Šta je novo?

Bezbednost u javnom prevozu

Nije dozvoljeno da se unose predmeti koji mogu da povrede , isprljaju, iscepaju putnika ili vozilo. Bicikl sa dosta delova koji štrče , pedale, volan i ostalo lako može da jedan od tih predmeta pri iznenadnom kočenju ili čak prolasku pored. Naravno uvek se ide za bezbednost putnika.

ZAKON O PREVOZU U DRUMSKOM SAOBRAĆAJU

Član 12

U vozilu kojim se obavlja javni prevoz putnika, ako posebnim propisima nije drugačije određeno, ne mogu se prevoziti deca ispod šest godina starosti bez pratioca, lica obolela od zaraznih bolesti, lica u napitom stanju, životinje, posmrtni ostaci, eksplozivi, lako zapaljive, otrovne, radioaktivne, nagrizajuće, zarazne materije i organski peroksidi.

Члан 38.
Путник може у возило унети ручни пртљаг, дечја колица, инвалидска колица, ловачку или спортску опрему (пушку у футроли без набоја, скије, прибор за риболов и слично) и други пртљаг који својим димензијама и својствима неугрожава сигурност путника.
Путник је дужан водити бригу о свом пртљагу. Пртљаг из става 1. овог члана потребно је сместити на начин да заузима што мање простора у возилу, да не омета нити да на било који начин угрожава остале путнике и саобраћајно особље.
Члан 39.
У возило није дозвољено уносити:
– ватрено оружје, експлозивне лакозапаљиве предмете и текућине;
– предмете који могу угрозити живот, здравље и имовину путника и возно особље;
– предмете који могу озледити, испрљати, оштетити или узнемирити путнике у возилу или возно особље.
Изузетно од става 1. алинеје 2. овог члана дозвољено је припадницима полиције и Војске Србије када су на службеном задатку ношење личног наоружања и то на начин утврђен посебним прописима.
Члан 40.
Путницима је забрањено:
1. уносити у возило пртљаг, ствари и животиње, супротно одредбама ове одлуке, осим специјално дресираних паса водича слепих лица;
2. ометати возача, односно друго овлашћено лице у возилу у обављању службе;
3. бацати отпатке или на други начин загађивати и уништавати возило и његове ознаке;
4. пушити у возилу;
5. задржавати се у делу возила на начин којим се омета наплата возне карте, онемогућује или отежава правилан распоред путника у возилу, односно улазак или излазак из возила;
6. онемогућавати отварање и затварање врата као и насилно отварати врата на возилу;
7. улазити и излазити из возила у покрету, хватати се или возити на спољном делу возила.
8. просјачење, продаја производа, свако понашање у смислу држања манифистација и сл. у возилу.
Возач, односно овлашћено лице у возилу дужно је опоменути путника који поступа супротно одредбама из става 1. овог члана а уколико и поред опомене путник изврши коју од наведених радњи, возач ће позвати путника да напусти возило.

Član 50
Novčanom kaznom od 100.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj privredno društvo ili drugo pravno lice ako:
6) u vozilu kojim obavlja javni prevoz putnika prevozi lica, životinje i stvari suprotno odredbi člana 12. ovog zakona;

Član 38 iz ODLUKE O JAVNOM LINIJSKOM PREVOZU PUTNIKA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA

Putnik može u vozilo uneti ručni prtljag, dečja kolica, invalidska kolica, lovačku ili sportsku opremu (pušku u futroli bez naboja, skije, pribor za ribolov i slično) i drugi prtljag koji svojim dimenzijama i svojstvima ne ugrožava sigurnost putnika.

"Putnik u vozilo može uneti psa visine do 40 cm mereno u visini grebena i mačku, u posebnom transporteru prilagođenom vrsti i veličini psa ili mačke, u periodu od 09.00 do 13.00 časova i 18.00 do 24.00 časa.

Transporter u smislu stava 2. ovog člana jeste sanduk, kutija, kavez ili bilo koja druga čvrsta konstrukcija za transport životinja u vozilu primerena vrsti životinja. Transporter mora biti takav da obezbeđuje ventilaciju za životinje, dovoljno slobodne podne površine i visinu koja odgovara njihovoj veličini tako da mogu da stoje ili legnu, osim ako tehnički protokol ili posebni uslovi za dobrobit životinja zahtevaju drugačije.

