Šta je novo?

Beogradske reke i priobalja

Bar znamo sada kako izgleda vizantijska plava koju u zadnju vreme zovu EU plava boja :bash:
 
bgd---topciderka.jpg


Topčiderka kao kanalizacija
V. MIJATOVIĆ | 25. oktobar 2010. 21:10 | Komentara: 2
Rezultati analiza pokazuju da je kvalitet vode pritoke Save u katastrofalanom stanju. Reka toliko zagađena da se ne može svrstati ni u jednu kategoriju

VODA Topčiderske reke u katastrofalnom je stanju i po kvalitetu jednaka je - kanalizaciji! Ovo su potvrdile analize uzoraka vode uzetih prošle srede pošto je tok ove reke dobio neprirodnu plavu boju. Stručnjaci Hidrometeorloškog zavoda utvrdili su visoku koncentraciju naftnih ugljovodonika i fenola, dok su miris i boja dobili najgore moguće ocene.

http://novosti.rs/vesti/beograd.74.html:305220-Topciderka-kao-kanalizacija
 
Treba krenuti od izvora reke prema uscu tacno se zna gdje se nalaze ispusti preduzeca fabricke doline rakovice ma cijam na nis kod hipodroma jer vecina fabrika rakovice neradi vec dugo :kafa:
 
Jok, kreneš od ušća pa gde prestane plavo, tu je.. biće kraća potraga..
 
^
Upravo,ko sto jedan moj kompadre rece.

Imas topciderku koja je skroz plave boje a na njoj imas kovnicu novca koja pravi najvise ovu novcanicu koja je iste boje,sami zakljucite ;)

Nikola-Tesla-100-dinara.jpg
 
Topciderska dolina je predeo izuzetne lepote i vrednosti, prirodna i istorijska celina od najveceg znacaja, redak predeo te velicine i prirodnosti koji se moze sresti u nekom gradu na 15 minuta od gradskog jezgra, mada je i sama prostorno gledano srce Beograda.
Ali ovaj bajkoviti predeo Beogradjani gotovo da ne primecuju, ja sam ove godine bi jedan jedini put, verovali ili ne.

Glavne potrebe uredjenja Topciderske doline su pre svega uvodjenje sadrzaja koji bi privukli veci broj ljudi, a koji su vezani za istoriju i samu prirodu, zatim resenja koja bi dvorsku bastu, sada javni vrt oslobodili od buke vozila, ali jos gore izvesne vodovodske stanice cija buka prekriva citav topciderski vrt i nadjacava cak i buku vozila.

Neophodno je i poplocavanje vrta plocama od kamena, vise cvetnih leja, znaci vrlo malo za mesto koje je i sad gotovo savrseno.

Sire na mestu parkinga starih vagona bi trebalo da se nadje neki sadrzaj,imam predlog, ali neka ostane za drugu priliku.

Biciklisticka staza duz TOPCIDERSKE REKE do Avale je sadrzaj koji bi priblizio dolinu i njenu lepotu mnogima.

Nekada, pre sto godina i narednih decenija, se tramvajem dolazilo ne samo u setnju vrtom, koji je od 1903. javni , nego i na koncerte u prostoru jedno lepog zdanja ustanove koja i sada postoji na tom mestu.

Sta vi predlazete?
 
Moj predlog je krajnje brutalan ali podrazumeva izmestanje industrije(IMR ce biti izmesten uskoro),Messer mozda(cuh neke price) i jos kovnica novca.Onda se moze pristupiti aktiviranju tog predela uz Topciderku.Mada ce izgubiti svoju primamljivost zbog blizine UMP-a,mosta i ostale saobracajne strukture.

Slazem se za Biciklisticku stazu do Avale,fenomenalna ideja!
 
+1 za biciklisticku stazu. To bi bila jako lepa voznja! Na tom putu ka Avali moglo bi da se ''predahne'' na resnickom jezeru, kad bi se sredilo.

