Šta je novo?

Beogradski Sajam

Ако ништа друго, ове хале је неопходно сачувати.

449313989_895379862619378_4187427136633017681_n.jpg

Zanimljivo je da na sajtu Kaldrma.rs koji se bavi temama iz istorije Beograda nema nijedna koja se konkretno bavi Beogradskim sajmom. Što mislite da je tako? :rolleyes:

410159687_764242205733145_8596709784625462000_n.jpg

Некадашња фонтана на Београдском сајму, дело "Керамике" из Младеновца урађено на десетогодишњицу Сајма, 1967:

Poslednja izmena:
Slažem se ne znam zašto se priča samo o hali 1.

Jer je samo hala 1 zaštićena. Suprotno preporuci Zavoda za zaštitu spomenika i preinačavanjem odluke vlade donete dan ranije koja je štitila sve hale. Vlada Mirka Cvetkovića je pregazila struku, verovatno računajući da će se ovajditi, a možda i hoće.

70% površine namenjeno za stambene objekte. Zažalićemo izuzetno kad budu izveli ovo i neće moći nazad.

S druge strane, s obzirom da ih izglasavaju na svakim izborima, možda ovo većina naroda i odobrava.

Britanski WilkinsonEyre otkrio da radi projekat za rekonstrukciju Hale 1 Beogradskog sajma na samrti. Nigde tendera, konkursa, niti informacija ko ih je angažovao.

Malo rendera. Isti su, čini mi se, kao oni što je Siniša dr Mali kačio:

belgrade-fair-hall-redesign-serbia-w140824_2.jpg

belgrade-fair-hall-redesign-serbia-w140824_3-768x307.jpg

belgrade-fair-hall-redesign-serbia-w140824_4-768x432.jpg

I srpski prevod na N1 (ako vam je lakše za čitanje):

Bravo Homere, preduhitrio si me hteo sam isti post da objavim.

Potpuno neverovatna vest - prestizan biro, skup, radio Batersea u Londonu, nagradjivano delo. Na neki način mi je drago u mnogome da se konačno bira kvalitet iznad svega. Ali opet milion pitanja - potrošio si već 10ak milion evra za filharmoniju koju sahranjujes do posle ‘27 i sad ovde radiš operu i još po koju dvoranu unutar hale 1. Ko je ovde sad nestrucan, Wilkinson ili naši koji kažu da je neizvodljivo…. Ko je naručilac posla, koja vrednost i izvor finansiranja, lepo je pitao novinar u članku…

Britanski WilkinsonEyre otkrio da radi projekat za rekonstrukciju Hale 1 Beogradskog sajma na samrti. Nigde tendera, konkursa, niti informacija ko ih je angažovao.

Malo rendera. Isti su, čini mi se, kao oni što je Siniša dr Mali kačio:

belgrade-fair-hall-redesign-serbia-w140824_2.jpg

belgrade-fair-hall-redesign-serbia-w140824_3-768x307.jpg

belgrade-fair-hall-redesign-serbia-w140824_4-768x432.jpg

I srpski prevod na N1 (ako vam je lakše za čitanje):

Радили су они још штошта ту. Испитивали су и опцију конвертовање хале у спортску арену и још неке варијанте, све наравно бесмислене.

Нама је град једноставно узурпиран а највеће насиље је у његовим највреднијим подручјима и над највреднијим целинама.

Jbm mu pitanje sa arhitekte zaista...znam da nije isto...ali lekari imaju neku Hipokratovu zakletvu...ja da sam arhitekta i da projektujem ovu nakazu unutar nečega odakle trebaš da imaš pogled na nešto najvrednije...odbio bih života mi...

Jer je samo hala 1 zaštićena. Suprotno preporuci Zavoda za zaštitu spomenika i preinačavanjem odluke vlade donete dan ranije koja je štitila sve hale. Vlada Mirka Cvetkovića je pregazila struku, verovatno računajući da će se ovajditi, a možda i hoće.
Joш је у време Тадића планирана приватизација Сајма, што би свакако значило претварање у грађевинско земљиште. Не треба заборавити да је ДС утопио и Луку Београд и бродоградилиште на Сави по багателним ценама, па и овај Беко подно Калемегдана. Тако да је ова влада, влада континуитета.

Bez ljutnje ali nekako nije realno da prezivi. Na obali reke, prilicno centralno locirano u odnosu na siru gradsku matricu. Pritom nisam uopste za ove stanove i rusenje svega osim hale 1. Neki respekt prema istoriji i arhitekturi vremena bi morao da postoji. Mislim da ovde pobedjuje uvek njihov glavni princip - time over transparency (and quality). Verujem da je i hala 1 (sa namenom koja treba da odmeni do daljnjeg gradnju u bloku 13) i muzej tesle ispregovaran tako da drzava ne da ni dinar (treba im ceo budzetski gep, koji dozvoljava mmf, za expo i ostale projekte). To mi jedino ima smisla i zasto su sve izmestili od orginalnih planova koji su postojali pre njihove vlasti.

A sto ne bi prirodnjacku muzej bio u hali umjesto da mu se pravi zgtada zakopava u park

sajam hala 1.jpg

sajam hala 1 int.jpg

sajam hale 2 i 3.jpg

Sajam Senjak.jpg

Na današnji dan, 23. avgusta 1957. godine otvoren je novi Sajam u Beogradu. Tim koji je radio na projektovanju ovog monumentalnog zdanja činili su arhitekta Milorad Pantović i inženjeri Branko Žeželj i Milan Krstić.
Prva posleratna manifestacija je bio Sajam tehnike koji je posetilo preko milion ljudi. TV Beograd emitovao je svoju prvu emisiju iz studija smeštenog na Sajmu godinu dana kasnije, na 20. godišnjicu prvog “Filipsovog” TV emitovanja.
Prvi beogradski Sajam otvoren je na levoj obali Save još davne 1937. godine kao prva realizovana arhitektonsko-urbanistička celina na Novom Beogradu. Na Drugom jesenjem sajmu 1938. firma Filips je postavila televizijsku emisionu stanicu čije programe su posetioci sajma mogli da prate na prijemnicima u paviljonima. Nova televizijska tehnologija je tako prvi put stigla u glavni grad Kraljevine Jugoslavije.
Fb

Vrh