Transporter iz stava 2. ovog člana mora biti opremljen da obezbeđuje sigurnost životinja, tako što je zatvoren na odgovarajući način (katancem, bravom ili rajsferšlusom) kojim se onemogućava provlačenje šape, njuške ili bežanje životinja, kao i ispadanje i curenje hrane, izmeta i drugih otpadaka.

Putnik je dužan voditi brigu o svom prtljagu. Prtljag iz stava 1. i transporter iz stava 2. ovog člana potrebno je smestiti na način da zauzima što manje prostora u vozilu, da ne ometa niti da na bilo koji način ugrožava ostale putnike i saobraćajno osoblje.

Član 39

U vozilo nije dozvoljeno unositi:

- vatreno oružje, eksplozivne lakozapaljive predmete i tekućine;

- predmete koji mogu ugroziti život, zdravlje i imovinu putnika i vozno osoblje;

- predmete koji mogu ozlediti, isprljati, oštetiti ili uznemiriti putnike u vozilu ili vozno osoblje.

Izuzetno od stava 1. alineje 1. ovog člana dozvoljeno je pripadnicima policije i Vojske Srbije kada su na službenom zadatku nošenje ličnog naoružanja i to na način utvrđen posebnim propisima.

Član 39a

U vozilo nije dozvoljen ulazak: - licu u napitom stanju,
- licu obolelom od zarazne bolesti i

- licu mlađem od 6 godina starosti ako nije u pratnji odrasle osobe.

Lastini opštu uslovi putovanja u međunarodnom prevozu putnika

3.2 Ne prevozimo životinje:
Skrećemo Vam pažnju da ne prevozimo pse ili druge životinje (uključujući i pse vodiče ili pse za osobe sa oštećenim sluhom koji su u pratnji slepih ili gluvih osoba).

Ma daj, sta cemo sa sirom, kiselim kupusom i ostalim proizvodima koje razni putnici nose uz sebe?!
Ovog leta radio sam more, kao kondukter, ljudi idu 10 dana na odmor i na more nose kantu kiselog kupusa, sta dalje onda da pricam? O jajima, sirevima, cudima tek nebih, vala najeli su se oni na granici suhomesnatih i mlecnih proizvoda iz Srbije za sve pare. A to se sve da videti na linijama poteza 300 i 400, mene to vise ugrozava nego bajs, pobogu pa nije tenk u pitanju. Ako cemo da cepidlacimo i rucna kolica mogu da te ugroze, ovo je previse neodredjen propis, moze da se tumaci kako kome odgovara...
Sto se mene licno tice, skoro uvek pomognem ljudima sa torbama, kolicima, pa i biciklima, vala kad moze svakakav belosvetski olos za dzabe, mogu da se voze i ti predmeti.

Beck , da izvines al kakis bre ;)
Nosili 'kiseli kupus' na letovanje???
Ajde pitaj majku moze li da odrzi kiseli kupus u junu, julu i avgustu :D

Zivota mi mog, kanta od nekih 5l sa kupusom, krenuli za Cg, umotali u krpe a sve u torbi za pijacu. Da ne pricam sto me lik pitao dal moze da zakolje jagnje i da ga posalje busom za Beograd, da mogu i zive bi slali verovatno. Na ovim linijama za jug Srbije to ti je normalno, zivina, zimnica, pa i manji namestaj cak...

@becks89
Ja bih te zamolio da vise ne ubacujes potez 300 i 400 u takve price. Ja za deceniju i vise koliko koristim potez 300 vrlo retko sam se susreo sa takvim slucajevima gde putnici unose neke opojne stvari ili oni sami odaju te opojne mirise. Daleko cesce sam na gradskim linijama bio u prilici da osetim miris belog luka, praziluka i slicnog, kako od daha tako i torbi, kao i kiseli kupus i slicno, a da ne pricam o higijeni putnika.

