Topciderska dolina je predeo izuzetne lepote i vrednosti, prirodna i istorijska celina od najveceg znacaja, redak predeo te velicine i prirodnosti koji se moze sresti u nekom gradu na 15 minuta od gradskog jezgra, mada je i sama prostorno gledano srce Beograda.
Ali ovaj bajkoviti predeo Beogradjani gotovo da ne primecuju, ja sam ove godine bi jedan jedini put, verovali ili ne.
Glavne potrebe uredjenja Topciderske doline su pre svega uvodjenje sadrzaja koji bi privukli veci broj ljudi, a koji su vezani za istoriju i samu prirodu, zatim resenja koja bi dvorsku bastu, sada javni vrt oslobodili od buke vozila, ali jos gore izvesne vodovodske stanice cija buka prekriva citav topciderski vrt i nadjacava cak i buku vozila.
Neophodno je i poplocavanje vrta plocama od kamena, vise cvetnih leja, znaci vrlo malo za mesto koje je i sad gotovo savrseno.
Sire na mestu parkinga starih vagona bi trebalo da se nadje neki sadrzaj,imam predlog, ali neka ostane za drugu priliku.
Biciklisticka staza duz TOPCIDERSKE REKE do Avale je sadrzaj koji bi priblizio dolinu i njenu lepotu mnogima.
Nekada, pre sto godina i narednih decenija, se tramvajem dolazilo ne samo u setnju vrtom, koji je od 1903. javni , nego i na koncerte u prostoru jedno lepog zdanja ustanove koja i sada postoji na tom mestu.
Sta vi predlazete?