Šta je novo?

Beogradske reke i priobalja

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=776188#p776188:36n7pktv je napisao(la):
Marc23 » 19 Sep 2020 13:54[/url]":36n7pktv]Ja sam bio sinoc na NBG i osetio sam uvece bas smrad, kao iz zooloskog vrta. Ne znam kakav je vodostaj, ali moguce je kad je vodostaj nizak, da se voda povuce i da fekalije iz svih wc-ova sa svih splavova padaju umesto u vodu, na zemlju i tako sire smrad.

Samo pretpostavka.
Ima mesec i po dana kako zna da se preko dana da se oseti miris kanalizacije (desetak puta osetio), a uveče ili miris paljevine smeća sa ili bez mirisa zapaljenih guma ili težak miris parfema.

На Чукарици редовно пале гуме и жице, лако тај дим дође до НБГ.

Da, samo što ja nisam na NBG, nego Prokop, i tačno sam na vazdušnoj liniji koja povezuje Prokop i Vinču. Plus što su se ranije ljudi žalili na paljenje guma na Čukaričkoj padini i Vidikovcu, a tada ništa nisam osetio, za razliku od ovoga danas. Za miris kanalizacije mi je jasno zašto se oseti, blizina Save čini svoje.

Otkud fekalije u Savi?
Zar je moguce da je to od splavova?
A Obrenovac?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=776380#p776380:2u58i6nj je napisao(la):
solecar » 20 Sep 2020 12:57 pm[/url]":2u58i6nj]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=776188#p776188:2u58i6nj je napisao(la):
Marc23 » 19 Sep 2020 13:54[/url]":2u58i6nj]Ja sam bio sinoc na NBG i osetio sam uvece bas smrad, kao iz zooloskog vrta. Ne znam kakav je vodostaj, ali moguce je kad je vodostaj nizak, da se voda povuce i da fekalije iz svih wc-ova sa svih splavova padaju umesto u vodu, na zemlju i tako sire smrad.

Samo pretpostavka.
Ima mesec i po dana kako zna da se preko dana da se oseti miris kanalizacije (desetak puta osetio), a uveče ili miris paljevine smeća sa ili bez mirisa zapaljenih guma ili težak miris parfema.

Ovo poslednje je i meni neobično, poslednjih par nedelja se oseća povremeno jak miris, poput onih za prostorije koje koriste prodavnice u TCovima. Osetio sam na Bulevaru i kod Botaničke. Prvo sam mislio da se oseća iz neke prodavnice, onda sam skapirao da se oseća sve vreme koliko god da odmaknem. Je l' ima neko ideju šta je? Da se nije ona fabrika sirćeta kod Štedionice preorijentisala na osveživače prostora?

P.S. Ovaj miris su osećali i ljudi sa kojima sam bio, čisto da eliminišem u startu mogućnost da haluciniram miris :)

Osvezivaci prostora i parfemi u njima su uzasno toksicni.
Oni ne samo da truju nas, nego i zivot u rekama.

https://rootandrevel.com/dangers-of-fragrance-perfume

Zato ne koristim parfimisane sapune. Na pijacama mozete naci ljude koji prodaju prirodni sapun od cedji. To je jednostavnop najkvalitetniji sapun, bez mirisa.

Пре два дана, низак водостај у Чукаричком рукавцу, вода је скоро црна и страшно заудара:

У плићаку се види гомила љуштура прилично крупних шкољки:

_20200930_104224.JPG

Испред хотела "Југославија".

_20200930_104829.JPG

Поглед на тврђаву са новобеоградске стране кроз каблове и сплавове..

Ne treba se cuditi.
Statistickj vecini stanovnika nije ne na kraj pameti da odrzavaju cistocu, a kamoli da recikliraju.
Smatraju to uvredljivim.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=776465#p776465:174wxk92 je napisao(la):
Дошљак » Sun Sep 20, 2020 8:39 pm[/url]":174wxk92]На Чукарици редовно пале гуме и жице, лако тај дим дође до НБГ.

Na NBG se dim oseca od romskih naselja koja se sire iza bloka 72 koja uredno kao i ti sa Cukarice pale gume i ostale sekundarne sirovine.

Фотографије рукавца су више за тему Београд на вашим фотографијама, јер поред документарног имају изражену ликовност и уметнички карактер.