Ne znam zbog cega se ti nasao prozvanim u ovim pricama, ja sam pomenuo da se to povremeno zna desiti na tim linijama, nigde ne pise da se cesto desava. A nigde nisam ni pomenuo da se osete putnici na tim linijama, tako da bih te zamolio da ne ubacujes nesto sto nisam napisao, ovo nije prepucavanje gradski vs prigradski, meni licno svejedno koji su koji, tako da imas potrebe za ovakvim 'prebacivanjem' na kraju tvoje recenice.

Не браним Бекса, али стварно се свашта вози код нас. Присуствовао сам сцени где је жена стала и држала средња врата док је муж утоварио десетак гајби јагода преко пута средњих врата. Прасиће нисам видео, живину да, али ништа спектакуларно. Већи се смрадови возе у људском облику..

Nisam se ja nasao prozvanim, nego jednostavno imam potrebu da iskazem svoje misljenje povodom tvojih izjava. Ne konkretno samo na ovu, nego i u nekim drugim si pomenuo iste te poteze u negativnom kontekstu. Ja se izvinjavam sto sam ubacio nesto sto nisi napisao, nisam to uradio s namerom, jednostavno su sve te izjave ostavile utisak da ti imas takvo misljenje prema tim potezima i putnicima. I nije prepucavanje, ne znam zasto si to pomislio, samo sam dao konstataciju o necemu iz mog iskustvo, verovatno ne dovoljno velikog, ali sigurno ne manjeg ili veceg od tvog. Mozda opet to moje iskustvo nije prava slika, ali jeste moje vidjenje, kao sto ti imas svoje vidjenje, sto ne znaci da smo obojica u pravu, niti da smo pogresili, ili jednostrano.
Poenta je da nije umesno precizirati, moze lepo da se kaze da se to i to vidja, gde, nije bitno, sve se u selu Beogradu moze videti, bilo to Grocka, Vracar, Vozdovac ili bilo koji drugi deo.

Ima svega i svuda, pominjem potez 300 i 400 jer su to najocigledniji primeri za vecinu losih stvari, od losih vozila, loseg odnosa ka tim putnicima, pa onda i preko takvih stvari, vidjao sam svasta, takodje i pricali su mi svasta, srecom zaista retko koristim te poteze, jer ko je osudjen na Kosmajce, taj zna sta su muke. Nisam nista lose mislio za sve vas tamo ako si to pomislio, ja ljude ne kategorizujem prema mestu gde zive, a licemerno bi bilo da pricam za tako nesto, a i sam sam do juce ziveo u prigradskom naselju, a i dalje sam velikim delom vremena tamo. Znam jako dobro sta su te muke, nije ni lasta puno bolja od Kosmaja. Ako se neko osetio uvredjenim, ja mu se unapred izvinjavam.

Sto se tice transporta ovih raznih stvari, za 3 meseca sam viseo svasta, od preradjevina mesnih, mlecnih, alkohola raznih vrsta i cuda, kupusa, zimnica, nagledao se svakakvih muka, od toga da salju deci 30 eura, a vozacima daju 10 da prevezu to, preko raznih drugih prijatnih i neprijatnih situacija, pa i situacija da se nosi po 6,7 kanti od 'Jupola' punih sira za Bg, zamislite kako to smrdi leti, koliko god to bilo izolovano dole u bunkeru. Cudan smo mi narod, smetaju nam smesne stvari,a opet ne odricemo se svojih navika nikako, kolege su imale situaciju da covek ostane na granici jer mu nisu dali da prenese kanticu od 1kg kajmaka, a onda dodjemo i pricamo kako na smetaju bicikli u busu, nije nesto sa nama u redu :)

