Šta je novo?

Bezbednost u gradu i kriminal

Teska patologija, meni je odvratno kad vidim mrtvu macku pored puta a oni su hladnokrvno ubili decka. Nadam se da pravnici sa foruma nece da nam objasnjavaju da lose rezonujemo kada trazimo da se ovakvi zatvore do kraja zivota.
 
Ne mogu ni da zamislim sta je motiv te dvojice bio
Nijedan od ovih mma, ufc i sličnih boraca, u Srbiji (a i šire), nije u čistim poslovima. Zar ovde nije neko već pisao da je ovaj lik prebio nekog od ove dvojice, pa su onda oni, posle par meseci, došli eto da mu se osvete? Ako nije to, onda su nečiji potrčci, za neke druge "poslove". Budimo realni, neću da kažem da je lik zaslužio da bude ubijen, ali da li me iznenađuje? Pa ne.
Slično kao kada neko pogine u saobraćajnoj nesreći, pa se ispostavi da je jurio i da je voleo brzinu i da nije prvi put da je nepropisno vozio. Da li mi je žao? Pa onako, niko ne zaslužuje da pogine tako, ali ono, sad kao baba nadrndana - bar jedan manje takvih na ulicama. A da li me iznenađuje što se to desilo? Pa opet, ne.

Play stupid games win stupid prizes.
 
Pa to se manje više može reći za svaki sport, možda ih nije badava prebio, ako je uopšte. Mogao je da ih prebije i neki bokser, teniser, biciklista... Pozadinu ne znamo, možemo samo da nagadjamo. Izboli su i prolaznika koji je pokušao da pomogne, ok hteo je da se obračuna sa njima ali mogli su da pobegnu.
 
Mnogo njih je prinuđeno da radi na vratima klubova vikendima, pa pomnoži sa brojem vikenda, pijanih i drogiranih bu**** koje sreću...

Lično znam jednog studenta i jednog 50+ lika, najuzorniji mogući ljudi i pravi sportisti.
 
Teska patologija, meni je odvratno kad vidim mrtvu macku pored puta a oni su hladnokrvno ubili decka. Nadam se da pravnici sa foruma nece da nam objasnjavaju da lose rezonujemo kada trazimo da se ovakvi zatvore do kraja zivota.

Dok god ti ne budeš samouvereno "objasnjavao" kako američko sabiranje kazni na 450 godina ili 8 doživotnih ima smisla (jer ako ukinu jednu ostaje ih 7) ne brini se oko pravnika...

Da, teška patologija, kako medicinska s obzirom na ishod, tako i društvena.

Mene inače ne čudi da je policija koja traga za licima izašla sa slikom, pa tako je bilo u slučaju "Malčanskog berberina"

@centarfor

I biber sprej i elektrošok potpuno legalno... ali i bilo koje drugo oružje možeš upotrebiti u kako si naveo samoodbrani.

Kod samoodbrane tj nužne odbrane je bitno da odvraćaš istovremeni protivpravni napad srazmernom silom. Od sebe ili drugog. Tako da je mogao i momak koji je prišao da pomogne ranjenom da ubije ovu dvojicu. U Americi gde možeš nositi svoje oružje sa sobom, ono zato i služi. Ne da se raspravljaš ko je fizički jači, i bolji u borilačkim veštinama, nego kao gospodin čovek u slučaju nužne odbrane pa i kada štitiš život drugog, presudiš na licu mesta.

Država ima monopol sile ali samo ako je u situaciji da te zaštiti. Generalno gledano. Možda u Danskoj nije društveno opravdano nošenje oružja na ulici, za naša primitivna društva gde kriminalac lako dođe do utoke (i timd slobodne građane stavlja u neravnopravan položaj, jer nema ko da ih odbrani a ne mogu da se odbrane sami, jer ne mogu adekvatno trenutku da odgovore) postaje legitimno pitanje.

I sa tim nemam problem pogotovo sa državama nalik našoj. Jeste da postoji opasnost da se sve prelije u opšti kriminal na ulicama i pucnjave na svakom koraku. Ali ako i ovako dođes do pištolja ako ti treba na crnom tržištu, a policije nema nigde da te zaštiti, bolje je legalizovati pa da slobodan građanin može da drži i nosi svoj pištolj... Eto taj koji je prišao da pomogne bi imao neke šanse da je bio naoružan...

