Na brzinu sam nacrtao grubu skicu ideje koju sam ranije spomenuo, pošto je to uvek jasnije od priče. Mađutim, da ne bi bilo nesporazuma, moram bolje da objasnim na šta sam tačno mislio.
Ovo uopšte nije zamišljeno kao prava i konačna rekonstrukcija ili prezentacija ostataka tvrđave kakvi su bili. U pitanju je samo ukras, čuvanje prostora za pravu rekonstrukciju, nešto što samo usput i samo vizuelno potseća na jedan sada nevidljivi a ranije veoma bitan aspekt tvrđave, dakle na njenu intimnu vezu sa vodom i rekama. Jedan veoma bitan deo razloga za njeno postojanje i pozicioniranje su upravo reke. Međutim sada je Dunavska strana tvrđave trajno odsečena od reke, a ubeđen sam da je ugrožena i Savska strana.
Gradnja ogromnog kompleksa kao što je K distrikt tik na ušću i pored tvrđave, a zatim i uređenje linearnog parka sa nizom atrakcija dovešće desetine hiljada ljudi na prostor Donjeg grada. Svi koji stanuju u K distriktu, ili odlaze u budući gigantski zabavni centar u njegovom prizemlju (gigantski zbog dobrog položaja), Donji grad će videti uglavnom kao svoje dvorište. Zbog prisutva tolikog mnoštva i njihovog velikog protoka, vrednost ove lokacije za kafiće, uličnu prodaju, promocije i zabavu će otiči u nebo. Pogotovo što bi i samo ušće Save u Dunav ionako bilo najbolji i najskuplji prostor u gradu, čak i da nema svega toga.
Zbog toga mi je osnova misao bila kako da zaštitimo ambijent Donjeg grada od neminovnih pritisaka da se komercijalizuje i iz njega počne izvlačiti profit. Ne verujem da će ga po završetku ova dva projekta ostaviti kakvo jeste. Ali da bi se to uspelo pod takvim pritiscima, treba nešto jače i efikasnije od to toga što je VAMA jasna kulturna vrednost ovog prostora pa mislite da može da stoji do boljih vremena. To drugima malo znači. Iskustvo nam govori da čim neki skup prostor iole liči da se ne koristi "dovoljno", ili da je makar i malo zapušten, odmah će neko da izjavi da je to leglo "zmija i pacova" i da građani zaslužuju da se on "privede nameni" i da "Beograđani najzad počnu da ga koriste". Ima da u toj rupi počnu da uzgajaju i pacove ako treba za televiziju.
Na nesreću, u delu o kome pričam jedva da sam ikada nekoga video, a plus i deluje pomalo zapušteno i mračno. A zaista ne verujem da je kompletna, konačna rekonstrukcija i prezentacija ovog prostora realna još mnogo godina. Upravo sam zbog toga predložio da pre nego što bude kasno ovde sami smislimo neki neutralni, a ipak drugima praktično korisni sadržaj, koji bi štitio mesto do prave i konačne rekonstrukcije ovog dela tvrđave, da ipak bude u skladu opštom idejom da je Donji grad rezervisan samo za prezentaciju tvrđave. Time bi se ne samo odmah simbolički označila i potvrdila i buduća namena ovog prostora, nego bi zbog opšte "koristi" jednog malog zelenog jezera, na mestu koje je zaista bilo pod vodom, to mogli braniti kao na više načina vredan projekat za koji ima smisla izdvojiti pare. Dodatna prednost je što ne bi bio skup jer nije previše ambiciozan.
Što se tiče tehničkog rešenja, ovo je malo jezero izolovano od reka, sa bilo kojim nivoom vode koji je zgodan, gde ona cirkuliše, prečišćava se i održava nivo zahvaljujući pumpama i filterima. U zavisnosti od mogućnosti, procene opravdanosti ili stava o važnosti autentičnosti u svakom detalju, čak i za ovakve primene obogaćivanja parkovskog prostora, delovi preko puta bulevara Vojvode Bojovića (vodena kapija 2) ili prolaz vode kroz kapiju u severistočnom bedemu (kapija velikog pristaništa) i ne moraju da se rade, ili se to može ostaviti za kasnije.
Ovo je bilo stanje 1790. godine.
Originalni nivoi terena i vode kod Dunav kapije.
To znači da bi potpuna rekonstrukcija ovog stanja preneta na moderni snimak terena izgledala ovako.
Međutim to je zbog bulevara nemoguće pa bi do trenutka kad to postane moguće trebalo smisliti neku skromniju varjantu koje jeste i moguća, i jeftina i korisna, zbog prihvatanja projekta u atmosferi u kojoj će mnogi sa parama da vrše žestok pritisak da se ovaj prostor uredi na drugačiji način. Ovo je jedan predlog koji zaista obnavlja bar deo ove vodne površine, a pri tome bi se mogao urediti tako da zaista lepo i "zeleno" izgleda. U pitanjuju je samo skica ideje, a tačan oblik i položaj bi zahtevao poznavanje više detalja o ovom prostoru.