Prvi put sam juče koristio BG;VOZ na liniji 3 za Mladenovac. Razlog je štrajk taksista naravno. Od Pančevačkog mosta do Resnika linijom 2, pa potom presedanje u Rakovici na polazak u 15:56h sa Prokopa. Mislim, potpuno je svejedno gde presedati do Resnika, al kako je u ovom prvom bila jako velika gužva, izašao sam ipak u Rakovici. Doduše, i većina putnika je na toj stranici, takođe, napustila voz. Do Rakovice ne idem prvi put, pa mogu samo ponovo konstatovati da je na tom potezu izuzetna alternativa, kao i dalje prema Resniku, a potom i do Ripanja. Doduše, vreme u kom treba biti na prvoj stranici u Ripnju, oko pola pet, je vreme kad sam ja već kod kuće ako koristim autobuse sa prolaskom u pola četiri sa BAS-ove stanice. Pritom se voz ne uklapa u red vožnje linije 404, tako da meni voz u normalnim okolnostima ne znači mnogo. Stanica Ripanj Klenak, takođe se, ukršta sa linijom 404, sa kojom bi mi do okretnice na Trešnji trebalo desetak minuta. Opet, ne uklapam se u red vožnje, a za pešačenje je malo daleko ipak, a i brdovito. U nekoj budućnosti kad se uvede još polazaka na liniji 3, 404-tku bi pod obavezno trebalo uskladiti sa BG;VOZ-om.
Elem, utisci su takvi da se do Ripnja stiže lepo, dok je već do Ralje bolno sporo, naročito dok prolazi tunel nakon stanice Ripanj tunel. U Ralji je tek bio oko deset do pet. Do stajališta autobuskih linija u centru Ralje nema tako puno da se pešaci, a i ide se nizbrdo. Vraćam se prema građu linijom 450, pa kući stižem malo posle pet sati. Nije ni tako strašno, nekih četrdesetak minuta kasnije u odnosu na to kad koristim normalno autobus, a izbegao sam potencijalni kolaps. U principu, i da mi je Ralja krajnje odredište, opet bi pre stigao busom, ali uz više cimanja i guranja.
Šteta zaista što se potencijal železnice ne koristi u većem obimu. Najveći problem, po mom mišljenju, jesu jako male brzine za jedan voz koji na tridesetak kilometara ima tek nekoliko stanica. Kad bi do Ralje mogao doći za oko pola sata do četrdeset minuta od Prokopa, što je verujem moguće, bio bi to pun pogodak. Previše je skoro celi sat putovati na toj relaciji. Pretpostavljam da je pruga i na tom potezu u lošem stanju.