Dakle nužna odbrana pretpostavlja da se odbija napad koji je

1. Istovremeni, nema naknadne osvete.

2. Protivpravni, dakle nije zakonito postupanje organa reda, da tako nazovemo...

3. Srazmerna sila, ako je razbojnik npr. izneo kalasnjikov i uperio ga ka tebi, možeš upotrebiti bilo koje vatreno oružje ako ga imaš pri ruci... Ako sačekaš pravi trenutak, tebi je život bio ugrožen. Makar njegov kalašnjikov nemao municije. Ti si opravdano verovao s obzirom na okolnosti slučaja da je napunjen i da ti je život ugrožen.

E sad da ne idemo u sitna crevca, šta sve može da se pročita u sudskoj praksi i kakve sve život može da namesri maštovite kriminalne situacije gde i nema uvek kamera... Tu i dalje ostaje problem sudova i dokaza, da li će sve biti izneto na čistac, a ne problem raspona predviđenih kazni.

Jer sudovi ako nije dokazano da je kalšnjikov bio uperen u tebe pitanje je da li bi presudili da si delovao iz nužne odbrane ili u određenoj meri prekoračio granicu nužne odrbane... i onda paradoksalno i ti ideš u zatvor...

Nema kod nas kao u Amrici samo si traspesovao i zeleno svetlo za vlasnika da ti odrubi glavu. 🙂 sa takvim rešenjem se ni sam ne slažem ali ako smo divlji zapad daj barem naoružaj i slobodne građane a ne da izigravamo Dansku sa okorelim krimosima na svakom koraku...
 
Ja podržavam Američku praksu sabiranja kazni za nasilne i teške zločine.

Recimo, kada otpad u Duboni ide i vozi okolo sa kalašem i ubija 9 ljudi, a ranjava 12, i to traje pola sata-sat, to znači da tu nema apsolutno nikakvog opravdanja, čak ni pozivanja na afekat. Jer nije normalno da ubilački životinjski afekat traje pola sata.

E zbog takvih otpada, kao i onog malog otpada iz Ribnikara treba promeniti zakone tako da se za teške nasilne zločine kazne sabiraju. Pa da otpad ne može da spasi ni tim najboljih advokata, jer sve i da mu "skinu" 2 doživotne robije, opet mu ostane 7 koje ne može da izbegne.

Lično ne volim dosta toga kod Američkog pravosudnog sistema i zakonodavstva (kao ni opsesiju prema oružju, niti pomenutu praksu "stand your ground" odnosno "vlasnik ima pravo da rokne svakog ko mu zakorači na travnjak", zaostavština iz 18. veka...) Ali to slaganje, sabiranje kazni za najgore životinje i felere od ljudi, to podržavam. I delio bi ih uzduž i popreko za sve teške zločine.
 
Ja podržavam Američku praksu sabiranja kazni za nasilne i teške zločine.

Ajde zastani malo pre nego što napišeš da ti ne bi bila nadenuta etiketa skribomana kao Zumi onomad...

Sabira se i u našoj.

Pa se onda određuje jedinstvena kazna koja može odgovarati i zbiru pojedinačnih.


Uopšte ne razumete o čemu govorim ili se namerno pravite.

Ako je doživotna kazna, besmisleno je da ih postoji 7. Jer se prvo određuje doživotna za svako pojedinačno delo, pa jedinstvena kazna doživotnog zatvora. Takođe je besmisleno da mu odrede 450 godina, nek odrede jednu doživotnu.
Baš kao što je kod nas sada.


Tako da podržavate glupost.
 
Potpuno drugo bi bilo da si napisao da za kod odmeravanje kazne u sticaju nisi za bilo kakvo drugo rešenje sem sabiranja kazni... u redu. ali kad mi napisete podržavam američki sistem, dobijem ospice...
 