Sir ni kolima ne vozim. :notok:
Dok sam vozio te međunarodne svašta sam se nagledao. Samo najgora mi je situacija kada se izuju. Brate to smrdi gore od životinje. Prvo ubeđujem putnike da su u pitanju svinjci u jednom mađarskom selu, pa sam dalje nalazio odgovor da mađari đubre sa svinjskim đubrivom. Pa nemoguće da su pola Mađarske đubrili. Sledeće je bio pretres bunkera da neko ipak nije prošvercovao sir pa se prolilo. Na kraju pošaljem vodiča i ladno nađe lika koji se razbaškario. Dasa se izuo u zadnjem delu busa i digo noge na sedišta. :notok: Još se naljuti.
Isto nismo hteli da primimo lika koji bez blama tera polovne WC šolje u rodni zavičaj. Neko izbacio kada je sređivao gajbu o ovaj naš pokupi iz kontejnera.
Nagledao sam se svega i svačeg.
Becks znaš kako ide kad se neko povredi u busu . Sve to završi kod tužioca i onda kreću pitanja da ti se život smuči. I na kraju toga ne bi bilo da niste dozvoli da se to i to unese. Postoje vozači koje ništa ne interesuje dok se nešto ne desi i ima onih koji neće da rizikuju.
Tako isto za teret, ja sam taj koji određuje kako se slaže i kako se raspoređuje težina i tu nema kompromisa. Sve može dok se nešto ne desi a onda sledi pa ti si profesionalac nisi smeo to da dozvoliš.....
Zato sa sve godine štaža nemam nikakvih problema.

becks89":3qd7bcc2 je napisao(la):
Zivota mi mog, kanta od nekih 5l sa kupusom, krenuli za Cg, umotali u krpe a sve u torbi za pijacu. Da ne pricam sto me lik pitao dal moze da zakolje jagnje i da ga posalje busom za Beograd, da mogu i zive bi slali verovatno. Na ovim linijama za jug Srbije to ti je normalno, zivina, zimnica, pa i manji namestaj cak...

Sledeci put obuces lepo Slayer majcu i kad te pita za jagnje ti mu kazes "Ne mogu da ga preteram ali cu rado da ga zakoljem i zrtvujem djavolu. Sledeci put vam molim da posaljete 2 device kako bi godina bila rodna a bogovi umireni!!"

Biciklistkinja":2x7hvnck je napisao(la):
A šta onda reći kada sam jednom ušao u autobus privatnog prevoznika sa biciklom jer sam malo pre toga doživeo pad i imao blaži potres mozga gde je vozač izašao iz kabine počeo da se dere i izbacio me je kao da će bicikla da ujede nekoga. I to sve oko deset sati uveče u praznom autobusu. Mislim da su ljudi mnogo u modu policije i rade samo kako im se kaže.
Registrovah se na forum samo da bih mogao da se nadovezem na ovu poruku, iako ga dugo pratim nikako da se nakanim da uradim to do sada.

Slicna situacija mi se desila letos u 101 ka padinjaku. Sje*******ao mi se bajs, dovucem ga onako iscrpljen nekako do stanice i kad sam usao u bus vozac kad me je video samo nesto promrmlja ka meni kao da sam nesto sto je izmilelo ispod kamena i nece da krene sa stanice. Ja koji jos kao id*** gledam u njega i vicem "molim, nisam vas cuo" al u roku od par sekundi neke babe me napljuvase i ja pobegoh napolje jer sam bio umoran i dehidriran. Sve u svemu uzas, da mi bar lepo pridje i kaze uljudno pa ajd, a tek babe koje su jedva docekale zapocnu linc... Kasnije, kada sam se odmorio i presabrao, izjedalo me sto se nisam suprotstavio. Tada sam obecao sebi da cu sledeci put kada se to desi da lepo ostanem na mestu pa nek on radi sta hoce, neka lepo zove policiju da me izbaci, ja svoju kartu imam i ne krsim ni jedno pravilo
Ali nakon toga sam se dosta puta vozio i bilo je bez ijedne reci, ili bi me vozac pitao dokle idem i rekao da budem pazljiv, sto je sasvim ok. Naravno podrazumeva se da imam dovoljno pameti i kulture da cekam pogodan bus - dovoljno prostran i prazan, necu sigurno da udaram ljude tockom.
Žika":2x7hvnck je napisao(la):
Nije dozvoljeno da se unose predmeti koji mogu da povrede , isprljaju, iscepaju putnika ili vozilo. Bicikl sa dosta delova koji štrče , pedale, volan i ostalo lako može da jedan od tih predmeta pri iznenadnom kočenju ili čak prolasku pored. Naravno uvek se ide za bezbednost putnika
Konkretno moj bajs ima 11 kila sveukupno, aluminijum i plastika, i veruj mi vecina ljudi koja ide po gradu bajsevima ima normalne, ciste bajseve. Al ako cemo da vec citiramo pravilnike, neka se onda primenjuju sve stavke ili nijedna... nego se na deset stavki iz ovog zakona okrece glava u drugu stranu, a na bajseve (i ponekad sitne zivotinje) svi imaju pik.

