Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

Sve mi se cini da ce ignorisati tu fazu sa arheoloskim istrazivanjima terena - betonom preko, kao i mnogim drugim slucajevima.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=852062#p852062:1qi3gqx3 je napisao(la):
Zuma » 21 May 2021 12:46 pm[/url]":1qi3gqx3]....

Zbog svega toga i ova pitanja. Šta se trenutno događa, kako idu pripreme za arheološko istraživanje tvrđave duž trase linearnog parka i zašto se na jednom ovako, za istraživanja savršeno slobodnom i pustom terenu u vlasništvu grada, a ogromne istorijske važnosti, još ništa ne dešava (što je apsolutna retkost i dragocenost u samom centru grada)? I put i pruga su bili van domašaja istraživača otkako ova struka u Srbiji postoji. Šta se dakle još čeka kad bi istraživanja mogla početi istog trenutka na prostoru koji je odavno slobodn, neiskorišćen i ograđen, a kasnije će biti previše mnogo drugih poslova za premalo ljudi i vremena?

Pogledajte prilog 1
file.php

file.php

Konkretno za ovaj deo deo trase sa fotografija: ako je ovaj bedem sa otvorima zapravo bio - obaloutvrda, tada je teren ispred njega bio pod rečnom vodom (oduvek?), zar ne? Da li ima ikakvog razloga da se na ovom mestu vrše istraživanja?

Taj zid sa otvorima je više u levo, u liniji kafane. Između ograde i puta su bili "pravi" bedemi. I ne samo tu, jer to zavisi od istorijskog perioda o kom pričamo.

После уклањања пруге чак ни та ограда није склоњена, а колико је тек једно археолошко истраживање већи посао. Пре ће неки аматер да прикаже нешто, као што је била фотографија римских налаза испред Народног позоришта, о којима су стручњаци рекли да немају појма...

Prva dokumentacija na osnovu koje mogu uopšte da se planiraju bilo kakvi radovi pojavila se pre koliko dana?
Javna rasprava traje do kog juna?
Ako gledamo analogiju sa Studentskim trgom, gde je javna rasprava bila u decembru 2014. godine možemo da sagledamo neki trend.
Topličin venac i park kod spomenika Vojvodi Vuku predstavljaju jedan od veoma interesantnih delova užeg centra Beograda, gde nema nikakvih ostataka antičkog perioda pa sve do novijeg doba.
Arheologa ima dovoljno za sva zaštitna iskopavanja na teritoriji Srbije.
Na trasi železničke pruge ima ostataka mahom priobalne fortifikacije (bedema, kula i kapija XV i XVI veka) i to će biti glavni fokus predstojećih arheoloških iskopavanja. Pored toga arheološkim metodom će se ispitivati i delovi bastionih trasa i elemenata fortifikacije.
Takođe će se ispitivati i stratigrafija (naslojavanje) na pojedinim mestima koja budu pogodna, a na kojima nema podataka o postojanju bilo kakvih struktura.
Ima jedan manji deo početnog dela trase, gde je moguće da bi mogao biti očuvan deo antičke obale/pristaništa. Istraživanja će pokazati da li jeste ili nije.
Proces, od trenutka kada se završi javna rasprava do zabadanja prvog krampa, ima svoje segmente i procedure.
Kontra-argument pretpostavci da bi se zbog Studentskog trga zanemario bilo koji drugi lokalitet, je upravo sve ono što je do sada učinjeno na projektu za Beogradsku tvrđavu.
@ Glas prirode
Prihvatam da sam ja kriv što tokom te jedne noći nisam proveravao šta kopaju, u delu gde sam mogao da pretpostavim da će biti ostataka kanala.

