Šta je novo?

Beogradske reke i priobalja

Našao sam zanimljivu "dokumentarnu" sliku ušća iz vremena savezničkog bombardovanja 1944. Danska grupa je još pre rata završila svoje nasipanje i svoj kej. Ovde se vide TRI različita rta. Svetlo belo je pre rata nasuti pesak od strane Danske grupe. Tuda, po ivici tog polja, ide i njihova obaloutvrda (naš sadašnji viši nivo obaloutvrde). Tamno crno polje oivičeno pravilnim svetlim rubom je ranija prirodna obala sa tamnom travom na višem nivou, plus svetlija peščana traka između donje ivice trave i vode, na nešto nižem nivou. I na kraju, u levo pomereno bledo sivo polje je još više istureni i veći peščani rt koji je za ovaj vodostaj tik ispod nivoa vode. Sve to postoji i sada. Zadnja dva rta nam daju tadašnje prirodne položaje obale za razne nivoe vode (dakle ne zbog taloga od splavova i kanalizacije) u odnosu na gornju ivicu naše sadašnje obaloutvrde (što je na slici ivica najsvetlijeg belog polja). Zbirni spoljni rub ova tri polja približno odgovara poziciji, obimu i nagibu današnjeg rta (jer bi on zbog kanalizacije i splavova danas mogao biti za nijansu veći). Međutim definitivno je postojao i pre njih.

1944. Bombardovanje Beograda, cr - Page67.jpg~original.jpeg

Poslednja izmena:
Sećate li se onog ogromnog broda "Kompas" koji je svuda pokušavao da se ukotvi, pa su ga uvek uspešno izbacivali? Jednom su i Zemunci morali da se udruže da bi ga isterali sa starog keja. Izgleda da su ga zakupili Kinezi. Upravo su završili uređivanje. Ko je bio na "Kineskom festivalu svetla" na Kalemegdanu videće šta je bila inspiracija.

IMG_1232.JPG

IMG_1234.JPG

IMG_1240.JPG

IMG_1242.JPG

Na klupi desno, tačno naspram ulaza na most, sede ponosni vlasnici i dive se kako su sve lepo uradili :)

IMG_1247.JPG

Danas sam prošetao ovim delim keja kod špica!
Razmere devastacije ovog prostora su nenormalne!
Potrebna je kompletna rekinstrukcija keja.
Ja ne vidim kako je moguće srediti ovaj prostor sem totalne obnove.
Fristajler ostaviti kao spomenik.😂
Ali isto ovako bi verovatno izgledao i Zemunski kej kada bi zabranili splavove.
Splavari su pravi uzurpatori prostora koji se ne odnose domaćinski prema prostoru koji su dobili.
IMG_5400.jpeg

Мене само страх да не наметну образац уређења обале из БнВ.

Trenutno je bolje ikako nego nikako!
Sada izgleda užasno.
U blokovima nije ni blizu toliko uništen sam kej kao što je ovde slučaj.

Beograđani, oprez: Ova neobična "atrakcija" može biti opasna

Prava morska plaža u Beogradu, neobična "atrakcija" koja je postala veoma popularna tokom letnjih dana. Zbog niskog vodostaja, veliki peščani sprud pojavio se prvi put posle dužeg niza godina ispod Pupinovog mosta.

Iako je ukrao srca kupača, mnogi ni ne slute da može biti izuzetno opasan.

Prava morska plaža, ali samo jedan pogrešan korak može biti fatalan. Međutim ljubitelji Dunava i svih njegovih lepota ipak dolaze do spruda gotovo svakodnevno. Uživaju na različite načine kupaju se, sunčaju, pecaju , voze čamce.

Renato Grbić, alas koji godinama živi na reci itekako veruje da može da se desi tragedija. Iako je sprud na oko lep, prava atrakcija, neobično mesto na samoj reci koja mami da se poseti, može da prevari. Baš na sprudu je Renato u detinjstvu mogao da izgubi život.

"Ja sam kao mali mogao da se udavim na tim sprudovima na Lidu zato što je to lep pesak, sve lepo bajno i odjednom krenete, i rupa, dubina. Taj sprud ima svoj neki kraj gde počinje dubina tako da neplivači mogu da stradaju, a pogotovo mala deca", rekao je Grbić.

Apel stiže i od pripadnika rečne policije.

"Lokacija koju ste obišli predstavlja neuređeno kupalište što podrazumeva nepostojanje spasilačke službe i službe hitne pomoći. Ta mesta nisu istrazena, obelezena i predstavljaju opasnost i nepoznanicu u bezbednosnom smislu", rekao je Miloš Kostić, komandir rečne policije.

Prilazak sprudu camcima zakonski nije zabranjen, kazu iz Rečne policije ali treba biti oprezan.

Да ли је пронађена и једна бомба ту око споменика?

Ваљда ће редом низводно да уклањају муљ скроз до Ушћа. Пуно има и на бившој локацији Колоса.

Овде се не ради само о муљу, у том муљу су се налазила и ставла стара пар деценија која су сад посечена. На видело излази вишедеценијско бахаћење.

Vrh