Ubijanje onoga ko ti zakoraci na travnjak u americi je mit koji je toliko ponavljan kod nas i mozda u svetu da je postao "istina". Imas pravo na srazmernu odbranu kao kod nas a ne da roknes nekog jer mu odletela lopta u tvoje dvoriste. Ides u zatvor za to. Drugo bi bilo da zateknes nekog kako ti vrslja po kuci ali ne u svim drzavama
 
Poslednja izmena:
I onda da ne bi zvučali kao ludaci, stavimo prag od recimo 40 godina ili 60 ili doživotna kao neke apsolutne maksimume. Dakle tu je i samo tu problem sa Amerikancima, nije da mi kao ne možemo da sabiramo. Sabiramo... s tim što kazna u sticaju kod nas može biti i manja od prosro sabranih kazni za svako pojedinačno delo (sud tu ima tu ima odrešenije ruke, odrediće kaznu od najteže pojedinačne do zbira svih kazni i uvek samo do apsolutnog maksimuma, što je kod nas dozivotna) i ako sa tim imate problem, jer ne mora samo da se puko sabere već kod izračunavanja može ići i ispod toga, onda tako i recite i to razumem kao legitiman stav, a ne podrzavamo američki sistem. 🙄
 
Poslednja izmena:
tenor.gif


Ja sam bio pri utisku da je razlog što Ameri imaju te kazne po 400 godina zato što je kod njih pravda biznis i igra, pa imaju brda advokata-hohštaplera koji svakih par godina sa novom žalbom skinu po par godina robije osuđenom. I onda sudija odvali 400 godina tako da čak i ako mu skinu pola, da opet ostane iza rešetaka do smrti.
 
Ubijanje onoga ko ti zakoraci na travnjak u americi je mit koji je toliko ponavljan kod nas da je postao "istina".

Sklažem se da je to upošćavanje, nije apsolutna istina... i zahvali se Tomi Fili na tome ako jeste.. U svakom slučaju su im odrešenije ruke da intervenišu, da brane imovinu...
 
Ubijanje onoga ko ti zakoraci na travnjak u americi je mit koji je toliko ponavljan kod nas i mozda u svetu da je postao "istina". Imas pravo na srazmernu odbranu kao kod nas a ne da roknes nekog jer mu odletela lopta u tcoje dvoriste
Nije baš mit, imaju oni dosta bolesnih zakona.
Recimo kao i Open carry majmunisanje i kaubojisanje.
Sam Ustav im je boleština zaostala u 18. veku.

Mislim imamo i mi dosta kretenskih zakona, da ne ispadne da branim naše. Ali ameri su baš onako jedna dehumanizovana i degenerisana nacija.
 
@Bender Rodriguez

Zato presude postaju pravnosnazne, od kada se ne mogu više pobijati, preispitivati same presude... Možeš da imaš uslovno puštanje ranije, al toga ima i u američkom pravu... Npr. 125 godina robije, a posle 40 ti razmatraju zahtev za uslovno puštanje...
 
Slažem se. Bolest. Mentalitet kaubojštine, i jedan odraz nezrelosti, dečačkog razmišljanja.

Pritom 3/4 njih u rizičnoj situaciji ne bi uspelo ni da potegne te topčine, a i kad bi potegli, pogodili bi samo vazduh i možda nekog nevinog prolaznika.

Vlast im to toleriše iz više razloga, jedan je debilni Ustav iz doba anarhije i kaubojštine i njegovi amandmani, drugi je uticaj NRA i sličnih "Ah loves mah guhn" fijuka. A treći razlog je što država kapira da ako im da da nosaju puške i glume kauboje i šerife, misliće da su bog zna kako slobodni i manje će se buniti oko istinskih problema i manjka drugih sloboda, kojih je Amerika prepuna. Ovako su u fazonu ok pustite menchildren i paljevine da LARPuju i tripuju, taman da nas ne smaraju pred Kapitolom kad donesemo zakon kojim se pojačava cenzura ili narušava privatnost ili ograničava internet, ili povećava moć lobija ili šta god, neki od 500 kontroverznih distopijskih zakona.
 
Poslednja izmena:
Nije baš mit, imaju oni dosta bolesnih zakona.
Recimo kao i Open carry majmunisanje i kaubojisanje.
Sam Ustav im je boleština zaostala u 18. veku.

Mislim imamo i mi dosta kretenskih zakona, da ne ispadne da branim naše. Ali ameri su baš onako jedna dehumanizovana i degenerisana nacija.
Slozimo se da se ne slazemo. Ja smatram da im je dobar i jasan ustav i da amerika ima tu neku divljacku lepotu slobode da se tako izrazim jer nije represivna kao evropa gde mora da se povinujes svemu kad se kaze i kako se kaze. Ko hoce da se majmunise i kaubojise moze u odredjenim granicama. Probaj to u evropi lol. Tamo stvarno covek moze da bude sta hoce, nije problem
giphy.gif
 
Poslednja izmena:
Ja za pištolj jesam ako nemamo policiju da nas štiti i pokupi ilegalno oružje i spreči krimimalne bande da vršljaju.

