Šta je novo?

Biciklistička i trotinet infrastruktura (staze, trake, signalizacija) i saveti za bezbednu vožnju

pa i kod nas u Novom Sadu ili tako nekim gradovima imas staze velike ali Beograd je bas "nacickan" a i brdovit.
Realno ovi elektrini bicikli su resenje za Beograd + ona nedovrsena skroz pesacka zona u krugu dvojke.
Kad se zavrsi linijski park + most na NBG i novi most Miladina Zarica dobice se neka solidna celina.
 
То уз обалу је све рекреативно. Нама требају смишљене и функционалне бициклистичке стазе кроз центар да људи могу да иду на посао, у госте, до поште, до суда, до општине и сл. бицилом.
 
И због инфраструктуре која је на многим местима на нивоу 19. века и не може да се поправи зато што су свуда около набијене зграде.
 
Sve je to lepo, ali teško izvodljivo na pojedinim delovima južnog Beograda zbog izrazito brdovito - udolinskog karaktera terena.
To mi je besmisleno, pa gomila gradova u svetu je brdovito-udolinska (San Francisko je mnogo gori po tom pitanju od Beograda), pa ima mnogo bolju biciklističku infrastrukturu.
 
Главни проблем су паркинг места. Замислите нпр. 2-3 улице по Врачару и Звездари без паркирања, могу бити и једносмерне. Ето одмах бициклистичког коридора.
 
20230520_151528.jpg
 
Pošto je izašao novi super snimak šetališta uz BnV, da pokažem koliko njih zabole za bicikliste.


Veoma malo fali da dobijemo funkcionalnu stazu duž Galerije. Ali ne, odmah posle kule moramo da uđemo na pešački deo ispred Galerije iako je bici staza gotova skoro cela.

Ali bukvalno su mogli da umesto asfaltiranja tog dela koji će se ukloniti kada se sve završi, da asfaltiraju potez ispod Gazele i tako spoje staru i novu stazu.

Ovo je početak. Ovde staza sa leve strane šetališta prelazi na desnu i tu će biti malo problematično jer će se na malom prostoru seći dve pešačke staze i biciklistička.

pocetak.jpg

Isti taj deo, ali iz suprotnog ugla
pocetak 2.jpg


I čim prođemo kulu, moramo gore na šetalište.

sredina.jpg


Vidimo na prethodnoj slici da je bici staza uz reku skoro cela gotova.

I evo dela koji fali da dobijemo funkcionalnu stazu.

kraj.jpg


Šta više, mislim da samo smeta ograda gradilišta koja se nalazi ispod mosta jer mi se čini da je ovaj neasfaltirani deo prohodan.
 
Нова бициклистичка стаза од Н. Пазове ка Старим Бановцима.
Како су кренули премрежиће целу општину бициклистичким стазама.
pazova.jpg
 
Zrenjanin je vec povezan sa Rumunijom biciklistickom stazom pored Begeja. Jedino sto Vojvodinavode i okolni poljoprivrednici tu stazu koriste za traktore i radne masine, pa je za par godina skoro unistena. Takodje su od Zrenjanina uradjene staze do Ecke (prema BG) i do Aradca (ka NS).Prema ovom planu, verovatno bi deo od Knicanina ili Perleza bio ujedno i staza ka Beogradu:

 
Неотворени део бициклистичке стазе , сликано са пешачке платформе преко пута Галерије
bnv.jpg
 
Neka deljena varijanta
20230622_133826.jpg

Sto se žutio crnih usporivaca tice kod meka u m pupina ih dolazili i ofarbali umjesto da su posekli
 
A na pešačkoj stazi od Franša do kružnog toka na Autokomandi, iscrtali bici stazu a pešacima ostavili toliku širinu da mršav čovek jedva može da se uglavi.​
 
Vrh