Šta je novo?

Beogradski Sajam

jovanovm

Advanced
Učlanjen(a)
09.04.2007.
Poruke
3.653
Pohvaljen
448
Lokacija
Kradifornija
Ma sta govorili o ceni, koja realno jeste veoma mala, sam projekat za Sajam koji je predstavljen na naslovnoj strani mi se veoma sviđa. Verano radi dobre rekonstrukcije građevina iz ovog perioda, kao što smo već videli, tako da mislim da što se arhitektonskog rešenja tiče, to ne bi tako loše izgledalo. mislim da bi skup copy-paste hala izgledao prilično impozantno...

Ali da, slažem se da je cena apsolutno nenormalna, znali su da su jedini na tenderu, no opet...
 

hazard

Advanced
Učlanjen(a)
07.04.2009.
Poruke
2.457
Pohvaljen
234
Druga stvar je sto Beogradski sajam nije gradsko preduzece, vec drzavno. A i da jeste gradsko - profit sajma se ne upotrebljava za gradnju mostova i metroa roll To jednostavno predstavlja jos jedan idiotizam socijalisticke ekonomije. Profit Sajma bi trebalo samo da bude profit Sajma.
Osim sto je Sajam duzan da plati sve poreze - kao i svako drugo preduzece - nigde ne pise da vlasnik Sajma - bilo to privatno lice ili drzava, grad - ne moze da koristi profit Sajma za svoje svrhe. To nije idiotizam socijalisticke ekonomije, to je pravo vlasnika (bio on privatni ili drzavni) da uzima profit za sebe ako to zeli. Ako ja kupim akcije neke privatne korporacije, ocekujem da te akcije isplacivati dividende tj. da ce se deo profita isplacivati vlasnicima tj. akcionarima. Zasto bih inace ulagao? Ako je drzava ulozila neki novac da Sajam izgradi, ima apsolutno pravo da to povrati kroz profit te firme. Naravno da deo profita treba i ulagati u firmu, da bi se sirila, unapredjivala, ali nigde ne pise da to mora da bude na taj nacin zatvoren sistem.

Sto se tice partijske ekonomije i strancarenja, tu se apsolutno slazem sa Homer Jayom. Zato ja i smatram da u Srbiji treba sto vise javnih i drzavnih preduzeca privatizovati - ne zato sto sam ja neki liberterijanac koji smatra da sve treba da bude u privatnom vlasnistvu, vec zato sto u Srbiji ono sto je drzavno uglavnom sluzi da bi se to nesto pljackalo od strane stranackih aparatcika. Nekada je bilo dovoljno zadovoljiti apetite jedne partije, a sada ih ima po 20. Treba privatizovati sve sto donosi neki novac i profit (Telekom, npr.) i jedino tako ce se "procistiti" politicka scena u Srbiji - paraziti koji su tu samo zbog drpanja u upravnim odborima ce izgubiti interesovanje.
 

sizif

Advanced
Učlanjen(a)
14.11.2008.
Poruke
2.024
Pohvaljen
1.695
Потпуно си у праву. Нажалост. И то је једини истински аргумент због кога би, евентуално, требало прихватити ову заиста "непристојну" понуду. Кад помислим како је постављен Трпковић (додуше и они пре њега) - како је одмах довео своју СПО екипу, гурнуо у запећак све које је затекао, променио добављаче и довео скупље, како се пресалдумио ка ДС-у након избора... - конзорцијум Верана и Сајма Римини ми изгледа као пословна и морална громада.
 

