Stanica Zemunsko Polje
Vaš omiljeni serijal se nastavlja, a ja još nisam ni počeo, a već imam jedan problem i to iz nauke leksiologije, jer ovu stanicu pogađa kriza identiteta iz gledišta samog naziva.
Naime, na staničnoj zgradi jasno piše "Zemun Polje", no na displejima piše "Zemunsko Polje", i sajt Srbija Voza vodi ovo službeno mesto kao "Zemunsko Polje", dok IŽS zvanično u svojim dokumentima (uzimam primer "Izjava o mreži) koristi naziv "Zemunsko Polje", iako na staničnoj zgradi piše skroz suprotno.
Pošto većina ljudi koristi naziv "Zemunsko Polje", i ja ću se isto baratati sa njim.
Izgradnjom gradskih stajališta Altina i Kemendin ova stanica je izgubila na značaju, jer su se putnički tokovi dosta rasteretili, samo Zemun Polje i ne koristi ovu stanicu, već gradsko stajalište Kamendin. Stanicu sada koriste stanovnici Plavih Horizonta i praktično sam kraj Altine, pored stanice se nalazi i jedno poveće Romsko nehigijensko naselje sa kojima železnica ima problem u vezi kamenovanja.
Do stanice možete doći iz Plavih Horizonta ulicom "Dr Borisava Vujadinovića", prevozom izlazite na stanici linija 709/708 (nijedna nije naišla u momentu mog polučasovnog zadržavanja nije naišla), iz pravca Altine dolazite ulicom Jovana Raškovića, tu ćete i uvideti jednu prostranu rizlom nasutom čistinu gde se možete parkirati i "Pružnim Putem" dolazite do perona.
Kada smo kod parkiranja, nisam video mesta za parkiranje bicikla, jedini uređeni parking je kod stanične zgrade i prima oko 10 vozila, drugi neuređeni sam već spomenuo.
Evo kako to izgleda kada izađeteiz autobusa. (ja sam došao i otišao BG:VOZ-om, jer busa nigde nije bilo.)
Parking za motorna vozila, nisu iscrtali signalizaciju.
Tu se nalazi nekoliko klupa, klupe na peronima imate samo ispod nadstrešnica, minus svakako.
Nebeski narod se već pobrinuo da napravi prečicu preko travanjaka.
Zanimljiva stanična zgrada.
Ne možete doći ispred, jer je ograđeno, prolaz tu imaju samo službena lica koja mogu otvoriti kapijicu.
Sa svojom terasom me dosta podseća na Tamničku stanicu na pruzi Niš-Prahovo (biće zanimljive priče o njoj u temi Modernizacija železnica, samo strpljenja)
Ovde možete i videti sporan naziv stanice i displej, što je dobra ideja, ali malo je premali i potrebno je da dođete na ivicu drugog perona da bi ste ga uočili dobro.
Pogled na kolosečnu situaciju ka Batajnici, ima dosta štulceva/izvlačnjaka.
Pa ka Zemunu, tu je i direktni kolosek ka TPS-u.
Kako savršen primer železničke balize. I to još domaće proizvodnje (Galeb Signalizacija.)
Prelazimo na perone, ovo je 2. peron, ovde se vrši manipulacija putnika u normalnim i predviđenim uslovima.
Podloga perona je klasična i već viđena.
Naravno, neizostavna tabla reda vožnje i peronskog sata (tačan je.).
Klasične nadstrešnice na peronima, sa po dve manje klupice.
Displeji su opet bočno kao i u prethodnim slučajevima, mogu se javiti problemi pri čitanju u zavisnosti od pada svetlosti.
Tu su i jasni piktogrami.
Do 2. Perona (izlaz na 2. & 3. kolosek) stižete pothodnikom, koji je u veoma dobrom stanju bez grafita i relativno čist, fali ispravna rasveta.
Ulaz u pothodnik iz pravca Plavih Horizonta.
Sam pothodnik.
Izlaz ka Altini.
Na 2. peron izbijate ovim tunelom, deluje na slikama da je uzak, ali ok je u principu..
Neuspeli pokušaj uvođenja kontrole naplate.
A sada segment koji vas je sigurno zanimao, liftovi.
Od 3 komada rade 2, najbitnije da radi onaj na 2. Peroni što je bio slučaj.
Onaj na 2. Peronu, tu je i projektantska anomalija sa stubom pred liftom.
U pothodniku, šiba BUSPLUS i dalje.
Unutra, radila je rasveta unutra, ali je bio prljav.
1. peron/1. Kolosek i tu je i lift radio. (nisu ga otpakovali hah.)
na 3. Peronu/4. Koloseku lift nije bio u funkciji.
Iz Pravca Altine imate rampu do 3. Perona, pored pothodnika.
Na 3. Peronu.
"Pružni Put", trava se ne kosi, stare stanične ploče su ovde bačene, ko će još da se muči i skloni ih, neka zmije imaju siguran dom.
Ovde ćete parkirati svoj automobil ako dolazite iz pravca Altine.
I to je praktično to, ako sam Altini dao keca, Tošinom Bunaru jedva prolaznu, onda bi Zemunsko Polje zaslužilo ocenu 3 i to sa plusom, jer malo fali i za tu 4.
I za kraj, malo zanimljivih fotki, krave & kokoške koje se slobodno šetaju pored stanice i to na tačno 10 km vazdušne linije od BNV-a i na nekih 7-8 kilometara od budućeg EXPO-a, kao dete sa kontaktom sa selom za mene već dosadna i normalna scena, ali možda bi mnogim Beograđanima bila čudna.
Neki su dodali i svoj komentar u vezi izvođenja radova
Do sledeće reportaže pozz