Флиртови имају техничко одржавање пре свега у новој хали у Макишу. Нисам сигуран како су подељене улоге између ових депо-а, нека Риле можда објасни.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=431530#p431530:2ag77q63 je napisao(la):Kokos » 02 Feb 2017 02:45 pm[/url]":2ag77q63]Jedna stvar mi nije jasna u vezi ovog sa ovim štrajkom? Kako Flirtovi napuštaju depo?
Од договора радника и управе зависи деблокада „БГ воза”
Радници фирме која обезбеђује објекте „Железница Србије” не одустају од штрајка док им се не исплате заостале зараде, не повеже стаж и не овере здравствене књижице. – Слађан Ђокић, директор фирме „Фул протект”, уверава да запослени немају разлога за штрајк и да су многи од проблема које истичу већ решени
Аутор: А. Јовановић - Д. Алексићчетвртак, 02.02.2017. у 19:45
БГ воз који важи за најтачнији градски превоз, ових дана губи тај епитет. Због штрајка радника „Фул протекта”, фирме која обезбеђује објекте на железници, а који је започет на Техничко-путничкој станици „Земун”, градска железница већ пет дана готово да је паралисана. Уместо на сваких 15 минута, композиције „БГ воза” полазе на 60 (по недељном реду вожње). Ако се настави штрајк, може се десити да се и ови поласци прореде. Јер уместо три воза која су опслуживала градску железницу откако је почео протест, од јуче саобраћају тек два јер се један покварио.
Овај проблем је Секретаријат за јавни превоз покушао да ублажи додатним поласцима на аутобуским линијама 73 и 706, али то је далеко од решења за око 35.000 Београђана који свакодневно путују „БГ возом”. И железница трпи вишемилионске губитке због изостајања возова, отказивања полазака, али и због пенала које ће морати да плати граду јер нису испоштовали уговорену километражу.
Радници „Фул протекта”, због чијег штрајка је заробљено двадесетак возних композиција, немају намеру да одустану од блокаде пруге док се не испуне њихови основни захтеви. Траже да им се исплати седам личних доходака, да им се овере књижице што није чињено претходних шест месеци, да им се плате путни трошкови који нису уплаћивани четири месеца…
– Већина радника није из Београда, већ путују 30 и више километара на посао и то плаћају. Последњих пет година није нам намирен ни радни стаж – указују Радојица Пајовић и Милош Марковић који су у четвртак са још двадесетак колега били у дневној „смени” протеста. Њих знатно више учествује у штрајку, али се смењују јер и даље нико не изостаје са радног места. Не желе да, како кажу, дају повода надређенима да их аутоматски отпусте због штрајка.
– На територији Србије има 330 наших радника који обезбеђују објекте, тунеле и мостове железнице, а раде за минималац. Овде су, зато, дошли радници из Пријепоља, Новог Сада и Бијелог Поља. Блокирали смо гаражу у Земуну јер нам је то једина шанса да нас неко саслуша. Жао нам је што смо наштетили грађанима, тражили смо „најбезболнију” тачку, али опет неку где ћемо бити виђени – напомињу Пајовић и Марковић.
Као главног кривца виде Слађана Ђокића, директора фирме.
– Од када смо добили новог директора пре осам месеци, са неисплаћене три плате дошли смо до седам. Откако је донет нови Закон о безбедности на раду сваки наш запослени мора да има лиценцу која се стиче на месечном курсу. Нико нас о томе није обавестио, а сазнали смо да је руководство пренело надлежнима да већина није здравствено способна – жале се радници „Фул протекта” напомињући да се бољим вестима надају после састанка са Драганом Угрчићем из Агенције за приватизацију који је заказан за понедељак.
Прозвани Ђокић запосленима одговара да њихова прича делује симпатично, али да немају основа за штрајк.
– Протест је почео противно Закону о раду. Као њихов послодавац нисам добио обавештење да ће се то десити, нити је МУП обавештен, што је била њихова обавеза. То је једна неформална група запослених која у слободно време штрајкује. Социјални програм је поднет, а захтеви за повезивање стажа већине од тих двадесетак људи који се смењују на прузи су испуњени. Они су поднели тужбе и наплатили потраживања – уверава Ђокић подсетивши да према уредби владе о увезивању стажа (за привредна друштва која су била у реструктурисању) запосленом који је у спору са послодавцем неће бити повезан стаж.