Žika":2ya7cvdv je napisao(la):
Sir ni kolima ne vozim. :notok:
Dok sam vozio te međunarodne svašta sam se nagledao. Samo najgora mi je situacija kada se izuju. Brate to smrdi gore od životinje. Prvo ubeđujem putnike da su u pitanju svinjci u jednom mađarskom selu, pa sam dalje nalazio odgovor da mađari đubre sa svinjskim đubrivom. Pa nemoguće da su pola Mađarske đubrili. Sledeće je bio pretres bunkera da neko ipak nije prošvercovao sir pa se prolilo. Na kraju pošaljem vodiča i ladno nađe lika koji se razbaškario. Dasa se izuo u zadnjem delu busa i digo noge na sedišta. :notok: Još se naljuti.
Isto nismo hteli da primimo lika koji bez blama tera polovne WC šolje u rodni zavičaj. Neko izbacio kada je sređivao gajbu o ovaj naš pokupi iz kontejnera.
Nagledao sam se svega i svačeg.
Becks znaš kako ide kad se neko povredi u busu . Sve to završi kod tužioca i onda kreću pitanja da ti se život smuči. I na kraju toga ne bi bilo da niste dozvoli da se to i to unese. Postoje vozači koje ništa ne interesuje dok se nešto ne desi i ima onih koji neće da rizikuju.
Tako isto za teret, ja sam taj koji određuje kako se slaže i kako se raspoređuje težina i tu nema kompromisa. Sve može dok se nešto ne desi a onda sledi pa ti si profesionalac nisi smeo to da dozvoliš.....
Zato sa sve godine štaža nemam nikakvih problema.
A sta da pricam kad znas, na 30 stepeni vozis 100kg sira, al'ono za 10€, izdrzis do Bga :D
Dobro, i tih stvari je bilo, ali ubedljivo najgori mi je bio prvi dan posla, bus pun skroz, u bunkere nema igla gde da stane, krenuli iz Bga posle Uzica, pred sam Zlatibor, kad su neki klinci poceli da 'bljuju', znaci pola busa ono plivalo. Na kraju morali na Zlatiboru da stajemo, izgubimo 45 minuta da se to sredi i da moze da se ide, a vrhunac je kad je njihova keva rekla ne znam zasto, popili su samo po cokoladno mleko, ja je gledam i ne verujem, posle kad se cistio bus provalim da se radi o onim 0.5l tetrapaku, i ono ostadoh u cudu, dati deci mleko usput, ono katastrofa. Opet ima tu lepih prica, znam za kolegu koji nije hteo da vozi posiljku(kes) za Bg, bez 20€, covek ga moli bukvalno, dace mu drugi put i ovaj nece, na kraju taj lik ode i na stanici pozajmi 20€, ali da drugom vozacu. U Bgu, drugi vozac da sinu i tih 20€, sledeca tura u Cg, ceka ga covek na granici, ispostavi se da je neki inspektor u penziji u pitanju, radio je covek kontrolu prevoznika preko sezone i to sve, odveo na veceru tog momka, castio ga i ono za 20€, ispao covek, to su smesne pare, ali neki bi se prodali za to.Pare od posiljki idu posadi, meni je neprijatno da uzmem ja pare od nekoga, a on jedva skupio 20,30€ detetu da posalje, za sok i hranu cu imati i na druge nacine, a tim ljudima ce to dosta znaciti. Opet imas masu situacija gde bi ih pretukao na pola puta, dodje baba prvi put ide kod dece na more, zabode se napred posto je bio prazan skoro bus,a ono zadnje kupanje bilo tamo negde posle kolubarske bitke, usput prica neke nebuloze boze sacuvaj. Dosta situacija gde se kajes i kazes, e necu vise da cinim, ali opet ljudi smo, pa opet pravi ustupke do sledeceg puta :D
Sto se povreda tice, jako nezgodna prica, po Bgu se pojavili ljudi koji izmisljaju povrede u prevozu da bi se oparili, jako lepa lova se dobija. Znam da je bilo prica kao ispalo mu rame zbog naglog kocenja, pa onda vozaci na razgovor, srecom zbog digitalnih tahografa ih oslobode krivice, jer su utvrdili da u navedenom period nije bilo naglih promena brzine. Eto i na to su ljudi spremni.
Elem, sta god da se desi vozacu ne gine da ga ribaju, oces od bu**** sto te seku gde stignu, hoces zbog toga kako radi klima grejanje, hoces zbog toga kako vozis, sto nemaju mesta, sto ovo sto ono, uvek si kriv i kad nisi, lep je tu kes preko leta, ali to je krvav hleb sa 20kora....
kingmanowar":2ya7cvdv je napisao(la):
becks89":2ya7cvdv je napisao(la):