file.php

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=852073#p852073:xrta79i9 je napisao(la):
relja » 21 May 2021 12:15 pm[/url]":xrta79i9]
Konkretno za ovaj deo deo trase sa fotografija: ako je ovaj bedem sa otvorima zapravo bio - obaloutvrda, tada je teren ispred njega bio pod rečnom vodom (oduvek?), zar ne? Da li ima ikakvog razloga da se na ovom mestu vrše istraživanja?
Skicirao sam koliko se na brzinu moglo. Ovde postoiji jedno parče bedema koje je levo od puta i ispod pruge, pa bi se to recimo moglo istražiti i možda rekonstruisati i pre eventualnog uklanjanja puta. Doduše u zavisnosti od toga koliko ga je tačno ostalo levo od puta. Još levo, izvan gornje slike i otprilike na sredini novog travnjaka su obalski bedemi sa otvorima, ili obaloutvrde, kako već želite da ih zovete. Međutim sem u vreme zaista visoke vode, a onda je nivo Save bio niži, i njihova funkcija u vreme rata je takođe bila odbrambena, kao prvi red odbrane tvrđave, pa meni izgleda da je reč bedem primerenija za nešto što ima obe funkcije. Na donjoj slici je levo ta obaloutvrda-bedem sa otvorima (jedan se vidi sasvim dole),

Bedem pored bastiona Mracne kapije - 15fr8y0.jpg

a desni bedem na gornjoj slici je levi kraj nacrtanog dela bedema na sledećoj slici.

Pogled na bedem sa pasarele.jpg

Zelja kapitala je svakako intenzivniji ulazak kafica u tvrdjavu.
Linijski park je jedan od nacina kako ce to postici.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=852203#p852203:3hu82jua je napisao(la):
Arahne » 21 May 2021 07:55 pm[/url]":3hu82jua]Prva dokumentacija na osnovu koje mogu uopšte da se planiraju bilo kakvi radovi pojavila se pre koliko dana?
Ako gledamo analogiju sa Studentskim trgom, gde je javna rasprava bila u decembru 2014. godine možemo da sagledamo neki trend.
Topličin venac i park kod spomenika Vojvodi Vuku predstavljaju jedan od veoma interesantnih delova užeg centra Beograda, gde nema nikakvih ostataka antičkog perioda pa sve do novijeg doba.
Na trasi železničke pruge ima ostataka mahom priobalne fortifikacije (bedema, kula i kapija XV i XVI veka) i to će biti glavni fokus predstojećih arheoloških iskopavanja. Pored toga arheološkim metodom će se ispitivati i delovi bastionih trasa i elemenata fortifikacije.
Takođe će se ispitivati i stratigrafija (naslojavanje) na pojedinim mestima koja budu pogodna, a na kojima nema podataka o postojanju bilo kakvih struktura.
Ima jedan manji deo početnog dela trase, gde je moguće da bi mogao biti očuvan deo antičke obale/pristaništa. Istraživanja će pokazati da li jeste ili nije.
Proces, od trenutka kada se završi javna rasprava do zabadanja prvog krampa, ima svoje segmente i procedure.
Kontra-argument pretpostavci da bi se zbog Studentskog trga zanemario bilo koji drugi lokalitet, je upravo sve ono što je do sada učinjeno na projektu za Beogradsku tvrđavu.
@ Glas prirode
Prihvatam da sam ja kriv što tokom te jedne noći nisam proveravao šta kopaju, u delu gde sam mogao da pretpostavim da će biti ostataka kanala.
Dobro, to je jedna briga manje. Ako postoje kapaciteti da se radi na nekoliko paralelnih i veoma zahtevnih istraživanja, onda bar nemamo taj problem. Međutim i dalje ostaje problem vremena koje će biti potrebno da se sve to kvalitetno istraži. Površina linearnog parka koja prolazi kroz arheološki interesantne delove tvrđave je velika, pa to ne može kratko da traje, što znači da bi bilo korisno početi što pre. Ne vidim zašto se moraju čekati projekti, dokumentacije i javne rasprave. Nije bitno šta će se praviti ako već znamo gde će se praviti. Tačno na trasi dva koloseka pruge. Prema tome već znamo da bar taj deo treba istražiti. Takođe znamo i to da ćemo bar na nekim mestima maltene sigurno naći na vredne nalaze. Recimo Marko Popović je 1982. godine našao bedeme iz vremena Despota Stefena Lazarevića i morao da stane upravo ZBOG PRUGE. Mi dakle već znamo da se oni nastavljaju ispod pruge, a zbog dubine originalnog nivoa terena i kasnijeg nasipanja veoma je verovatno da ispod podloge pruge još postoji deo tog bedema, a pogotovo iza pruge, ka pešačkoj stazi i ispod nje. To je davni 15. vek, iz vremena naših vladara, dakle bedemi Beograda koje smo MI gradili. Stari 500 godina! Zar to nije veoma značajno? Kakve veze, što se istraživanja tiče, ima kako će da izgleda projekat linearnog parka? To je tu, znamo da je tu, za nas je važno, i odavno je slobodno za istraživanje jer su šine koje su zaustavile Marka Popovića 1982. uklonjene još prošle godine. Vidite ih na donjoj slici, desno, i bedem ide tačno na njih. Meni se čini da tu nema šta da se čeka, jer ko zna šta se sve posle može desiti, koliko će sve trajati, kakav će biti vodostaj Save, i ko zna šta još. To je dakle samo primer za koji ja znam. Sigurno ima još potencijalno važnih lokacija. Plus što o čitavom tom delu tvrđave vrlo malo znamo, pa čak ne znamo ni šta sve možemo očekivati, dakle ovo je prilika koja se pruža jednom u mnogim pokoljenjima. Ja tu, ako ikako može, ne bih čekao javne rasprave, projekte, rokove i sve ostalo. Šta ako nam onda daju samo par nedelja? Da ne spominem sad verovatnoću za radikalnu izmenu već gotovog projekta u trenutku kad je sve spremno za početak radova.