Gently, nadam se da si u pravu, to bi moralo da se uradi svakako a pritom bi oslobodilo Topciderku koja prolazi ispod hala.
Za kovnicu nisam cuo nista mada cu se raspitati. Ako se ispostavi da su oni krivi za ''lepu plavu Topciderku'' najmanje sto mogu je da plate ''sveze'' stampanim novcem i da se tornjaju! Inace NBS ima jako fin centar tacno preko puta ZIN-a, pored BSK-a. Restoran, teniski tereni, kosarkaski teren i parkic. Eto oni bi mogli da prosire taj kompleks izmestanjem ZIN-a.
Ima tu jos lokacija koje bi mogle da se srede i samim tim doprinesu sadrzaju. Npr. letnja pozornica preko puta.
Pa onda sto Glas prirode kaze, oni vagoni posle pumpe i podvoznjaka idu preko 500m duz puta.
Sto se tice Mosta, UMP-a i ''petlji'' oni su tu na granici i nece sami po sebi ugroziti lokaciju. Ono sto bi moglo da je ugrozi je nasilno prosirivanje Rakovickog puta, tj. Patrijarhovog bulevara. To sto su brzopleto preimenovali put u bulevar samo da se dodvore narodu je greska. Bolje da sacekaju zavrsetsak mosta pa kad vide kakva je novonastala situacija onda donesu odluku o tom pravcu. Zasto mislim tako, zato sto tu prolazi 3-ka koja je vecim delom nezavisna linija i saobracace BG-voz. Sam most je predvidjen i za neki vid sinskog saobracaja. Na tom putu ima guzvi zbog par glupih raskrsnica koje treba preraditi.
 
Dobro si se setio za letnju pozornicu, inace stene koje se tu nalaze i na drugim mestima su takodje dragocenost, njih su zapljuskivali talasi fjorda Panonskog mora i pune su raznoraznih fosila od skoljki do ajkula.

I mala Zel. stanica nekad dvorska stanica jos od 19. veka i njena okolina i stare zgrade zeleznice uz prugu, su takodje celina koja bi trebalo da postane sadrzaj od posebnog znacaja.Hvala za plus.
 
Pa, naravno.
Uskoro će se preseliti u slatki, blaženi zaborav. Kao i sve ostalo. A tek kad krene deljenje džakova šećera pred izbore - hu, niko se neće sećati ni platana niti ičega.
 
Ociscena je reka jos pre neki dan,tipa 2 dana je bila tako plava.
 
Meni takođe liči na ZIN-ovo maslo, zbog preterano intenzivne boje! Ako se to i potvrdi, morali bi da budu napenaljeni, a pošto se hvale da puno rade, zarađuju i izvoze, molim lepo, naka nadoknade punu štetu, i naprave sanaciju i dugoročno rešenje.
 
JohnnyLee":3j76ot43 je napisao(la):
kol'ko ja znam, direktor ZIN-a je iz G17, tako da od kazne verovatno nema ništa
ZIN je sastavni deo NBS, tako da direktor ZIN nije toliko bitan, a i sve državne i javne firme imaju pratijske kadrove tako da samim tim mora da bude veći javni pritisak.
 
Potvrdjeno mi je od strane dvoje profesora koji se bave tecnim gorivima da ne postoji nista iz nafte sto moze biti plave boje.Jedino su moguce razne nijanse zelene,ali bi imale presijavanje kao sto ima benzin/naftakoji vidis poliven na ulici.oni na osnovu slika zakljucise da je to neka farba,i oni tipuju na kovnicu novca.Da je messer izbacio otpad bio bi crne ili tamne boje.
 
Na novobeogradskoj obali Save vec 10 godina reka i pogled niz reku i zelenilo Ade nije moguc sa obale. razlog je naravno poznat,

Za nase i strane goste, a posebno za sve posetioce prirodne celine na obali, koja je inace do skoro, naravno do njenog sredjivanja i uredjivanja, na naopak nacin, bila po mnogo cemu jedna od najlepsih prirodnih dragocenosi Beograda, bilo bi daleko lepse kada bi se omogucio pogled na reku bar na pojedinim mestima to jest vidikovcima,

Vidikovci su ona mesta gde se izmedju dve staze koje su polozene prema reci izmedju nalazi travnati tepih, a u pozadini one polukruzne lodje za sedenje.

Mesta za vidikovac bi trebalo da budu i uredjeni platoi na sredini blokova 45 i 70 i na platou kod pozorista.

Da bi vrednost i lepota ovog dela nasih obala bila potpuna potrebno je da se najzad oslobodi i poleti pogled prolaznika na reku, jer medu nama ima ljudi kojima je besplatno zadovoljstvo koje lepota i snaga prirode daruje jos jedina radost i uteha, neka svako razmisli kome je lepota prirode jos jedino preostalo bogatstvo, a sta je njegovo.
 