shmeksi

Advanced
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Poruke
3.189
Pohvaljen
6
Homer Jay":183qbsvc je napisao(la):
Zatim, i ovo narocito pitam shmeksija, da li bi ti, da imas pare da kupis Sajam, ikada kupio taj kompleks, a da nemas pravo koriscenja nad zemljistem. Ja ne bih nikada, i mislim da se vecina investitora slaze sa mnom. Dakle, ako ja hocu da sagradim kongresni centar pored Sajma, kako bih unapredio poslovanje istog, treba da idem na aukciju i zakupim zemljiste na kom se vec nalazi Sajam kojim ja upravljam. to je jednostavno gordijev cvor koji je za uredjene ekonomije nerazmrsiv. Takodje, da li ta podvojenost zemljista moze da znaci da sutra Pera, Mika, Zika, Laza, mogu da dodju i da mi pored hale 1 prave poslovne zgrade i trzne centre, ili mozda cak sajamski prostor, pa onda da imamo osam hala koje drze razliciti vlasnici.....
Ja sam pričao o pravu korišćenja na neizgrađenim površinama i upravo sam rekao da ako već to i prodaju uz sajam onda neka ga u startu prodaju kao i svaku drugu neizgrađenu lokaciju u gradu, a ne da prodaju sajam i onda vlasnik plati samo naknadu za uređenje, a zemljište je dobio za dž, a to isto zemljište nije platio već je kupio sajam.

Glavni problem je u modelu prodaje i nerešenom statusu tih 13ha. Ovako oni kupuju sajam pod jednim uslovima da bi posle tražili izmenu tih uslova i tako dobili još više prostora za izgradnju, a grad/država time ne dobija ništa od toga.

Sa tvojom konstatacijom će se složiti svaki investitor koji je hteo da ugrabi ovako jeftinu ponudu po vrlo loše regulisanom tenderu. Ajde da raspišemo novi tender gde se lepo zna koja je namena zemljišta i da to mora u startu da se plati, misliš da se neće javiti neki investitor da to kupi.
 

Homer Jay

Expert
Učlanjen(a)
03.01.2007.
Poruke
7.833
Pohvaljen
6.988
Lokacija
Boleč
Kasno je, i nisam bas u potpunosti fokusiran, ali aj' da probam....

Namenu zemljista bi trebalo da odredjuje Plan detaljne regulacije. Naravno, investitor moze da trazi prenamenu, ali urbanisti, ili vec bilo ko u procesu promene PDR-a (skupstina grada npr) mogu taj zahtev da odbace.

Interes investitora je profit i to za drzavu treba da bude prihvatljivo dok ne narusava neke druge vazne drustvene interese. U ovom slucaju je to opstanak Sajma. I tu se apsolutno slazem da se nastavak sajamske delatnosti treba postaviti kao daleko eksplicitniji uslov - tj. povecati obavezu da Sajam ostane Sajam na bar 50 godina.

Situacija u kojoj je novi vlasnik Sajma vlasnik objekata, ali ne i zemljista na kojem se oni nalaze je losa i zbunjujuca. Naravno iskustvo sa Lukom Beograd i slicnim privatizacijama nas upozorava. Ali, ukoiliko bi se ispunio uslov o kome sam prethodno govorio - visedecenijsko ocuvanje sajamske delatnosti i uz dobar PDR - onda zaista nemam nista protiv da vlasnik Sajma postane i korisnik zemljista na kom se Sajam nalazi.

To je, prema mom misljenju bar, preduslov daljeg razvoja Sajma. Jer npr. ukoliko bi Sajam bio vlasnik samo objekata, a ne i zemljista, znaci li to da on ne bi mogao da srusi zastarele hale u kojima se danas nalazi Bazar i izgradi nove? I znaci li to da buduci da je zemljiste gradsko, grad sutra moze da proda zemljiste na kojoj se nalazi moja hala nekom drugom? Ma koliko banalno ova pitanja izgledala, verujem da ih potencijalni investitori cesto postavljaju.

U principu, kod nas ni ne postoji neslaganje. Mislim da postoji konsenzus da Sajam treba da ostane Sajam, ali se samo ne slazemo u nijansama na koji nacin to treba da se postigne. Uglavnom, ponuda Verano-Riminija je skandalozna i mislim da treba biti odbijena, ali da to nikako ne treba da znaci povratak na status quo.
 

eileen

Beginner
Učlanjen(a)
06.05.2009.
Poruke
37
Pohvaljen
0
Pa dobro neće 150-200 milki al' ono 1,8mio je baš .. za čokoladu.