Dogradjeni deo Severnog bedema Podgradja 3.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=852214#p852214:179l8j4g je napisao(la):
MC_ » 21 May 2021 08:42 pm[/url]":179l8j4g]Zelja kapitala je svakako intenzivniji ulazak kafica u tvrdjavu.
Linijski park je jedan od nacina kako ce to postici.
A u čemu je problem ukoliko još nekoliko kafića uđe u prostore koji su tome primereni?
Mnogo gora varijanta je noćni klub na prostoru Velikog barutnog magacina, u okviru kojeg se nalaze konkretni kameni spomenici.
Za očekivati je da na prostoru od oko 60 hektara, takve vrste, gde ima dnevno nekoliko desetina hiljada posetilaca, u punoj sezoni, postoji nekoliko mesta takve vrste. Kafići/restorani. Meni lično ne smetaju onaj restoran i kafić mislim da se zovu Kalemegdanska terasa ili tako nekako. Kad sam bio klinac i tu se motao, tu je bila ruševina izgorelog restorana. Ne smeta mi ni onaj ispod zgrade ZZSKGB.
To ne bi smelo da se dogodi npr. na mestu kao što je Mitropolija.
Ovde je bilo ideja o izgradnji Despotovog zamka. Da li sumnjate da bi u nekom delu te građevine bio neki restoran/kafić.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=852226#p852226:2x04v17n je napisao(la):
Zuma » 21 May 2021 09:37 pm[/url]":2x04v17n]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=852203#p852203:2x04v17n je napisao(la):
Arahne » 21 May 2021 07:55 pm[/url]":2x04v17n]Prva dokumentacija na osnovu koje mogu uopšte da se planiraju bilo kakvi radovi pojavila se pre koliko dana?
@ Glas prirode
Dobro, to je jedna briga manje. Ako postoje kapaciteti da se radi na nekoliko paralelnih i veoma zahtevnih istraživanja, onda bar nemamo taj problem. Međutim i dalje ostaje problem vremena koje će biti potrebno da se sve to kvalitetno istraži. Površina linearnog parka koja prolazi kroz arheološki interesantne delove tvrđave je velika, pa to ne može kratko da traje, što znači da bi bilo korisno početi što pre. Ne vidim zašto se moraju čekati projekti, dokumentacije i javne rasprave. Nije bitno šta će se praviti ako već znamo gde će se praviti. Tačno na trasi dva koloseka pruge. Prema tome već znamo da bar taj deo treba istražiti. Takođe znamo i to da ćemo bar na nekim mestima maltene sigurno naći na vredne nalaze. Recimo Marko Popović je 1982. godine našao bedeme iz vremena Despota Stefena Lazarevića i morao da stane upravo ZBOG PRUGE. Mi dakle već znamo da se oni nastavljaju ispod pruge, a zbog dubine originalnog nivoa terena i kasnijeg nasipanja veoma je verovatno da ispod podloge pruge još postoji deo tog bedema, a pogotovo iza pruge, ka pešačkoj stazi i ispod nje. To je davni 15. vek, iz vremena naših vladara, dakle bedemi Beograda koje smo MI gradili. Stari 500 godina! Zar to nije veoma značajno? Kakve veze, što se istraživanja tiče, ima kako će da izgleda projekat linearnog parka? To je tu, znamo da je tu, za nas je važno, i odavno je slobodno za istraživanje jer su šine koje su zaustavile Marka Popovića 1982. uklonjene još prošle godine. Vidite ih na donjoj slici, desno, i bedem ide tačno na njih. Meni se čini da tu nema šta da se čeka, jer ko zna šta se sve posle može desiti, koliko će sve trajati, kakav će biti vodostaj Save, i ko zna šta još. To je dakle samo primer za koji ja znam. Sigurno ima još potencijalno važnih lokacija. Plus što o čitavom tom delu tvrđave vrlo malo znamo, pa čak ne znamo ni šta sve možemo očekivati, dakle ovo je prilika koja se pruža jednom u mnogim pokoljenjima. Ja tu, ako ikako može, ne bih čekao javne rasprave, projekte, rokove i sve ostalo. Šta ako nam onda daju samo par nedelja? Da ne spominem sad verovatnoću za radikalnu izmenu već gotovog projekta u trenutku kad je sve spremno za početak radova.

