiča", pratiti mnogobrojni prateći programi, a posetioce bioskopa očekuju i bogat bioskopski program, promotivne cene karata, programi za vernost.

"Cineplexx" u Beogradu deo je velike evropske porodice "Cineplexx" multipleksa, čije je sedište u Beču, a nalaziće se na dosadašnjem mestu multipleksa "Ster Cinemas". "Cineplexx" multipleksi su bioskopi sa najnovijom digitalnom tehnologijom – srebrnim ekranima koji obezbeđuju visok kvalitet slike, i profesionalnim Dolby ozvučenjem koje obezbeđuje visok kvalitet zvuka.

Tekst: Mina Katić

Izvor Na dlanu

стоји све, ништа се не дешава око тога. тј. нема никаквих информација

Dvorana Kulturnog centra Beograda je od danas opremljena tehnikom za digitalne projekcije :)

Povodom konačnog propadanja i smrti bioskopa Kozara, članovi inicijative Bioskopi: Povratak otpisanih položili su juče 28. maja 2012. godine venac na mesto njegovog večnog počinka. Paljenjem sveća i minutom ćutanja prolaznici i zainteresovani gradjani pridružili su se nadi da će ostalih 13 bioskopa Beograd filma preživeti ovu dugu i tešku bolest koja je odnela Kozaru.

579512_375530255839613_239153132810660_1026105_2088727821_n.jpg

Samo kad pomislim na mogućnost da bi uskoro kroz ova vrata mogli da prolaze ljudi sa kesama punih svežih namirnica iz "Idee", muka me uhvati
facepalm.gif

или весели туристи са пуним кесама лименки пива

Vrh