– О овој уредби сви запослени су обавештени. Радници кажу да нису примили седам зарада, али ни то није тачно. Дугују им се четири плате. А људи који се налазе на прузи наплатили су преко извршитеља своје зараде. Они су на тај начин проузроковали неликвидност фирме и блокаду рачуна – додаје Ђокић који је директор фирме од јуна прошле године.
Ресорним државним органима поднет је захтев за решавање програма вишка запослених, а од тих органа зависи и којом брзином ће бити спроведен социјални програм.
– Не осећам се одговорним за ово што се догађа на прузи, али извињавам се суграђанима што не могу да користе услуге „БГ воза” – каже Ђокић
Како је настао „Фул протект”
2005. године основан је издвајањем послова обезбеђења и противпожарне заштите из „Железница Србије”
2009. фирма је приватизована
2010. раскинут је уговор о приватизацији и фирма је враћена Агенцији за приватизацију
Или измирење дугова – или катанац
– Обрачунавају се обавезе према држави, порези и доприноси, али се не исплаћују. Покренули смо процес УППР-а (унапред припремљени план реорганизације). Он предвиђа отписивање једног дела обавеза према државним повериоцима и претварање дугова у капитал. Ово предузеће или ће измиривати све дугове на време или га неће бити – истиче Слађан Ђокић.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=431643#p431643:nzacez6j je napisao(la):laki72 » 02 Feb 2017, 23:54[/url]":nzacez6j]
A i mi smo govna od naroda...
Danima pljuvanje po ljudima koji su u poziciji ocajnika...
Nama tesko, ne ide prevoz?
A sto nekome place gladno dete, to nije nasa briga?
E zato ce da nam bude sve gore i gore!!!
Nekom pre, nekom kasnije, ali niko nece biti postedjen...
Sent from my LG-D320 using Tapatalk
Kada su nacisti došli po komuniste,
ja sam ćutao;
jer nisam bio komunista.
Kada su zatvorili socijaldemokrate,
ja sam ćutao;
jer nisam bio socijaldemokrata.
Kada su došli po sindikalce,
ja se nisam pobunio;
jer nisam bio sindikalac.
Kada su došli po mene,
nije preostao niko da se pobuni.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=431643#p431643:1nugwdvf je napisao(la):laki72 » Thu Feb 02, 2017 11:54 pm[/url]":1nugwdvf]Djokicu, Djokicu...
Milu li ti majku... (!)
I tebi i onome ko ti je poverio posao i drzavi koja ovakve svrstava u 'gazde'!!!
Radnici preuvelicavaju?!
7 plata duguje radnicima!!!
5 godina nepovezan staz??!
Nije uplatio zdravstveno osiguranje???
Pa trebi su da te nadju i da ti polome sve kosti, pa onda ti obavesti MUP, mamu ti je___m onu sto te rodila...
Evo jedne teme za razmišljanje. Šta je sa onima kojima taj prevoz služi da odu na posao i nahrane svoje gladno dete , koje takođe plače? Ovako kako si ti predstavio ispada kao da svima nama teče med i mleko a da je jedino njima teško , a da smo mi razmaženi i da zato nemamo razumevanja , a ustvari većina nas je u istim problemima , samo je pitanje ko je koliko. I generalno , kako da imamo razumevanja za ovakvu i slične situacije kada recimo prilikom blokiranja mostova zbog "samoubica" , gazde za koje dobar deo radnika radi uopšte ne interesuju takve stvari , već očekuju da dođeš na vreme , a ako kojim slučajem zakasniš , skida ti se od plate koja i nije neka ... Ili neki političar dolazi u posetu , pa pola grada blokirano , ili neki protest , parade ... Kada ti se veoma često dešavaju ovakve stvari , nije ni čudo što reagujemo kako reagujemo.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=431643#p431643:30qayzfk je napisao(la):laki72 » 02 Feb 2017, 23:54[/url]":30qayzfk]