Sledeci put obuces lepo Slayer majcu i kad te pita za jagnje ti mu kazes "Ne mogu da ga preteram ali cu rado da ga zakoljem i zrtvujem djavolu. Sledeci put vam molim da posaljete 2 device kako bi godina bila rodna a bogovi umireni!!"
Pretpostavljam da je ovo neki humor bio? Znas brale lako se sprdati, proslo je sve sada, ali kada dobijas takva pitanja vise puta, nijet i zanimljivo ;)

Čudan je taj odnos prema bajsevima.
I meni se desilo da mi pukne guma na bajsu negde oko bloka 45. Bilo je oko 10 uveče i nailazi potpuno prazna 9-ka, ali pošto sam bio jedini putnik na stanici i to sa bajsom vozač nije hteo da otvori vrata. Posle 3 minuta nailazi drugi, takođe potpuno prazan tram i bez ikakvog problema sam uneo bajs u zadnji deo.
Ok je da ne puštaju da se unosi bajs u prepuno vozilo, ali ne vidim šta je problem van špica...

Sve sam ti napisao gore.
Kako kome i šta odgovara tako i tumači sve na ovome svetu .
I da povrediš sebe ili nekog pri ulasku u vozilo šta radiš ?
Koliko se sećam nigde ne piše pun ili prazan bus samo šta je dozvoljeno i šta ne.

Marko sa GSPforuma o gb 493
Jedno vreme uopste nije izlazio u saobracaj, sve do danas, ne znam sta bih rekao o njemu sem da nije to vise ono vozilo kakvo je bilo. Najveci problem kod njega je turbina, koja zvizdi i koja je skroz pri kraju, uz to je postao i veci potrosac ulja. Desni zadnji tocak blokira i pregreva se, tako da zna da napuni zadnji deo vozila dimom. Ni cistoca u samom vozilu nije na nekom zadovoljavajucem nivou posle toliko "lezanja" u garazi, majstori su naravno uspeli da ostave svoje otiske po celom vozilu uz pomoc ulja tako da skoro nema sipke ili sedista koje nije bar malo izmazano. Uz sve to i registracija mu je istekla 7.12.2014. i nije produzena jos uvek.

I mi se ovde raspravljamo o nekim propisima o biciklima i psima? Kad bi neko izveo nezavisni vandredni tehnicki pregled vozila, u saobracaju bi ostalo max 10% voznog parka.

Ima jos neregistrovanih, neka vide oni iz firme sto prate moje postove, cisto da znaju da znam ;)

Ko bi odgovarao da se nesto desi putniku u neregistrovanom vozilu? Igrate se sa velikim parama i tudjim glavama.

laki72":1hdt9zou je napisao(la):
jlaki":1hdt9zou je napisao(la):
Putnik nasilnik je veća džukela od tog psa. Da malo više gledamo svoja posla. Vozač je makar imao utemeljenje da negoduje, putnik ima da gleda svoja posla, a ne da izigrava policajca.