file.php
:D Ovo nije situacija gde nam oni daju par nedelja, kao i na studentskom trgu. Ja Vam rekoh da je trenutno javna rasprava. Projekat arheoloških istraživanja ima jedan svoj segment koji se usaglašava sa potrebama arhitekata i konzervatora. Za sada mi nije jasno šta je planirano od podzemne infrastrukture, stoga i taj aspekt se uzima u obzir. Projekat arheoloških iskopavanja ide na komisiju ministarstva kulture koja odobrava projekat.
Ponavljam da postoje procedure i mi kao državni službenici moramo da ih poštujemo.
Propadanje Srbije je počelo u onom trenutku kada je počelo zanemarivanje institucija, a zanemarivanje institucija je počelo kada je započeto sa nepoštovanjem procedura.
Ne kapiram, odakle Vama informacije da bi bilo ko počeo gradnju linijskog parka u nekom bližem periodu.....Ostavljam mogućnost da ste bolje obavešteni, ali me informišite, zarad zaštite spomeničkog nasleđa.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=852073#p852073:2qmw6o0x je napisao(la):
relja » 21 May 2021 12:15 pm[/url]":2qmw6o0x]
Kao što rekoh u jednom od prethodnih postova, postoji ta neka kontaktna zona do koje bi trebalo doći sondažnim radovima, čisto da se utvrdi stratigrafija, uzmu uzorci zemlje za neke analize itd.
Velika arheološka enigma je upravo taj deo, koji je ozbiljno nasut. Tako da će arheolozi verovatno tu postaviti nekoliko sondi.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=852209#p852209:16rg179c je napisao(la):
Zuma » 21 May 2021 08:26 pm[/url]":16rg179c]
Skicirao sam koliko se na brzinu moglo. Ovde postoiji jedno parče bedema koje je levo od puta i ispod pruge, pa bi se to recimo moglo istražiti i možda rekonstruisati i pre eventualnog uklanjanja puta. Doduše u zavisnosti od toga koliko ga je tačno ostalo levo od puta. Još levo, izvan gornje slike i otprilike na sredini novog travnjaka su obalski bedemi sa otvorima, ili obaloutvrde, kako već želite da ih zovete. Međutim sem u vreme zaista visoke vode, a onda je nivo Save bio niži, i njihova funkcija u vreme rata je takođe bila odbrambena, kao prvi red odbrane tvrđave, pa meni izgleda da je reč bedem primerenija za nešto što ima obe funkcije. Na donjoj slici je levo ta obaloutvrda-bedem sa otvorima (jedan se vidi sasvim dole),
Ne mogu da provalim koji link je prema Vašem crtežu.
Dragi Zuma, pomeštali ste Bastion Mračne kapije sa obaloutvrdom, koja se nalazi znatno niže. I vi i ja smo je videli pre izvesnog vremena. Setite se koliko je ona niže u odnosu na ovo što ste rekonstruisali.
Imate skenirane sve publikacije Marka Popovića na njegovom nalogu na akademiji, kao i novo izdanje Beogradske Tvrđave iz 2006.
https://ai-rs.academia.edu/MarkoPopovi%C4%87
Pretpostavljam da je registracija na sajtu besplatna.

