jlaki » Sub Jun 22, 2019 2:13 pm[/url]":2nanjsut]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=632056#p632056:2nanjsut je napisao(la):
Beki » 20 Jun 2019 11:16 pm[/url]":2nanjsut]Je li neko nekad kaznjen zbog voznje po trotoaru ili je cuo da je neko kaznjen?
Znam da ne bi trebalo da se vozi, ali ja stvarno ne mogu kroz Kneza Milosa sa onim manijacima da idem po ulici.
Od Generalstaba pa na gore je onaj sirok trotoar i skoro da nema nijednog pesaka, pri vrhu gore idem jedan na sat jer je autobuska stanica i posle se ukljucim u Kralja Milana i idem dalje ulicom.
Ali cesto dole kod Generalstaba stoji saobracajni policajac i uvek prodjem pored njega i pitam se da li bi trebao da sidjem sa bajsa i da guram bicikl bar dok prolazim pored saobracajca. Nikad me nije zaustavio, cak ni pogledao, ali se uvek plasim da ce mu jednom nesto puci da me zaustavi.
Jbg, znam da je protiv zakona to sto radim, ali realno sam tako najsigurniji, a ne ugrozavam apsolutno nikoga.
Zakon o saobraćaju poznaje dve vrste površine koje nas ovde zanimaju, a to su: trotoar je jedna kategorija, pešačka staza je druga kategorija. Trotoar je površina koja služi prevashodno (tim rečima, dakle ne isključivo) za kretanje pešaka, pa ova definicija ne isključuje vožnju bicikla, a čak je dozvoljeno parkiranje automobila uz obavezu ostavljanja određenog minimuma prostora za prolaz 'prevashodnih' pešaka. Druga stvar je pešačka staza, a to je trotoar koji je označen vrtikalnim plavim znakom sa simbolom pešaka. Onda je to staza koja služi isključivo kretanju pešaka i takvom stazom je zabranjeno bicikliranje, parkiranje...
Dakle, se na Adi nađeš na pešačkoj stazi jer su tamo označene tim plavim znakom, teoretski ti moze biti napisana kazna. Ako se nađeš van biciklističke staze u Jurija Gagarina ili bilo kojoj ulici na NBG koja ima označenu pešačko-biciklističku stazu takvim plavim znakom, moses biti kažnjen ne samo zbog vožnje pešačkom stazom, već i zbog kršenja obaveze vožnje biciklističkom stazom. Ovo se, u teoriji, nikad ne dešava, kao što se ne dešava kažnjavanje biciklista za prelazenje preko pešačkog prelaza biciklom, prosto jer se ne smatramo pretnjom po bezbednost i tako će sigurno biti sve dok nas je ovoliko malo.
Trivijalna informacija, vraćam se sa posla obično između ponoći i 2, dešava mi se trista puta da me pretresa žandarmerija i ostali Vučićevi poslušnici, i to isključivo kada pešačim do kuće. Kad sam na bajsu mogu 10kg heroina da nosim na leđima u providnoj kesi koja svetli u mraku i niko me neće ni pogledati...