To je ono što je negde i moj stav: razumem ove ljude da su dovedeni do ivice, ali ne podržavam ovaj način socijalnog bunta. Neko ko treba, recimo, ujutru da stigne iz Batajnice do centra grada sada ima prilično zagorčan život, a ove iz gradske uprave/uprave Železnica (koji treba da im pomognu da reše tu situaciju) nije ni briga, ako se ovo ne reši, Gradu neće biti problem da se "zahvale" Železnicama, a "Full Protect" ode niz vodu.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=431741#p431741:t8k114f8 je napisao(la):solecar » 03 Feb 2017, 14:56[/url]":t8k114f8]Evo jedne teme za razmišljanje. Šta je sa onima kojima taj prevoz služi da odu na posao i nahrane svoje gladno dete , koje takođe plače? Ovako kako si ti predstavio ispada kao da svima nama teče med i mleko a da je jedino njima teško , a da smo mi razmaženi i da zato nemamo razumevanja , a ustvari većina nas je u istim problemima , samo je pitanje ko je koliko. I generalno , kako da imamo razumevanja za ovakvu i slične situacije kada recimo prilikom blokiranja mostova zbog "samoubica" , gazde za koje dobar deo radnika radi uopšte ne interesuju takve stvari , već očekuju da dođeš na vreme , a ako kojim slučajem zakasniš , skida ti se od plate koja i nije neka ... Ili neki političar dolazi u posetu , pa pola grada blokirano , ili neki protest , parade ... Kada ti se veoma često dešavaju ovakve stvari , nije ni čudo što reagujemo kako reagujemo.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=431643#p431643:t8k114f8 je napisao(la):laki72 » 02 Feb 2017, 23:54[/url]":t8k114f8]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=431741#p431741:265vycjy je napisao(la):solecar » 03 Feb 2017 02:56 pm[/url]":265vycjy]Evo jedne teme za razmišljanje. Šta je sa onima kojima taj prevoz služi da odu na posao i nahrane svoje gladno dete , koje takođe plače? Ovako kako si ti predstavio ispada kao da svima nama teče med i mleko a da je jedino njima teško , a da smo mi razmaženi i da zato nemamo razumevanja , a ustvari većina nas je u istim problemima , samo je pitanje ko je koliko. I generalno , kako da imamo razumevanja za ovakvu i slične situacije kada recimo prilikom blokiranja mostova zbog "samoubica" , gazde za koje dobar deo radnika radi uopšte ne interesuju takve stvari , već očekuju da dođeš na vreme , a ako kojim slučajem zakasniš , skida ti se od plate koja i nije neka ... Ili neki političar dolazi u posetu , pa pola grada blokirano , ili neki protest , parade ... Kada ti se veoma često dešavaju ovakve stvari , nije ni čudo što reagujemo kako reagujemo.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=431643#p431643:265vycjy je napisao(la):laki72 » 02 Feb 2017, 23:54[/url]":265vycjy]
Zato što ovaj izgovor za državu samo gleda da li su plaćeni porezi na platu, a ne i plate radnicima. Inspekciji rada Jura kupuje vozila, isplata minimalne plate je nelegalna, ali je skoro ceo privatni sektor prijavljen na minimalac, a ostatak dobijaju na ruke, i još bezbroj stvari.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=431751#p431751:el1sglkn je napisao(la):Пантограф » 03 Feb 2017 04:00 pm[/url]":el1sglkn][url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=431741#p431741:el1sglkn je napisao(la):solecar » 03 Feb 2017 02:56 pm[/url]":el1sglkn]Evo jedne teme za razmišljanje. Šta je sa onima kojima taj prevoz služi da odu na posao i nahrane svoje gladno dete , koje takođe plače? Ovako kako si ti predstavio ispada kao da svima nama teče med i mleko a da je jedino njima teško , a da smo mi razmaženi i da zato nemamo razumevanja , a ustvari većina nas je u istim problemima , samo je pitanje ko je koliko. I generalno , kako da imamo razumevanja za ovakvu i slične situacije kada recimo prilikom blokiranja mostova zbog "samoubica" , gazde za koje dobar deo radnika radi uopšte ne interesuju takve stvari , već očekuju da dođeš na vreme , a ako kojim slučajem zakasniš , skida ti se od plate koja i nije neka ... Ili neki političar dolazi u posetu , pa pola grada blokirano , ili neki protest , parade ... Kada ti se veoma često dešavaju ovakve stvari , nije ni čudo što reagujemo kako reagujemo.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=431643#p431643:el1sglkn je napisao(la):laki72 » 02 Feb 2017, 23:54[/url]":el1sglkn]
Ево и теби теме за размишљање: Откуд, у земљи у којој је 2017. могуће да се плата не исплаћује месецима, а да фирма и даље постоји, ико може да буде сигуран да ће моћи да "нахрани своје гладно дете"?
Браво Лаки.