Evo i da objasnim zbog čega tu strukturu zovem obaloutvrdom. Njena osnovna funkcija je da kao zidana struktura sprečava osipanje terena koji je u neposrednom kontaktu sa rečnim tokom. Neminovna je i njena statička uloga stabilizacije terena na koji je oslonjen bastion.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=852240#p852240:27qthjkg je napisao(la):
Arahne » 21 May 2021 10:05 pm[/url]":27qthjkg]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=852209#p852209:27qthjkg je napisao(la):
Zuma » 21 May 2021 08:26 pm[/url]":27qthjkg]
Ne mogu da provalim koji link je prema Vašem crtežu.
Dragi Zuma, pomeštali ste Bastion Mračne kapije sa obaloutvrdom, koja se nalazi znatno niže. I vi i ja smo je videli pre izvesnog vremena. Setite se koliko je ona niže u odnosu na ovo što ste rekonstruisali.
Imate skenirane sve publikacije Marka Popovića na njegovom nalogu na akademiji, kao i novo izdanje Beogradske Tvrđave iz 2006.
https://ai-rs.academia.edu/MarkoPopovi%C4%87
Pretpostavljam da je registracija na sajtu besplatna.
Hm, sad ne znam da li smo se razumeli ili je neko od nas nešto pogrešio. Ja nisam ni rekao da je ono što sam nacrtao obalutvrda. U poruci su tri slike pa sam koristio nazive gornja i donja slika, da bi naveo na koju se nešto odnosi, pa možda tu zabuna. U slici sa crtežom nema obaloutvrde, ona je levo na crno beloj, ali je nema u ovoj kolor. Evo još jednom obe sa podešenim horizontalnim odnosom o kome sam pričao. Obaloutvrda koja je bila otkopana je inače sada odsečena po visini u odnosu na crno belu sliku, zato je sada niža i ispod površine zemlje, ali nije bila niža ranije, bar ne u ovom krajnjem uzvodnom delu. Nizvodno jeste bila nešto niža, ali ne mnogo.

Pogled na bedem sa pasarele 2.jpg

Ovde se vide odnosi visina obalutvrde i bedema. Tačno kao na crno beloj slici sa vojnikom. Obrati pažnju i na stražaru na ćošku bastiona, sve se slaže.

