Šta je novo?

Beogradske reke i priobalja

Evo ga i za Međicu
PXL_20240330_165350800.MP.jpg
PXL_20240330_165614907.jpg
 
Каква је динамика уклањања осталих сплавова? Видим да је Гангула поставио неку објаву на инстаграму.
 
Sorry, ako nekome kvarim vikend...
Meni jesi, hvala.

Svi bi mi zeleli da Beograd bude kao Bec, ali da bi tako bilo Srbin mora da se ponasa kao Austrijanac.

Neverovatno nizak nivo svesti i licne odgovornosti prema okruzenju. Pogledajte samo koliko divljih deponija svuda ima po gradu.
 
Brankov most stanje i dalje redovno

Inače, citirao bih ponovo odgovor iz koga sledi da ovo ne zahteva intervenciju.

,обавештавамо Вас да је водни инспектор извршио ванредни, теренски инспекцијски надзор на предметној локацији, при чему је констатовано постојање неколико мањих спрудова са растињем, који су настали дугогодишњим присуством нелегалних плутајућих објеката – сплав ресторана. Постојање спрудова са растињем не угрожава водни режим корита реке Саве и сходно Закону о водама нема елемената за предузимање мера из делокруга рада водне инспекције.


IMG_1438.jpeg
 
Iskreno, našao sam se na keju nakon radnog vremena pa ne mogu da potvrdim da li vade stare ili pobijaju nove šipove, ali svakako ćemo u narednim danima videti da li se broj šipova smanjio ili se povećao.
 

"Он је подсетио и да је решавање сплавова на Савском шеталишту при крају упркос разним лобирањима.

– Тренутно је остало још девет сплавова за уклањање, од којих је за четири већ договорено уклањање, а за пет се надам да ћемо имати добру сарадњу са Речном полицијом и да ће на крају ту остати 28 излицитираних сплавова које ћемо онда распоредити. У току је и чишћење обале и измуљавање а на ред ускоро долазе и сплавови код Бранковог моста. Донета су сва решења о уклањању, јер сви знају да су деценијама користили простор који им не припада – нагласио је Шапић."
 
Bolje da ga nisu dirali, jer on pomaže u sprečavanju bržeg ili potpunog potonuća splava. :D
 
Добро је да се одмуљи обала због мириса и комараца, надам се да ће се корњаче, патке и друге пловке снаћи за станиште.
Naravno, imali su stanište na reci i pre nagomilavanja mulja. Pitanje je i veličine sadašnje populacije, ali to je divlje stanište, a i životinje jesu inteligentnije nego što mislimo, sigurno će se snaći.
Ne znam tačno godinu, nesrećne devedesete su u pitanju, ali pre masovnog postavljanja splavova ovde se u plićaku nasukao i ponotuno neki šlep... kasnije je isečen, ali je pre toga Sava već nanela mulj koji je i posle toga nastavio da se nagomilava, pa je tu na kraju izrasla i prava mala šuma. Sad se vraćamo na prvobitno stanje. Kada sam juče (1.maj) ovo slikao, naravno da nisu radili, na šlepu (dva šlepa su bila usidrena) se video izvađeni mulj (pretpostavljam - pun svega i svačega, ko zna gde će i šta će sa njim) ali je zato ka mulju bilo uronjeno crevo pod velikim pritiskom vode da ga smekša kako bi ga rovokopač kasnije lakše podigao na šlep.

Hajde da se nadamo da će, kada završe u savskim blokovima, da pređu na Staro sajmište.
 
I još nešto - počelo je premeštanje splavova na nove lokacije.
Na novodefinisanoj poziciji u bloku 44, tamo gde su bili "Veso" i "Knjaz" se već ljuljuška novi splav u izgradnji, tako da ko je stigao da neometano vidi reku na tom kratkom potezu od 100 - 120 m, neka pamti sliku u glavi...
 
Vrh