Kazete priobalje povremeno smrdi
Smrad je oduvek bio upozorenje ... :idea:

Moze te li zamisliti da Bg Savsko priobalje jednog dana se promeni i izgleda kataklizmično upravo kao sto je Čukaricki rukavac ? :shock:

To nije bas mnogo daleko . Močna reka Kolorado , na svom krajnjem ušcu u more stize kao potočic
Kilometar dva , pred samo ušce i sa tako malo vode gubi se u pesku i ne dopire ni do mora..... :( i ako se nekada ulivala kroz ogromnu deltu

Krive su razne hidroakumulacije uglavnom za navodnjavanje ....
( postoje medjudrzavni ugovori o procentu korišcenja vode...
a na kraju gde je ušce - Meksiku sta preostane.. )

Sudbina Save je slicna . :grand:
Iz prostog razloga : povecanja hiper produkcije u baštovanstvu i u opšte u agraru, uz ove klimatske promene, a kako bi zadovoljili sve vecu potražnju za vodom i gladnije Evropsko i dr. tržišta hrane ...

Njeno priobalje sve češce ce ličiti na Cukarički rukavac .... dok se ne ustali samo kao potok . :cry:
To otvara mnoga pitanja, izmedju kojih su
Izlivi kanalizacije koj se moraju praviti -produživati ( kratkorocno) da ulaze u sredinu Savske rečne matice , a ne da se izlivaju na samoj obalskoj ivici kao sto je sada.
Neko ce pomenuti planirani novi kolektor iza Visnjice u velikom Selu na Dunavu. On i sa velikim dovodnim pumpama jedva ce zadovoljiti Bgd stranu.
Sasvim izvesno da takav kolektor (blizanac) mora se napraviti i na Savi :!:
kako bi njeno priobalje bez obzira na kolicinu - vodostaj , moglo da ostane pozeljan deo grada za razne stvari
a ne da bude neprihvatljiv za ikakav boravak uz otvoren gradski kanalizacioni ispust
To je dugogodisnji (deceniski ) mega projekat a ni malo jeftin te ga treba početi što pre
a niko i ne pomišlja na nj. :shok:
Ako ga blagovremeno ne zapocnemo
mogu vec sada da zamislim nove nazive za Beograd na vodi i nj. priobalje :lol:

Pistoje i dr. goruca pitanja iz te sitacije kao sto je tupava orjentacija Bg vodovoda za pijaču vodu , samo na Savski zahvat i ako Bg. ima jos vecu reku za to -Dunav.

Sta ce oni raditi a šta MI tada
kad su im svi planovi vezani samo za Savu ?

:sesir:

Пре пет-шест година, чини ми се, гледао сам како пловећим багером чисте рукавац. Без много резултата, јер, вода је непровидна, припрема очигледно лоша, и водостај је био знатно виши па је хватаљка из дубине израњала у девет од десет пута празна - сем захваћене воде која би се сва исцедила пре него што се кашика отвори над прихватном баржом за терет. Било је тужно гледати тај усиљен и бесмислен рад за који су бачене паре.

Стање с целим месецом без кише крајем лета било је веома повољно да се делом с обале, делом самоходним багером у приобалном делу, рукавац за неколико дана темељно очисти од ђубрета и муља. За то треба имати план и бити спреман.

Ако се не дела у складу с приликом, већ се чекају тендер и окончање бирократских поступака, онда ће вечито бити као на сликама, само што се неће видети јер ће бити испод површине. Осећаће се носом.

Нова скаламерија код хотела "Југославија"..

_20201016_212711.JPG

_20201016_212750.JPG

Ova skalamerija kod Juge je nadogradnja pontona koji tu stoji već dugo.

Taj ponton je korišćen kao mini vidikovac,videćemo šta se sada tu radi.

Можда и ту буде неки пристан за туристе?

Pa sto onda prave pristan dole kod Kapetanije? Jedino ako ne bude za camce a onaj uzvodno bude za brodove kad ga zavrse jednog dana.

To sa pristanom će izgleda da bude cirkus izgleda da će dubina da bude problem...

Sent from my Redmi 8 using Tapatalk

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=784388#p784388:2plteers je napisao(la):
Вожд » 16 Oct 2020, 21:31[/url]":2plteers]Нова скаламерија код хотела "Југославија"..
file.php

file.php

Ova skalemerija je tačno na produžetku glavne pristupne staze i potpuno će blokirati pogled svima koji tuda (iz Goce Delčeva) dolaze na Dunav

IMG_8664.JPG

astrodule":17ckvolu je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=784388#p784388 je napisao(la):
Вожд » 16 Oct 2020, 21:31[/url]":17ckvolu]Нова скаламерија код хотела "Југославија"..

Ova skalemerija je tačno na produžetku glavne pristupne staze i potpuno će blokirati pogled svima koji tuda (iz Goce Delčeva) dolaze na Dunav

Plati piće pa imaš pogled, to je logika....

Sent from my Redmi 8 using Tapatalk

Vrh