AT-OeStA_KA_BS_I_WK_Fronten_Serbien,_1070.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=852235#p852235:2ygghhuu je napisao(la):
Arahne » 21 May 2021 09:50 pm[/url]":2ygghhuu]
:D Ovo nije situacija gde nam oni daju par nedelja, kao i na studentskom trgu. Ja Vam rekoh da je trenutno javna rasprava. Projekat arheoloških istraživanja ima jedan svoj segment koji se usaglašava sa potrebama arhitekata i konzervatora. Za sada mi nije jasno šta je planirano od podzemne infrastrukture, stoga i taj aspekt se uzima u obzir. Projekat arheoloških iskopavanja ide na komisiju ministarstva kulture koja odobrava projekat.
Ponavljam da postoje procedure i mi kao državni službenici moramo da ih poštujemo.
Propadanje Srbije je počelo u onom trenutku kada je počelo zanemarivanje institucija, a zanemarivanje institucija je počelo kada je započeto sa nepoštovanjem procedura.
Ne kapiram, odakle Vama informacije da bi bilo ko počeo gradnju linijskog parka u nekom bližem periodu.....Ostavljam mogućnost da ste bolje obavešteni, ali me informišite, zarad zaštite spomeničkog nasleđa.
Nisam bolje obavešten od vas nego se trudim da procenjujem kakve će se odluke donositi na osnovu sada već dugog iskustva koje svi mi imamo sa trenutnom vlašću. Njihovi prioriteti su jasni: Najvažniji i najhitniji su im oni projekti koje nude ili veliku političku ili veliku finansijsku dobit. Linearni park je jedan od retkih dobrih i nekontraverznih projekata koji im nude OBE vrste dobiti odjednom. Kad se završi biće veoma popularan među narodom, zato što zaista donosi novi kvalitet u korišćenju gradskih obala, pa čak i u pristupu tvrđavi. I dodatno, turizam je postao važan aspekat privrede grada, nešto što donosi znatan novac, a linearni park će i tu bitno da poboljša gradsku turističku ponudu i privlačnost Beograda. Plus je to pristup K-distriktu i povećanje vrednosti Dunavske obale koju tek treba nekome bogato da prodaju. Što znači više para u budžetu od turizma i raznih naknada. Iz toga sa velikom verovatnoćom proizilazi da apsolutno neće tolerisati odugovlačenja zbog bilo čega, tj linearni park će se raditi što je brže moguće, čim budu završeni projekti i potrebne procedure. Tačno je da će biti odvojeno vreme i za arheološko istraživanje, ali duboko sumnjam da će ono biti veliko ili čak dovoljno za ovako bogato, malo poznato i teško nalazište (tik pored reke uz veoma duboke sonde!).

Što se tiče ograničenja zbog poštovanja procedura, jedno pitanje. Šta ako želite da na nekoj praznoj i pustoj livadi u državnom vlasništvu vršite iskopavanja pošto ste zbog nečega zaključili da to vredi raditi? Onda nema nikakvih projekata niti nešto treba čekati. Šta vas je sprečavalo da to uradite ovde čim je kopanje postalo moguće? Šta se ovde planira od podzemnih prostorija koje bi uništile neko nalazište takođe u prvoj fazi nije bitno. Prvo treba znati šta gde ima, a zatim odlučiti šta je vredno da se prezentuje bez obzira da li je nekim projektom originalno bilo predviđeno da to bude uništeno podzemnim prostorijama ili samo zatrpano. Ako je zatrpano, opet je nevidljivo i nedostupno budućim generacijama. A ja se nadam da ćemo vredne nalaze rekonstruisati i prikazati u okviru linearnog parka sa izmenjenim projektom koji ih obuhvata i izlaže. Dakle i po tom osnovu je nebitno prvo videti projekat da bi počelo istraživanje. Pretpostavljam da se dozvola i sredstva za istraživanje bilo gde u gradu mogu tražiti odmah i sasvim nezavisno od bilo kog tuđeg projekta, kao poseban, izvorno VAŠ zahtev i nezavisna kulturna potreba za istraživanje nekog prostora, pa se tako ništa ne gubi. A i oni koji odlučuju bi verovatno tako bili srećniji što ranije počnete, jer će se onda istraživanja pre i završiti, pa će te ih i manje ometati u početku radova.

Извесно је да је боље да је невидљиво и сачувано него видљиво и поучно за садашња и будућа поколења, из истог разлога као што је боље не правити језеро са лабудовима и паткама, које много боље делује него средства из реклама, на расположење и здравље. Јер ће се и језеро најбоље сачувати од загађења, тако што буде невидљиво, сем у нечијој машти.