Sent from my HUAWEI P7-L10 using Tapatalk

A da uvedem ja krmacu u bus koji saobraca u tvom kraju?
Mislim, sta imas da negodujes, to je moj ljubimac, Gica joj je ime i vrlo je umiljata, ne grize ne napada.
A ti i ostali putnice, 'gledajte svoja posla'... (?)
Malo idiotski zar ne ?
E sad ces ti da kazes da nije isto svinja i pas, ali u principu jeste isto, jer nema zakona koji kaze da neki drugi sisar ne moze da bude ljubimac.
Inace moj komsija ima zmiju za ljubimca, pa bi mozda bilo zgodno da sedne u bisu pored tebe?

Znas kako Jlaki.
Volim zivotinje, ali neki red mora da se zna. Jer nisu drugi duzni da 'trpe' zbog moje ljubavi.
Putnik nasilnik jeste veća džukela od tog psa.

Sent from my HUAWEI P7-L10 using Tapatalk

Bka bio sam u tramvaju na 4 vratima poletio sam do trecih gurajuc gomilu ispred sebe kako se culo krljanje fijata ,Da je bio kaf ostali bi samo dugmici
dsc03861.jpg

dsc03860.jpg

dvojka pokretni dom za beskucnike onda se izkljuci grejanje i isprazni se tram

dsc03878.jpg

solecar":ou811r6y je napisao(la):
Somi303":ou811r6y je napisao(la):
Претпостављам да је пас био величине телета, не верујем да је возачу сметала пудлица.
Par puta sam se vozio za ljudima koji su uveli kuče u autobus , ali to je bilo kuče koje bi moglo da ti stane celo u tašnu , i niko nije pravio problem. Da je u pitanju neko veće kuče , a verovatno i opasno (agresivna vrsta) , nikako ne bih želeo da ga vidim u autobusu
Na osnovu mog dosadasnjeg iskustva u bliskim susretima sa psima mogu da kazem da su upravo ti mali prdavci najvece prznice i lajavci. 9 od 10 pasa koji su lajali, rezali i kezili zube na mene su bili od tih manjih sorti. Sto neki ulicni mesanci sto negovane komsijske pudlice i slicne vrste. Veci pas ti onako na vidjenje uliva neku nesigurnost ali ti veci me skoro uvek ne konstatuju, nit me pogledaju. A kad krenem da se priblizavam nekom manjem psu krece lajanje. Valjda zato sto su mali pa su nesigurni i vise se osecaju ugrozenim pa glume neke face da zastrase okolinu. Video sam jednog minijaturnog kog je vodio vlasnik, i kad je na putu kojim je trebalo da prodju ugledao odraslu macku kako lezi poceo je da laje. Kako su joj se sve vise priblizavali sve je vise lajao a u trenutku kad su prolazili pored macke shvatio sam da kuce ustvari ima frku da prodje pored nje jer je veca od njega. Kako su prolazili on je lajao na nju ali se drzao podalje od nje i zaobilazio je.

Ti manji kučići , osim što laju , nikada nisu ništa ozbiljnije uradili. Tačno je da oni laju na sve i svašta , baš zato što su mali i plašljivi , ali koliko njih je napalo ljude iz čista mira , kao što to rade agresivne vrste (nevezano za veličinu). Ja sam više loših iskustava imao sa tim većim i agresivnijim kučićima. Kada sam se vozio gradskim prevozom sa tim malim kučićima , nikada nisu lajali , niti režali , već su bili izuzetno fini.

Eto ja sam bio primoran da izmenim putanju kojom setam po naselju zbog jednog manjeg neuroticnog kera. Kad sam prolazio stajao je sa jos jednim crnim vecim od njega. Prosao sam ih uopste ih ni ne konstatujuci a ovaj mali poceo da rezi i kidise i stustio se ka meni iskezernih zuba. A ovaj veci po inerciji krenuo sa njim. I nije bas da nije nista ozbiljnije uradio, toliko se priblizio kidisanjem da mi je dodirnuo njuskom nogu. A i da nije vec samo kidisanje je dovoljno neprijatno da ti pokvari setnju.

Vrh