http://www.kurir-info.rs/vozaci-dobili- ... ak-1014703
Кад је дошло до тога да држава буде конструктивнија од нас, можда има наде...
Кад је дошло до тога да држава буде конструктивнија од нас, можда има наде...
Oduvek je po zakonu tako, oba učesnika incidenta idu kod sudije , čiji je posao upravo da utvrdjuje ko je kriv ko je pravPolicajac mi je rekao i tebi i njemu pišemo prekršajne prijave. Bio sam šokiran i upitao zašto meni, a oni su mi rekli da nema svedoka da potvrde da me je napao, kaže vozač GSP Dragan P
Beograd: Terazijski tunel (ni)je siguran
Požari kod Zelenog venca otvorili pitanje bezbednosti izuzetno frekventne saobraćajnice. Nadležni tvrde da je sve bezbedno, iako objekat nema osnove protivpožarne zaštite
DVA požara koji su se poslednjih dana dogodila u Terazijskom tunelu (prvo autobus GSP, zatim i privatni automobil) otvorila su pitanje njegove bezbednosti i protivpožarne zaštite. I terazijski tunel, kao i mnogi objekti u Beogradu građeni pre više decenija, nemaju odgovarajuće standarde zaštite od požara, kakvi se traže današnjim zakonima. Međutim, u Upravi za vanredne situacije kažu da ne bi bilo problema za vatrogasne službe da se izbore sa većim požarima na ovom mestu.
Prema rečima Ivana Zareva, načelnika Uprave za preventivu Sektora za vanredne situacije MUP Srbije, novi Zakon o zaštiti od požara podrazumeva strožije mere od onih pre više decenija, ali da ti objekti, koji danas verovatno ne bi prošli testove i dobili saglasnost, imaju stečeno pravo. Iako u Terazijskom tunelu nema ni osnovnih elemenata protivpožarne zaštite - vatrogasnih aparata, hidrantne mreže ili ventilacionog sistema, Zarev smatra da nema rizika od ozbiljnih požara, kao i da bi vatrogasci bili spremni i za to.
- Specijalizovane ekipe, koje poseduju veoma skupa vozila i odličnu opremu, svakako bi bile u stanju da se izbore sa požarima i u Terazijskom tunelu - tvrdi Zarev.
Postoji razlika kod tehničkog prijema i davanja saglasnosti stambenih zgrada i poslovnih objekata, koji su niskog požarnog opterećenja i onih koji imaju veći rizik.
- Kada su naše zgrade u pitanju, naročito starije, uprkos povremenim pričama o uskim prilazima, nedostupnim za vatrogasne kamione, suštinski nema mnogo ozbiljnih problema i propusta - kaže Zarev. - Čak smatrama da nam je preventiva na zavidnom nivou, čak i u poređenju sa razvijenim svetom.
"STADION" IMA SVE PAPIRE
POŽAR se pre nekoliko dana dogodio i u TC "Stadion", a Ivan Zarev kaže da je ovaj objekat sada prošao tehnički prijem i saglasnost. Centar je, inače, počeo da radi pre dobijanja Upotrebne dozvole.
STROŽI ZAKON DONET 2010.
PO novom zakonu iz 2010. obavezni su hidrantna mreža, protivpožarni aparati, rasveta za evakuaciju, izlazi za evakuaciju, evakuacioni putevi, ventilacioni sistemi za odimnjavanje, kao i automatsko otkrivanje nezgoda ili požara.
Новости
SuštinaБорчанац":15zpypsa je napisao(la):До тада, хоћу и да се држе прописа, да гасе моторе, да не иду возила која нису безбедна, да сва возила буду безбедна и да их има свуда сваки час, да су опрана...