А будућа, баш као и садашња поколења имају стварност екрана, свог мобилног телефона и пиће у кафићу уз једноличне анархичне ритмове који се разлежу преко река и одбијају о моћне вековне зидине које су толико тога одбиле и победиле, али падају под трубама електрона силиконских кола.

Mada je su ideje o obnovi rovova sve sa slikama vec pre par dana analizirani, evo i male dopune, mada sam imao dilemu da li da ovo postavim u temu o K distriktu

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=eoN9USzU8ss[/youtube]

K- Distrikt posle Beograda na vodi najkriminalniji projekat u gradu. Ustvari, ne zna se koji je gori.

Ne znam sta bi moglo da se desi sa kolovozom u ovom uskom grlu koji ima status "bulevara". Pri jednoj ozbiljnoj rekostrukciji po arheoloskim istrazivanjima on ne bi trebao vise da postoji, ali nije da nema zacajnu funkciju.

Nemojte se pentrati po bedemima i neobezbeđenim delovma tvrđave. Vidite šta se juče dogodilo.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=852277#p852277:1n184ldw je napisao(la):
Drakche » 22 May 2021 07:03 am[/url]":1n184ldw]K- Distrikt posle Beograda na vodi najkriminalniji projekat u gradu. Ustvari, ne zna se koji je gori.

Ne znam sta bi moglo da se desi sa kolovozom u ovom uskom grlu koji ima status "bulevara". Pri jednoj ozbiljnoj rekostrukciji po arheoloskim istrazivanjima on ne bi trebao vise da postoji, ali nije da nema zacajnu funkciju.
Tunel ispod Kalemegdana, pa se ova ulica može ukinuti. O tome smo ovde pričali, slao sam i skicu putanje, mesta gde bi najbezbolnije ušao i izašao, itd. To je predlagao još Emilijan Joksimović.

Emilijan Joksimovic, Objasnjenje, Predlozi.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=852275#p852275:2mn28779 je napisao(la):
Babyaardvark » 22 May 2021 06:50 am[/url]":2mn28779]Mada je su ideje o obnovi rovova sve sa slikama vec pre par dana analizirani, evo i male dopune, mada sam imao dilemu da li da ovo postavim u temu o K distriktu

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=eoN9USzU8ss[/youtube]
Svaka čast, ko god da je ovo radio. Na takve 3D modele, ustvari i još jednostavnije i brže za pravljenje od ovoga (i wireframe 3d model je za nuždu dovoljan), sam mislio kad sam rekao da mi je žao što sam pogrešno razumeo da je u radu 3D model cele tvrđave. Nije to bila nikakva kritika nečijeg rada već samo moje mišljenje o tome na koji vrstu informisanja bi ubuduće trebalo obratiti pažnju, jer su se okolnosti izmenile pa treba probati nešto novo. Detaljna, precizna i na stručnom nivou zaista verna rekonstrukcija je sasvim različita potreba od popularizacije istorije grada. Naravno da je važno i jedno i drugo. Ali verujem da je zbog postepenog urušavanja institucija bitna komponenta odbrane ugrožene istorije grada to da javnost na veoma jednostavan i njoj pristupačan način bukvalno VIDI šta sve postoji ispod zemlje, i koliko bi grad mogao biti bogatiji i lepši kad bi se takve stvari čuvale. Teorija i opisne priče nisu dovoljni. Za TE potrebe je manje važno da sve bude baš verno i precizno modelirano. Glavno je širenje informacije o postojanju nečega vrednog, tako da se što većem broju običnih ljudi pomogne da vizuelizuju bar deo onoga što postoji i što bi se moglo rekonstruisati i prikazati na neki način. To što stručnjaci to znaju i u glavi napakovanoj informacijama bez problema "vide", pa onda drugima prenose rečima, uopšte više nije dovoljno.

Јуче предвече:

На табли пише да нема више слободних места на паркиралишту изнад Бетон-хале, а ред кола чека да скрене на њега:

Vrh