Ne mogu da se otrgnem utisku da Žabari & Baja pokušavaju da iskoriste "krizu" kao izgovor da očajna Srbija kaže "daj šta daš, dobro je i to za čokoladu". Pa to je čist bezobrazluk. Ja bih im zabranila da ponovo apliciraju posle ove bezobrazne ponude. Nemojte me shvatiti pogrešno, jesam za privatizaciju, i treba Sajam da se proda da dobijemo finog investitora koji će da brine o tome i da ljudski imamo sajamski prostor, ali ne ovako - italijanima i Baji.


A propos novog projekta - pa naravno da izgleda stišnjeno kad je ograničen prostor a treba otvoriti novu kvadraturu na tom postojećem. Suštinski, zgušnjavanjem hala će se dobiti utisak prolaznosti kroz ceo Sajam i neće biti više toliko švrćkanja okolo hala, ali ne može i jare i pare... Što se pešačkog mosta tiče, logično mi je da ide nekako na tu stranu jer će gore u Ruskoj ceo novi stambeni kvart da nikne, pa će sigurno i saobraćaj gradski malo ka tamo da preusmere, a bilo bi stvarno pametno da se sa sajma ne rasipaju pešaci po kolovozu Bulevara jer to sada konačno jeste i treba da ostane "brza" ulica.
 

hazard

Advanced
Učlanjen(a)
07.04.2009.
Poruke
2.457
Pohvaljen
234
Ne znam zasto za ovaj tender nisu unapred odredili miminalnu cenu, kao sto se to radilo sa drugim stvarima?
 

Homer Jay

Expert
Učlanjen(a)
03.01.2007.
Poruke
7.833
Pohvaljen
6.988
Lokacija
Boleč
Verano-Rimini i zvanicno odustali od Sajma koji ce sada postati drzavno preduzece.
 

Diavolo

Beginner
Učlanjen(a)
05.05.2009.
Poruke
47
Pohvaljen
0
Jeeee, neverovatno sam srecan zbog ove vesti! Sad ne moram da brinem da li cu ici na novogodisnji sajam ili sajam knjiga :kk:
 

stefan23

Intermediate
Učlanjen(a)
09.01.2009.
Poruke
183
Pohvaljen
0
Nije loše odrađena animacija:

[video]http://www.youtube.com/watch?v=4O0S4K97Rcs[/video]
 

connect

Intermediate
Učlanjen(a)
15.08.2009.
Poruke
208
Pohvaljen
0
Oće li se deliti neke fraj karte preko Beobilda? Tj. ako dođem na red od Šmeksija, Homera, Njileta i Hazarda... Deluju kao hardkor fanovi.
 

zaffa

Higher intermediate
Učlanjen(a)
26.03.2009.
Poruke
692
Pohvaljen
2
znači vraća se посело године
 

hazard

Advanced
Učlanjen(a)
07.04.2009.
Poruke
2.457
Pohvaljen
234
belgrey":2zdony0x je napisao(la):
Možda je uhapse pre toga :vops:
Nek joj dozvole ovo kao oprostajni koncert...i odvedu u tvorza odma nakon zavrsetka :)

nista ne moze opisati moje ushicenje onomad tokom Sablje kada su je 'apsili...nit razocarenje kada su je pustili
 

milos.tro

Professional
Učlanjen(a)
24.12.2013.
Poruke
11.082
Pohvaljen
21.344
petak 7.02.2014. | 21:56
Prvi autobus Mercedesa i Ikarbusa
Izvor: Novosti
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=809696

Beograd -- Beogradski sajam će ponovo biti regionalni centar auto-moto industrije jer se pripremaju čak tri "izložbe na točkovima“. Na izložbi i novi model autobusa.

