Zašto je potopljen Kolubarski kop:
" Pecaroši i viša sila
Аkumulacija koja je bila predviđena da štiti najveći rudnik u Srbiji nije uspela da prihvati poplavni talas. Stručnjaci iz oblasti vodoprivrede i građevine objasnili su zašto je ovaj deo sistema odbrane kopova tog dana zakazao.
– Kad naiđe voda, ona puni akumulaciju, ali se tu ne zadržava. Postoji odvodni tunel kojim voda otiče – i to ne prema kopovima, već u Kolubaru. Na tunelu su zatvarači i oni su uvek bili otvoreni da se voda ne bi zadržavala. Nikad nije prelivala. I sve do sredine dvehiljaditih, akumulacija se uvek držala praznom. Ako naiđu velike vode one dođu do preliva, ali ne prelivaju ukoliko je akumulacija prazna. Zatvaračnica koja ima opremu za podizanje ustava na tunelu je razvaljena, sve je korodiralo, oprema je demontirana, ustave spuštene, a zatvarači zavareni.
To su ribari zavarili da bi imali bolji ulov. I onda neko dođe i kaže Nismo mogli da uradimo ništa, viša sila! – tvrdi Predrag Vojinović, hidroinženjer koji je osamdesetih godina radio na sistemu zaštite kolubarskih kopova i izgradnji jezera Paljuvi-Viš.
Jezerom Paljuvi-Viš, kao ribarskim područjem, od 2008. godine rukovodi udruženje Eko ribarstvo iz Valjeva. Iz ovog udruženja tvrde da je jezero spremno sačekalo poplavu. Kako kaže Rafailo Mitrović, direktor „Eko ribarstva“, održavanje jezera jeste bilo zaduženje RB Kolubare, ali je taj posao na terenu de facto bio poveren ribarima.
– Naša nadležnost je riba kao prirodni resurs. Sve ostalo što je u vezi sa akumulacijom i branom – održavanje nivoa vode – dužnost je Kolubare, koliko ja znam. Mi se njima javimo i kažemo da je visok nivo jezera i da ćemo ispustiti do nekog nivoa. Imali smo ključ kule na jezeru, otvorimo tunel i ispustimo vodu. Posle poplava, sad u maju, kada je rudnik već bio pun vode, ljudi iz Kolubare su došli, uzeli nam ključeve i rekli: „Ne možete vi više ispuštati vodu“. Rekli su nam i zbog čega – jer voda ide pravo u kop. Kanal koji je vodio do Kolubare odnela je voda.
Pre poplave nismo imali šta da ispuštamo, jezero nije bilo veliko. A i ko je imao informaciju sedam dana unapred da će onakva kiša pasti? Da bi se nivo vode spustio na taj minimum, potrebno je najmanje dvadesetak dana – objašnjava Mitrović."
Ima još, ako imate toliko živaca
http://www.cins.rs/srpski/research_stor ... -ribolovci