Hydnellum_peckii wrote
Setajuci se obalom Save,primetih dosta napushtenih splavova,popupotonulih,krsh...

Rešenje je osloboditi Savu od takvih ružnih slika bar na potezu od gazele do ušća i to konkretno po uzoru na novi Zemunski kej,
umesto parkiranih starih šlepova pretvorenih u kvazi kafane ,, čvrste terase ,, u vodi.
Doraditi sa ispustima za letnje bašte i mini pristajališta za čamce baš po uzoru na Zemunski kej i tako dobiti celu obalsku liniju ( Dunav Sava) sa te strane jednaku modernu i lepu , kej već postoji, samo dograditi (nasuti) ispuste-teresa u vodi i eto lepe slike za ponos .
 
Jedna od važnih stvari jeste i ,,odmuljavanje,, obale, Splavovi usporavaju vodu i omogucavaju taloženje mulja- uplicavanje obale
dovljno pogledati splavove oko Brankovog mosta i videti da je tu mulj izašao na površinu kao da je vodostaj opao

Pored estetske ružnoće mulj je uvek vlažan i ima neprijatan miris truleži a idelan za razmnožavanje najdosadnijih insekata

Da li bi nam iko dozvolio da parkiramo svoje vozilo i da ga okružujemo đubretom sa opravdanjem platio sam godišnjie parkiranje vidi markicu.
Narvano da ne bi to moglo, ulica je javno dobro koje svi vide i koriste
pa i reka je javno dobro svi je odlično vidimo a i koristimo

Izvršiti odmuljavanje a deo tereta da podnesu korisnici splavova jer da nisu tu voda bi imala svoju brzinu i snagu te ne bi se mulj tu zadržavao kao što se ne zadržava malo dalje gde nema tih splavova-klubova-restorana
 
boca-ica":3bu7bzjv je napisao(la):
Jedna od važnih stvari jeste i ,,odmuljavanje,, obale, Splavovi usporavaju vodu i omogucavaju taloženje mulja- uplicavanje obale
dovljno pogledati splavove oko Brankovog mosta i videti da je tu mulj izašao na površinu kao da je vodostaj opao

Pored estetske ružnoće mulj je uvek vlažan i ima neprijatan miris truleži a idelan za razmnožavanje najdosadnijih insekata

Da li bi nam iko dozvolio da parkiramo svoje vozilo i da ga okružujemo đubretom sa opravdanjem platio sam godišnjie parkiranje vidi markicu.
Narvano da ne bi to moglo, ulica je javno dobro koje svi vide i koriste
pa i reka je javno dobro svi je odlično vidimo a i koristimo

Izvršiti odmuljavanje a deo tereta da podnesu korisnici splavova jer da nisu tu voda bi imala svoju brzinu i snagu te ne bi se mulj tu zadržavao kao što se ne zadržava malo dalje gde nema tih splavova-klubova-restorana
Potpuno se slažem. Kod Brankovog se jako puno nataložilo, kod Ušća je izrasla prava šuma koja zaklanja pogled na tvrđavu i Pobednika.

Ali, u praksi se radu upravo suprotno. Kod bloka 45, gde je taloženje počelo kod potonulog šlepa, umesto da se izvadi mulj, vlasnici splavova čak pobijaju šipove?!?
 
Danas me je sprečila kiša da slikam koliko je mulj izašao na površinu i udaljio vodu od keja a kojeg su ranije zapljuskivali talasi Save
Sada stranica keja je suva ko barut. Vrlo lepo se vidi iz autobusa kada se ide preko Brankovog mosta ka Novom Beogradu
Da li ta taksa za vez splava može da nadoknadi troškove vracanja u ,,normalno,, stanje , jer količina nataloženog mulja je ogromna
 
:shok: :shok: :shok:Naslage mulja su ogromne i potrebno je odmuljavanje tog dela obale ili da nađemo drugo šetalište Ušće.... :(


Ako neko ne veruje u razmere nataloženog mulja imam još 40-50 fotki al da Vas ne smaram meni je i ovo previše mulja... :rant: a kakv li je to mulj kad se uzvodno izliva kanalizacija _
 
Vrh