16346977352f549450376b83.jpg


Menadžer projekta Beogradskog sajma Zoran Lupšić za "Novosti“ je potvrdio da će ove godine, posle jednogodišnje pauze, "BG kar šou“, ponovo obradovati vozače.

"Mart će biti praznik za sve ljubitelje auto-moto industrije. Od 14. do 20. marta biće organizovani "BG kar šou“ i Sajam motocikala", kaže Lupšić.

Skoro svi uvoznici automobila i motocikala iz Srbije su potvrdili učešće i najavili obilje novih modela. To će biti velika prilika kupcima da obnove svoj vozni park po najpovoljnijim uslovima.

Posle sajma "na dva i četiri točka“, od 25. do 29. marta biće organizovan 52. Međunarodni sajam privrednih vozila (OICA) na kom će biti izlagana privredna vozila, laka privredna vozila, prikolice i poluprikolice, karoserije, motori i sistemi prenosa, hodni delovi vozila, šasije, oprema za vozila. Zapaženu ulogu imaće i prateća industrija, logistika, telematika, špedicija, osiguranje, finansijske institucije, strukovne asocijacije, pa i mediji.

Dolazak na 52. sajam privrednih vozila potvrdili su, kaže Lupšić, svi najveći automobilski giganti koji će predstaviti najnovije modele autobusa, kamiona, a ovakva vrsta manifestacije je i izuzetna prilika za sklapanje novih poslova.

Na prošlom sajmu privrednih vozila izlagalo je čak 446 preduzeća, od kojih je 259 domaćih i 187 stranih. Sada se očekuje da taj broj bude nadmašen jer prijave stižu iz velikog broja zemalja.

Sve tri manifestacije, kako se očekuje, biće i veliki magnet za posetioce, kako iz Srbije tako i iz zemalja regiona.
Novi model autobusa

Očekujemo da među najinteresantnijim eksponatima na Sajmu bude i prototip "Ikarbusovog“ autobusa koji se radi u saradnji sa "Mercedesom“ , kaže Lupšić.

"Verujemo da će i "Ikarbus“ a i ostala naša preduzeća iz ove oblasti pokazati da su izašli iz krize i da su spremni za svetsku tržišnu utakmicu".
 

Гага

Professional
Učlanjen(a)
08.12.2010.
Poruke
11.260
Pohvaljen
15.967
Lokacija
Бежанијска коса
Плусићћћ укњижен.
Слика је сигурно из 70-их година. Нема бивше хале 14, садашње хале 4.
 

loyola

Advanced
Učlanjen(a)
10.12.2013.
Poruke
2.367
Pohvaljen
1.743
Uskoro krece sajam knjiga, tacnije za 2 dana, 25.10.-01.11.
 

svrca

Higher intermediate
Učlanjen(a)
03.04.2008.
Poruke
841
Pohvaljen
2.093
Вожд":1nv2k76g je napisao(la):

Cesto prodjem biciklom umesto kejom, kroz Sajam. I uvek je besprekorno cisto i odrzavano.
A secam se i tog vodoskoka. Zatrpase ga :?
 

milos.tro

Professional
Učlanjen(a)
24.12.2013.
Poruke
11.082
Pohvaljen
21.344
KONKURS za izradu idejnog rešenja rekonstrukcije i adaptacije hala 7.,8. i 9. Beogradskog sajma
- idejno rešenje arhitekture i enterijera objekata koji se transformišu i u okviru kojih se vrši
prenamena prostora u konferencijski centar sa izložbenim prostorom;
- idejno rešenje parternog i saobraćajnog uređenja prostora ispred hala 7, 8 i 9 u cilju formiranja svečanog prijemnog platoa, kao i pratećeg parkiranja.

http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... u-tri-hale
http://dab.rs/dab-konkursi/item/1261-ko ... skog-sajma
http://dab.rs/downloads/Program%20i%20r ... .2016..pdf
 
Vrh