Nisam za polu (automatsko). Vidljiva i prisutna policija uvek spremna da pruzme je najbolje rešenje...

Imas pravo na srazmernu odbranu kao kod nas a ne da roknes nekog jer mu odletela lopta u tvoje dvoriste. Ides u zatvor za to.

Nije kao kod nas a nije kao ni da su većina Srba id*** da pomisle da detetu moze da leti glava ako je otišao po loptu.

Kod nas se prosto restriktivnije tumače odredbe kad možeš upotrebiti srazmernu silu. U Americi je to daleko šire postavljeno.
 
Ja smatram da im je dobar i jasan ustav
Pošteno, mada jedno 90% sveta smatra suprotno.

Nije normalno imati zakone koji su 300 godina isti. A pogotovu ne Ustav, i pogotovu ne tako da faktički nikad ne može da se promeni. Takvo uređenje i takav mentalitet su ih i doveli dotle da godišnje izgube 50.000 ljudi od vatrenog oružja, da imaju 2 masovne pucnjave dnevno, da im svaki grad veći od 500.000 ima geto i no-go zone.

Ja se ježim svega toga. A bio sam tamo i sagledao i njihovu perspektivu, informisao se o tamošnjim okolnostima i istoriji i stavio u njihove cipele. Ali ipak mislim da to tamo nije normalno. A kad vidim i ko tamo na državnom nivou održava i podržava onanisanje na kaubojštinu (NRA, redneksi, lobi grupe, Holivud, mediji, control freakovi, proizvođači oružja i opreme, privatne vojske, milicije, Arijevci...) samo sam još više ubeđeniji da od toga treba bežati što dalje.

Neopisivo su zadrti u nekim stvarima, a kažem, to država i vlasti čuvaju i koriste da ih skreću sa istinskih problema i pravih,bitnih kontroverzi i tačaka konflikta (sa državom).

A smatram da to treba isticati i kritikovati jer će inače provesti još 300 godina u istom zatucanom mentalitetu, al ajde to, nego će kao pravi Ameri, nametati taj mentalitet i drugima.

Npr već su mnogima u svetu nametnuli trend i ideju da ambasade treba da budu bunkeri i koncentracioni logori, a da policija treba da bude vojska.
 
Poslednja izmena:
dobro jbg, ne moze sve da im bude super. mislim to sto se ustav ne menja 300 godina, moze da bude da su zadrti ili da su ljudi tog vremena bili toliko napredni da za neke drzave i danas je ta misao nedostizna...
 
U svakom slučaju, kult kaubojštine i onanisanja na oružje u Americi mora da se obustavi.

Doduše ne očekujem da se to desi u skorijoj budućnosti, samo kažem šta im je bio i ostao jedna od glavnih prepreka da budu bolja nacija.

A inače se ježim ljudi koji se slepo kunu u zakone ili misle da ih ne treba menjati, ili ono čuveno da "ima ko da brine o njima". I u Srbiji, i u Americi, svugde. Političare širom sveta ne samo da uglavnom stoli bojko za narod i za razum, nego su često i sami zakoni besmisleni ili pisani za nečiji interes.
 
Npr već su mnogima u svetu nametnuli trend i ideju da ambasade treba da budu bunkeri i koncentracioni logori, a da policija treba da bude vojska.
Kakvu politiku vode pojedine zemlje, takve su im i ambasade. Oni koji ne prave sranje po svetu, njima su ambasade takve da maltene pod prozor možeš da im pokucaš.​
 
Ubijanje onoga ko ti zakoraci na travnjak u americi je mit koji je toliko ponavljan kod nas i mozda u svetu da je postao "istina". Imas pravo na srazmernu odbranu kao kod nas a ne da roknes nekog jer mu odletela lopta u tvoje dvoriste. Ides u zatvor za to. Drugo bi bilo da zateknes nekog kako ti vrslja po kuci ali ne u svim drzavama
Nekada nije bio mit, moj deda je ubio prestupnika 60-ih, nikada nije podignuta optuznica protiv njega, to je omiljena prica na familijarnim okupljanjima, neki beskucnik je upao u garazu i preturao po stvarima i navodno ga je upozorio pre nego sto je pucao. Moguce da je promenjen zakon u medjuvremenu pa ne znam kako je danas.
 
Vrh